Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Facultatea de Istorie: profesori si cursuri

- - - - -
  • Please log in to reply
81 replies to this topic

#1
GamerXx

GamerXx

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.04.2016
Mi-am propus sa-mi impartasesc propria mea experienta despre cei 3 ani petrecuti la  facultatea de istorie, Universitatea din Bucuresti. Vreau ca experienta mea  sa fie   un ghid pentru viitorii studenti, sau cel putin pentru studentul de rand care nu are parinti mahari, pile sau care nu e dispus sa linguseasca, dar e dornic sa invete. Si chiar am vazut astfel de studenti care s-au dovedit remarcabili,  veniti de la coada vacii din fundu' Moldovei sau de prin Oltenia ce au ajuns bursieri.
Cat am fost eu student acolo era Adrian Cioroianu decan, acum s-o mai fi schimbat ceva de la alegerea noului decan si o sa se mai schimbe.

Iata cateva sfaturi:


1. Trebuie sa stiti ce vreti dinainte, sa fiti hotarati.   Serios,  trebuie sa va specializati doar pe o anumita epoca, sa aveti chemare pentru arheologie, arhivistica, muzeologie, istoriografie,  istorie politica sau economica, istorie culturala, diplomatie , istoria artei sau istorie militara etc.  Sa nu va treziti in anul III ca nu stiti pe ce epoca sa sustineti teza de licenta.  Iar tema tezei de licenta trebuie sa cuprinda nu mai mult decat un secol  a unei  regiuni/stat, indiferent ca-i vorba de personalitati, relicve, razboaie, monumente, curente si ideologii, diplomatie, sistem economic etc.  
De aia si sunt trei profiluri: Istorie, Istoria Relatiilor Internationale si Studii Europene, si Istoria  Artei.
2. Trebuie sa aveti in bagaj multe cunostinte de istorie   si literatura. Da, trebuie sa cititi mult chiar din liceu, mai mult decat va cere profa de limba romana. De asemenea, e necesar sa stiti geografie si un pic de informatica pentru ca se cer  tot mai des prezentari in Power Point (sa fie planificate, structurate, logice) E bine sa fi participat si la olimpiade pentru dobandirea unei experiente la nivel inalt.
3. Memorie buna, capacitate de sinteza si asimilare,  logica-   ultranecesare.  
4. Sursele: fara copy-paste de pe net si fara copiat fragmente aiurea din carti ca sunteti mancati
5. Implicare cat mai multa:  participat la conferinte,  activitate cat mai mare la seminarii, voluntariat....bine , nu prostia de ASID, ci la institutii serioase si recunoscute, internshipuri platite, voluntariat prin tari straine.
6. Limbi straine: engleza ultranecesara , germana   daca vreti mai mult de la viata
Daca sunteti buni, nu doar ca obtineti bursa de la facultate, ci si finantare pentru plecat in tari straine  sau prin programul Erasmus.  
7. Simtul orientarii-ca orice viitor istoric, trebuie sa stii sa te orientezi si sa te descurci pe cont propriu in privinta studiului. Bibliografia oferita de profesori e orientativa, dar poti sa-ti alcatuiesti tu una. Ai biblioteca si sala de lectura la dispozitie, dar avand in vedere fondurile scazute pe care le au, majoritatea cartilor de acolo sunt invechite si de proasta calitate sau prost traduse.  De aceea, trebuie sa te cam buzunaresti in pic, sa renunti la aruncat banii pe tigari si cluburi si sa cumperi carti de calitate de pe Amazon, ebay sau de oriunde, doar sa nu fie in limba romana. Nu-i o tragedie daca nu puteti veni la cursuri, dar neaparat sa fiti prezenti la seminarii (4 prezentii minim) pentru ca nah, asa-i in Romania, salariile profilor depind si  de numarul de studenti activi la curs.  Cursurile predate si suporturile de curs sunt suficiente pentru  " Sfantul Cinci" , hai nota 7-8, dar daca vreti mai mult, cititi cat mai mult.
8.  Masterul: sunt multe optiuni-istoria mentalitatilor, arheologie, studii medievale, modernitate, istoria comunismului,  tehnici diplomatice sau practici in relatii internationale.
http://www.istorie.u...admitere/master

Sunt cursuri  mult mai lejere, profesorii sunt mai deschisi si comunicativi la master decat la licenta, insa....sfatul meu, daca vreti sa aveti un viitor decent si sa nu va pierdeti 2 ani din viata aiurea, cautati-va un job in paralel, efectuati un stagiu de practica la vreo institutie, sau si mai bine, incercati sa fiti cat mai buni in perioada de licenta ca sa puteti face masterul in strainatate. Sau puteti incepe sa va inscrieti la IDR , la Academia Militara sau la  UNAp  ori pe la vreo redactie.  Ori daca va place politica, si mai bine,  facultatea de istorie e raiul vostru,  va puteti face analist politic  sa fiti invitat la  TV ori daca aveti cascaval si parinti barosani, chiar sa va inscrieti intr-un partid.   In Romania e  oarecum mai bine sa fii diplomat, subofiter/ofiter la SRI/SIE/armata romana,   lucrator la  reenactment-uri,   politician, analist politic, jurnalist  decat un amarat de muzeograf, profesor suplinitor de istorie la o scoala cu profil sportiv , arhivist  sau sapator pe santiere arheologice pe salariul minim pe economie.



Daca nu respectati aceste cerinte, nu aveti ce cauta in facultate pentru ca nu veti face fata. Ori o sa reusiti sa absolviti, sa sustineti licenta,dar apoi va treziti ca sunteti somer cu diploma. Ori faceti un lucru ca lumea, ori nu-l mai faceti.  Si intr-adevar, e aiurea ca a devenit o facultate prea accesibila si masificata: prea multe locuri la buget si la taxa nu suna ok.
Dupa cum spuneam, va puteti remarca si realiza fie daca aveti minte si zbarnaiti, fie daca aveti parinti mahari si pile, ori daca aveti papagal si stiti sa lingusiti.
Daca nu  aveti nicio calitate din asta, asta e, chiar nu aveti ce cauta la facultatea de istorie, va veti pierde timpul de pomana.

Acum, fara a da nume, sunt si profesori foarte buni, si profesori praf care predau dupa model comunist. Veti gasi si profesori ai dracu ,  profesori echilibrati si  corecti,  profesori   exigenti , dar si profesori indulgenti.  Singura solutie e sa va adaptati, sa le respectati cerintele si sa invatati. Desi de la o vreme s-a mai scazut nivelul si se preda cu echipamente tehnologice . Stilul de predare de tip dictare cam incepe sa fie inlocuit de prezentari in format power-point, poze sau clipuri si se incearca sa se puna in aplicare informatiile predate.  
Profesorii si asistentii sunt deschisi, comunicativi, va spun totu'  pe fata. Mai toti  sunt  obiectivi  si incearca sa demistifice istoria scrisa de comunisti si nationalisti  sau aia prezentata la TV pe care populatia de rand o inghite pe nemestecate.

Edited by GamerXx, 30 April 2016 - 23:18.


#2
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Destul de buna prezentarea, dar poate ar fi fost mai bine sa fie la sectiunea facultatea mea.
Sunt reguli generale (chiar daca le-ai particularizat aici), aplicabile pentru orice facultate cu ceva prestigiu ( nu ma refer la spiru sau cantemir).
Inca sunt prea multi studenti care alearga dupa diploma, dar nu apreciaza faptul ca au o oportunitate de a invata, pe bune,  gratuit, o meserie.



#3
GamerXx

GamerXx

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.04.2016

 pasilla, on 30 aprilie 2016 - 23:19, said:

Destul de buna prezentarea, dar poate ar fi fost mai bine sa fie la sectiunea facultatea mea.
Sunt reguli generale (chiar daca le-ai particularizat aici), aplicabile pentru orice facultate cu ceva prestigiu ( nu ma refer la spiru sau cantemir).
Inca sunt prea multi studenti care alearga dupa diploma, dar nu apreciaza faptul ca au o oportunitate de a invata, pe bune,  gratuit, o meserie.


Mai degraba aici ca vreau sa discutam despre cursuri de istorie....si ma astept ca se vor isca ceva dezbateri pe anumite teme.

Si da, din pacate multi au impresia ca diploma o sa le ofere o viata decenta.Pe naiba, diploma aia e doar o hartie igienica cu care multi angajatori se sterg la fund.  Poate ca e adevarat ca  multi angajatori din tara asta     sunt   niste  dobitoci sinistri  si merg doar pe networking (pile pe romaneste), dar asta nu inseamna ca majoritatea tinerilor absolventi ar trebui sa foloseasca asta drept scuza pentru ca sunt someri avand in vedere ca majoritatea dintre ei fac o facultate doar pentru a o trece ca gasca prin apa pentru ca asa le-au zis parintii care le-au platit taxele si restantele in timp ce ei o ardeau prin cluburi sau prin camine.

Pana si Cioroianu ne-a spus-o la deschidere ca sa nu ne asteptam la  joburi daca nu depunem un efort.

Edited by GamerXx, 30 April 2016 - 23:25.


#4
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Da' pana la urma si experienta ta cu absolvirea unei facultati in anii 2010, in Romania, poate fi parte a istoriei universale.

#5
GamerXx

GamerXx

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.04.2016

 pasilla, on 30 aprilie 2016 - 23:26, said:

Da' pana la urma si experienta ta cu absolvirea unei facultati in anii 2010, in Romania, poate fi parte a istoriei universale.

Crede-ma ca se face mai multa istorie universala decat istorie nationala la facultatea asta.

#6
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Cred ca nu ai inteles. Sau poate eu habar nu am de istorie[cam adevarat].
Crezi ca asasinarea lui Kennedy este parte a istoriei nationale[USA] sau universale ?

Edited by pasilla, 30 April 2016 - 23:38.


#7
GamerXx

GamerXx

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.04.2016

 pasilla, on 30 aprilie 2016 - 23:37, said:

Cred ca nu ai inteles. Sau poate eu habar nu am de istorie[cam adevarat].
Crezi ca asasinarea lui Kennedy este parte a istoriei nationale[USA] sau universale ?
Mi-e cam greu sa-mi dau seama daca a avut impact la nivel global...dar clar e parte de istorie nationala, dar sunt si evenimente gen moartea lui Elvis care pot fi si parte a istoriei universale.

#8
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,803
  • Înscris: 03.02.2007
Fiică-mea e la RISE, în ultimul an, acum scrie proiectul de diplomă.

#9
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Howard Carter, ori Champollion sunt parte a istoriei nationale[GB, FR] , sau universale ?

#10
alexandrumardin

alexandrumardin

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,880
  • Înscris: 25.01.2016

 GamerXx, on 30 aprilie 2016 - 23:04, said:

Mi-am propus sa-mi impartasesc propria mea experienta despre cei 3 ani petrecuti la  facultatea de istorie, Universitatea din Bucuresti.
Poti sa-mi explici si mie cum un bou, precum A.I.Pop a ajuns rector la Babes-Bolyai din Cluj si totodata in Academia Romana?
Cu alte cuvinte, poti sa-mi explici cum e posibil ca in Romania contemporana,
sa existe istorici care sustin teoria continuitatii daco-romane?
sincer, cum poate cineva sa studieze istoria rumegand pe nerasuflate astfel de teorii depasite?
parerea mea ca astfel de oameni sunt niste roboti, niste tocilari, indivizi fara creier.

Edited by alexandrumardin, 01 May 2016 - 00:00.


#11
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 alexandrumardin, on 30 aprilie 2016 - 23:58, said:


sa existe istorici care sustin teoria continuitatii daco-romane?

si teoria ta este ....

#12
alexandrumardin

alexandrumardin

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,880
  • Înscris: 25.01.2016

 pasilla, on 01 mai 2016 - 00:04, said:

si teoria ta este ....
teoria mea tine de identitatea vlaha prin care
am fost noi cunoscuti in istoria Europei.
O identitate ce apare mai intai la sud de Dunare, in cadrul imperiului Romania.

#13
GamerXx

GamerXx

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 189
  • Înscris: 23.04.2016
Cam ce cursuri se fac la zi,  impartite in module:

Anul I este axat foarte mult pe antichitate si evul mediu.  E poate anul cu cei mai pretentiosi profesori. Fiind primul an, e si normal sa vi se para mai dificil.
Preistoria:  Antropologia relaţiilor de putere  sau  Artă şi religie în preistorie. E un curs interesant, captivant, nu se vorbeste insa prea mult despre evolutionism, ci doar despre descoperiri arheologice, despre relatiile in cadrul triburilor, descendenta,  iar la celalalt modul se vorbeste despre arta rupestra, sculpturi primitive, canibalism, ornamentele corporale, traditii si obiceiuri primitive, despre ritualuri si ceremonii, despre dansuri. dar si despre elementele primitive mostenite si in ziua de azi : aborigeni, triburi africane etc.
Cursul pe Orientul Antic: doua module pe istoria generala a Orientului:  Stat, ideologia puterii, relaţii interstatale în Orientul antic care e mai mult pentru RISE, fiind despre diplomatie , politica, ideologia monarhiilor orientale,  si Societăţi, religii, artă în Orientul antic care e axat pe religie, ideologia puterii suveranilor, arta si cultura.  Civilizatiile tratate sunt Egipt, Mesopotamia, India si China.
Civilizaţia Egiptului antic-curs general despre Egiptul antic pe toate planurile; mai vizionati un documentar vechi de pe Discovery , mai va dicteaza....
Grecia Antica: Configurații culturale și instituționale în Grecia arhaică-adica de la civilizatia minoica si cea miceniana pana la evul intunecat al Greciei , pe cand  Polis şi cultură în epoca clasică e de la Solon la Socrate, dar oricum ar fi, e de invatat tot suportul de curs, plus ca trebuie sa memorati obligatoriu 400 de termeni  in limba greaca. Ceea ce mi se pare  o aiureala.
Roma antica: Stat şi societate în Imperiul roman ori Societate şi civilizaţie romană daca vreti mai mult doar pe Roma pe plan politic si cultural  sau Expansiune şi diplomaţie în spaţiul mediteranean în epoca romană care e mai mult pentru RISE, in care invatati despre ambasade, diplomati, dar si despre armata romana si tehnici  si tactici de lupta.
Pe istoria straveche a spatiului romanesc de azi e un curs despre traci, geti, si daci ori culturi preistorice, si un curs pe Dacia romana si Etnogeneza romaneasca.
Este si un  curs de Arheologie generala si unul despre Stiintele Auxiliare ale Istoriei, in care aveti de ales intre  arhivistica si muzeologie.
Un curs de Istoriografie pe toata istoria, si la fiecare seminar trebuie sa cititi ceea ce vi se da, fragmente din diverse carti ale unor autori de la Tucidide si Michelangelo pana la Marx si  Braudel.   Cateodata, Lucian Boia este autorul preferential...pe buna dreptate totusi pentru ca se merge pe demistificarea istoriei romanilor.

Pe ambele semestre se studiaza Evul Mediu Universal.  Pe primul semestru  e de ales intre un modul de Institutii si Statalitate medievala si Structuri Sociale, iar pe semestrul II aveti de ales intre Biserica si Cultura medievala si Societate si Economie (asta mi s-a parut cel mai mega-interesant curs din toata facultatea).   Oricum, la seminarii o sa dati de un profesor  exceptional de istorie medievala universala  , va da de gandit,  va pune sa analizati texte,  va pune sa cititi etc.

La Evul Mediu Romanesc, din nou, il faceti pe doua semestre: primul de la Etnogeneza pana la  Mihai Viteazul, pe al doilea, epoca fanariota, lupte intre familii domnitoare, cultura si societate in sec. XVI-XVIII.


In Anul II o sa mancati Politica, Economie si Diplomatie pe paine, fiind axat pe epoca moderna, perioada sec. XVIII-XXI.
La istorie moderna universala, faceti Revolutii Atlantice din spatiul american si cel francez in primul semestru, si Regimuri politice in Europa secolului XIX in sem. II
La istorie contemporana universala,  in ambele semestre  sunt vreo 3 module :  Relatii Internationale,  Regimuri Politice si Cultura, Societate si Ideologie, doar ca in primul faceti pe perioada interbelica, pe al doilea-perioada postbelica.  O sa analizati niste texte, tratate, organizatii la modulul de relatii internationale, iar la cultura si societate-regimuri, putina cultura si literatura.

Istoria generala a  Imperiului Bizantin  pe ambele semestre
+ Imperiul Otoman: pace, comert si razboi din sem. II si de tocit termeni in turco-osmana.

La istoria Romaniei, doua module pe istoria moderna pe ambele semestre: unul de politica si ideologie, celalalt pe cultura si societate;  pe primul semestru  de la Revolutia din 1821 pana la Unirea din 1859, din al doilea-de la venirea lui Carol pana la Primul Razboi Mondial.
Iar la istoria contemporana, e la fel ca la cea universala: interbelica pe primul semestru, postbelica pe al doilea, despre regimul comunist in anii 1944-1964.

Din semestrul II-celebrul curs de Integrare Euro-Atlantica: NATO, UE , si UEO, in care trebuie sa invatati rezolutii, tratate, organizatii, institutii euroatlantice etc. cu celebrul Valentin Stan.



Si ca sa pun sare pe rana, o sa aveti de ales un curs de limba straveche: greaca, latina, egipteana,  turco-osmana, chirilica, maghiara+ optionale.


In Anul III e ceva mai lejer, avand doar optionale, inclusiv cele de doua razboaie mondiale.   Program mai lejer ca deh, trebuie sa treceti restantele din anii anteriori si sa sustineti teza de licenta.

Edited by GamerXx, 01 May 2016 - 00:36.


#14
compostajeurbano

compostajeurbano

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 249
  • Înscris: 14.04.2016

 GamerXx, on 30 aprilie 2016 - 23:40, said:

Mi-e cam greu sa-mi dau seama daca a avut impact la nivel global...dar clar e parte de istorie nationala, dar sunt si evenimente gen moartea lui Elvis care pot fi si parte a istoriei universale.
drogatu' de Elvis, istorie universala ?

#15
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016

 pasilla, on 01 mai 2016 - 00:04, said:

si teoria ta este ....
El are teoria admigrației vlahilor din Balcani la Nord de Dunăre în sec 12/13.

 compostajeurbano, on 01 mai 2016 - 08:31, said:

drogatu' de Elvis, istorie universala ?
Am impresia că toți cîntăreții americani mari au folosit droguri. Fără droguri nu ar fi fost mari.

GamerXx, eu sînt curios cum răspunzi tu la cîteva întrebări. Nu vreau explicații, pt că asta ar însemna să scrii mult. Răspunde scurt:
1. Crezi că a existat Carol cel Mare în realitate sau e un personaj imaginar? Același lucru despre 2. Carol Martel 3. Harun al Rașid 4. Pe lista cu împăreți bizantini din Evul Mediu figurează și împărați care nu au existat în realitate? 5.A fost Holocaust în România? 6.Socialismul a căzut în Rusia pt că trebuia să cadă sau a căzut din cauza prostiei conducătorilor? 7. Au existat mari migrații germanice din Scandinavia pe continent (goți, gepizi, vandali) sau aceștia în realitate nu au fost din Scandinavia? Au fost ei germanici sau altceva?

#16
Sucre-Bolivar88

Sucre-Bolivar88

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,787
  • Înscris: 06.12.2015
Neafloricadinobor @ ati citit teoria lui Ilig despre evul mediu ? :)

#17
neafloricadinobor

neafloricadinobor

    Senior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,194
  • Înscris: 12.03.2016
Am citit și alte teorii, nu numai a lui Ilig.

#18
compostajeurbano

compostajeurbano

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 249
  • Înscris: 14.04.2016

 neafloricadinobor, on 01 mai 2016 - 10:37, said:

GamerXx, eu sînt curios cum răspunzi tu la cîteva întrebări...
1. Crezi că a existat Carol cel Mare în realitate sau e un personaj imaginar? Același lucru despre 2. Carol Martel 3. Harun al Rașid 4. Pe lista cu împăreți bizantini din Evul Mediu figurează și împărați care nu au existat în realitate? 5.A fost Holocaust în România? 6.Socialismul a căzut în Rusia pt că trebuia să cadă sau a căzut din cauza prostiei conducătorilor? 7. Au existat mari migrații germanice din Scandinavia pe continent (goți, gepizi, vandali) sau aceștia în realitate nu au fost din Scandinavia? Au fost ei germanici sau altceva?
student fiind, ar trebui sa-i pui intrebari mai usoare ! ...
astea sunt intrebari grele chiar si dupa ce o sa-ti ia doctoratu' !  Posted Image

Edited by compostajeurbano, 01 May 2016 - 11:22.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate