Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Cum sa aleg o yala electromagnetica

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
ewgor

ewgor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 28.05.2014
Salutare,
Vrea sa cumpăr o yala electromagnetica cu montaj îngropat in toc, de tipul PNI - LE 272 NO si as vrea sa știu, deoarece din google nu mi-am dat seama, cum ar trebui sa o comanzi de la furnizor a.i. atunci cand o montezi sa nu te trezești ca nu se potrivește.
Despre ce este vorba. Yala pe care as vrea sa o iau este compusă din doua părți: partea de sus cu bobina sau cățelul (nu știu exact cum se numește dar e vorba de partea activa) si partea de jos in cate intra încuietoarea din cheie a broaștei.
Problema apare atunci cand te gândești ce fel de usa ai? Cu deschidere pe dreapta sau pe stânga?
Eu am usa cu deschidere pe dreapta in interior adică uitându-ma la usa din interiorul încăperii, balamalele sunt in stânga si broasca sau clanța este in dreapta, acest lucru însemnând ca mie mi-ar trebui o yala astfel: privind yala frontal, cățelul ar trebui sa culisele in dreapta a.i. mecanismul clanței sa il împingă, acesta sa culisele in dreapta si astfel usa se deschide. La închidere, mecanismul clanței va lovi yala cu partea înclinată si va intra in clanța pana la trecerea de cățelul yalei după care va reveni in poziția inițială.
Deoarece din pozele de pe diverse site-URI nu iti poti da seama pe ce parte are yala deschiderea sau pozele nu sunt cele ale produsului, întrebarea mea este CUM ar trebui sa comand o astfel de yala a.i. sa primesc ceea ce imi trebuie? Are vreo denumire anume gen yala cu deschidere pe dreapta sau stânga, e vreun cod anume?
As mai avea o întrebare. Yala pe care vreau sa o comand este NO sau fail secure deci se deschide doar la trecerea curentului electric.
Motivul pentru care am decis astfel nu este doar unul legat de consum dar si faptul ca nu este alimentata in permanenta adică nu risca sa se încingă sau sa se ardă (cred) la fel ca una de tipul fail safe! Apropos care model consuma mai mult NO/NC sau care ar fi mai bine de achiziționat? Un alt motiv pt care as vrea NO ar fi acela ca in situația in care ai pana de curent, fiind plecat de acasă, nu stai cu frica ca ai usa deschisă!
Multumesc pt orice răspuns la subiect!

PS: as mai avea totuși o întrebare, cam cum ar trebui dimensionată sursa de alimentare daca yala sa zicem ar avea un consum de 450mA?

Edited by ewgor, 07 October 2015 - 23:01.


#2
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,803
  • Înscris: 03.02.2007
Trebuie să fie reversibilă și toate sunt, deci nu trebuie comandată pe stânga sau dreapta. Denumirea e incorectă, de fapt este vorba de o contraplacă electromagnetică, nu o yală. Nu face decât să deblocheze limba broaștei de la ușă, nu are vreun electromotor, ci doar deblocheză electromagnetic un știft, iar consumul e foarte mic.
Așa e și normal, să fie deblocată doar când o alimentezi. Dacă nu ai curent, descui ușa pur și simplu.

Mai trebuie făcută o decupătură în toc, să poată trece limba broaștei la deblocarea electrică.

În mod normal, nu îți trebuie vreo sursă, pentru că folosești cei 12 V ai interfonului pe care oricum trebuie să-l montezi, că altfel nu ar mai avea rost montajul contraplăcii, doar scopul tău este, bineînțeles, să controlezi accesul.

Edited by Digix, 08 October 2015 - 02:49.


#3
mateus13

mateus13

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 23.02.2014
Intradevar majoritatea sunt pentru montare stanga/dreapta, dar ce mai trebuie sa ti cont sunt dimensiunile yalei (toc ingust sau normal), daca are memorie
mecanica. buton de deblocare, limba ajustabila, alimentarea sa fie compatibila atat ca si ce cc si nu in ultimul rand modul de actionare (sunt in general inchise
fara alimentare, adica "fail secure"). Gasesti multe modele pe yli.ro

Edited by mateus13, 08 October 2015 - 04:55.


#4
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,803
  • Înscris: 03.02.2007
Corectă observația cu tocul, dar la cum arată contraplaca respectivă, pare a fi de dimensiune mică, daci merge în orice toc. Dacă avea deja yală electromagnetică, nu mai avea nevoie de contraplaca pe care vrea să o cumpere acum.
Yala electromagnetică, sau electromecanică se montează aplicat și are propria placă de închidere care e fixă, pe când contraplaca asta, pe care vânzătorii o numesc în mod impropriu yală, se folosește împreună cu broasca mecanică obișnuită a ușii, în toc, nu aplicat și nu mai are nevoie să cumpere altă yală.
Întâi se hotărăște la modelul de interfon, vede ce  tensiune de ieșire are, apoi în funcție de asta, alege contraplaca cu tensiunea/curentul de alimentare compatibile.

Edited by Digix, 08 October 2015 - 08:17.


#5
ewgor

ewgor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 28.05.2014
Într-adevăr este vorba despre o contraplaca magnetica si nu o yala yala! Nu înțeleg la ce va referiți ca poate sa fie reversibilă? Poate nu ati citit atent cum arată cea pe care vreau sa o montez eu sau nu ati vazut acest model PNI LE 272! O sa încerc sa atașez o poza (nu știu dc pot din tel) deci partea activa cu cățelul trebuie sa vina in dreptul limbii broaștei iar partea cu decupatura trebuie sa vina in dreptul mecanismului de închidere cu cheia al clanței acest lucru însemnând ca pentru o usa cu balamale in stânga, clanța in dreapta si deschidere in interior nu exista decât un singur tip de contraplaca ce se poate monta! Daca usa mea ar fi fost pe invers adică balamale in dreapta si clanța in stânga yala din poza ar fi fost ok ! Într-adevăr sunt si Yale sau contraplaci din astea dar mici, fara acea parte cu decupatura si acelea sunt reversibile, pur si simplu le întorci cum vrei dar acest model nu!
Întrebările mele erau:
1. Exista vreo denumire a yalei in fctie de usa?
2. Care model (NO/NC) consuma mai mult? Cea care se alimentează doar la deschidere sau cea care sta tot timpul alimentata?
3. Voi ce ati alege? NO sau NC?
4. Cum ar trebui dimensionată sursa de alimentare? 12V cc/ac si cati Amperi? Se ia dublu consumului yalei?
5. Se poate utiliza un simplu trafo sau ai nevoie de sursa de alimentare ca cele pt banda led ori merge si un simplu alimentator ce scoate 12V? Eu as lua ceva mai ieftin gen trafo sau transformator din ala capsulat (verde) de la Adelaida.

Edited by ewgor, 08 October 2015 - 09:22.


#6
lepetir

lepetir

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 709
  • Înscris: 12.07.2007
Acest tip de yala se foloseste  impreuna cu broasca la care incuierea cu cheia blocheaza clanta, adica la apasarea clantei limba nu se retrage. Limba broastei este blocata de catelul yalei. Pentru deschidere se alimenteaza electomagnetul  care permite catelului sa se roteasca impins de limba broastei. Toate tipurile de incuietori electromagnetice consuma curent doar pentru deblocare.

Edited by lepetir, 08 October 2015 - 12:31.


#7
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,803
  • Înscris: 03.02.2007
Ești setat neapărat pe modelul ăla? Ia unul reversibil, dacă ăla nu e.

1. Ce fel de ușă e cea la care vrei automatizarea?
2. Logic, cel la deschidere
3. NC, se deschide doar la alimentare
4. Nu ai interfon?
5. Cred că da.

Trebuie să elimini clanța de pe exterior, pentru că ușa se va putea deschide când este apăsată clanța.
Nu va fi încuiată ci numai închisă cu clanța când pleci de acasă. Eu personal nu aș lăsa ușa neîncuiată dacă aș pleca de acasă.
Ce diferență este între fail secure și fail safe?

Din căte știu există un buton  pe ea care o transformă din NC în NO și invers, deci nu trebuie un anumit model.

Edited by Digix, 08 October 2015 - 13:50.


#8
ewgor

ewgor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 28.05.2014
Usa este de lemn masiv si este cea de la intrare in apartament. Fata de clanța de pe exterior știu ca va trebui sa o modific adică sa ii tai acea pârghie sau sa o înlocuiesc cu una falsa de care decât sa tragi de atunci cand închizi usa!
Modelul ales de mine se încadrează perfect in buget, are dimensiunile potrivite deci intra perfect in toc si are si partea aceea in care daca vrei si mai multă siguranța poti încuia usa si din cheie!
Tot nu sunt lămurit cu niciuna din întrebările de mai sus! Nu am postat bine? La secțiunea electronica? Ar trebui sa postez in alta parte? Daca da, rog un moderator sa mute postul.
In alte condiții am rugămintea sa postați doar daca aveți habar despre subiect!
Multumesc.

#9
mateus13

mateus13

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 23.02.2014
1. In functie de usa yalele electromagnetice sunt doar ingropate sau aplicate, in cazul tau. Tu vrei ingropata,
2. Normal ca consumul este mai mare la cea care sta alimentata tot timpul, dar asta nu presupune ca trebuie sa fie ne-aparat NO sau NC,
tu trebuie sa iei una cu actionare la impuls, adica cand primeste comanda.
3. N-are mare importanta, conteaza consumul, sunt intre 300mA si 1-2A, daca este de putere mare, recomand NC.
4. In functie de yala achizitionata, minim consumul yalei.
5. Daca functioneaza si in ca, este de ajuns un simpu traf de vreo 15-16 V, daca functioneaza doar cu cc ai nevoie de o sursa de 12V (vezi pct.4)

#10
ewgor

ewgor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 28.05.2014
Yala care are codul asta si am decis sa o iau arata asa ca in primele doua poze. Usa este de tipul celei prezentate in cea de-a treia poza.
Daca o luam logic nu poti monta orice fel de yala ori contraplaca din asta electromagnetica pe acest tip de usa in pozitia in care doresc eu adica imaginati-va prima poza rasucita 90 gr la dreapta! Daca o pui in cap! adica cu catelul in jos (rasucita 90gr la stanga) culmea poate fi montata asa pe acest tip de usa dar pe mine nu ma avantajeaza asa pentru ca broasca existenta este normala (vezi poza patru) adica are limba sus si inchiderea din cheie jos!
E clara acum intrebarea mea? CUM as putea sa o comand ca sa vina bine? Stiu ca sunt ori ingropate ori aplicate! ingropate pe ce parte?
Nu cred ca sunt toate alimentate in permanenta ... cea de tipul fail secure este blocata din nastere si se deblocheaza cand haleste energie deci cand consuma. Cea fail safe haleste de zor in continua pana opresti curentul sa dai drumu la caini! apoi incepe sa haleasca iar dar una peste alta consumul periodic al celei fail secure este mai mare decat consumul continuu al celei fail safe ... eu asa inteleg!
Un lucru l-am inteles: ar trebui sa fie o sursa cel putin egala ca putere cu consumul yalei, eu ma gandeam sa o dimensionez dublu asa, sa fie, poate mai pun ceva consumator pe ea. Pentru restul intrebarilor inca astept un raspuns coerent.

Multumesc.

Attached Files



#11
mateus13

mateus13

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 23.02.2014
Bun, in sfarsit am inteles nedumerirea ta. Ca sa schimbi yala in functie se deschiderea usii, trebuie sa desfaci cele 2 suruburi care tin yala de placa (sild)
si sa o montezi invers (intoarsa la 180 grade). Astfel ea se deschide (deblocheaza limba broastei) pe stanga sau dreapta, depinde de dorinta ta.
Vezi imaginile de mai jos. Care sunt restul intrebarilor?

Attached Files


Edited by mateus13, 08 October 2015 - 19:52.


#12
mateus13

mateus13

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 23.02.2014
Cred ca asa intelegi mai usor:

Attached Files



#13
ewgor

ewgor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 28.05.2014

View Postmateus13, on 08 octombrie 2015 - 21:14, said:

Cred ca asa intelegi mai usor:
OH! deci vrei sa zici ca demontezi efectiv partea activa, intorci placa invers si montezi la loc dar pe partea opusa partea activa? dar gaurile de prindere a suruburilor sunt tot asa evazate si pe o parte si pe cealalta? adica capetele suruburilor nu ies in afara sa loveasca usa sau sa te agati in ele, vor fi tot asa ingropate in contraplaca? pai atunci asta era cel mai simplu raspuns! o poza face cat o mie de cuvinte .. mersi @mateus13, super?
Acum as mai avea doar nedumerirea alimentarii si deoarece as vrea sa montez totul intr-o doza de aparat din aia aplicata as prefera un trafo ca e mai ieftin decat o sursa sau un alimentator. Unii zic sa o alimentezi doar cu un anumit tip de sursa ca nu stiu ce se intampla. Cum e mai bine CC sau AC? Yala asta fail secure din cate imi amintesc are un consum de 450 mA deci un transformator de 12Vcc, 1A ar fi ideal, nu? Nu prea stiu care e faza cu alternativul, mi-e sa nu se arda mai repede.

#14
mateus13

mateus13

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 23.02.2014
Gaurile sunt evazate pe ambele parti daca yala este reversibila (de asta trebuie sa te asiguri prima data, inainte sa o cumperi).
Singurul dezavantaj la cele cu CA este un bazait usor in momentul actionarii, de ars se pot arde ambele daca raman actionate
un timp indelungat (ma refer la cele fail secure, adica inchise fara alimentare).
Ca sfat personal ti-as recomanda sa cauti una care are urmatoarele caracteristici: memorie mecanica,opritor (limba) ajustabil, reversibila.
Memoria mecanica inseamna ca daca ai actionat butonul yalei si nu o deschizi imediat, poti sa deschizi usa si peste 5 min. de ex.
fara a mai apasa butonul. Asta functioneaza doar daca usa este inchisa, adica daca opritorul yalei simte limba broastei. Dar cea
mai importanta caracteristica este opritorul ajustabil deoarece te ajuta foarte mult la reglatul yalei. E important sa sti ca daca limba
broastei apasa fortat pe opritorul yalei, aceasta din urma, nu se va deschide la actionare.
Si pentru ca, dupa cum ai spus, citez: "o poza face cat o mie de cuvinte" atasez o poza cu o yala care are in plus si buton de deblocare:

Attached Files



#15
ewgor

ewgor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 28.05.2014
Merci pt info. Pana la urma am luat una de la Yli modelul YS-134 care este si reversibilă si are si reglaj pe cățel si memorie.
In fisa tehnica scrie ca are nevoie de o tensiune de alimentare de maxim 700mA. As avea o întrebare, as vrea sa conectez pe același alimentare si un arduino care are niște senzori conectați, se poate face acest lucru? Mi-e teama sa nu il ard ... Sa iau un un transformator de 1A sau de 700mA cum cere yala?
As vrea sa fac acest lucru pt a nu folosi doua surse de alimentare separate pt arduino si yala.
Merci.

Edited by ewgor, 10 October 2015 - 09:11.


#16
mateus13

mateus13

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 23.02.2014
Am montat multe yale cu curenti ce depaseau 1A si n-au fost probleme, atata timp cat comanda nu depaseste 1 sec.

#17
istratei

istratei

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,802
  • Înscris: 25.11.2004
De 1A 12V , oricum Arduino are stabilizator ( sau daca nu are ii pui ) de 5V.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate