Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 

Personalitãți marcante de origine românã

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
156 replies to this topic

#1
summer_realm2

summer_realm2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,678
  • Înscris: 07.10.2014
Tot în legătura cu ziua națională, acest topic se vrea a fi un omagiu adus numeroaselor personalități de origine română, care s-au afirmat în România sau în afara granițelor țării, în diferite domenii: știință, cultură, istorie, politică sau  artă.

Cu ocazia asta, sper să găsim mai multe motive de a fi mandri că suntem români.

Puteți posta fotografii sau doar nume, împreuna cu o scurtă biografie sau motive pentru care respectiva personalitate a marcat un anumit domeniu de activitate.


Incep eu cu Eminescu, ca tot se apropie ziua lui:
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Eminescu.jpg/210px-Eminescu.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura româna. Nascut al 7-lea copil intr-o familie saraca, a trecut peste toate lipsurile,  avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant (de altfel Eminescu a lucrat o vreme la traducerea tratatului acestuia Critica rațiunii pure, la îndemnul lui Titu Maiorescu, cel care îi ceruse să-și ia doctoratul în filosofia lui Kant la Universitatea din Berlin, plan nefinalizat pînă la urmă) și de teoriile lui Hegel, a urmat facultati la Viena si Berlin. Desi a murit la 39 de ani (cea mai mare parte a operei a scris-o pana la 33 de ani), a lasat in urma o colectie impresionanta de poezii si scrieri politice, opera sa fiind in prezent tradusa in peste 60 de limbi.

În limba lui Shakespeare - cea care ar garanta vizibilitate - a fost tradus prima dată în 1930, de Sylvia Pankhurst, la Editura Kegan Paul. Volumul cu zece poeme era insoţit de o scrisoare a lui George Bernard Shaw şi o introducere de Nicolae Iorga.
În 1978, un manuscris cu 69 de poeme traduse în engleza de adolescentul Corneliu M. Popescu aparea la Editura Eminescu. Cu un an înainte, in 1977, genialul traducător murise în Bucuresti la cutremur, la doar 19 ani. Nici o altă variantă n-a egalat până acum surprinzatoarele traduceri ale lui Corneliu M. Popescu, superioare oricăror încercari ale specialiştilor. În 1983, The Poetry Society din Marea Britanie a instituit chiar Premiul european de traducere de poezie, în memoria sa.

In "Viaţa lui Mihai Eminescu” ( 1932), G. Călinescu a scris aceste emoţionate cuvinte despre moartea poetului: "Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţa cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pămîntul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsării pădure sau cetate, şi cîte o stea va vesteji pe cer în depărtări, pînă cînd acest pămînt sa-şi strîngă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale".

Edited by summer_realm2, 29 November 2015 - 19:07.


#2
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,074
  • Înscris: 10.07.2013
[ http://aeroglob.org/userfiles/articles3/coanda_1910_3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Henri Coanda (n. 7 iunie 1886 ~ d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918...............https://ro.wikipedia...

Edited by xmanyacs77, 29 November 2015 - 18:56.


#3
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012
Mircea Vulcãnescu

Nãscut la București, la 19 februarie (stil vechi) 1904, din pãrinți originari din Oltenia.
Și-a fãcut studiile liceale în cursul anilor de rãzboi în București, când la liceu, când particular, în diferite orașe din refugiu: Iași, Tecuci, Galați.
Și-a fãcut studiile universitare de Filosofie și de Drept la București, unde a obținut licențe în aceste douã ramuri.
A continuat la Paris studiile, obținând diploma de (studii) superioare de Drept și Economie Politicã de la Facultatea de Drept din Paris. Tot aici a studiat teologia, în contact cu cercurile ortodoxe și tomiste.
Întors la București, a fost numit directorul Oficiului Universitar, apoi asistent la Universitatea din București, pe lângã catedra de Sociologie, Eticã și Politicã a prof. Gusti, din 1930.
În 1930 a fost numit profesor de economie și drept la Scoala Superioarã de Asistențã (Socialã) și profesor de statisticã moralã la Școala Superioarã de Statisticã.
Formația spiritualã și-a fãcut-o treptat, în diferite asociații de tineret: ”Înfrãțirea româneascã”, A.S.C.R., ”Criterion”, ”XIII Gemina”, prin care a trecut aproape totalitatea generașiei tinere românești.
Împreunã cu tovarãșii sãi de generație a întemeiat Institutul Românesc de Conjuncturã, Asociația Științificã pentru Enciclopedia României și Societatea Românã de Studii Politice.
Membru o vreme în consiliul Asociației Economiștilor și în consiliul Institutului de Cercetãri Sociale a României.

Spirit multilateral, preocupat deopotrivã de probleme filosofice, economice, religioase, artistice și morale, a cãutat sã deslușeascã în toate domeniile firul cãlãuzitor, perspectiva care permite cristalizarea evenimentelor risipite într-o sintezã unitarã, aducând totdeauna contribuția unor perspective noi în interpretarea materialului de care s-a ocupat.
Ca sociolog, face parte din Școala Românã a profesorului Gusti, în cadrul cãreia reprezintã o pozițiune mijlocie între drepta noologicã gustianã, reprezentatã de Traian Herseni, și stânga empiristã, reprezentatã de H. H. Stahl.
Ca filosof, a militat pentru o pozișie realistã, autohtonistã, monarhicã și ortodoxã, pe urmele profesorului Nae Ionescu, al cãrui ucenic este, cu Mircea Eliade, Paul Sterian, George Racoveanu, etc.
În cursul anului 1940 a lucrat, împreunã cu C. Noica, C. Floru, Virgil Bogdan (și) alții, la publicarea cursurilor prof. Nae Ionescu.
Ca economist, s-e preocupat, pe urmele lui V. Madgearu, îndeosebi de caracterele specifice ale economiei rurale românești, precum și de încercarea de a integra într-o viziune unitarã, pe care a numit-o ”neomedievalism economic”, evoluția din ultimele decenii a economiei mondiale.

Ca publicist a colaborat la ziarul ”Cuvântul” al prof. Nae Ionescu în 1927-1934, la ziarul economic ”Prezentul” (al) prof. V. Madgearu, precum și la revistele și ziarele: ”Gândirea”, ”Dreapta”, ”Lumea nouã”, ”Familia”, ”Gând românesc”, ”Criterion”, ”Arhiva pentru știința și reforma sociaã"

La 9 octombrie 1946 a fost condamnat la opt ani temniþã grea. Judecarea recursului s-a prelungit pînã în ianuarie 1948, cînd instanþa a menþinut pedeapsa din ’46.
Închis la Aiud, alãturi de majoritatea elitei româneºti, Mircea Vulcãnescu a þinut o serie de conferinþe considerate subversive de torþionari, pentru cã le menþinea oamenilor moralul. Astfel cã a fost izolat, la fel ca alþi 12 bãrbaþi din celula sa, în hrubele secþiei 1. Acolo au fost dezbrãcaþi în pielea goalã ºi lãsaþi într-un frig cumplit, neavînd paturi sau scaune pe care sã ºadã. Epuizat, unul dintre deþinuþi a cãzut din picioare dupã cîteva ore. Vulcãnescu s-a aºezat pe ciment ca o saltea pentru cel doborît, salvîndu-i viaþa. Filosoful a murit însã pe 28 octombrie 1952, bolnav de plãmîni, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus. Avea 48 de ani ºi a lãsat cu limbã de moarte un îndemn cutremurãtor, cu adevãrat demn de un mucenic: “Sã nu ne rãzbunaþi!”.

Principalele publicaþii ale lui Vulcãnescu

Teoria ºi sociologia vieþii economice. Prolegomene la studiul morfologiei economice a unui sat (1932)
În ceasul al 11-lea (1932)
Cele douã Românii (1932)
Gospodãria þãrãneascã ºi cooperaþia (1933)
Rãzboiul pentru întregirea neamului (1938)
Înfãþiºarea socialã a douã judeþe (1938)
Dimensiunea româneascã a existenþei (1943)

Attached Files



#4
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
Până să postez eu despre Henri Coandă mi-a luat-o xmanyacs77 înainte.

Edited by MembruAnonim, 29 November 2015 - 19:01.


#5
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006
Gica Hagi, ne-a facut prieteni foarte buni cu Turcia.

Nu mai traiti in istorie, prezentul e de unde e!

Romanii sunt in stare sa-i aprecieze doar pe cei morti?!

View Postsummer_realm2, on 29 noiembrie 2015 - 18:40, said:

Cu ocazia asta, sper să găsim mai multe motive de a fi mandri că suntem români.
Mandria nu se atinge sabotand realizarile unor indivizi si clamandu-le ca fiind ale tuturor. Ce faci tu aici e hai sa ne mintim singuri.

Daca vrei sa fii mandru ca esti roman, trebuie sa identifici lucrurile deosebite pe care le face in acest moment societatea romaneasca pentru tine, lucruri fara de care nu ai fi reusit singur. Lururi pe care niciun alt popor nu il face pentru cetatenii sai.


Poti sa tai din start educatia (60% picati la BAC) si sanatatea de pe lista (s-a vazut de cand cu #colectiv ca putem muri pe capete), de aceste lucruri nu este in stare Statul Roman.

Edited by OriginalCopy, 29 November 2015 - 20:42.


#6
thisbeatishot

thisbeatishot

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 862
  • Înscris: 24.10.2015
Sa repostez chestii de pe net, asa cum se face pe topicul de romancute..... Posted Image

#7
wattu

wattu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,782
  • Înscris: 30.03.2014
Stan Lee
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Stan_Lee_by_Gage_Skidmore_3.jpg/220px-Stan_Lee_by_Gage_Skidmore_3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Quote

Stan Lee este creatorul personajului Spider-Man (Omul-Păianjen). S-a născut în Manhattan/New York, chiar în apartamentul părinților săi emigrați din România.


#8
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,501
  • Înscris: 20.10.2015
Hermann Oberth
Petrache Poenaru
Eu

View Postxmanyacs77, on 29 noiembrie 2015 - 18:53, said:

[ http://aeroglob.org/userfiles/articles3/coanda_1910_3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Henri Coanda (n. 7 iunie 1886 ~ d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918...............https://ro.wikipedia...

N-as spune cu reactie, as spune, motorului aero-reactor fara elice.
Motorul cu reactie este racheta, inventata cu mult timp in urma

si Ceausescu, ca asta-l uitai, doamne iarta-ma

E personalitate MARCANTA, nu?

#9
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View PostTsunnnami, on 29 noiembrie 2015 - 19:16, said:

E personalitate MARCANTA, nu?
Da, este.

Si Basescu este. Ne-a aratat prin oglindire tot jegul existent in societatea romaneasca.

#10
unucelalalt

unucelalalt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,768
  • Înscris: 14.05.2015

View Postxmanyacs77, on 29 noiembrie 2015 - 18:53, said:

[ http://aeroglob.org/userfiles/articles3/coanda_1910_3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Henri Coanda (n. 7 iunie 1886 ~ d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician și inginer român, pionier al aviației, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacție și descoperitor al efectului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918...............https://ro.wikipedia...
Cu tot respectul poza este a celebrului NIKOLA TESLA . Vezi ca cineva a ratacit-o si tu ai luat-o de buna.

#11
anoniymus

anoniymus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,463
  • Înscris: 18.10.2014
Aurel Persu, prima masina aerodinamica din lumea, el a revolutionat modul de contructie al masinilor.
https://ro.wikipedia...iki/Aurel_Persu

Edited by anoniymus, 29 November 2015 - 19:21.


#12
summer_realm2

summer_realm2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,678
  • Înscris: 07.10.2014

View PostOriginalCopy, on 29 noiembrie 2015 - 19:05, said:

Gica Hagi, ne-a facut prieteni foarte buni cu Turcia.

Nu mai traiti in istorie, prezentul e de unde e!


Mandria nu se atinge sabotand realizarile unor indivizi si clamandu-le ca fiind ale tuturor. Ce faci tu aici e hai sa ne mintim singuri.

Daca vrei sa fii mandru ca esti roman, trebuie sa identifici lucrurile deosebite pe care le face in acest moment societatea romaneasca pentru tine, lucruri fara de care nu ai fi reusit singur. Lururi pe care niciun alt popor nu il face pentru tine.


Poti sa tai din start educatia (60% picati la BAC) si sanatatea de pe lista (s-a vazut de cand cu #colectiv ca putem muri pe capete), de aceste lucruri nu este in stare Statul Roman.
Acesti oameni nu s-au intrebat ce face societatea/statul pentru ei, ci au facut ei lucruri pentru societate. Daca nu ai inteles acest lucru din istoriile deja prezentate, te invit sa nu poluezi si acest topic.

#13
lil debul

lil debul

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,662
  • Înscris: 29.09.2005

View Postwattu, on 29 noiembrie 2015 - 19:11, said:

Uauuuuu , e pe bune ?

#14
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,501
  • Înscris: 20.10.2015

View PostOriginalCopy, on 29 noiembrie 2015 - 19:17, said:

Da, este.

Si Basescu este. Ne-a aratat prin oglindire tot jegul existent in societatea romaneasca.

:lol:
Pe bugetari sigur i-a marcat!
Mai tare decat o facea Hagi

#15
summer_realm2

summer_realm2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,678
  • Înscris: 07.10.2014

View Postcristirg, on 29 noiembrie 2015 - 18:57, said:

Mircea Vulcănescu

Multumesc pentru istoria lui Vulcanescu, o stiam dar m-a emotionat sa o recitesc.
Imi plac si scrierile lui, o alegere inspirata. :)

#16
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,151
  • Înscris: 03.03.2007

View Postlil debul, on 29 noiembrie 2015 - 19:23, said:

Uauuuuu , e pe bune ?

Nu te bucura, parintii lui erau considerati o boala a Romaniei. Cam de prost gust ca romanasii de pe acest thread sa se mandreasca cu unul pe care l-ar fi ucis daca ar fi ramas in tara.

#17
Arentan1

Arentan1

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,678
  • Înscris: 29.07.2015

View Postlil debul, on 29 noiembrie 2015 - 19:23, said:

Uauuuuu , e pe bune ?
evreu din Romania dupa nume dar io zic ca se pune si el nu de alta dar are influente culturale romane sau cel putin parintii lui aveau

#18
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,074
  • Înscris: 10.07.2013

View Postunucelalalt, on 29 noiembrie 2015 - 19:20, said:

Cu tot respectul poza este a celebrului NIKOLA TESLA . Vezi ca cineva a ratacit-o si tu ai luat-o de buna.

[ http://romania-fascinanta.ro/wp-content/uploads/2015/09/coanda_henri.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Aceasta este poza lui Henri Coanda..................nu mai pot edita mesajul de mai sus!Posted Image

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate