Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac
 Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim
 

Instalatie electrica. Schema, sfaturi.

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
35 replies to this topic

#1
cristian191

cristian191

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 26.05.2015
Salutare domnilor ,
Va scriu cu scopul de a primi cateva sfaturi , idei .

In urma cu multi ani ai mei au cumparat o casa la tara si au tot adaugat inca o camera si inca una ba o baie ba o magazie etc .
Instalatie electrica este precum o bomba , becuri peste prize si toate combinatiile posibile . Instalatia veche este ascunsa prin pereti si cea noua s-a tot adaugat cum s-a nimerit.
Dat fiind faptul ca in vara incepe o renovare generala , vreau sa schimb toata reteaua electrica insa am cateva necunoscute .
In acea localitate exista un singur electrician ( necalificat ) , iar in cel mai apropiat oras nici acolo nu prea sunt si nici eu nu sunt disponibil cand au ei timp.

Nu sunt electrician , deci accept cu placere sa ma corectati unde gresesc , insa stiu ceva electrica (explicata si vazuta  la colegii din departamentul instalatii electrice al companiei unde lucrez) schimb prize, becuri si alte legaturi.
Deci tot cablajul , prize si intrerupatoare le pot face eu insa nu ma bag la sigurante acolo il voi chema pe acel electrician .

Mai jos va atasez o schema facuta de mine cum va arata instalatia si am cateva intrebari :
1. Este ok cablul pe care vreau sa il folosesc?
2. Priza nr. 11 as vrea sa o montez afara pentru flex, aparat de sudura. Aici ce cablu ar trebui folosit si siguranta de cati A ?
3.Pe schema am notat si consumul fiecarui bec precum si al fiecarei prize ( pe priza 9 si 10 fiind masina de spalat , boiler si un cuptor electric deci nu vor functiona simultan tot timpul ) Am calculat corect A fiecarei sigurante ?
4. SIguranta generala de cati A ar trbui sa fie ?

Astept intrebari daca aveti nelamuriri precum si corectari unde am gresit.

Attached Files



#2
cipribenta

cipribenta

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 26.10.2014

 cristian191, on 29 noiembrie 2015 - 19:53, said:

Salutare domnilor ,
Va scriu cu scopul de a primi cateva sfaturi , idei .
.
La sigirante de 16 A se foliseste fy de 2,5 si la sig de 10 A se foloseste fy de 1,5........la priza nr 11 foloseste fy de 2,5 siguranta de 16 A dar sa fie direct din tablou (singura priza pe siguranta)

Edited by ggelu, 29 November 2015 - 22:38.


#3
leomagic44

leomagic44

    Io, cu electronii.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,049
  • Înscris: 06.02.2012
Siguranta generala o sa fie montata in BMP de cei de la electrica in functie de contract,  25A sau 32A.

#4
cristian191

cristian191

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 26.05.2015

 leomagic44, on 29 noiembrie 2015 - 20:08, said:

Siguranta generala o sa fie montata in BMP de cei de la electrica in functie de contract,  25A sau 32A.
SI cred ca tot pe ei va trebui sa ii chem sa conecteze tabloul de sigurante la contor , nu ?

#5
thisbeatishot

thisbeatishot

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 862
  • Înscris: 24.10.2015
Sau anunti o avarie si cazi la pace cu electricianul. de serviciu.

#6
Arayan

Arayan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,040
  • Înscris: 03.12.2012
-Schema propusa este frumoasa doar ca la circuitele de priza nu le-ai echilibrat corect in sensul ca ai bagat toti marii consumatori (masina de spalat , boiler si un cuptor electric)pe un singur circuit lasandu-le pe celelalte aproape libere.Pentru a nu avea probleme este necesar sa echilibrezi circuitele de priza si nu prizele in sine.Observ de asemeni ca ai de gand sa bagi fy de 1,5 pe circuite de priza ceiace este interzis chiar daca tu iti dai acum cuvantul ca bagi pe el doar mici consumatori in timp precis te vei razgandii.Rezerva pentru sudura un circuit special pe care e indicat sa-l lucrezi chiar cu fy de 4 si calibrare de 40A.Nu strica daca e posibil sa introduci pe acest circuit si cuptorul
Daca insa trebuie fizic neaparat sa introduci asa cum observ toti marii consumatori pe un singur circuit,ei bine atunci poti rezolva problema doar lucrand-ul pe acesta in fy de 4.si cu sigurante de 40A .Cat priveste ,,calibrarea sigurantei principale''aceasta nu-ti apartine ea facand parte din inventarul furnizorului.Nu cumva sa pui siguranta principala si dupa contor ca nu are rost.

Edited by Arayan, 29 November 2015 - 20:48.


#7
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Iar la prizele de 2000 si 3000 de w, nu mergi pe un singur cablu, trage cate un cablu pentru fiecare in parte, cu siguranta aferenta.Din motive de securitate.

#8
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Nu vreau sa fiu rau si nici sa fac pe nimeni sa dea banii aiurea.
Dar jur ca eu, inginer electronist, am chemat un coleg de la serviciul meu, simplu electrician profesionist. Cu care am tras cot la cot, el fiind la comanda, eu la adus colacul, dat surubelnita...
Pare simplu, dar scotand cablurile vechi, din aluminiu, din prin 1960 dimineata, ca sa le punem pe cele noi, am vazut clar ca e o alta specializare.
De ex eu as fi, lipit, el nu, papuci, suruburi...
Asa ca sfatul meu e limpede. Nu improviza..Un meserias costa mai putin. Daca tipul din sat nu iti inspira incredere, nu il angaja. Adu pe cineva recomandat, care a mai lucrat la un cunoscut..
Da, costa mai mult. Dar decat sa imi dau foc la casa...
PS. Altfel eu ma recomand ca un tip gretos, care pretinde ca isi stie bine meseria lui. Dar meseria mea e alta, care se aseamana, dar nu e identica..Asa ca nu consider ca m-am umilit ascultand de cineva mai bun decat mine, dandu-i surubelnita...Si m-a costat mai ieftin..
later edit
Cei care au postat se vede ca au experienta...Asculta-i..

Edited by Prien, 29 November 2015 - 20:43.


#9
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
O priza ar trebui calculata la minim 2 KW (pentru ca temporar, sau accidental se pot incarca mai mult decat crezi tu). Mie nu prea imi place treaba cu fy 1.5 la prizele 1-8 si nici siguranta.

Pentru prize, ar fi bine sa faci cat de cat circuite separate cu conductor de 2.5.

Depinde acum si cum arata exact configuratia din casa. De ex. poti sa vii cu conductor de 4 pana in anumite doze , de acolo cu 2.5 si in final cu 1.5 in cazurile in care stii sigur ca priza aia nu e pentru necesitati generale.(eventual scrii pe ea max. xyz kw)

Edited by pasilla, 29 November 2015 - 20:49.


#10
cipribenta

cipribenta

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 26.10.2014
Eu mi am facut acasa instalatia dupa modelul norvegian ....si sunt foarte multumit ....deci am pus pe fiecare camera fy 2,5 m am dus de la o priza la alta (5 prize pe camera aproximativ)de la ultima priza am dus cablu de 1,5 pentru lumina,deci pe fiecare camera am siguranta de 16 amperi si in casa nu am nici o doza de ramificatie,doar la bucattarie am mai multe prize separate si boilerul priza singura .Mie imi place foarte mult aceste sistem singurul dezavantaj e ca folosesti mai mult cablu dar merita !

#11
Arayan

Arayan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,040
  • Înscris: 03.12.2012

 cristian191, on 29 noiembrie 2015 - 20:25, said:

SI cred ca tot pe ei va trebui sa ii chem sa conecteze tabloul de sigurante la contor , nu ?

-Pai NU este necesar sa chemi furnizorul care ori cum nu iti face instalatia ta decat ..pe bani.

#12
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011
1. Siguranta generala este in functie de puterea aprobata prin contract. In general, majoritatea bransamentelor monofazate se executa pentru o putere activa de cca. 6 KW (siguranta de 32 A), dar Normativul I7-2011 permite executarea bransamentelor monofazate pana la o putere aparenta de 11 KVA  (vreo 9KW putere activa), dar numai daca furnizorul de electricitate aproba asta.
2. Pe circuitul de prize protejat cu 10 A ai 9 prize, cu una in plus fata de numarul maxim admis de normativ (adica 8). Desi valoarea de 10 A a disjunctorului este absolut corecta, eu iti recomand sa o maresti la 16 A (e corecta si aceasta valoare).Totodata, Normativul I7-2011 stabileste foarte clar ca sectiunea minima admisa pentru un circuit de prize este , in cazul cuprului, 2,5 mmp.
3. Disjunctorul de 25A trebuie sa dispara cat mai repede din schema (si din realizarea practica a instalatiei). Dimensionarea elementelor unei instalatii trebuie sa se faca astfel incat, in conditiile cele mai defavorabile, instalatia sa fie sigura in exploatare. La un circuit de prize monofazate conditia cea mai defavorabila o constituie curentul nominal al prizei, care este de 16 A. Asta inseamna ca, sub nicio forma, curentul nominal al protectiei nu poate depasi aceasta valoare. Mai mult decat atat, la o distributie pentru un circuit de prize monofazat realizata cu 2 conductoare active din cupru de 2,5 mmp (asa cum este si in schema ta), introduse in tub de protectie in montaj ingropat, valoarea curentului maxim admisibil trebuie sa fie de cca. 80% din valoarea curentului admisibil determinat conform procedurii din anexele 5.5 si 5.10 ale Normativului I7-2011, adica 19,2 A. Intrucat nu exista disjunctoare de 19A, se alege valoarea standardizata imediat inferioara, adica 16 A. Solutia problemei o constituie executarea a trei circuite distincte pentru boiler, masina de spalat si cuptor electric.
3. Disjunctorul pentru priza exterioara trebuie sa fie de 16A, iar circuitul realizat tot cu 2,5 mmp cupru. Priza trebuie sa fie una potrivita pentru montaj exterior, cu grad de protectie minim IP55.
4. Toate circuitele, inclusiv cele de iluminat, trebuie prevazute cu conductor de protectie conectat la priza de pamant a constructiei.
5. Este obligatorie asigurarea protectiei impotriva curentilor de scurgere reziduali, cu ajutorul dispozitivelor diferentiale de mare sensibilitate (max. 30 mA).Eu iti recomand un disjunctor diferential general de 32 A/ 30 mA, montat ca protectie principala in tabloul electric, dar daca dispui de finante suplimentare, poti monta pe fiecare circuit cate un astfel de diferential, de 6, 10 sau 16 A, in functie de tipul circuitului. Este o solutie mult mai scumpa, dar asigura o selectivitate totala a protectiei diferentiale.

Edited by flomelomanul, 29 November 2015 - 21:03.


#13
Arayan

Arayan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,040
  • Înscris: 03.12.2012

 Prien, on 29 noiembrie 2015 - 20:41, said:


...Dar jur ca eu, inginer electronist, am chemat un coleg de la serviciul meu, simplu electrician
-Daca prietenul tau era cum spui un simplu electrician neautorizat atunci e posibil sa ai pe parcurs probleme majore la instalatia ta....Sorry.Daca ti se arde un integrat,sau chiar un dif.nu-i mare bai dar daca iti ia foc casa atunci problema poate devenii ceva de genul ...Kolectiv...Non ofence..

#14
flomelomanul

flomelomanul

    Opera lover

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,718
  • Înscris: 12.07.2011

 Arayan, on 29 noiembrie 2015 - 21:09, said:

-Daca prietenul tau era cum spui un simplu electrician neautorizat atunci e posibil sa ai pe parcurs probleme majore la instalatia ta....Sorry.Daca ti se arde un integrat,sau chiar un dif.nu-i mare bai dar daca iti ia foc casa atunci problema poate devenii ceva de genul ...Kolectiv...Non ofence..
@Arayan
Ai perfecta dreptate, dar ceea ce ai scris aici se cam bate cap in cap cu sfaturile pe care le-ai dat la mesajul nr. 6. O distributie monofazata realizata cu conductoare FY4 poate fi protejata cu un disjunctor de maximum 25A, nicidecum de 40 A! Pentru asta ar trebui ca sectiunea conductoarelor sa fie de 10 mmp. Totodata, executia corecta a unui tablou de distributie finala implica si montarea unui intreruptor automat principal.
Fara supararePosted Image

#15
Arayan

Arayan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,040
  • Înscris: 03.12.2012

 cipribenta, on 29 noiembrie 2015 - 20:52, said:

Eu mi am facut acasa instalatia dupa modelul norvegian ....si sunt foarte multumit ....deci am pus pe fiecare camera fy 2,5 m am dus de la o priza la alta (5 prize pe camera aproximativ)de la ultima priza am dus cablu de 1,5 pentru lumina,deci pe fiecare camera am siguranta de 16 amperi si in casa nu am nici o doza de ramificatie,doar la bucattarie am mai multe prize separate si boilerul priza singura .Mie imi place foarte mult aceste sistem singurul dezavantaj e ca folosesti mai mult cablu dar merita !

-Consider tot ce ai scris ca pe o gluma buna... Posted Image
-Daca citeste vreun norvegian ce-ai scris te arunca in ocean....O bucata de circuit cu 2,5,apoi in continuare cu 1,5..Poate ca daca ziceai ca e instalatie dela vreun trib african te mai credeam cumva ...

Edited by Arayan, 29 November 2015 - 21:35.


#16
thisbeatishot

thisbeatishot

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 862
  • Înscris: 24.10.2015

 Arayan, on 29 noiembrie 2015 - 21:09, said:

-Daca prietenul tau era cum spui un simplu electrician neautorizat atunci e posibil sa ai pe parcurs probleme majore la instalatia ta....Sorry.Daca ti se arde un integrat,sau chiar un dif.nu-i mare bai dar daca iti ia foc casa atunci problema poate devenii ceva de genul ...Kolectiv...Non ofence..
Deschide topic nou daca mai apuca.... asa ca nu-ti fa griji.

#17
Arayan

Arayan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,040
  • Înscris: 03.12.2012

 flomelomanul, on 29 noiembrie 2015 - 21:19, said:

@Arayan
Ai perfecta dreptate, dar ceea ce ai scris aici se cam bate cap in cap cu sfaturile pe care le-ai dat la mesajul nr. 6. O distributie monofazata realizata cu conductoare FY4 poate fi protejata cu un disjunctor de maximum 25A, nicidecum de 40 A! Pentru asta ar trebui ca sectiunea conductoarelor sa fie de 10 mmp. Totodata, executia corecta a unui tablou de distributie finala implica si montarea unui intreruptor automat principal.
Fara supararePosted Image

-Intr-adevar,am observat la urma ca initiatorul ar mai vrea sa si sudeze..situatie in care disj-ul de 25A ar fi insuficient.

#18
cipribenta

cipribenta

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 104
  • Înscris: 26.10.2014

 Arayan, on 29 noiembrie 2015 - 21:27, said:


-Consider tot ce ai scris ca pe o gluma buna... Posted Image
-Daca citeste vreun norvegian ce-ai scris te arunca in ocean....O bucata de circuit cu 2,5,apoi in continuare cu 1,5..Poate ca daca ziceai ca e instalatie dela vreun trib african te mai credeam ...
Si ce se intampla daca de la priza se merge la bec cu 1,5? Voi in romania nu stiti numai din doza in priza si alte lucruri invechite sa numai zic ca, cablul myf e mai bun decat fy ....da bine daca in romania zice unu ca fy e cel mai bun toti zic la fel....deaia sa ajuns cu Romania unde sa ajuns,la comentat suntem totu buni


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate