Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart

Accesare Plex prin webstation
 

Emigrare in Spania - zona Barcelona-Valencia

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#1
dasca

dasca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 986
  • Înscris: 17.08.2010
Salut,

De ceva timp ma bate gandul sa parasesc Romania, iar in ultima perioada mi se pare tot mai atractiva Spania, dupa ce m-am interesat mai in detaliu pt un scurt concediu in toamna. Sa dau putine detalii despre situatia mea: suntem un cuplu tanar(eu 27 ani, consoarta 24), locuim in Timisoara, ambii lucram in IT, in administrare sisteme ERP. Castigam destul de bine, fiecare cam 900-1000E lunar, nu avem credite, datorii sau proprietati(tocmai din motivul acesta, ca iau in considerare plecatul din tara si nu doresc diverse complicatii).

Am discutat in familie si am pus la cale un plan de bataie. Mergem in toamna intr-un concediu de doua saptamani sa iau si eu putin contact cu tara(ea a mai fost in Spania vreo 3-4 luni in urma cu cativa ani, plus ceva internship la o companie din Portugalia acum 2 ani). Apoi, anul viitor pe la sfarsitul iernii, inceputul primaverii, doresc sa plecam vreo 6 luni sa locuim in Valencia. Lucrand in IT, avem posibilitatea sa lucram si remote, deci am putea sa testam putin apele fara sa renuntam la actualele locuri de munca. Totodata, fiind acolo, consider ca ne-ar fi mai usor de invatat limba(nu vorbim spaniola, dar intelegem cate ceva, clientii nostri avand filiale si in tarile latine) si in 6 luni de locuit efectiv acolo ne putem da seama daca intr-adevar locul e potrivit pentru noi. Totodata, acest timp poate fi folosit pentru cautat loc de munca in domeniu, mers la interviuri eventual, fara stresul ca nu avem loc de munca.

Legat de locatie, parca ma atrage ceva mai mult Valencia(sau localitati limitrofe), insa din ce am observat la capitolul locuri de munca in domeniul nostru Barcelona este mult mai generoasa. In perioada aceea de 6 luni foarte probabil vom merge in Valencia, chiriile sunt ceva mai mici, am gasit apartamente frumoase la 400-500 E. Din calculele mele, din diferenta pana la 1800-2000E lunar ar trebui sa putem trai fara probleme acolo, insa as dori eventuale pareri ale celor stabiliti in Spania.

Ce nu stiu este cum se procedeaza cu chiria in general(cat/cum se plateste la inceput, acte necesare, trebuie sa ma inregistrez undeva etc.), mai ales dat fiind faptul ca in prima faza nu avem loc de munca in Spania. Totodata, planul este sa plecam cu masina acolo, ce ar trebui sa stiu legat de aceasta perioada. Este necesara inmatricularea acolo, sau altor formalitati, se poate sta cu numerele romanesti cateva luni? Nu as dori sa fac aceasta transcriere decat in cazul in care ne hotaram 100% sa ramanem acolo.

Totodata, orice alte sfaturi, discutii sunt bine venite. Deocamdata suntem in stadiul de informare, iar cu cat am mai multe informatii, cu atat pot lua o decizie mai bine cantarita/calculata.

Multumesc!

#2
TorchMan

TorchMan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 21.10.2012
Nu te atrag tarile mai din nord?

#3
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Pana nu invatati limba n-are rost sa va cautati de munca acolo.

#4
lik_lights

lik_lights

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,153
  • Înscris: 31.08.2009
Nu poti inchiria apartament fara NIE http://romaniinspani...unitar-nie.html
In prima faza poti inchiria o camera intr-un apartament,dupa ce obtii NIE si iti gasesti de munca iti cauti apartament pe cont propriu.Ca sa iti tii masina in parcare(subterana) te costa bani.Locurile de parcare gratis  sunt,..jale si la dracu in praznic.Trebuie sa gasesti pe la periferia orasului camera unde iti poate oferi si loc de parcare.eu n-am masina asa ca subiectul asta este pe langa mine!

Edited by lik_lights, 02 May 2016 - 21:43.


#5
dasca

dasca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 986
  • Înscris: 17.08.2010

 TorchMan, on 02 mai 2016 - 21:26, said:

Nu te atrag tarile mai din nord?

La tarile nordice e cam problematica clima, prietenei mele nu prea-i place frigul. Pe mine m-ar tenta si Canada, dar tot frig e si pe acolo.

 Friskey, on 02 mai 2016 - 21:35, said:

Pana nu invatati limba n-are rost sa va cautati de munca acolo.

Stiu, desi in domeniul in care lucrez engleza si germana e baza. Totusi, consider ca e mult mai usor sa inveti o limba straina locuind in tara respectiva, asta e si motivul pentru care vreau sa locuim acolo o vreme "de proba". Plus ca n-am lasa joburile de aici(joburi binisor platite, cu perspective de viitor), fara oferta clara de acolo.

#6
Platon

Platon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,692
  • Înscris: 22.10.2002
Castigati aici 2000 de euro impreuna si va mananca undeva sa plecati intr-o tara unde somajul in randul tinerilor este de 30%, plecati sa lucrati remote, dar uitati ca aia nu au netul din Romania, o sa aveti probabil probleme cu adaptarea la cultura locala, si in final, exista posibilitatea sa dati vrabia din mana pe aia dupa gard, dar sunteti tineri, si o puteti lua de la capat.

#7
dasca

dasca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 986
  • Înscris: 17.08.2010

 Platon, on 02 mai 2016 - 21:47, said:

Castigati aici 2000 de euro impreuna si va mananca undeva sa plecati intr-o tara unde somajul in randul tinerilor este de 30%, plecati sa lucrati remote, dar uitati ca aia nu au netul din Romania, o sa aveti probabil probleme cu adaptarea la cultura locala, si in final, exista posibilitatea sa dati vrabia din mana pe aia dupa gard, dar sunteti tineri, si o puteti lua de la capat.

Nu imi trebuie conexiune Gigabit ca sa lucrez, e suficienta o conexiune stabila de 2-3 Mbs. In plus, in nici un caz nu renuntam la joburile de aici pana nu gasim acolo un job in domeniu macar la acelasi nivel. Iar perioada de proba fix pentru asta e, sa vedem daca ne adaptam si ne place acolo.

#8
cornete

cornete

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 309
  • Înscris: 28.10.2005
Salut,

1. pt job deschde un cont la https://www.infojobs.net/ si vezi ofertele

2. pt job trebuie NIF,  NIE si un cont la banca ( Numar de identificare fiscal respectiv Número de identidad de extranjero un fel de buletin)   Pt ambele trebuie sa pierzi timp la autoritatile Spaniole.

3. pt locuinta trebuie in general : contractul de munca, NIE /Buletin /pasaport dupa caz, dovada salariului.
Aici insa depinde de cel care-ti inchiriaza.
Poti sa inchiriezi un apartament doar pt a merge la un curs de spaniola, aici conditiile sunt altele, perioada de inchiriere este implicit mai scurta.
vezi http://www.idealista.com/

4 Masina:  In Barcelona de ex.  masina este o problema daca nu-ti permiti un loc de parcare platit.
Pt conditiile de inmatriculare trebuie sa mergi la "Trafico" adica http://www.dgt.es/es/ , acolo aflii toate date legate de inmatriculare.

5 Curs de spaniola (Barcelona)
http://www.uab.cat/w...5687004718.html
preturi:
http://www.uab.cat/w...1=1345681497686

nu uita perioada de inmatriculare:
http://www.uab.cat/w...1=1345681497686

#9
compostajeurbano

compostajeurbano

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 249
  • Înscris: 14.04.2016
noi locuim de 17 ani in Spania ! ... Valencia, chiar !  Posted Image
am "trecut" prin Elvetia, Germania, Franta, Uk, dar nu ne-am simtit nicaeri acasa ca in Spania ! ...
Ne relationam mai mult cu romanii, avem si cativa amici spanioli!
de aceea, spunem ca Spania o sa va para
"o vara eterna intr-o vacanta la bunici" ! Posted Image
fiica-mea are varsta ta ! ... este arhitect in UK (din pacate) ! ...a terminat studiile in Valencia !

Edited by compostajeurbano, 02 May 2016 - 23:00.


#10
soarce

soarce

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 02.10.2008
Aici gasesti toate informatiile despre cum se obtine NIE/Certificatul de cetatean european: Ciudadanos Comunitarios
Trebuie sa demonstrezi ca ai venituri, chiar daca le obtii in afara Spaniei. Inainte sa pleci asigura-te ca ai toate documentele pregatite (traduse, cu apostila etc.). De obicei dureaza ceva timp, in orasele mari poate fi vorba de luni de zile, de cand depuneti actele pana obtineti NIE.

#11
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013

 dasca, on 02 mai 2016 - 21:40, said:

Stiu, desi in domeniul in care lucrez engleza si germana e baza.
Nu e. Fara spaniola nu ai sa te descurci deloc acolo, cu oricine interactionezi acolo o vei face-o in spaniola.

 dasca, on 02 mai 2016 - 21:40, said:

Totusi, consider ca e mult mai usor sa inveti o limba straina locuind in tara respectiva, asta e si motivul pentru care vreau sa locuim acolo o vreme "de proba". Plus ca n-am lasa joburile de aici(joburi binisor platite, cu perspective de viitor), fara oferta clara de acolo.
Da, dar asta inseamna sa cheltuiti multi bani aiurea acolo cel putin 6 luni pana invatati baza in privat acasa. Abia apoi veti putea invata spaniola interactionand cu altii.

#12
baliosss

baliosss

    Unstoppable

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,374
  • Înscris: 30.01.2016
Salut! In Barcelona se vorbeste in general catalana. E putin mai grea decat castellana (spaniola) Au si in Valencia limba lor, insa se folosest mai mult castellana. . Castellana (spaniola) o inveti in cateva luni, cat sa comunici fluent as putea spune. E o limba destul de usoara. Vezi ca sunt cam prosti in privinta limbilor. Nu prea stiu engleza. Posted Image)

Pentru obtinerea documentelor de rezidenta mergi la Politia Nationala. De acolo o sa fi indrumat catre biroul de imigranti (extranjeros). In baza pasaportului/buletinului ti se va elibera un numar de NIE. Atentie, nu vei avea drept de munca in baza acestuia ci doar drept de rezidenta (inainte se dadea diret drept de munca, acum s-a schimbat). Il obti in cateva zile. Cu acest numar de NIE (numero de identificacion extranjero) poti sa faci un contract de inchiriere pentru o casa, poti deschide un cont in banca, poti cumpara o masina etc.
NU ai nevoie de contract de munca pentru inchirierea unei locuinte.

Poti sa iti cauti de munca fara sa ai acte care sa iti dea dreptul asta. Daca angajatorul e interesat, iti va face un contract pe perioada determinata, pe care il va inregistra si alaturi de el va depune si o cerere pentru dreptul tau de munca. In mometul ala NIE-le tau va fi cu drept de munca si vei mai primi un numar (seguridad social) un identificator pentru casa de asigurari, medic etc. Cu NIE-le si numarul de la Seguridad Social mergi la cabinetul medical din zona ta si ti se va elibera cardul de sanatate. De asemenea vei fi repartizat unui medic de familie.

Permisul il schimbi in unul spaniol la Jefatura de Trafico. Masina nu e obligatoriu sa o inmatriculezi acolo, insa nu vei putea face ITV (RAR) si e greu si cu asigurarea. Deci cred ca preferi sa o inmatriculezi acolo decat sa vii in Romania pentru a face inspectia tehnica.

Spaniolii sunt oameni calzi in general. In sud sunt si mai ok, insa pe acolo e greu sa iti gasesti de munca. Clima e un plus foarte mare (e motivul pentru care si eu am ales tara aia) iar mancarea e ok. E o tara in care te poti adapta foarte usor.

Daca mai ai nelamuriri, iti stau la dispozitie. Posted Image

Edited by baliosss, 03 May 2016 - 18:39.


#13
dasca

dasca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 986
  • Înscris: 17.08.2010

 Friskey, on 03 mai 2016 - 16:31, said:

Nu e. Fara spaniola nu ai sa te descurci deloc acolo, cu oricine interactionezi acolo o vei face-o in spaniola.


Da, dar asta inseamna sa cheltuiti multi bani aiurea acolo cel putin 6 luni pana invatati baza in privat acasa. Abia apoi veti putea invata spaniola interactionand cu altii.

Pai eu planuiesc sa plec in februarie-martie anul viitor, deci pana atunci putem invata baza aici. Iar in cele cateva luni petrecute acolo sa imbunatatesc limba, sa vad cum e traitul efectiv in Spania si eventual sa gasesc un loc de munca in domeniu, fara sa fiu stresat ca imi mai ajung banii doar pentru o perioada foarte scurta de timp si trebuie sa accept orice. Consider ca 1800-2000E pe luna(astea fiind veniturile din Romania) ne-ar fi suficient sa traim decent in Spania. Aici insa m-ar ajuta mult niste exemple din partea celor care locuiesc acolo, am cautat pe diverse site-uri costurile medii insa experienta unor oameni care au trecut deja prin asta mi se pare mai folositoare.
Plus ca in prima faza pornisem de la experienta unui coleg de serviciu care a stat in Barcelona 5 luni si a lucrat de acolo. Noi am fi 4 colegi care am vrea sa mergem acolo pentru 6-7 luni(ori asta ar insemna niste costuri ceva mai reduse cu chirie+cheltuieli), eu si prietena mea am dori chiar sa ne stabilim acolo pana la urma.

Referitor la masina, ITP-ul il voi face in decembrie si va fi valabil 2 ani. Eu doresc sa o tin inmatriculata in Romania pana ne hotaram 100% ca ramanem acolo(probabil pana unul din noi se angajeaza in Spania), si ma intrebam daca exista vreo lege care ma obliga sa o inmatriculez in Spania in decursul a x zile/luni(de ex. in Danemarca era o lege prin care e interzisa circulatia unei masini inmatriculate in alte tari mai mult de 3 luni daca nu gresesc).

Referitor la inchiriat, care e politica generala? Cam cate luni se platesc in avans la inchiriere, eventuale comisioane? E si in Spania piata inundata de agentii imobiliare care solicita 70-80% din chiria pe prima luna ca si comision ca raspund la telefon si te inunda cu oferte cu totul diferite de ce iti doresti tu?

#14
compostajeurbano

compostajeurbano

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 249
  • Înscris: 14.04.2016
ca sa-ti inchiriezi o casa (apartament) in Barcelona la pret decent, iti trebe banii ptr 4 luni de chirie si contract de munca, spaniol ! ...
adica fo' 3200 EUR+contract de munca ! ...
bafta

Edited by compostajeurbano, 04 May 2016 - 00:00.


#15
lik_lights

lik_lights

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,153
  • Înscris: 31.08.2009
Sunt site-uri de unde poți închiria direct de la proprietar, așa eviți intermediarii.Majoritatea cer avans, de două sau trei ori valoarea pretului pe chirie, asta reprezintă un avans ptr eventuale daune. Dacă te înțelegi cu proprietarul poți să plătești avansul asta plus o lună în avans, și poate nu e nevoie de NIE.Dacă te hotărăști sa vii în Barcelona te găzduiesc una două săptămâni (clar ca nu gratis) plus suport lingvistic ptr aţi găsii o locuință

#16
dasca

dasca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 986
  • Înscris: 17.08.2010

 lik_lights, on 04 mai 2016 - 12:19, said:

Sunt site-uri de unde poți Ăźnchiria direct de la proprietar, așa eviți intermediarii.Majoritatea cer avans, de două sau trei ori valoarea pretului pe chirie, asta reprezintă un avans ptr eventuale daune. Dacă te Ăźnțelegi cu proprietarul poți să plătești avansul asta plus o lună Ăźn avans, și poate nu e nevoie de NIE.Dacă te hotărăști sa vii Ăźn Barcelona te găzduiesc una două săptămĂąni (clar ca nu gratis) plus suport lingvistic ptr ați găsii o locuință

Mai e ceva timp pana voi lua o eventuala decizie, dar foarte probabil pt inceput voi alege Valencia, din cauza costurilor ceva mai reduse cu chiria.
Trebuie sa vad exact ce presupune NIE(ca si acte, ma refer), imi doresc sa fiu ok cu tot ce tine de formalitati, doar imi pun putin problema la capitolul contract de munca spaniol. Cum imi doresc sa lucrez in continuare in domeniul meu, iau in calcul chiar lucrat remote de acolo pt o perioada mai lunga(chiar un an- doi, pana gasesc un loc de munca mai bun decat ce am in tara), iar asta ar insemna lipsa acelui contract.

Probabil cel mai bine ar fi sa am tradus contractul de munca actual+ultimii 3-4 fluturasi de salariu, ca sa pot avea in loc de un eventual contract spaniol.

#17
compostajeurbano

compostajeurbano

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 249
  • Înscris: 14.04.2016
statul spaniol nu mai acorda NIE cetatenilor comunitari ! ... nu ca inainte !
o sa-ti dea un NIE provizoriu, daca ai o oferta de munca ! ... odata angajat, patronul trebe
sa te mentina minimum 6 luni, dupa care daca totul este OK, obtii NIE "adevarat" ! ...
rezidentii spanioli stau in chirie, turistii straini in hotele, sau apartamente inchiriate cu saptamana !

#18
soarce

soarce

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 02.10.2008
O precizare, nu stiu daca toata lumea intelege ce inseamna sa ai NIE. NIE-ul este echivalentul permisului de rezidenta.
Pe oriunde te duci te intreaba de NIE si daca nu-l ai esti considerat nerezident in Spania. In cazul asta te legitimezi cu pasaportul sau buletinul si in general ai alte tarife la unele servicii, de exemplu la banca iti deschid cont de nerezident. La fel in sistemul de sanatate, fara NIE nu cred ca ai acess la toate serviciile fara platesti.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate