Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Cutite rindea electrica

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
Am o rindea electrica , chinezeasca . Incerc sa rectific cantul PAL-ului cu ea si dupa cca. 1 m se tocesc cutitele .Bun, la chinezarie de 60 de lei nu poti avea pretentii ,asa ca m-am hotarat sa cumpar cutite noi , de calitate. Ma orientasem la cutite Bosch  (makita nu sa gasesc in Ploiesti) , astea : http://www.shopexper...-HMGHO-PHO-SKIL
Problema e , ca am vorbit cu cativa meseriasi , care mi-au spus ca indiferent cat de bune ar fi cutitele se vor toci repede in PAL , ele ar fi concepute exclusiv pt lemn. Inainte sa dau banii pe cutite noi , as vrea sa stiu parerea celor care au mai lucrat cu rindeaua electrica in PAL.

#2
Dexter Dude

Dexter Dude

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 993
  • Înscris: 22.05.2005
PAL-ul poate contine si graunte de nisip care sunt foarte abrazive asupra cutitului . O rindea manuala ar fi solutia . La rindeaua manuala cutitul se ascute destul de usor .

#3
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
1. PAL-ul se taie pe circular cu incizor, ambele discuri avand dinti din carburi metalice (carbura de bor si wolfram) sinterizate cu diversi lianti metalici, de ex. cobalt pt. tenacitate si reducerea fragilitatii. ( PAL-ul este acoperit cu hartie impregnata cu rasini melaminice dure, si in plus in PAL se mai gasesc uzual bucati de noduri dure, dinti umani si nu numai, holtzsuruburi din otel cazute, dinti de circular sau de panza de gater, pietre, nisip si pietricele, cuie, alte asemenea...
Incizorul are rolul de a reduce riscul de ciobire, si trebuie calibrat si ascutit odata cu discul principal, pt. ca taietura lui sa nu fie diferita in latime de taietura discului principal.

2. Rectificarile in cazuri exceptionale - copiat sabloane curbe, copiat pereti strambi pe teren, etc., se fac cu o freza verticala de 25-30 K RPM, de putere decenta +/- 1800W (1100-2000+ W).

3. Mai primitiv se poate utiliza slaiful, mare sau mic ( cu banda de smirghel, atentie la granulatie si viteza, trebuie granulatie porivita a.i. sa aibe randament sa nu se incarce, dar nici sa nu ciobeasca). Pt. rezultate decente este nevoie de multa maiestrie la utilizarea slaifului, altfel mai bine se evita, pt. ca altfel rezultatele pot fi ridicol de proaste. Se poate utiliza si cu dispozitive dedicate care sa pastreze unghiurile, distantele, apasarea, dar trebuie construite mai intai...

4. daca ai de rectificat usor cateva placi, si nu ai scule, masa de circular cu incizor, poti sa lipeste un smirghel pe o placa plana, apoi ti vertical placa de rectificat, pui cantul de rectificat pe smirghel si pastrand verticalitatea, o deplasezi liniar de cateva ori pana se indreapta, rectifica. Ai vanatajul ca nu faci nici zgomot si nici praf de rumegus in aer, si rezultatele se obtin relativ usor, de surprinzator de buna calitate.
Este OK pt. rectificari f. mici, trimuit zecimi de mm sau +/- 1mm, nu pt. trimuit margini ciobite 3-7mm pt. ca asa le taie la magazinul de unde le iei.
Un depozit cu adevarat decent de PAL, are utilaje performante si calibrate, si taie f. bine PAL-ul, ba chiar si cantuieste la o calitate f. ridicata, chiar peste multe fabrici si ateliere de mobila.
Nu stiu cum e in Ploiesti, insa in Bucuresti si imprejurimi sunt mai multe astfel de magazine care ofera servicii de taiere si cantuire de calitate f. ridicata. Sunt si unele proaste, desigur...

5. Rindeaua electrica poate avea si ea cutite pe baza de carburi metalice si turatie foarte mare - daca este una industriala, dar intradevar este pacat sa o uzezi in PAL.

Edited by loock, 30 May 2016 - 15:20.


#4
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015
Posibil ca niste cutite de firma sa iti rezolve problema dar uzura lor va fi oricum mai mare decat in lemn . Adezivul din pal este foate dur . In lucrarile de tamplarie palul nu se rindeluieste ci se taie iar discurile ( panza )  folosite sunt cele cu placute videa ceea ce la cutite de rindea nu intalnesti acestea fiind in marea majoritate din otel rapid cu o mai mica duritate decat videa .
   Oricum daca e vrb de pal melaminat cu rindeaua iti va sari melamina pe muchii , iar rindeaua de mana nu iti va scoate o linie dreapta acceptabila daca faci mobila sau eva cu pretentii .

#5
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
La mine in orasel nu exista posibilitatea debitarii profesionale cu incizor . Nu-mi permit sa duc ocazional o bucata de PAL la Ploiesti (25+25 Km ) ,asa ca le tai cu pendularul , folosind panza rectificata si ghidaj , apoi cantul bucatii de PAL al netezesc cu rindeaua electrica folosind si un ghidaj ...iese perfecta , exact ca debitarile profesionale. Probleme este , dupa cum spuneam , ca se tocesc repede cutitele ; speram sa-mi recomande cineva niste cutite bune.

#6
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Depinde de rindea.
Una industriala are practic o freza cu turatie comparabila, si cutitele sunt fie din carburi metalice, fie sunt din otel rapid inalt aliant, si nu se compara HSS-ul chinezesc ieftin din piata, cu HSS-ul scump chinezesc si de marca nefalsificata - diferenta e catastrofala.
Un HSS original este din otel inalt elaborat crom-molibden si cobalt, si la scule de top poate avea o rezistenta la uzura de zeci de milioane de ori mai mare fata de un HSS ieftin.

In tamplarie se foloseste la lemn si abricht-ut, care este o scula asemanatoare cu o rindea electrica de latime super-mare, doar ca este montat pe banc si pus invers.
Nu recomand pt PAL, insa la abricht am vazut dinti din carburi metalice.

Ideea este ca exista freze de rooter/freza verticala/oberfreza, industriale si ultrarezistente, si care rezista si la taiat PAL in locul circularului, dar cred ca nici nu visezi cat costa...
Un simplu spiral de 4,8mm pt dat gauri de butoni, poate sa coste de la 2 lei un RUKO industrial de buna calitate, apoi 5-6 lei unui cobalt, inca ceva mai mult inox, si apoi sare la 150 RON bucata pt. unul super-heavy-duty de bormasina dedicata de banc pt. multigaurire.
Paradoxal, cine face mobila serios constata ca cel mai scump este de fapt cel mai ieftin.
Am vazut un steyr de 4,8mm care nu a fost ascutit de 5 ani, cu toate ca a dat milioane de gauri in PAL...

De freze de rooter cu rezistenta care sa faca fata la km de taiat nici sa nu visezi ca iti permiti la nivelul asta de productie, costurile sunt astronomice.

Pe de alta parte te poti apropia de o freza verticala Makita sau Bosch, pt rectificari.
Dezavantajul este zgomotul si mai ales praful de rumegus aruncat in aer care este cu 4 ordine de magnitudine mai mult si mai rau decat iti poti imagina...

Mai bine iti iei o masa de circular cu inncizor, la SH.
Macar un Felder daca nu-ti permiti altceva.
Iti trebuie si exhaustoare pt extras praful, si tot face praf ingrozitor de mult, insa e cu peste un ordin de magnitudine mai putin decat face o freza verticala.

Edited by loock, 30 May 2016 - 15:49.


#7
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015
Pt hoby merita pretul . Uita de rindea in pal.
http://www.stern-aus...a-bs457x75.html

#8
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
1-  Stau la bloc , n-am loc pt circular sau alte scule mari .
2 - Am incercat si cu freza pt. lemn , sunt probleme la ghidarea frezei in asa fel incat sa iasa o suprafata perfect dreapta.(tot lipsa de spatiu)
3 - Cu masina de slefuit cu banda dureaza mult mai mult timp pana indrept un cant.

Am incercat toate solutiile pt obtinerea unei taieturi cat mai apropiata de cea profesionala . Cea mai buna solutie s-a dovedit taierea cu pendularul + rectificarea cu rindeaua . Daca gasesc niste cutite bune , pb . mea e rezolvata ; de asta intrebam , poate lucreaza cineva cu rindele si imi poate da niste ponturi referitor la calitatea lor , eventual o parere Bosch vs. Makita.

#9
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015
Rindeaua mea de acasa are cca 500 de kg iar cutite am luat f bune de la un magazin de scule aschietoare dar nu stiu ce marca sunt .
   Am lucrat afara intr-o fabrica de mobila si nu numai si sculele de mana preferate sunt Makita nu Bosch . Rindele de mana acolo nu foloseam .

Edited by unucelalalt, 30 May 2016 - 17:54.


#10
tinel231

tinel231

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 898
  • Înscris: 15.03.2009
Rindeaua aia de 500 de kile probabil ca-i o masina de rindeluit , numita ,,grosime'' de cei ce lucreaza in lemn.Are cutitele mari , mai late decat alea de abricht , asa ca nu ma intereseaza.
La makita ma gandeam si eu , dat fiindca am constatat ca bosch a cam scazut calitatea in ultimul timp...ma rog , ce se gaseste pe la noi...

#11
pufarin

pufarin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,581
  • Înscris: 21.02.2006
Un circular de mana iti trebuie, unul de calitate, fara jocuri si care nu isi modifica unghiul de taiere cand apesi pe el. Sant cateva tehnici de a taiat PAL-ul fara sa spargi melamina:
1. Intorci panza invers la circular;
2. faci o pretaiere a melaminei cu un cater si un dreptar;
3. poti sa lipesti pe linia de debitare, o banda adeziva, inainte de taiere.
Poti Incerca orice metoda separat sau combinate,
P.S. Evident ca si panza circularului trebuie sa fie de calitate cu dinti multi.

#12
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006

 unucelalalt, on 30 mai 2016 - 17:53, said:

Rindeaua mea de acasa are cca 500 de kg iar cutite am luat f bune de la un magazin de scule aschietoare dar nu stiu ce marca sunt .
   Am lucrat afara intr-o fabrica de mobila si nu numai si sculele de mana preferate sunt Makita nu Bosch . Rindele de mana acolo nu foloseam .

Rindeaua este o scula care se deplaseaza manual.

O rindea de categoria super grea are ~ 19 KG, de ex. Makita KP312S, care are latimea de lucru 312mm...

La 500 Kg poate e un abricht foarte mare cu banc cu tot.

Edited by loock, 30 May 2016 - 22:16.


#13
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015
Masina se numeste abric , 400 mm parte activa . Da , are si grosime . Ti-am spus cu ce lucrez eu de 20 de ani ca sa stii de la cine primesti informatii . Rindea de mana nu folosesc in pal pal pt ca nu e treaba s-o faci daca esti meserias ( si ai ce iti trebuie evident ) .  Cum ti s-a spus contine multe porcarii in el .
Slefuitorul cu banda ti l-am recomandat pt te va ajuta la ce ai de facut in pal .Vei descoperi apoi ca este util si la ascutit cutitele de de rindea ( poate alea care le ai ) pana termini lucrarea in pal , cutite de bucatarie , toporul si ce mai ai pe langa casa de slefuit . E mai util uneori ca un polizor .
   Ca zici ca esti departe de oras si tre sa te gospodaresti singur , faci bricolaj etc . Stiu ca e greu cand scoti bani din buzunar pe scule  dar nici fara ele nu faci nimic , iar cand le ai ai si satisfactii .

PS. Cu ferastraul pendular iti vei pune mainile in cap ce iese ca nu e potrivit decat daca ai de taiat o bucata buna si nu ai altceva . Trebuie rectificat dupa el . In caz ca il vei folosi iti recomand sa pui un dreptar care sa-i fie ghid ca sa mergi drept cat de cat cu el .

PS. Dar spuneai ca ai freza . Pune un dreptar pe pal drept ghidaj ca sa mergi drept cu ea si iese ata .

Edited by unucelalalt, 30 May 2016 - 22:31.


#14
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015

 pufarin, on 30 mai 2016 - 22:11, said:

Un circular de mana iti trebuie, unul de calitate, fara jocuri si care nu isi modifica unghiul de taiere cand apesi pe el. Sant cateva tehnici de a taiat PAL-ul fara sa spargi melamina:
1. Intorci panza invers la circular;
2. faci o pretaiere a melaminei cu un cater si un dreptar;
3. poti sa lipesti pe linia de debitare, o banda adeziva, inainte de taiere.
Poti Incerca orice metoda separat sau combinate,
P.S. Evident ca si panza circularului trebuie sa fie de calitate cu dinti multi.

Asta cu intorsul panzei e gluma buna dar se poate termina la UPU ( Urgente ) cu schije prin carnita .
Eu am observat ca omuletul nostru detine niste scule si nu prea e larg la buzunar nici pt 2 cutite de 30 de lei , o panza diamantata ( aia " cu multi dinti " ) pt pal pt un ferastrau de mana pe care nu-l are bate in 50 de E .

#15
pufarin

pufarin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,581
  • Înscris: 21.02.2006
Nu-i nici o gluma, metoda se foloseste si la taiatul aluminiului. Daca nu vrea sa investeasca in scule este suficient si ce are, pendularul si freza, ii mai trebuie doar o freza cu rulment si un dreptar.

#16
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015
Deci o panza cu dantura intoarsa zici ...adica tai painea cu dosul cutitului . Sunt absolvent si lucrez in aschieri din '83 , imi pare rau ca nu am incercat .

Iar intre rulment si dreptar tre sa te hotarasti , nu imi pot imagina cum se folosesc ambele odata , in afara ca noi nu avem de facut un falt .

Edited by unucelalalt, 30 May 2016 - 23:01.


#17
pufarin

pufarin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,581
  • Înscris: 21.02.2006
Toate metodele descrise de mine le gasesti pe net, foloseste cu incredere google, daca nu ma crezi pe mine.

Edited by pufarin, 30 May 2016 - 23:04.


#18
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015

 pufarin, on 30 mai 2016 - 23:04, said:

Toate metodele descrise de mine le gasesti pe net, foloseste cu incredere google, daca nu ma crezi pe mine.
Pune niste surse . Eu dau sfaturi dintr-o practica de +30 de ani cu mainile mele in metal lemn dupa o scoala de profil absolvita iar tu ai gasit niste povesti puse de unii pe net multe fiind din imaginatie , sau care nu prea le-ai inteles . Eu sunt dispus sa iti dau date si argumente pe care sunt sigur ca le poti intelege chiar daca esti de cu totul alt domeniu .

In momentul in care vei pune pe masina o panza de taiere cu dinti videa sau caburi etc , aplicati prin sudare de disc sa se invarta in sens invers cand o bagi in material ai toate sansele sa-ti zboare dantura iar viteza este mai mare decat a glontului supersonic . Socoteste viteza periferica a unui disc de 180-200 la 6000 rot / min .

Dreptarul folosit ca ghid se aplica cu cleme ( cheie franceza sau ce ai pe acolo ) pe placa de pal si se merge cu talpa masinii pe el ( tamplarii o numesc " paralela " ) iar freza deget fara rulmant iti va prelucra o suprafata in linie dreapta .
   Frezele cu rulment sunt numite si " de copiere ". Adica :rulmentul merge pe suprafata de prelucrat ( dupa forma ei ) care nefiind dreapta va iesi la fel de stramba . frezele deget cu rulment sunt folosite pt efectuarea operatiilor de faltuire daca stii ce este un fatz . adica rulmentul este mai mic decat freza care musca din material o cota egala cu diferenta de raza dintre rulment si freza pe o adancime stabilita prin reglajul masinii.

Freza care ai pus-o in link este cu rulment mai mare decat diametrul frezei in partea de sus - este folosita la copieri pe baza de sablon a suprafetelor de forma complexa .
Intentiile sunt bune dar erorile pot lasa oamenii fara ochi , maini si altele . In aschieri nu e loc de joaca cu modul de folosire a sculelor .

Edited by unucelalalt, 30 May 2016 - 23:45.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate