Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

reabilitare blocului

- - - - -
  • Please log in to reply
100 replies to this topic

#1
tropojo

tropojo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 29.02.2016
Salut,

Locuiesc intr-un bloc care a intrat in programul de reabilitare al primariei. Problema care vreau sa o supun atentiei o reprezinta calitatea lucrarilor efectuate de catre firmele contractante si ce solutii se pot gasi.
Concret inca de la inceputul lucrarilor au fost probleme, intrucat lucrarea nu a avut un diriginte de santier propriu-zis care sa urmareasca desfasurarea lucrarilor. Un lucru care l-am remarcat si mi s-a parut ciudat a fost faptul ca echipele de meseriasi au inceput sa se schimbe la cate o saptamana alta echipa. Din ce spuneau muncitorii, firma subcontractanta nu i-ar fi platit pentru serviciile prestate (la un moment dat una dintre echipe a plecat si a luat cu ea toate echipamentele, bormasinile si cine stie si ce alte materiale). Majoritatea muncitorilor, judecand dupa calitatea lucrarilor si modul de lucru dezorganizat nu pareau sa aiba un nivel al calificarii prea ridicat. Pentru a intelege la ce ma refer, voi da cateva exemple: initial placile de polistiren le-au lipit pe perete doar cu glet, abia ulterior dupa ce a venit un reprezentant de la primarie au inceput sa dea gauri sa le prinda in dibluri. Au refacut pe anumite portiuni placarea cu polistiren deoarece nu respectasera cotele. Dupa ce au pus polistirenul pe fatada cladirii, pe anumite portiuni a facut burta si au justificat ca au fost peretii strambi, desi nu asta era situatia inainte. Terasa au anvelopat-o numai partial, deasupra balcoanelor de la ultimul etaj unde era o ridicatura nu au mai decopertat ca sa acopere cu polistiren si au acoperit numai in jurul lor, lasand practic o buna bucata neizolata. La baza blocului, au lasat aproximativ jumatate de metru de la sol neizolat. Vopseaua folosita e un gri murdar, fara nici o legatura cu modelul anterior care era bej caramiziu, iar acum nu mai are nici un model, e uniform in aceasta culoare daca se poate spune asa. Gaurile in care au ancorat schela, le-au acoperit numai superficial dupa ce au scos schelele, astfel incat acum arata de parca ar fi fost bombardat din loc in loc. Pe terasa au montat o balustrada de sustinere care inainte nu era, insa aceasta balustrada au adus-o deja ruginita, iar la prima ploaie mai serioasa rugina respectiva s-a scurs pe fata proaspat vopsita in gri, facand niste dungi pe toata suprafata blocului. Instalatorul care are ca sarcina sa schimbe tevile de apa calda de la subsol a incercat sa ne convina ca tevile vechi sunt mai bune, si ca daca e interesat, el poate aduce tevile noi unde doreste (aceasta propunere a facut-o presedintelui de bloc) daca are nevoie la tara unde. Din materialele de constructii muncitorii au vandut si la unii vecini, au mai furat si ei din ele, etc..
Dirigintele de santier care este cu numele vine numai cand vrea el, de fiecare data cand am incercat sa il chemam sa ii aratam calitatea lucrarilor a promis ca va veni dar ulterior nu s-a tinut de promisiune.
Majoritatea locatarilor sunt nemultumiti insa nu stiu unde sa se adreseze sau unii considera ca din moment ce lucrarea este suportata partial din bugetul primariei, cei de la primarie sunt responsabili, iar ei nu au un cuvant de spus.
Din punctul meu de vedere lucrurile sunt destul de simple: primaria a contractat lucrarea catre o firma mare, care la randul ei a subcontractat sublucrarile (termopane, izolare, zugravire) la alte firme mai mici, care si ele au apelat la colaboratori externi, zilieri si alti oameni adusi cine stie de unde, fiind depasite de marimea lucrarilor intr-un interval de timp atat de scurt. Nu cred ca exagerez daca spun ca subcontracarea s-a facut la a patra sau chiar a cincea mana. Rezultatul a fost ca lucrarea a executata prost, desi valoarea contractului a fost destul de ridicata (150.000 Euro pentru o scara de bloc de 4 etaje cu 20 de apartamente adica aproximativ 7500 de euro de apartament).
Intrucat nu sunt multumit de rezultat si nu stiu cui sa ma mai adresez intrucat de la Primarie suntem pasati la executantul lucrarii care nu e de gasit si tot asa. M-as adresa ANPC insa nu stiu daca beneficiarul lucrarii este Primaria sau asociatia de locatari.
In prezent au inceput sa dea jos schelele de pe o parte a blocului unde conform executantului au finalizat lucrarea, iar pe alta parte nu au terminat cu zugravitul. Despre mizeria si galagia si mirosurile care le-au lasat toti acesti meseriasi in urma pot spune doar ca au alungat si cainii care mai erau prin zona :-)
Daca a mai avut cineva experiente de acest gen, as aprecia daca m-ar putea sfatui ce se mai poate face in acest caz, unde si cui sa ma adresez pentru remedierea lucrarilor si eventual sa nu se mai repete aceasta experienta neplacuta.

Salut!

Edited by tropojo, 29 May 2016 - 16:30.


#2
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,118
  • Înscris: 10.07.2013
In ce oras/sector este blocul reabilitat?Posted Image

#3
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,352
  • Înscris: 21.04.2005
Beneficiarul lucrarii este asociatia de proprietari . Executantul lucrarii este primaria . Cel putin asa ar trebui sa fie trecut in contract .

PS. Nu semnati procesul verbal de receptie finala a lucrarii .

Edited by ndor, 29 May 2016 - 16:59.


#4
tropojo

tropojo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 29.02.2016
Sectorul 3, Bucuresti

Deoarece nu am mai putut edita textul initial repostez aici, pentru ca am omis cateva amanunte intiail:

Salut,

Locuiesc intr-un bloc care a intrat in programul de reabilitare al primariei. Problema care vreau sa o supun atentiei o reprezinta calitatea lucrarilor efectuate de catre firmele contractante si ce solutii se pot gasi.
Concret inca de la inceputul lucrarilor au fost probleme, intrucat lucrarea nu a avut un diriginte de santier propriu-zis care sa urmareasca desfasurarea lucrarilor. Un lucru care l-am remarcat si mi s-a parut ciudat a fost faptul ca echipele de meseriasi au inceput sa se schimbe la cate o saptamana alta echipa. Din ce spuneau muncitorii, firma subcontractanta nu i-ar fi platit pentru serviciile prestate (la un moment dat una dintre echipe a plecat si a luat cu ea toate echipamentele, bormasinile si cine stie si ce alte materiale). Majoritatea muncitorilor, judecand dupa calitatea lucrarilor si modul de lucru dezorganizat nu pareau sa aiba un nivel al calificarii prea ridicat. Pentru a intelege la ce ma refer, voi da cateva exemple:
Initial placile de polistiren le-au lipit pe perete doar cu glet, abia ulterior dupa ce a venit un reprezentant de la primarie au inceput sa dea gauri sa le prinda in dibluri.
Ulterior au trebuit sa refaca pe anumite portiuni placarea cu polistiren deoarece nu respectasera cotele si se ridicasera prea sus la pervazele de la geamuri.
Dupa ce au pus polistirenul pe fatada cladirii, pe anumite portiuni a facut burta si au justificat ca au fost peretii strambi, desi nu asta era situatia inainte.
Terasa au anvelopat-o numai partial, deasupra balcoanelor de la ultimul etaj unde era o copertina, nu au mai decopertat ca sa acopere cu polistiren ci au acoperit numai imprejurul lor, lasand practic o bucata de deasupra balcoanelor neizolata initial. Ulterior in urma reclamatiilor au spus ca vor trimite o echipa sa remedieze. Iar echipa care a venit sa remedieze nici macar nu are scule de gen ciocan sau surubelnita, nemaispunand de utilajul acela cu care se toarna sapa. In concecinta au convenit ca vor carpi cu niste placi de polistiren peste tabla copertinei, care nu vor fi prinse in dibluri, ci vor fi doar lipite cu adeziv, deoarece nu pot da gauri in tabla, cum am spus nu au nici ciocane, d-apoi bormasini.
La baza blocului, au lasat aproximativ jumatate de metru de la sol neizolat care nu se stie daca il vor mai izola sau nu. Au izolat in schimb la subsol si peretii laterali nu doar tavanul, de parca izolarea peretilor are vreun efect (ulterior li s-a spus ca nu trebuia izolati peretii de la subsol, insa nu s-au mai deranjat sa dea jos respectivele placi).
Vopseaua decorativa folosita e un alb murdar, fara nici o legatura cu modelul anterior care era bej caramiziu in carouri, iar acum nu mai are nici un model, e vopsit uniform in aceasta culoare cenusie.
Gaurile in care au ancorat schelele initial, dupa ce au demontat schelele le-au acoperit numai superficial si asta din nou la reclamatia locatarilor caci ei voiau sa isi ia jucariile si sa plece lasandu-le asa, astfel incat acum arata de parca ar fi fost bombardat din loc in loc.
Pe terasa au montat o balustrada de sustinere care inainte nu era, insa aceasta balustrada au adus-o deja ruginita, iar la prima ploaie mai serioasa rugina respectiva s-a scurs pe fata proaspat vopsita in gri, facand niste dungi pe toata suprafata blocului. Instalatorul care are ca sarcina sa schimbe tevile de apa calda de la subsol a incercat sa ne convina ca tevile vechi sunt mai bune, si ca daca e interesat, el poate aduce tevile noi unde doreste (aceasta propunere a facut-o presedintelui de bloc) daca are nevoie la tara sau altundeva.
Din materialele de constructii muncitorii au vandut si la unii vecini, au mai dus si ei din ele pe la casele lor, desi teoretic era angajat un paznic care mai mult se injura la telefon in mijlocul noptii :-) etc..
Dirigintele de santier care este cu numele vine numai cand considera el, de fiecare data cand am incercat sa il chemam sa ii aratam calitatea lucrarilor a promis ca va veni dar ulterior nu s-a tinut de promisiune. Iar ulterior nici nu mai raspundea la telefon.
Majoritatea locatarilor sunt nemultumiti insa nu stiu unde sa se adreseze sau unii considera ca din moment ce lucrarea este suportata partial din bugetul primariei, cei de la primarie sunt responsabili, iar ei nu au un cuvant de spus. Tot acest proces de anvelopare a fost facut de parca s-ar fi facut o favoare locatarilor, desi o parte din cheltuieli vor fi suportate de locatari. Iar o parte din fondurile de la primarie care sunt colectate tot din taxele locale. Insa aceasta este probabil atitudinea constructorilor cand vine vorba de lucrari suportate de la buget.
Dintre blocurile din jur, acesta a fost printre ultimele anvelopate, insa vazand cum s-a lucrat chiar si la scara vecina versus cum s-a lucrat aici, nu pot spune decat ca s-a facut japca. Diferenta cred ca a facut faptul ca la celelalte blocuri au fost lucrari mai mari, avand 5-6 scari, asa incat au avut permanent un diriginte de santier care a urmarit desfasurarea acestora. Si probabil si faptul ca la fel ca orice lucru de la noi, la inceput a mai fost cum a mai fost, dar acum in prag de alegeri locale, primarul s-a grabit sa termine cu orice pret cat mai multe blocuri.
Sunt si lucruri bune ca sa nu creada ca ma plang, respectiv termopanele sunt cu 5 camere, marca Salamander, comparativ cu termopanele de la celelalte blocuri care am inteles ca au numai 3 camere. Si aici cand au luat masurile, le-au luat pe interiorul tocurilor de lemn, astfel incat dupa ce au scos tocurile din lemn, si au venit cu cele de termopan a ramas o distanta de vreo 8 cm pe fiecare latura care a trebui sa fie umpluta cu spuma si polistiren.
Din punctul meu de vedere lucrurile sunt destul de simple: primaria a contractat lucrarea catre o firma mare, care la randul ei a subcontractat sublucrarile (termopane, izolare, zugravire) la alte firme mai mici, care si ele au apelat la colaboratori externi, zilieri si alti oameni adusi cine stie de unde, fiind depasite de marimea lucrarilor intr-un interval de timp atat de scurt. Nu cred ca exagerez daca spun ca subcontracarea s-a facut la a patra sau chiar a cincea mana. Rezultatul a fost ca lucrarea a executata prost, desi valoarea contractului a fost destul de ridicata (150.000 Euro pentru o scara de bloc de 4 etaje cu 20 de apartamente adica aproximativ 7500 de euro de apartament).
In prezent au inceput sa dea jos schelele de pe o parte a blocului unde conform executantului au finalizat lucrarea, iar pe alta parte nu au terminat cu zugravitul. Despre mizeria si galagia si mirosurile care le-au lasat toti acesti meseriasi in urma pot spune doar ca au alungat si cainii care mai erau prin zona :-)
Daca a mai avut cineva experiente de acest gen, as aprecia daca m-ar putea sfatui ce se mai poate face in acest caz, unde si cui sa ma adresez pentru remedierea lucrarilor (nu stiu daca la ANPC sau nu si cine este beneficiarul contractului, noi asociatia de locatari sau Primaria care a facut licitatia si atribuit contractul) si eventual sa nu se mai repete aceasta experienta neplacuta.

Salut!

#5
zzhunt

zzhunt

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,261
  • Înscris: 28.03.2015
Din ce am mai auzit de la tv muncitori aia sunt o buna parte puscariasi asa ca.........
Chiar acum vreo 1 saptamana parca la rtv am citit/auzit o stire ca s-au apucat de refacut/reparat niste blocuri din astea reabilitate in sectorul 3 din cauza ca le-au facut prost.

Si in sectorul 4 se misca astia cu reabilitarea foarte greu, sunt blocuri unde nu sunt mai mult de 4-5 muncitori iti dai seama ce firma e asta.
Deja mie dor de piedone asta asa cum era mai ciubucar dar macar parca mai misca ceva

#6
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,540
  • Înscris: 15.06.2004
La fel e peste tot. Si la mine au fost vreo 20 de firme si muncitorii nu stateau mai mult de o luna.
Fiecare firma insa se ocupa de altceva.

Polistirenul asa se "lipeste - intai cu glet si bia dupa ceva timp - cand s-a intarit suficient - cam o saptamana la mine au dat si prinderea cu buloane.

De lucrat au lucrat destul de bine dar evident exista multe probleme ramase. Primaria da vina pe firme, firmele pe proiect....

#7
tropojo

tropojo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 29.02.2016
Nu imi permit sa judec oamenii care au muncit asa cum au muncit sau cum li s-a spus caci nu cunosc in ce conditii au fost angajati sau care au fost criteriile la angajare.
Insa consider ca Primaria avea obligatia sa verifice ca firmele contractante sa respecte un minim de standarde.
@zzhunt: Este trist daca oamenii ajung sa regrete  un primar precum ... piedone? De ce nu cichi cian sau brus li? :-) Un ospatar care a reusit sa absolve liceul la 32 de ani, si-a luat permisul la 5 categorii intr-o zi, partial responsabil pentru tragedia de la Colectiv... pe asta sa il regretam? Dar e colectinar de masini de epoca. Din salariu de primar binenteles. Pacat ca nu candideaza si King Louie din Cartea Junglei, Uncle Fester din Familia Adams sau Shrek si alte asemenea personaje de poveste :-) Pardon, ultimul a fost primarul general al capitalei
http://adevarul.ro/n...d6dd/index.html

#8
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,352
  • Înscris: 21.04.2005
Oricum , garantia este de numai 2 ani .
Asa cum am spus mai sus ...nu semnati procesul verbal de receptie . daca apucati sa-l semnati , va spalati pe cap cu toata lucrarea .
Primaria este cea care raspunde de executia lucrarii .

Edited by ndor, 29 May 2016 - 17:39.


#9
marcusdefeis

marcusdefeis

    Lunetist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,028
  • Înscris: 14.07.2008
cine dreq v-a pus sa vi-l "reabilitati"?

#10
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,118
  • Înscris: 10.07.2013

 ndor, on 29 mai 2016 - 17:37, said:

Oricum , garantia este de numai 2 ani .
Asa cum am spus mai sus ...nu semnati procesul verbal de receptie . daca apucati sa-l semnati , va spalati pe cap cu toata lucrarea .
Primaria este cea care raspunde de executia lucrarii .
Acest proces verbal de receptie este singurul care ne protejeaza de efectuarea unor lucrari de mantuiala?Posted Image

Cei de la primarie nu au un cuvant de spus la receptia finala?

Edited by xmanyacs77, 29 May 2016 - 17:44.


#11
tropojo

tropojo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 29.02.2016
recunosc, dreq :-)
la celelalte blocuri care au fost "anvelopate" cu 2-3 ani in urma nu s-a lucrat asa de mantuiala, iar costurile la intretinere iarna s-au redus substantial
asa incat parea o idee buna la inceput

#12
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
iar in bucuresti nu ati gasit nici macar o televiziune "locala" pt a aduce si filma dezastrul reabilitarilor? si cum se face o reabilitare in bucuresti?

Edited by Dany_Darke, 29 May 2016 - 17:48.


#13
Platon

Platon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,692
  • Înscris: 22.10.2002

 tropojo, on 29 mai 2016 - 17:43, said:

recunosc, dreq :-)
la celelalte blocuri care au fost "anvelopate" cu 2-3 ani in urma nu s-a lucrat asa de mantuiala, iar costurile la intretinere iarna s-au redus substantial
asa incat parea o idee buna la inceput


In ce sens s-au redus substantial ? Cat de substantial ?  Contractele astea se obtin de regula cu pretul cel mai mic, si la cati "meseriasi" mai exista in Romania, este o minune ca au facut lucrarea asta, asa cum este ea.

#14
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,352
  • Înscris: 21.04.2005

 xmanyacs77, on 29 mai 2016 - 17:42, said:

Acest proces verbal de receptie este singurul care ne protejeaza de efectuarea unor lucrari de mantuiala?Posted Image

Cei de la primarie nu au un cuvant de spus la receptia finala?

Da , cam asta e singurul act care dovedeste in instanta ca beneficiarul nu este de acord cu modul cum s-a executat lucrarea.
Plus , bineinteles , expertize , contraexpertize...etc
Sper sa nu se ajunga acolo.
Dar plata finala se  face in mod normal doar dupa receptia finala a lucrarii insotita de unde rezulta  procesul verbal , pe care semneaza cele trei parti implicate , primaria , constructorul si asociatia de proprietari .

#15
tropojo

tropojo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 61
  • Înscris: 29.02.2016
Multumesc mult pentru raspunsuri. In acest caz, voi vorbi cu presedintele de bloc sa nu semneze procesul de predare primire pana cand nu se remediaza problemele.

#16
ASCENDED

ASCENDED

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,749
  • Înscris: 02.07.2010
De ce nu ai stat cu ei când au făcut porțiunea ta de bloc?
Am o rudă în București,care a stat cu ei când i-au "anvelopat"(nici cu termenul asta nu mai putem fără cocalarism) cu "scârțâitoare"(polistiren).
El i-a supravegheat,ba s-a cinstit cu ei să facă treabă bună.

P.S.
La mine în oraș(non-București),primăria nici nu a visat despre asta(probabil nu le ieșea lor nimic),iar aici văd "mofturi" cum au făcut lucrarea.

Eu nu înțeleg,găurile nu trebuiau să fie acoperite de "scârțâitoare"?

#17
maximg

maximg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,658
  • Înscris: 07.11.2007

 tropojo, on 29 mai 2016 - 16:26, said:

..........Locuiesc intr-un bloc care a intrat in programul de reabilitare al primariei. Problema care vreau sa o supun atentiei o reprezinta calitatea lucrarilor efectuate de catre firmele contractante si ce solutii se pot gasi.
............
Cunosc foarte bine ce lucrari se fac in sec 3 , si cum se fac . Nu cred mai nimic din ce spuneti , mai ales ca cerintele din caietele de sarcini sint foarte stricte , controale " la greu " ...asta este , nu va cred .
La ora asta se pregatesc actele pt 50 de blocuri ce vor intra in program , asa ca stiu ce spun .
Poate sint chestii punctuale , scapari , dar un dezastru cum precizati , nu , sigur nu ....dar este bine ca toata lumea se pricepe ...
Ce solutii aveti ???
Faceti lucrarea din banii personali , nu din banii publici , de pomana .
De ce n-ati facut reabilitarea din banii dvs ????
De ce Gogu trebuie sa dea teancuri de euro sa-si reabiliteze casa , si voi sa nu dati nimic ????
Puneti banul pe masa si comandati .

#18
bietu

bietu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,545
  • Înscris: 17.03.2008
Usurel Dorele, sa nu te curentezi! Banii de la primaria aia de unde provin?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate