Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart

Accesare Plex prin webstation
 

Efectul cititului în viața voastră - Metamorfoze personale

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
184 replies to this topic

#1
SCENT-OF-SHARP

SCENT-OF-SHARP

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 387
  • Înscris: 09.10.2015
Personal am fost o cititoare pasionată de la o vârstă fragedă; deși nu mi-a fost niciodată impus să citesc, am fost obișnuită să descopăr cărțile încă din copilărie.
A venit o perioadă începând cu adolescența când m-am îndepărtat destul de mult de acest obicei extrem de folositor, și această perioadă a durat în majoritatea timpului de la 12 până la 21 de ani.
În fine, scopul meu nu este să debat efectele pe care le-a avut sau nu le-a avut faptul că m-am lăsat de citit în această perioadă ( știu eu foarte bine cât de mult timp am pierdut, în care aș fi putut să rad o grămadă de cărți ) , ci modul în care am descoperit, după mult timp, cât de important este cititul în viața persoanelor. Nu voi vorbi doar despre mine.

În primul rând, îmi amintesc de o persoană de succes, un bărbat în jur de 28-30 de ani, care mi-a zis că unul dintre lucrurile de bază al oamenilor care se dezvoltă pe plan mental și TOATE lucrurile curg de acolo ( financiar, emoțional, profesional, etc. ) este obiceiul de a citi. Mi-a zis : ” Nu vei găsi niciodată un om excepțional care să nu fi citit sau să fi neglijat învățatul. Niciodată.

Într-un mod foarte simplu și putem considera comic chiar, mi-a rezumat în câteva cuvinte cum funcționează cititul : ” Oameni cu experiență de viață de nenumărate ori mai mare decât a ta și-au formulat gândurile și experiențele trăite, precum concluziile, conexiunile, motivele, și tot ceea ce poate constitui probleme, puncte de reper, indicii, etc. în viață - Deci în timp ce ție, pe parcursul unei zile, îți vin în minte tot felul de idei prostești și haotice în minte, și nu reușești să conectezi piesele de puzzle între ele, deschizi o carte și îți dai seama că : - Wow ! Uite un gând deștept ! Venind de la un tip de 60 de ani, împlinit, trecut prin toate în viață, care și-a filtrat gândurile din mintea sa în mintea mea prin actul transmiterii în scris a conținutului minții sale; tare, nu ? ” - Repet, nu este cea mai intelectuală formulare a cititului, dar într-un mod foarte simplistic și efectiv, astfel s-ar putea explica de ce este important cititul pentru toate persoanele, inclusiv cele care nu sunt capabile să asculte o formulare mai lungă și mai detaliată ( cam în această categorie clasându-se majoritatea tinerilor din ziua de azi și de ce nu, chiar și mulți adulți - pentru că nici ei nu stau prea bine la capitolul citit ! )

Continuând subiectul cu un alt caracter : m-am gândit la un prieten apropiat, pe care l-am avut, Daniel. Era un tip cu un potențial mega bun din punct de vedere al inteligenței, student la facultatea de matematică și informatică, tipul era chiar genial și la începutul prieteniei noastre, eu aveam o grămadă de lucruri de învățat de la el. Acest set de roluri nu ne-a deranjat niciodată, era ceva normal : el ” maestrul ” , iar eu ” învățăcelul ”.
Pe parcurs în schimb, roata s-a schimbat încet-încet, atât de radical că într-un final prietenia noastră s-a sfârșit, amândoi constatând că am ajuns într-un punct în care nu mai putem continua, deoarece rolurile noastre s-au schimbat.

Daniel era mereu genul de persoană care nu citea. Se baza pe potențialul său din naștere și talentul lui natural de a avea gânduri și idei bune, fără să depună vreun efort anume. Când vorbeam despre citit și dezvoltare mentală, era mereu cu replica : ” Niciodată nu mi-au plăcut cărțile și n-am nevoie de ele. Atunci de ce să citesc ? ” - Mi s-a părut corect, până la urmă. El era geniul, și îi mergeau bine lucrurile.

Cum trecea vremea, începea să se deterioreze. Bazându-se mereu doar pe ce știe el și minimul de informații de care are nevoie în domeniul matematicii, a ajuns să nu se mai descurce în alte domenii. A ajuns încăpățânat, limitat ( caracteristic pentru oamenii care nu citesc, dacă ați observat ) , fără să își lărgească orizonturile, fără a accepta gândurile altora, fără a vedea ” dincolo de propria sa cutie ”; a început să facă prostii - în timpul în care nu rezolva exerciții la mate, își petrecea timpul doar dormind și jucându-se pe PC.

Când eram încă prieteni și a ajuns în faza aceasta de declin fizic și mental, de multe ori îmi dădea de înțeles că nu își poate controla fluctuațiile emoționale de moment - dacă se simte depresiv sau fără vlagă în anumite zile, nu știe cum să se ridice din pat. Vroia să facă și mai mult antrenament fizic, dar nici pentru aia nu se putea aduna. I-am zis că este ceva de care toți oamenii se lovesc zi de zi, dar de asta este important antrenamentul mental, să te auto-depășești. Iar asta nu pornește din exterior, în societatea noastră, pentru că avem posibilitatea să fim comozi ( nu mai sunt vremurile în care suntem stimulați extern, putem fi lăsați ” în pace ” , să murim în propria noastră impotență ) .
Deci singura soluția este mobilizarea internă, stimularea internă - în situația cea mai bună, suntem antrenați astfel încă din copilărie, dar dacă se întâmplă să fim debusolați sau să nu avem părinți care să ne ofere exemplul de gândire constructivă, atunci cititul este una dintre cele mai bune moduri posibile în care putem folosi potențialul pe care îl avem încă, dar nu avem nicio garanție că vom face ceva cu el. Nu contează cât suntem de deștepți, contează doar cum ne putem transforma inteligența astfel încât să construim cât mai multe cu ea în lume.

Am dat exemplul doar pentru a evidenția faptul că sunt multe persoane care au un potențial foarte bun și chiar par să aibă un drum foarte bun în fața lor - dar, pe parcursul vieții, fiecare dintre noi ne izbim de lucruri și provocări noi, teritorii pe care nu am pășit, lucruri pe care nu le înțelegem, fenomene pe care nu le cunoaștem, ș.a.m.d. Ce rost are să ne izolăm singuri în limitele cutiei noastre mentale și să pierdem timpul gândindu-ne de multe ori zile, luni întregi la cum să rezolvăm o problemă, în loc să învățăm de la alții ?
Cred că multe persoane consideră cititul ca fiind ceva care îi face inferiori : ” Eu nu citesc, doar nu sunt prost ! Ce nevoie am eu de cărți ? De parcă aș fi un copil de 5 ani ! Ce pot eu învăța de la alții ? Am trecut și eu prin destule ! Ha ! ”  - Asta înseamnă să te plafonezi. Să stagnezi și să îți pui capăt propriei tale evoluții. Pentru că da, evident că poți avansa și prin propriile tale gânduri, dar cât de tare este incetinit procesul ? Ca să nu zic, că nu poți experimenta într-o viață de om, câte experiențe au acumulat alții în nenumărate vieți , deci este biologic imposibil să crezi că singur vei ajunge la mai multe concluzii decât dacă ai profita de experiențele și cunoștințele altora.

Ca o ultimă observație : ceea ce mulți oameni nu realizează este faptul că progresul este cel care este evident, degradarea în schimb este foarte subtilă = un om simte și își dă seama aproape automat când devine mai deștept și mai performant, dar un om își dă foarte greu seama când devine mai prost și mai deteriorat. Este nevoie de o foarte mare doză de autocritică pentru asta, iar majoritatea oamenilor nu o posedă.
Drumul către declinul intelectual este unul mereu subtil, iar persoana în cauză nu conștientizează regresul pe care îl face, iar cu cât mintea se degradează mai mult, cu atât devine și individul mai deconectat și mai inconștient față de propria persoană. Mulți nu înțeleg de exemplu de ce nu te poți certa cu idioții ( parcă mereu rămân în picioare , nu îi poți învinge ! ) , dar de fapt acesta este motivul : ei nu conștientizează deja că sunt proști; sunt ca și persoanele bețive, oricât de tare ai încerca să îi aduci la conștientizare, este fizic imposibil - nu se poate, creierul lor nu mai funcționează ! Te-ai certa cu o persoană bețivă ? Atunci nu o face nici cu o persoană proastă. Pentru că o persoană proastă are același motiv pentru care se comportă într-un fel : mintea nu mai funcționează.

Doar știind acest lucru ar trebui să îi facă pe oameni să reflecteze, pentru că dacă te gândești bine, formula este destul de simplă : există o ” zonă de pericol ” în care poți lăsa conștientul tău să ajungă, dacă îți neglijezi dezvoltarea mentală; dacă ajungi în acest punct, ești knock-out; practic este ca și când ai fi în comă , numai că continui să funcționezi biologic, ca o legumă, care nu mai are nimic în creier, ajungând să trăiești o viață de ratat, dar fără ca tu să știi acest lucru; o persoană inteligentă se poate uita la tine și își dă seama , dar tu nu; din această stare nimeni nu te mai poate scoate, cel puțin șansele sunt minime, ca și în cazul unei come ( comă mentală ! ) - este posibil să ieși, dar este mai probabil să rămâi și să mori prost și cu o viață ratată.

Postarea a reușit să fie destul de lungă, dar apreciez cei care au citit și sper că aveți feedback-uri, deși precizez încă de pe acum că la răspunsurile goale și provocătoare nu voi răspunde, nu mă interesează trolleala , în rest oricine să scrie ceea ce consideră despre subiect, oricât de mică s-ar părea contribuția, tot poate fi folositoare !

O zi bună să aveți !

Edited by SCENT-OF-SHARP, 02 May 2016 - 11:12.


#2
mihnearau

mihnearau

    viitor banat

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,485
  • Înscris: 19.12.2015
depinde si ce citeste fiecare
100 de carti de sandra brown nu te fac mai destept sau mai cult ci dimpotriva

sau daca citesti carti de filosofie etc si te arunci in discutii, pe langa ca o sa pari o ciudata in curand vei vorbi singura (nu vorbesc de cercuri cu aceeasi tematica)

Edited by mihnearau, 02 May 2016 - 11:23.


#3
SCENT-OF-SHARP

SCENT-OF-SHARP

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 387
  • Înscris: 09.10.2015

View Postmihnearau, on 02 mai 2016 - 11:21, said:

depinde si ce citeste fiecare
100 de carti de sandra brown nu te fac mai destept sau mai cult ci dimpotriva

Evident că nu !
Dar asta este valabil pentru orice : să mănânci mâncare proastă de exemplu nu îți este benefic, dar nu mâncarea în sine este de vină , ci faptul că tu o alegi pe cea proastă !
Deci argumentul cu ” cărțile rele vs. cărțile bune ” nu este o scuză destul de bună.

#4
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,744
  • Înscris: 01.11.2005
Nu am reusit sa citesc tot, dar printre randuri sunt 99% de acord cu tine. Cititul iti deschide noi orizonturi,moduri de gandire, de exprimare si multe altele.

Quote

depinde si ce citeste fiecare
Corect. Dar nimeni nu poate spune ca nu exista referinte despre carti pe internet ca sa iti dai seama daca merita sau nu citita.

Edited by tehnics, 02 May 2016 - 11:27.


#5
SCENT-OF-SHARP

SCENT-OF-SHARP

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 387
  • Înscris: 09.10.2015

View Postmihnearau, on 02 mai 2016 - 11:21, said:

sau daca citesti carti de filosofie etc si te arunci in discutii, pe langa ca o sa pari o ciudata in curand vei vorbi singura (nu vorbesc de cercuri cu aceeasi tematica)

Să nu deviem de la subiect. Nimeni nu trebuie să devină vreun ciudat sau să vorbeasă singur din cauză că citește. Și oricum aș spune că o persoană care citește și vorbește singură este mai puțin ciudată decât o persoană care stă mută într-un ecran de smartphone. Sau nu, nu , pardon, aia este ” cool ” . . . .

Edited by SCENT-OF-SHARP, 02 May 2016 - 11:27.


#6
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,131
  • Înscris: 30.10.2003

Quote

A ajuns încăpățânat, limitat ( caracteristic pentru oamenii care nu citesc, dacă ați observat ) , fără să își lărgească orizonturile, fără a accepta gândurile altora, fără a vedea ” dincolo de propria sa cutie ”;
Nu mi se pare caracteristic pentru oamenii care nu citesc.

Pe langa ce citesti mai trebuie sa pui in practica si ce ai citit. Pentru multi e destul de greu. Pe mine ma lasa rece unu cu scoala care a citit carti bune, si ma indoiesc ca Corneliu Vadim Tudor nu a citit carti bune, decat un taran cu bun simt.

#7
mihnearau

mihnearau

    viitor banat

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,485
  • Înscris: 19.12.2015

View Posttehnics, on 02 mai 2016 - 11:24, said:

Nu am reusit sa citesc tot, dar printre randuri sunt 99% de acord cu tine. Cititul iti deschide noi orizonturi,moduri de gandire, de exprimare si multe altele.

Corect. Dar nimeni nu poate spune ca nu exista referinte despre carti pe internet ca sa iti dai seama daca merita sau nu citita.

nu ma refeream ca citesti cu sau fara referinte ci la intreg domeniul de citit
mai depinde si de posibilitatile financiare sau oportunitati  + TIMP
uite eu, in armata, am citit aproape 50 de carti clasice de la biblioteca, ca erau acolo si nu le citea nimeni

View PostSCENT-OF-SHARP, on 02 mai 2016 - 11:26, said:

Să nu deviem de la subiect. Nimeni nu trebuie să devină vreun ciudat sau să vorbeasă singur din cauză că citește. Și oricum aș spune că o persoană care citește și vorbește singură este mai puțin ciudată decât o persoană care stă mută într-un ecran de smartphone. Sau nu, nu , pardon, aia este ” cool ” . . . .

nu deviem deloc, ai zis doar de citit in formularea universala

Edited by mihnearau, 02 May 2016 - 11:31.


#8
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,864
  • Înscris: 12.03.2010
Spui tu bine ce spui, pe partea de ipoteza si demonstratie, numai ca atunci cind ajungi la concluzie, o dai de toate gardurile.

Te-ai gindit ca si in cazul in care citesti, exista sansa sa te plafonezi, sa-ti cresti sperantele si stachetele in mod nerealist, incit atunci cind nu le atingi ratarea sa-ti fie cu atit mai mare ? Daca spui ca ai citit la viata ta, sper ca ai trecut si prin "Madame Bovary", e o lectura aproape obligatorie pentru fete.

Macar in cazul aluia care n-a avut asteptari, nu are nici frustrari.

#9
SCENT-OF-SHARP

SCENT-OF-SHARP

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 387
  • Înscris: 09.10.2015

View PostBursul, on 02 mai 2016 - 11:27, said:

Nu mi se pare caracteristic pentru oamenii care nu citesc.

Pe langa ce citesti mai trebuie sa pui in practica si ce ai citit. Pentru multi e destul de greu. Pe mine ma lasa rece unu cu scoala care a citit carti bune, si ma indoiesc ca Corneliu Vadim Tudor nu a citit carti bune, decat un taran cu bun simt.

Absolut, a pune în practică ceea ce ai citit este esențial, fără asta nu are rost să crezi că ai contribuit cu ceva la dezvoltarea ta ( dacă îți intră pe o ureche și îți iese prin cealaltă ), dar faptul că ignoranța implică marginalizare și limitare este ceva cert.

Exemplul țaranului cu bun simț este greșită, dpmdv : nu este vorba de bunul simț al unui om, eu vorbeam de inteligență.
Și da, unul cu diplome, care nu a înțeles nimic din ceea ce a învățat, nici eu nu îl consider deștept !
Dar nici țăranul respectiv. Bunul simț este al lui , dar asta nu implică că este deștept, bunul simț nu este egal cu inteligența. Nu o spun din răutate, dar obiectiv vorbind, asta este realitatea : poți fi cu bun simț fără să fii deștept. Respectul îl meriți pentru bunul tău simț, dar asta nu te face mai deștept oricum.

View Posttehnics, on 02 mai 2016 - 11:24, said:

Corect. Dar nimeni nu poate spune ca nu exista referinte despre carti pe internet ca sa iti dai seama daca merita sau nu citita.

Într-un fel. Îi înțeleg și pe cei care zic că sunt multe cărți proaste, pentru că este adevărat !
Și eu de multe ori dau de astfel de cărți, le citesc și îmi dau seama că informația este total nefolositoare. Dar ce contează ? Așa este jocul ! Este mereu riscul să dai de ceva prost , dar asta se aplică peste tot.
Mai bine nu citești deloc, decât să dai de niște cărți rele ? Asta este cea mai transparentă scuză.
Este ca și când ai zice că nu mai vrei să cunoști bărbați/femei, că ai șansa să dai de unii care nu îți vor plăcea - treci mai departe !

Edited by SCENT-OF-SHARP, 02 May 2016 - 11:37.


#10
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015
Pai ce ar fi de spus , sinteza ta e destul de completa . Daca ne referim la prosti e clar ca ei nu realizeaza pt ca nu au capacitatea de a recunoaste inteligenta ca nu stiu ce e aia .
Acum vreo 15 ani intr-un ziar un articol despre prosti f inteligent facut si chiar comic ( daca nu te incadrai in subiectul articolului ) l-am dat la cativa colegi sa-l citeasca . Unora le-a placut , unul singur a parcurs cam o treime , s-a uitat cam urat la mine si a zis - Hai bre...nea' Eugen , ce imi dai mie sa citesc prostii din astea ?
Asa ca ...
Am avut articolul cativa ani pe usa unui dulap in birou si unii se mai amuzau , altii nu reactionau . Imi pare rau ca l-am prapadit , era cel mai bun detectometru . E bun asta al tau .

#11
SCENT-OF-SHARP

SCENT-OF-SHARP

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 387
  • Înscris: 09.10.2015

View Posthellmarvel, on 02 mai 2016 - 11:31, said:

Spui tu bine ce spui, pe partea de ipoteza si demonstratie, numai ca atunci cind ajungi la concluzie, o dai de toate gardurile.

Te-ai gindit ca si in cazul in care citesti, exista sansa sa te plafonezi, sa-ti cresti sperantele si stachetele in mod nerealist, incit atunci cind nu le atingi ratarea sa-ti fie cu atit mai mare ? Daca spui ca ai citit la viata ta, sper ca ai trecut si prin "Madame Bovary", e o lectura aproape obligatorie pentru fete.

Macar in cazul aluia care n-a avut asteptari, nu are nici frustrari.

De ce mă plafonez după părerea ta ?
Dă-mi exemple concrete !

La plafonat, înțeleg unde bați : poți deveni înfumurat, plin de tine, să ajungi să crezi că ești geniu și să îi privești pe alții în mod inferior; la asta te referi ?
Da, există acest risc. După cum spuneam, riscuri există peste tot.
Și atunci mai bine alegi ignoranța , că ți-e frică să nu devii arogant și deștept ?
Mai bine ignorant și modest ?

Să știi că nici eu nu consider că inteligența presupune vreo înfumurare.
Ba chiar, consider că cele mai deștepte persoane pe care le-am cunoscut au fost și unele dintre cele mai modeste.
Pe de altă parte, am cunoscut persoane proaste și arogante până la cer.
Deci să nu crezi că numai combinația aceea există, de oameni ” deștepți și aroganți ” ... aceia sunt cei care au uitat de unde au pornit.

Edited by SCENT-OF-SHARP, 02 May 2016 - 11:41.


#12
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
treaba asta cu cititul pe mine ma depasteste. eu pur si simplu nu pot sa citesc sute de pagini. nu am inclinatie catre asa ceva. nu inteleg cum altii se lauda ca au citit biblioteci intregi desi, par persoane destul de ocupate. cel mult citesc proza scurta.
mai conteaza si perioada vietii in care citesti aceeasi creatie: alba ca zapada, citita in copilarie, poate insemna ceva frumos. citita acuma, poate semana cu o curva care lociueste cu sapte barbati.

#13
djl

djl

    Resursele sunt făcute pt. a fi consumate

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,120
  • Înscris: 13.06.2004
La mine nu ştiu dacă e neapărat chesti de răbdare. Dar nu mă prea intersează subiectul multor cărţi. Mă refer la beletristică.

Edited by djl, 02 May 2016 - 11:44.


#14
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,066
  • Înscris: 04.02.2011
Deja șablonul societății noastre își face simțită prezența, nu există un editorial așa de lung fără să apară un răspuns te tip "nu am citit tot, [...]". Păi dacă nu poți să îți aloci timp 5 minute să citești un editorial, e clar că de cărți nici nu mai poate fi vorba, după primul capitol vezi în fața ochiului doar tot felul de dorințe sexuale neîmplinite, ieșirea la bere cu prietenii sau o tură de forum, așa, la 'șto.
Ctititul e însă acea lamă cu 2 tăișuri, sunt o groază de oameni care citesc doar ceea ce potrivește cu filtrul lor mental, așa se face că avem oameni cu profesii de top care ajung fanatici religioși, că ei au refuzat orice carte care nu pușca cu religia lor, dar s-au îndopat cu dogme imbecile, pentru că asta le stimula piticul.
Avem și tipul de șoarece de bibliotecă care știe de toate teoretic, iar practic nu bate un cui fără să își dea peste degete.
Abia apoi avem oamenii de succes, care sunt, de fapt, o minoritate. Aș spune că cititul nu este o cauză pentru nimic, este mai degrabă un rezultat al selecției mentale de succes.

#15
Proiectil

Proiectil

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,007
  • Înscris: 13.07.2014
Cateva remarci:

- jocul pe calculator (ca spuneai despre fostul prieten Daniel) nu dauneaza daca este luat in doze ocazionale fara sa acapareze viata playerului. Doua ore pe zi maxim combinat cu alte activitati in aer liber chiar este indicat deoarece stimuleaza competitivitatea, creativitatea.

- din pacatele semnele subtile ale totalei ignorante fata de carti sunt prezente peste tot la romani. Calatoresc zilnic cu metroul 2 ore aproximativ precum alte sute de mii de bucuresteni. Foarte rar cineva citeste din carte. Foarte des cineva se joaca candy crush. Chiar ieri, o mama cu copilul erau protagonistii unui asemenea semnal de alarma: copilul se tinea de bara de sus ca o maimutica, iar ma-sa incercand sa-l convinga sa se dea jos ii spunea repetand mereu "stai frumos, nu mai sta asa. Haide, stai frumos". Atat putea ea sa explice, in mintea ei "frumos" inseamna normalitate dar nu avea capacitatea necesara de a-si convinge odrasla. Acesta-i probabil cel mai usor exemplu care poate fi dat, ca sa nu ne gandim cate drame creaza in societatea romaneasca lipsa culturii (de la violenta domestica la abuzul de substante si abandon).

- sunt de parere ca nu trebuie sa incercam sa-i schimbam pe altii deoarece vom intampina in cel mai bun caz refuz, in cel mai rau caz riposte de toate felurile. Daca realizezi ca iti place sa citesti si sa vezi viata altfel, slava tie, culege roadele singur(a) si ridica-te cat poti de sus peste cei multi.

#16
3sat

3sat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,491
  • Înscris: 11.10.2015
Cartile ingrasa.

#17
Grogu

Grogu

    Humble Homo Sapiens

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,668
  • Înscris: 11.09.2002
Nu vad legatura intre inteligenta si inmagazinarea de informatie (citit cantitativ). Cititul iti dezvolta vocabularul si te ajuta sa te exprimi.

Edited by Catean, 02 May 2016 - 11:54.


#18
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,066
  • Înscris: 04.02.2011

View Post3sat, on 02 mai 2016 - 11:50, said:

Cartile ingrasa.
Foarte adevărat, dacă se citesc doar cu ochiul, fără creier, nu se va consuma energia din hamburgerii consumați și straturile de clisă își vor face, comfortabil loc. Echilibrul între recepționarea de informații și procesarea lor ține de bunul simț, bun simț legat în bună parte de cei 7 ani de acasă, implicit de societatea în care trăiește individul.

Edited by benis, 02 May 2016 - 11:55.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate