Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...
 Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur
 Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?
 

drivere Intel pe Linux

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
criptoriga

criptoriga

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 29.03.2015
Acum vreo două luni, am descoperit o postare pe youtube (apropo, la userul Don't Call Me Lenny, care se ocupă cu recenzii de distribuții Linux) în care se recomanda instalarea driverelor native (proprietary) pt. plăci video Intel pe Linux. Le găsiți aici: https://01.org/linuxgraphics/downloads
De la acest site se pot descărca drivere doar pentru Ubuntu 15.04, 15.10 și Fedora 22 - pentru Fedora 23 ele vin la pachet cu sistemul. După ceva căutări, am găsit driverul Intel pentru 14.04 LTS pe alt site. Nu știu de nu mai e de găsit pe siteul oficial. Presupun că Intel nu mai oferă suport pentru el și nu-și asumă eventualele erori care ar apărea dacă îl instalezi.
Diferența vizibilă - foarte vizibilă - e în redarea filmelor. Calitatea imaginii este mai bună pe sistemele Ubuntu și Fedora decât în sistemele bazate pe Arch și OpenSuSE. Am verificat pe Manjaro, Chaka (le am instalate), OpenSuse și unele distribuții independente (de ex. Rosa), n-am verificat dacă și în Debian. Unde e diferența? E greu de demonstrat prin printscreen-uri. Există mici distorsiuni ale imaginii - niște liniuțe orizontale care apar mai ales la imaginile în mișcare, foarte dinamice. Culorile sunt ceva mai șterse.
Contează și cum îți setezi playerul video, bineînțeles, dar setările mele sunt aceleași peste tot. Am un laptop Asus cu procesor Intel i7 IvyBridge, sistem Optimus (placă integrată Intel; dedicată - Nvidia) și ecran FHD.
Știu și alții chestia asta? Mi se pare mie, sau Intel dă o mână de ajutor celor două sisteme, Ubuntu și Fedora? O distribuție care are drivere native e clar de preferat uneia care nu are acces la ele. Poate cineva îmi spune cum stă treaba cu driverele Nvidia sau AMD, în general, dacă a întâlnit o situație asemănătoare, în care anumite distribuții să fie preferabile pentru că au driverele native, nu doar cele open source.
Poate îmi scapă mie ceva. Știu că există două tipuri de drivere pentru plăci video furnizate de Intel - cel din kernel și DDX (sau xf86-video-intel), responsabil cu interacțiunea dintre placa video și X windows system. Am văzut că există actualizări constante pentru DDX pe toate sistemele. În cazul ăsta, nu înțeleg de ce Intel lucrează pe două fronturi, oferind atât drivere open source pentru toate sistemele linux, dar și drivere native pentru două distribuții. Sau poate ce numesc eu drivere native sunt de fapt aceleași drivere open source cu ceva optimizări pentru Ubuntu și Fedora?
Sau poate că am o falsă problemă - poate că doar pe calculatorul meu se vede o diferență clară între cele două tipuri de drivere. N-am avut ocazia să testez și pe alte calculatoare.

#2
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
eu stian ca driverele intel sunt opensource si sunt incluse in kernel. poate ca ceea ce numesti tu driver proprietar si pe careil instalezi de pe situl intel, este de fapt cea mai noua versiune, de acolo vine poate si diferenta de performanta. poti sa faci niste teste mai riguroase si sa iei in considerare si versiunile de driver instalate in diversele distributii. versiunile pot fi diferite infunctie de distributie.
de asemenea, si DE are o anumita influenta. DE bazate pe gnome se pare ca sunt ceva mai stabile si performante.

#3
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,596
  • Înscris: 30.07.2003

View Postcriptoriga, on 11 februarie 2016 - 10:01, said:

Mi se pare mie, sau Intel dă o mână de ajutor celor două sisteme, Ubuntu şi Fedora?
Ti se pare, GNU/Linux e acelasi. Cum poti sa dai ajutor doar unora intr-un sistem open source, altii au orbul gainilor, nu pot lua si ei ? Nu exista asa ceva. Aaa, ca unii vor default sa includa in distributia lor ceva si altii nu, tine strict de politica lor in a oferi ceva dupa dorintele respectivilor dar asta-i cu totul alta macare de peste.

Edited by neagu_laurentiu, 11 February 2016 - 11:40.


#4
Dobrin_M

Dobrin_M

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,528
  • Înscris: 19.02.2015

View Postcriptoriga, on 11 februarie 2016 - 10:01, said:


Diferenţa vizibilă - foarte vizibilă - e în redarea filmelor. Calitatea imaginii este mai bună pe sistemele Ubuntu şi Fedora decât în sistemele bazate pe Arch şi OpenSuSE. Am verificat pe Manjaro, Chaka (le am instalate), OpenSuse şi unele distribuţii independente (de ex. Rosa), n-am verificat dacă şi în Debian. Unde e diferenţa? E greu de demonstrat prin printscreen-uri. Există mici distorsiuni ale imaginii - nişte liniuţe orizontale care apar mai ales la imaginile în mişcare, foarte dinamice. Culorile sunt ceva mai şterse.

Distribuțiile la care faci referire aveau același tip de DE? Nu cred! De acolo apar diferențele sesizate de tine. Nu toate stau la fel cu performanta în privința accelerării video, pe multe din ele se manifestă tearing vizibil pe anumite configurații etc.

#5
AnbuBlack

AnbuBlack

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 469
  • Înscris: 25.01.2012
Dacă găsești pe acel site doar binare pentru Fedora & Ubuntu nu înseamnă că celelalte distribuții GNU/Linux numai au suport de la Intel. De cod sursă ai auzit?!

Quote

Most versions of the Linux* operating system include Intel® graphics drivers.  Intel recommends checking with your Linux distribution vendor or computer manufacturer for precompiled driver packages.

Quote

Some generic precompiled versions of Intel graphics drivers for Linux are available on the Downloads section of the Linux and Intel graphics* Web site.  Support for these precompiled versions is only available through the open source community.

Quote

Intel provides development drivers for Intel graphics to the open source community.  Development driver source code can be obtained from public repositories found in the Downloads section of the Linux and Intel graphics Web site

Acest thread îmi pare unul de trolling.

Edited by AnbuBlack, 11 February 2016 - 15:34.


#6
gyan338

gyan338

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 05.09.2011
Intel nu are drivere proprietare pentru grafica pe linux, precum Nvidea si Amd.
Chiar pe 01.org, in dreptul driverelor prezentate, iti sunt listate componentele din sistemul grafic (kernel, mesa, xf86 etc), descrise si in sectiunea About, toate open-source si probabil existente in sistemul tau.Si toate au un rol separat, nu sunt solutii alternative.

Daca esti entuziast sau doresti sa faci teste comparative/de regresie, poti comuta pe un branch instabil din distributia ta pentru a avea acces la cele mai noi versiuni.

Un site interesant cu multe teste de genul asta este Phoronix

Edited by gyan338, 11 February 2016 - 15:59.


#7
criptoriga

criptoriga

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 29.03.2015
AnbuBlack şi gyan338: Ok, m-am lămurit că nu există drivere proprietare pentru plăci video de la Intel. M-a păcălit faptul că pe Fedora şi Ubuntu (şi derivate gen Mint sau Zorin) calitatea imaginii, în filme, e clar mai bună decât pe alte sisteme. Iar în managerul de drivere din Mint sau Ubuntu (cred că şi în Zorin), după ce instalam noile drivere Intel, îmi apăreau la secţiunea de drivere proprietary.
Pe de altă parte, şi pe Manjaro sau Chakra (sisteme pe care le folosesc constant) există actualizări ale driverelor Intel - mă refer în special la xf86-video-intel - dar calitatea imaginii nu se schimbă. Asta mi se pare foarte ciudat.
Poate că explicaţia e cea dată de Dobrin_M şi rich1974, că are legătură cu DE, dar parcă n-aş crede. Din distribuţiile pe care filmele merg perfect sunt Fedora cu KDE, Zorin (cu DE-ul lor bazat pe gnome), Ubuntu cu Unity, Linux Mint cu Cinnamon. Pe Chromixium, o distribuţie cu Openbox, bazată pe Ubuntu 14.04, filmele au acelaşi tearing ca pe distribuţiile de care nu-s mulţumit - Chakra cu KDE, Manjaro Xfce.
Mi-ar plăcea să găsesc o soluţie la problema asta, fiindcă mi-ar plăcea să pot folosi Manjaro zi de zi, pentru că oferă o mulţime de alte avantaje - în primul rând viteza şi excelentul manager de programe. Sau Chakra, pe care Plasma 5 funcţionează impecabil, spre deosebire de alte distro-uri.

Mulţumesc pentru răspunsuri

Edited by criptoriga, 11 February 2016 - 17:17.


#8
gyan338

gyan338

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 05.09.2011
Ah, aici e alta treaba.
Incearca asta: https://wiki.archlin...Tear-free_video
(e posibil ca pe Manjaro sa existe deja un fisier de configurare 90-mhwd.conf)

Daca nu rezolva ceva, analizeaza urmatoarele cazuri:
1) redarea filmului cu desktop compositor-ul activat sau dezactivat
2) redarea filmului folosind mai multe playere (vlc, (s)mplayer)
3) activarea sau dezactivarea accelerarii hardware la decodare in setarile video player-ului
4) comutarea intre diferitele librarii pentru decodare hardware, in cazul in care ai si placa dedicata in sistem (asigura-te inainte ca le-ai instalat cu pacman: vdpau, va-api)
5) configurarea placii dedicate (nvidia-settings, amd w/e)
6) lansarea player-ului video din bumblebee: primusrun, optirun
7) utilizarea driverelor open-source pentru placa dedicata

Tool-urile alea pentru Ubuntu si Fedora sunt doar niste installere, cum e mhwd-gpu pe manjaro de exemplu

Din cate cunosc, cu driverele grafice intel pe linux nu poti schimba aspecte ale imaginii/culorilor afisate (saturatie), mai ales pe monitor de laptop. Ai doar varianta cu ICC Profiles, in caz ca esti dispus sa-ti calibrezi monitorul sau sa testezi diverse profile descarcate din alta parte.

#9
criptoriga

criptoriga

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 29.03.2015

View Postgyan338, on 11 februarie 2016 - 22:24, said:

Ah, aici e alta treaba.
Incearca asta: https://wiki.archlin...Tear-free_video
(e posibil ca pe Manjaro sa existe deja un fisier de configurare 90-mhwd.conf)

Daca nu rezolva ceva, analizeaza urmatoarele cazuri:
1) redarea filmului cu desktop compositor-ul activat sau dezactivat
2) redarea filmului folosind mai multe playere (vlc, (s)mplayer)
3) activarea sau dezactivarea accelerarii hardware la decodare in setarile video player-ului
4) comutarea intre diferitele librarii pentru decodare hardware, in cazul in care ai si placa dedicata in sistem (asigura-te inainte ca le-ai instalat cu pacman: vdpau, va-api)
5) configurarea placii dedicate (nvidia-settings, amd w/e)
6) lansarea player-ului video din bumblebee: primusrun, optirun
7) utilizarea driverelor open-source pentru placa dedicata

Tool-urile alea pentru Ubuntu si Fedora sunt doar niste installere, cum e mhwd-gpu pe manjaro de exemplu

Din cate cunosc, cu driverele grafice intel pe linux nu poti schimba aspecte ale imaginii/culorilor afisate (saturatie), mai ales pe monitor de laptop. Ai doar varianta cu ICC Profiles, in caz ca esti dispus sa-ti calibrezi monitorul sau sa testezi diverse profile descarcate din alta parte.

Am un tearing asemănător cu cel descris în link (nu e la fel de pronunţat, dar există), dar nu înţeleg soluţia propusă acolo. Nu ştiu cum să adaug acea instrucţiune în "fişierul de configuraţie" - nu e ca şi cum ai introduce comenzi gen sudo apt-get în terminal :) Dar mai caut. Bine că există o soluţie. Mulţumesc mult.

#10
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 11.11.2005
Pai intai se creeaza fisierul respectiv...

sudo nume_editor /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf

PS. Incerca si cu compton
https://wiki.manjaro...erience_in_Xfce

#11
criptoriga

criptoriga

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 29.03.2015

View Postgyan338, on 11 februarie 2016 - 22:24, said:


4) comutarea intre diferitele librarii pentru decodare hardware, in cazul in care ai si placa dedicata in sistem (asigura-te inainte ca le-ai instalat cu pacman: vdpau, va-api)


Merge! Am setat ca driver de ieşire OpenGl la VLC şi gl la SMPlayer (nu ştiu dacă e acelaşi). Înainte, pe smplayer era XV, iar pe vlc era automat. Mersi încă o dată.

View Postxxvirusxx, on 13 februarie 2016 - 10:04, said:

Pai intai se creeaza fisierul respectiv...

sudo nume_editor /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf

PS. Incerca si cu compton
https://wiki.manjaro...erience_in_Xfce

Până la urmă i-am dat de capăt, dar s-ar putea să folosesc alt compozitor când o să mă confrunt cu altă problemă din Manjaro Xfce - un uşor lag, evident mai ales la un joc java în browser, dar şi la filme. Ăsta apare rar şi soluţia temporară este să schimb kernel-ul, iar de câteva ori am reinstalat sistemul. Mulţumesc.

#12
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 11.11.2005
Jocul e flash?

Edited by xxvirusxx, 13 February 2016 - 10:15.


#13
criptoriga

criptoriga

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 29.03.2015

View Postxxvirusxx, on 13 februarie 2016 - 10:14, said:

Jocul e flash?

Nu, e în java. E un simulator 2D de hochei (de la managerzone) - foloseşte aplicaţia icedtea şi openjdk. Dar când apare lag-ul ăsta sunt afectate şi browsingul şi filmele.

Am instalat compton, după ce am mai dat peste o mică liniuţă de tearing într-un film (una la 5 minute), dar m-am poticnit la partea cu configurarea. Nu înţeleg cum se editează configuraţia compton "The following content can be pasted in ~/.config/autostart/compton.desktop". Am încercat cu "sudo compton /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf" (în altă parte am văzut 50, în loc de 20, le-am încercat pe amândouă), dar nu se poate: "compton doesn't accept positional arguments."

Edited by criptoriga, 13 February 2016 - 11:40.


#14
gyan338

gyan338

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 05.09.2011

View Postcriptoriga, on 13 februarie 2016 - 10:12, said:

Merge! Am setat ca driver de ieşire OpenGl la VLC şi gl la SMPlayer (nu ştiu dacă e acelaşi). Înainte, pe smplayer era XV, iar pe vlc era automat. Mersi încă o dată.

Ma refeream la suportul hardware pentru decodarea fluxului video h264.
In vlc pe setari Simple, la Input/Codecs, Hardware-accelerated decoding
In Smplayer, la Performance, Hardware decoding

Procesoarele mai vechi fara GPU integrat sunt nevoite sa decodeze "software", cu paralelism foarte scazut, in timp ce un GPU are sute/mii de core-uri pe care se pot lansa milioane de threaduri. In mod normal, cum CPU-ul tau Ivy Bridge are suport Quick Sync, ar trebui sa-l si folosesti, caci un GPU nvidea poate consuma cat restul componentelor din laptop la un loc. Insa te poti astepta la erori din mai multe locuri, de asta e bine sa testezi cat mai multe variante. In GPU decoding te poti astepta si la o usoara degradare a calitatii imaginii, la fel de bine s-ar putea sa nu o percepi deloc.

Am mai scris lucrul asta si mai sus: verifica manual restul fisierelor din /etc/X11 inainte sa creezi 20-intel.conf, e foarte posibil ca mhwd din Manjaro sa fi creat deja o configuratie (cu alt nume).

#15
criptoriga

criptoriga

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 29.03.2015

View Postgyan338, on 13 februarie 2016 - 11:33, said:


Am mai scris lucrul asta si mai sus: verifica manual restul fisierelor din /etc/X11 inainte sa creezi 20-intel.conf, e foarte posibil ca mhwd din Manjaro sa fi creat deja o configuratie (cu alt nume).

Am verificat manual, în X11 am găsit doar o configuraţie pentru tastatură. Nimic altceva. Am încercat să-l creez. A ieşit cam aşa:
sudo xfwm4 /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
[sudo] password for criptoriga:
xfwm4-Message: Another Window Manager (Xfwm4) is already running on screen :0.0
xfwm4-Message: To replace the current window manager, try "--replace"

M-am gândit că poate xfwm4 şi Xfwm4 nu-s tot aia.
sudo Xfwm4 /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
sudo: Xfwm4: command not found

Nici nu sunt sigur că la mine funcţionează xfwm4 sau compton. Dacă introduc comanda "pgrep -l compton", nu apare nimic, deşi înainte de asta am introdus comanda de dezactivare a lui xfwm4.

Am setat vaapi în vlc; am încercat şi alte variante, nu am observat nicio modificare. Din ce am citit, vaapi şi vdpau au cam acelaşi efect, ambele sunt suportate de intel.
Smplayer nu mai merge de când am setat open gl glx în VLC. Chestia asta am păţit-o şi în Linux Mint, chiar şi după ce am resetat vlc la valorile default. Asta n-ar fi o problemă, pot folosi doar vlc, cu condiţia să nu aibă tearing, care n-a dispărut 100%, dar e foarte redus, aproape insesizabil.

Deja capul mi se învârte de la atâtea comenzi din care nu înţeleg nimic. Problema iniţială e rezolvată (nu perfect, dar e ok), deşi e puţin frustrant că nu am reuşit să setez compton şi să activez opţiunea TearFree.

#16
gyan338

gyan338

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 114
  • Înscris: 05.09.2011
Merge cu 'gedit' sau 'mousepad' in loc de 'xfwm4' ?

Apropro, nu sunt foarte sigur ca optiunea "TearFree" are legatura cu tearingul din compositor, cred ca se refera la video.
Are si compositorul problemele sale, Xfwm e cunoscut pentru asta. Vezi aici.
Xfwm ar trebui sa fie compositorul implicit, este si activ implicit, si ar fi mai bine sa-l dezactivezi inainte sa faci restul testelor.
Daca constati ca problema e de la compositor, il poti mentine oprit sau il poti inlocui, dar verifica sa nu-ti creeze lag in jocurile tale din browser.
Tot pentru ultima problema poti testa mai multe browsere, Firefox si Chromium vin cu setari implicite diferite, plus ca in Chromium nu-ti merg pluginurile vechi NPAPI precum Flash Player 11.2, iar ala noul merge mai prost.

Edited by gyan338, 13 February 2016 - 13:12.


#17
xxvirusxx

xxvirusxx

    Retired

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 11.11.2005
@criptoriga
Am scris mai sus...se foloseste un editor text, nano, mousepad, leafpad....ce ai instalat tu...si nu un tool pt setarile XFCE...

Exemplu:
sudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf

PS. Pe laptop ai optimus...(nvidia-intel)..

https://wiki.archlin.../NVIDIA_Optimus
https://wiki.archlin...x.php/bumblebee

Attached Files


Edited by xxvirusxx, 13 February 2016 - 13:10.


#18
criptoriga

criptoriga

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 29.03.2015

View Postxxvirusxx, on 13 februarie 2016 - 13:02, said:

@criptoriga
Am scris mai sus...se foloseste un editor text, nano, mousepad, leafpad....ce ai instalat tu...si nu un tool pt setarile XFCE...


E bine că încă nu v-aţi pierdut răbdarea cu mine, tu şi gyan338 :)
Am ales mousepad, am creat fişierul, apoi am introdus:
Section "Device"
  Identifier "Intel Graphics"
  Driver "intel"
  Option "TearFree" "true"
EndSection

Am bătut nişte spaţii înainte de Identifier, Driver şi Option, că m-am temut să nu dea nişte erori de sintaxă (m-am luat după ce am văzut pe wiki-arch). Am fost surprins că nu mi-am buşit sistemul. Sper că o să dispară şi ultimele liniuţe de tearing.

Pe Manjaro am bumblebee, ştiu sigur - a trebuit să instalez versiunea corectă (mhwd mi-a pus o variantă care conţinea doar intel, fără driver pentru nvidia).

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate