Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Donatie cu probleme

- - - - -
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
dd7

dd7

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 07.10.2015
Am o problema mai delicata familiala si din ea deriva si probleme complicate legale.
Mama mea este grav bolnava cu un prognostic de viata foarte sumbru. Ea si tatal meu nu au divortat insa sunt separati de 10 ani de zile (eu aveam 18 ani la acel moment), avand ca proprietate pe numele lor un apartament. Din considerente legale, la cererea ei, s-a facut un act de donatie pentru imobil, tatal meu fiind de accord sa semneze.
Acum insa am aflat ca el depindea financiar de mama mea, el neavand un loc de munca. In momentul de fata imi cere mie bani, eu am refuzat pe motivul ca toate resursele pe care le am se duc in directia tratamentului mamei mele. Tatal meu insa sustine ca i-as fi promis sa vand apartamentul si sa ii dau lui restul de bani.
Ce se poate intampla, poate contesta donatia pe motiv ca eu nu il voi intretine financiar?

#2
tiocuip

tiocuip

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 210
  • Înscris: 20.09.2015

 dd7, on 07 octombrie 2015 - 21:07, said:

Ea si tatal meu nu au divortat insa sunt separati de 10 ani de zile (eu aveam 18 ani la acel moment), avand ca proprietate pe numele lor un apartament.

 dd7, on 07 octombrie 2015 - 21:07, said:

Acum insa am aflat ca el depindea financiar de mama mea
Tatal tau locuieste in acel apartament ?

Edited by tiocuip, 07 October 2015 - 21:24.


#3
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Citeste cu atentie actul de donatie.

#4
GeorgeGeo

GeorgeGeo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,066
  • Înscris: 01.05.2007
Nu am inteles ce legatura este intre donatie si intretinerea tatalui.Donatia in favoarea cui esta facuta ? Daca nu este clauza de intretinere in actul de donatie , nu poate anula acea donatie fara acordul celuilalt semnatar. Daca totusi in urma unui eveniment neplacut ramane doar unul dintre donatori si incearca sa ridice pretenti,atunci este bine sa dispui de dovezi precum ca ai sustinut moral, fizic si financiar pe cel ce nu mai este. In astfel de situatiie vei avea castig de cauza.

#5
dd7

dd7

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 07.10.2015
@tiocuip Nu, locuieste in apartamentul parintilor sai pentru care nu a facut actele de succesiune fiindca nu a avut bani. Este somer nedeclarat de cand aveam eu aprox 15 ani.
@GeorgeGeo Ridica pretentii deja, desi nu a cotizat nimic la intretinerea apartamentului in cauza de peste 10 ani si nici nu a oferit nici un fel de ajutor mamei. Eu sunt singura care are in momentul de fata grija de ea. Donatia este facuta in favoarea mea si nu are clauza de intretinere.

#6
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,906
  • Înscris: 01.01.2010
Nu prea gasesti donatie fara probleme. De aceea se face vanzare-cumparare. Costa, dar ofera siguranta.

#7
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
Orice donatie poate fi atacata, oricand...
Nu o fi cotizat la intretinerea apartamentului (nici n-a locuit in el...), la ingrijirea mamei, etc, dar a cotizat la achizitonarea lui (asta conteaza), deci...
Sfatul meu e sa te intelegi cu tatal tau, altfel vei pierde mult timp, bani si nervi, si putin probabil ca reusita va fi de partea ta...

Justitia e separata de morala de pe vremea Romei antice, si asa trebuie sa fie.
De asemenea, justitia nu inseamna dreptate, ci luarea unor decizii dupa niste legi.

#8
dd7

dd7

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 07.10.2015
@Quantum Nu ma intereseaza considerentele morale, ci cele legale. M-am informat in privinta asta si am inteles ca trebuie sa existe niste conditii pentru ca o donatie sa fie contestata, motiv pentru care eu nu inteleg aceasta sintagma ”oriunde, oricand”. Nu trebuie sa aiba o baza legala? Sau este pe principiul ”azi m-am razgandit, deci contest”?

M-am uitat in acte, care sunt in posesia mea, si apartamentul a fost platit in rate, a carui semnatar a fost mama mea. Deci conform acelor hartii majoritatea sumei a fost platita de ea.

Intrebarea mea principala insa este daca poate contesta donatia mamei, nu pe a lui. Vreau sa il vad incercand, fiindca daca pe mine ma va costa bani el sigur nu ii are pentru a incepe orice demers.

Edited by dd7, 08 October 2015 - 06:27.


#9
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
Eu ti-am spus pe scurt cum se intampla lucrurile (donatiile pot crea probleme...). La concluziile mele vei ajunge si tu (dupa batalii, nervi etc).
Ce ti-a donat fiecare parinte? Au facut o donatie comuna sau separat?

Faptul ca actele si plata ratelor figureaza pe numele mamei, ea fiind casatorita, nu inseamna ca proprietatea e a ei, ci a ei si a sotului. Doar mostenirile primite de mama, sau proprietatea avuta anterior casatoriei, sunt exclusiv proprietatile mamei.

Tatal poate contesta donatia din varii motive, cand va fi vorba de plata taxei de timbru va apela la ajutorul statului, motivand cu lipsa de venituri, i se va aproba instant si va avea de plata efectiva maxim 900 lei.

#10
blue_wings

blue_wings

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 944
  • Înscris: 24.05.2007
Stai sa intelegem mai bine...

Actul de donatie a fost facut de ambii parinti catre tine? Practic el a semnat ca iti doneaza tie, partea lui de apartament, acum 10 ani. Nu prea vad ce mai poate ataca EL in instanta... de obicei cand se ataca un act de donatie, mostenitorii se folosesc de pretexte precum ca persoana donatoare nu era in deplinatatea facultatilor mintale... sau chestii de genul asta.

DAR aici nu e cazul, a semnat si pace...

#11
Abada

Abada

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 16.10.2015
"Donatia este un contract solemn, unilateral si cu titlu gratuit prin care una din parti, numita donator, cu intentie liberala isi micsoreaza in mod actual si irevocabil patrimoniul sau cu un drept, marind patrimoniul celeilalte parti, numita donatar, cu acelasi drept, fara a urmari sa primeasca ceva in schimb.
Caracterele juridice ale contractului de donatie:
a.   Donatia este un contract unilateral, deoarece da nastere la obligatii numai in sarcina donatorului. Donatarul are numai o indatorire de recunostinta fata de donator, care rezulta din lege si nu din contract.
b.   Donatia este un contract esentialmente gratuit (o liberalitate). In cazul donatiei cu sarcina, contractul este oneros in limitele valorii sarcinii si gratuit numai pentru ceea ce  depaseste valoarea sarcinii.
c.   Contractul de donatie este un contract translativ de proprietate.
d.   Contractul de donatie este un contract solemn (art. 813 C. civ.)."
Buna,
Am copiat ceva de pe un site, cu referire si la articolele de lege (vezi mai sus)
Din punctual meu de vedere, poti sta linistita si sa il lasi sa incerce, asa cum singura ai spus.
Poate incerca, dar juridic nu are nicio sansa.
El si mama ta sunt donatorii, prin acelasi act de donatie, catre tine ca donator.
Revocarea actului de donatie se face pentru ingratitudine şi/sau pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.  Revocarea poate fi solicitata doar pe calea instantei de judecata de catre persoanele indreptatite si interesate sa obtina revocarea respectiva. Concluzia din punctual meu de vedere: nu are nicio sansa de revocare pentru partea donata de el.
Pentru partea donata de mama ta: deoarece parintii tai nu sunt divortati, la moartea mamei tale, tatal tau va beneficia de un drept de mostenitor rezervatar.
"Moştenitor rezervatar= moştenitor căruia legea îi recunoaşte un drept asupra unei cote determinate din moştenire (rezerva succesorală), împotriva voinţei defunctului care ar fi vrut să-l dezmoştenească. Sunt moştenitori rezervatari: descendenţii defunctului, ascendenţii privilegiaţi (părinţii defunctului) şi soţul supravieţuitor."

Aici...ar fi bine sa intrebi un avocat. Logic ar fi sa nu aiba sanse nici aici avand in vedere ca tot el ti-a donat partea lui. Dar nu bag mana-n foc. Intreaba un avocat bun, care se ocupa cu astfel de cazuri.

Sanatate si succes!

#12
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,660
  • Înscris: 30.10.2009

 dd7, on 07 octombrie 2015 - 21:07, said:

Din considerente legale, la cererea ei, s-a facut un act de donatie pentru imobil, tatal meu fiind de accord sa semneze.
[...]
Ce se poate intampla, poate contesta donatia pe motiv ca eu nu il voi intretine financiar?

Poate revoca donatia doar pentru ingratitudine, nu din alte motive daca spui ca nu te-ai obligat la intretinere prin contract.
Ca sa fii absolut linistita, cumpara-i alimente si pastreaza chitantele. Ideal ar fi sa ai martori cand i le oferi.

Codul civil, Revocarea donatiei
Art. 1023
Cazuri
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b. dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Daca se intampla ceva cu mama nu isi poate pretinde rezerva succesorala de care se vorbea mai sus;  intai ar trebui revocata donatia iar asta nu este posibil in conditiile pe care le descrii (fara obligatie de intretinere + ai grija de mama).

Edited by althea, 26 October 2015 - 12:09.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate