Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...
 Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi
 Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 

Escrocii de la ARCA Space Corp. lovesc in Las Cruces (New Mexico) cu avionul AirStrato

- - - - -
  • Please log in to reply
753 replies to this topic

#289
Ersilia

Ersilia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 285
  • Înscris: 04.01.2016
Sunt absolut convinsa ca populatia din New Mexico a cumparat deja toate actiunile. Sa vezi ce de cercetari urmeaza!
Tot inainte Arca! Tot inainte parinte. Invata-i de bine pe amaratii aia din Las Cruces , (si la cimitir tot Cruces) Doamne ajuta!

Stie cineva , ce mai face Laboratorul de Cercetare Arca de la Rm.Valcea (in fine, comuna aia unde au prezentat mai de mult ceva realizari)? In presa e tacere....Popescu avea un coleg de seminar de aerospatiale care lucra la un motor...

AGERPRES! 2014: DESTINAȚIE: ROMÂNIA/ Povestea primului supersonic românesc spusă la Păușești-Măglași (Vâlcea)

http://www.agerpres....alcea--13-29-10

Quote

"ARCA a apărut ca urmare a necesității de a crea și de a face lucruri bune, de a cerceta în mod aplicat și a ajunge sus, cât mai sus, pentru că principalul scop este acela de a ieși în cosmos, de aici s-a plecat", explică Dumitru Popescu.

Quote

În cazul avionului care se construiește în prezent la Râmnicu Vâlcea, a fost finalizat deja al doilea motor al supersonicului în proporție de 50%. Echipa va realiza patru agregate complete și 12 camere de ardere. Motorul Executor folosește oxigen lichid ca oxidant și kerosen în rolul de carburant. Tracțiunea motorului este de 23 de tone forță în vid și timpul maxim de funcționare la zbor este de 190 secunde.


Quote

"Executor este cel mai important program al ARCA de până acum. După încheierea testelor vom avea un produs de înaltă tehnologie, o realizare de marcă la nivel european și mondial. Ne mândrim cu faptul că este un program realizat privat în România. Executor ne va permite abordarea zborurilor orbitale. Am ținut în mod special să realizăm absolut toate componentele motorului la ARCA. Nedepinzând de subcontractori, am scăzut costurile și am crescut foarte mult viteza de execuție. Mai mult, orice modificare necesară, în direcția creșterii performanțelor, va fi extrem de ușor și rapid implementată", mai spune președintele ARCA.

Posted Image Posted Image Posted Image

Quote

Cea mai nouă realizare a vâlcenilor de la ARCA a fost anunțată pe 13 februarie 2014, când vehiculul aerian fără pilot, Air Strato, propulsat electric, a efectuat prima decolare. Aeronava a efectuat un zbor scurt până la altitudinea de 25 de metri, apoi a aterizat.

Posted Image Posted Image Posted Image

Quote

Așadar, nu mai este mult până la lansarea primului avion supersonic românesc. În acel moment Râmnicu Vâlcea va apărea pe harta aeronauticii internaționale, grație unui grup de visători, care fac minuni în atelierele de la Păușești-Măglași.

AGERPRES/(AS — autor: Liviu Popescu, editor: Cristian Anghelache)

Edited by Ersilia, 12 November 2016 - 04:45.


#290
InTech

InTech

    Kietata ?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,739
  • Înscris: 23.11.2005
Ce-ai facut ma nene ?
Chiar nu si-au dat seama americanii ? :D

http://adevarul.ro/t...1b9b/index.html


Quote

„Dorel“ loveºte ºi pe Marte. Cine e românul acuzat de prãbuºirea sondei Schiaparelli pe Planeta Roºie



https://www.rcgroups...179&postcount=4

#291
Naoto

Naoto

    Glasperlenspielmeister

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,864
  • Înscris: 15.12.2009

View PostInTech, on 24 noiembrie 2016 - 14:22, said:

Ce-ai facut ma nene ?
Chiar nu si-au dat seama americanii ? Posted Image

http://adevarul.ro/t...1b9b/index.html


Italienii au motive să fie supăraţi:

Thales Alenia Space Italy is the industrial prime contractor for the ExoMars program, and is also responsible for design of the 2016 Entry, descent and landing Demonstrator Module (EDM), development of the Analytical Laboratory Drawer (ALD), which will carry instruments for the Pasteur scientific payload, its integration on the rover, the onboard computer and the radar altimeter for the EDM. Thales Alenia Space France is in charge of the design and integration of the orbiter module.

https://www.thalesgr...story-continues


Cică:

„ASI ar trebui să fie atentă pentru că, dacă nu are dovezi care să susţină declaraţiile, va trebui să plătească. Noi suntem împăcaţi, am făcut tot ce se putea face: pentru acel test trebuia să zburăm foarte aproape de baza militară rusă de la Sevastopol. Atunci, Rusia tocmai ce ocupase Crimeea şi riscam declanşarea unui conflict între Federaţia Rusă şi NATO“, a explicat Popescu, referitor la testul pe care ARCA ar fi trebuit să-l execute în 2014.


De aia şi-or fi luat tălpăşiţa?   Posted Image

În 2014 însă, Dumitru Popescu a părăsit România pentru a se muta în New Mexico, Statele Unite ale Americii, unde Arca a devenit Arca Space Corporation şi s-a concentrat pe dezvoltarea de produse şi tehnologii cu aplicatii comerciale, cum ar fi drone şi plăci zburătoare, cel mai cunoscut proiect recent anunţat fiind ArcaBoard, o placă zburătoare, cu o autonomie de 9 minute. Plecarea din România a lui Dumitru Popescu a venit în contextul în care Agenţia Spaţială Română (ROSA) a criticat adeseori activitatea Arca şi a echipei lui Popescu, pe care i-a catalogat drept „amatori avizi de publicitate“. Popescu a răspuns depunând la DNA o plângere la adresa ROSA, pe care o acuza de lipsă de transparenţă.

Nişte ofticoşi şi invidioşi, toţi ăştia. De ciudă că ARCA şi al său preşedinte vor face istorie:  Posted Image

Cum au ajuns ESA şi ARCA să colaboreze

“Iniţial ni s-a cerut o părere despre un astfel de test, fiind invitaţi la ESA. N-am vrut să merg la ei pentru că aveam, oricum, un program foarte încărcat. Dar n-am scăpat de PR. Că e bine să mergem să vedem ce e, cum e... Măcar şi din curtoazie. Că nu e bine să refuzăm. Ei, şi m-am dus. Mi-am spus părerea, la care ei m-au întrebat: ei, şi cum faceţi asta?! Ce să facem? Asta, ce ne-aţi spus! Păi n-o facem noi... Ba, voi o faceţi!, au zis ei, şi aşa a rămas. Ne-am mai văzut de două ori, la ei şi la noi, am negociat şi am bătut palma” povesteşte Dumitru Popescu. Iar de atunci au început treaba. Primul DTV este aproape gata. “Sigur, termenul a fost în scurt, dar nu ne-am speriat. Lucrăm bine în regim de stres, de termene fixe. Ne place extraordinar”, mai spune preşedintele.

http://www.gandul.in...in-aer-10414439

Edited by Naoto, 24 November 2016 - 18:17.


#292
Handicarpati

Handicarpati

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,571
  • Înscris: 11.06.2010
Ia uite ca e cam escroc personajul ala . Ne si face de rusine.

#293
energizer777

energizer777

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 556
  • Înscris: 27.05.2015
Nimeni nu a luat în considerație testele făcute de ARCA privitor la landerul misiunii Exo Mars, prăbușit pe Marte in 19 Octombrie 2016
Este suficient sa te uiți la secvența de aterizare a modulului Schiaparelli pentru a vedea ca absolut nimic nu seamăna cu ce a testat ARCA în Septembrie 2013.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/C43KXGQuUuY?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Visualisation of the ExoMars Schiaparelli module entering and descending through the atmosphere to land on Mars.

Este adevarat, Dumitru Popescu minte. Rusia încă nu ocupase nici o Crimee în Septembrie 2013 când ARCA a efectuat testul cu parașută (citat 2), angajat de ESA, pentru aterizarea pe Marte. Războiul din Ucraina a pornit în Februarie 2014. Scuza șefului ARCA, apărută în La Repubblica (vezi citatul 1), este un neadevăr total.

Pe de alta parte modulul de aterizare Schiaparelli, prăbușit pe Marte în data de 19 Octombrie 2016, nu s-a bazat pe vreun studiu efectuat de ARCA. Nici parașuta care l-a încetinit, nici motoarele de frânare sau softul de bord nu au legătura cu organizația lui D. Popescu. Probele din Marea Neagra realizate de ARCA în Septembrie 2013 au fost o simpla bufonerie, scumpa este adevarat, plătită cu peste 1 milion dolari, de care însă nu a ținut cont nimeni. Investigația principala trebuie făcută la ESA. De ce s-au risipit fonduri pentru nimic și cine a băgat bani în buzunar pentru a da grupului ARCA asemenea contract de tip escrocherie?

1) Citat:
"Aparut pe La Repubblica, raspunsul lui Dumitru Popescu este pe un ton agresiv:
"ASI trebuie sa fie atenta la propriile declaratii daca nu are probe, altfel ar putea sa suporte consecintele. Noi suntem linistiti, am facut tot posibilul: pentru acel test ar fi trebuit sa zburam prea aproape de baza ruseasca de la Sevastopol. Rusia abia ocupase Crimeea si am fi riscat sa declansam un conflict intre Federatia Rusa si NATO" "

2) Text postat de ARCA (vezi si clipul video care se găsește la aceeași locație: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/EllWgNTaZJo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] )
"Published on Sep 25, 2013
HADT, WP3 - Avionics Qualification Flight
ARCA has successfully completed the avionics qualification test flight for the ExoMars High Altitude Drop Test (HADT).
The objectives were flight testing the avionics and communication systems, demonstrating the containers sealing after sea landing and the capability to identify and recover the equipment from the sea surface.
The launch took place on September 16, 2013, from the Black Sea coast ..."

Edited by energizer777, 24 November 2016 - 19:21.


#294
Ixtl

Ixtl

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,442
  • Înscris: 27.04.2006

View Postenergizer777, on 24 noiembrie 2016 - 19:09, said:

Nimeni nu a luat în considerație testele făcute de ARCA privitor la landerul misiunii Exo Mars, prăbușit pe Marte in 19 Octombrie 2016
Este suficient sa te uiți la secvența de aterizare a modulului Schiaparelli pentru a vedea ca nici parașuta, nici forma, absolut nimic nu seamăna cu ce a testa ARCA în Septembrie 2013.


Dar nu despre parasuta este vorba in povestire. Cel putin nu povestirea din filmulet

Quote

2) Text postat de ARCA (vezi si clipul video care se găsește la aceeași locație: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/EllWgNTaZJo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] )
"Published on Sep 25, 2013
HADT, WP3 - Avionics Qualification Flight
ARCA has successfully completed the avionics qualification test flight for the ExoMars High Altitude Drop Test (HADT).
The objectives were flight testing the avionics and communication systems, demonstrating the containers sealing after sea landing and the capability to identify and recover the equipment from the sea surface.
The launch took place on September 16, 2013, from the Black Sea coast ..."
Intr-adevar, HADT presupune testarea sistemului de parasute.
In ce prezinta ARCA in filmuletul cu pricina este - presupun - testarea echipamentelor de avionica si comunicatii care urmeaza a fi atasate sarcinii agatate de parasuta inclusa in HADT.

http://www.arcaspace.../en/exomars.htm


Echipamente care masoara diversi parametri, ii inregistreaza si controleaza sistemul de declansare. Inregistrari care - din nou, presupun - pot ajunge sa fie luate in calcul si eventual introduse in deversi algoritmi ai sistemului final care utilizeaza parasuta respectiva...

Edited by Ixtl, 24 November 2016 - 19:39.


#295
energizer777

energizer777

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 556
  • Înscris: 27.05.2015
Uita-te la clipul care prezintă animația aterizării pe Marte a modulului Schiaparelli și compara-l cu testul realizat de ARCA în Septembrie 2013. Nu exista nici o asemănare intre cele doua secvențe de coborâre.

Schiaparelli a folosit o parașuta supersonica ce s-a deschis la mare altitudine într-o atmosfera de 100 ori mai putin densa ca a pământului și o gravitatei de 3 ori mai mica. In final parașuta s-a detașat și modulul trebuia sa coboare cu motoare de frânare în desertul marțian.
ARCA a ridicat cu niște baloane meteorologice o oala de fibra de sticla care ajunsa la o altitudine mica unde densitatea aerului este aproape egala cu 1 atmosfera s-a desprins începând sa cada la viteza unei biciclete cu ajutorul unei parașute subsonice ordinare. In final a ajuns în mare fără motoare de frânare și fără desprinderea parașutei.

Testul ARCA are tot atâta relevanta pentru aterizarea pe Marte ca efectuarea unui experiment cu praștia în vederea proiectării unui tun de mare calibru.

#296
Ixtl

Ixtl

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,442
  • Înscris: 27.04.2006

View Postenergizer777, on 24 noiembrie 2016 - 19:42, said:

Testul ARCA are tot atâta relevanta pentru aterizarea pe Marte ca efectuarea unui experiment cu praștia în vederea proiectării unui tun de mare calibru.
Testul ARCA din filmulet NU testeaza parasuta cu pricina.
Testeaza un lighean etans care contine the avionics and communication systems.
Este - presupun din nou, urmand un fir logic al procedurilor de testare - precursorul testului parasutei cu pricina, test in care s-au angajat - sau au fost angajati - sa testeze parasuta cu pricina.
Ligheanul care contine the avionics and communication systems urmand a fi inclus in sarcina parasutei cu pricina. Sarcina pe care au construt-o fain frumos din fibra de sticla si rasini, dupa cum se pricep cel mai bine.
Testul parasutei cu pricina, sub sarcina care sa contina - printre altele - si the avionics and communication systems nu am idee daca a avut loc, nu am gasit sau vazut vreo documentare de vreun fel sau altul a testului respectiv.

E suficient de clar?

#297
Ersilia

Ersilia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 285
  • Înscris: 04.01.2016
Analizand secventa desfasurarii actiunilor pe Schiaparelli, tare "mi-e teama" ca italieni cauta un Acarul Paun si s-au gandit la popa Popescu. Posted Image  Ceva pute in Italia ...

P.S. De acord cu Ixtl.

Edited by Ersilia, 24 November 2016 - 21:43.


#298
Ixtl

Ixtl

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,442
  • Înscris: 27.04.2006

Quote

“The parachute phase was nominal up until the very last point, when the parachute is ejected,” Accomazzo said. “This is there where we are not in a position yet to provide a description (of what happened). The previous phase on the parachute was absolutely nominal. It’s only the end point where we’re not yet in a position to explain.”
https://spaceflightn...hat-went-wrong/

View PostErsilia, on 24 noiembrie 2016 - 21:41, said:

Analizand secventa desfasurarii actiunilor pe Schiaparelli, tare "mi-e teama" ca italieni cauta un Acarul Paun si s-au gandit la popa Popescu. Posted Image  Ceva pute in Italia ...

E posibil sa-l fi scos pe Popescu din palarie, asa, din poignet.

E imposibil ca ARCA sa fi dat cu mucii in fasole? Mmmnu.
E improbabil? Nici.

Daca ceva pute, pute birocratia de tip corporatist dintr-o organizatie foarte buna si utila in principiu, dar in teorie al naibii de alambicata. Multinationala, deh.
Dar, ca sa-l parafrazez pe Popescu, ESA trebuie sa-si construiasca si sa-si argumenteze foarte bine acuzatiile. Sau ARCA sa-si construiasca foarte bine apararea, in avans.

Nu-mi vine sa cred ca le iau partea... Posted Image

#299
chflorin

chflorin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,991
  • Înscris: 11.01.2011
Bun , deci Popescu nu a facut testul ca sa nu inceapa al treilea razboi mondial , dar italienii nu erau automat obligati sa caute alta firma sa-l faca ? N-a mai fost timp , n-au mai fost bani sau ce n-a fost ? Va da Popescu banii luati inapoi sau cum se termina povestea ?

Edited by chflorin, 24 November 2016 - 23:42.


#300
Ersilia

Ersilia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 285
  • Înscris: 04.01.2016
Cel mai corect , acum, ar fi ca Popescu sa ii pedepseasca pe italieni si sa nu mai faca export de "boarde" in Italia. Embargou!

#301
Ersilia

Ersilia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 285
  • Înscris: 04.01.2016
http://www.repubblic...lider=152398223


Quote

So in 2014 Popescu decides to pack up and move to New Mexico. It brings 750 thousand dollars of investments and receives 500 thousand from the state and 60 thousand from the city of Las Cruces.


http://www.repubblic...ondo-152651903/

Edited by Ersilia, 25 November 2016 - 00:51.


#302
energizer777

energizer777

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 556
  • Înscris: 27.05.2015
Parașuta făcută de italieni și testata de ARCA lui D. Popescu.

Totul a funcționat perfect, asa cum o arata clipul video de mai sus!! Italienii cât și Popescu sunt vinovați de asociere în vederea comiterii de infracțiuni, mai precis deturnare de fonduri sub masca testării unor echipamente de aterizare pe Marte care în realitate nu au folosit la nimic și de la început se știa ca sunt inutile.

"ARCA to build drop test vehicles, test parachutes for ExoMars spacecraft (Friday, January 4, 2013)

ARCA will build two testing vehicles and will perform two flights to test the parachutes for the European Space Agency's ExoMars Programme aiming to the exploration of planet Mars, ARCA Chairman Dumitru Popescu told a press conference.

'For the ExoMars programme, ARCA will build two testing vehicles and will perform two flights to test the parachutes. In 2013, ARCA will test the parachutes for the ExoMars spacecraft within the High Altitude Drop Test Programme. ARCA and the European Space Agency signed a 1.1 million dollar contract for the ExoMars, an amount to be strictly earmarked for 2013. During the contract, ARCA will contribute to the 2016 ExoMars spacecraft programme by testing its parachutes that will allow it to safely land on Mars', said Dumitru Popescu.

According to him, the parachutes to be made by an Italian company will be tested by ARCA in 2013, with the first test to be performed most likely in April or May, and the other two tests in Oct.-Nov., depending on the weather conditions in those months."

Sursa: http://actmedia.eu/d...pacecraft/43781

Edited by energizer777, 25 November 2016 - 03:16.


#303
Ersilia

Ersilia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 285
  • Înscris: 04.01.2016
@energizer777:

Quote

...aterizare pe Marte

Pe Marte nu se poate ateriza! Posted Image

#304
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,113
  • Înscris: 25.02.2007

View Postenergizer777, on 24 noiembrie 2016 - 19:09, said:

1) Citat:
"Aparut pe La Repubblica, raspunsul lui Dumitru Popescu este pe un ton agresiv:
"ASI trebuie sa fie atenta la propriile declaratii daca nu are probe, altfel ar putea sa suporte consecintele. Noi suntem linistiti, am facut tot posibilul: pentru acel test ar fi trebuit sa zburam prea aproape de baza ruseasca de la Sevastopol. Rusia abia ocupase Crimeea si am fi riscat sa declansam un conflict intre Federatia Rusa si NATO" "
Adica... ARCA trebuia sa testeze ceva cu parasuta si n-a facut-o pt. ca WW3 ? Si restul lumii a zis "Las-o bah ca merge si fara !" ? :)
E greu de spus cine-i prostul si cine-i hotul. Posibil si si si si.

#305
Ersilia

Ersilia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 285
  • Înscris: 04.01.2016
Iata in fine si o pozitie corecta, vis-a-vis de "afacerea" Schiaparelli:

Quote

Arca Space Corporation, compania romanului acuzat de prabusirea sondei spatiale Schiaparelli pe Marte, pe 21 octombrie, sustine ca incidentul nu s-a produs din vina sa.
Reprezentantii ARCA au preferat sa nu declarare nimic pana in momentul de fata pentru a asteptau rezultatele anchetei Agentiei Spatiale Europene.
Iata concluzia anchetei:

"Parasuta (modulului Schiaparelli - n.red.) s-a deschis normal, la o altitudine de 12 km si o viteza de 1.730 km/h. Scutul termic al vehiculului si-a indeplinit misiunea si a fost eliberat la o inaltime de 7,8 km.
In timp ce modulul Schiaparelli cobora (catre solul martian - n.red.) atasat de parasuta, radioaltimetrul Doppler a functionat corect si masuratorile au fost introduse in sistemul de ghidaj, navigatie si control. Cu toate acestea, cantitatea mare de date primita de Unitatea de Masura Inertiala a condus la o suprasaturare a sistemului, la putin timp dupa deschiderea parasutei.
Datele eronate introduse in sistemul de navigatie au generat date care aratau o altitudine negativa, sub nivelul solului. Acest lucru a condus la desprinderea prematura a parasutei de modulul Schiaparelli, o scurta aprindere a motoarelor de franare si pornirea sistemelor de aterizare, ca si cand modulul Schiaparelli ar fi aterizat. In realitate, vehiculul se afla inca la o altitudine de 3,7 km".

Compania ARCA sustine ca nu a fost niciodata responsabila pentru producerea sau testarea Unitatii de Masura Inertiala care a generat date eronate care au dus la prabusirea modulului Schiaparelli al navei cosmice Exomars.

Aparut in http://www.ziare.com...vina-ei-1444485

#306
Ersilia

Ersilia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 285
  • Înscris: 04.01.2016
A ateriza , vine de la Tera , (Pamant). Forma corecta este amartizare sau "coborare pe Marte".

Quote

Peut-on dire «atterrir» quand on se pose sur Mars?
Alors que l'Agence spatiale européenne (ESA) s'apprête à poser pour la première fois un engin sur Mars, les internautes débattent linguistique et s'interrogent sur la pertinence du terme «atterrir». Faut-il écrire «amarsissage» quand il est question d'atterrissage sur Terre et d'alunissage sur la Lune ?
Atterrir sur Mars? Et pourquoi pas amarsir sur Terre? La question est on ne peut plus légitime et fait rage sur la Toile. Tandis que l'Agence Spatiale Européenne est en phase de réaliser son plus ambitieux programme d'exploration martienne, avec le très prochain atterrissage du module Schiaparelli ce mercredi 19 octobre, les internautes débattent linguistique.
Est-il oui ou non correct d'employer le terme «atterrissage sur Mars» alors que le nom masculin fait référence dans ses propres racines à la planète Bleue? Le Figaro s'est penché sur la question, bien décidé à résoudre l'énigme. Aussi sûr que l'on dit chocolatine pour pain au chocolat dans le Sud de la France!
Alors que disent les dictionnaires? Pour le Petit Robert 2017 et le Centre National de Ressources Textuelles et Lexicales la réponse est on ne peut plus claire: le verbe «amarsir» n'existe pas. Ni «amarser», ni «ammarsir». Rien. Néant. Morne plaine. Idem pour le Dictionnaire historique de la langue française du lexicographe Alain Rey qui doit sortir ce jeudi 20 octobre. Aucune trace «d'amarsissage» dans ses pages.
Seule exception: le wiktionnaire. Sur internet le site écrit «amarsir», mot formé sur le modèle du verbe «atterrir». Il répond à la définition suivante: «se poser sur la surface de la planète Mars». De quoi rassurer le clan des pros «amarsissage»? Rien n'est moins sûr, car un peu plus bas sur sa page, le site précise tout de même que le mot peut-être «considéré comme un barbarisme» et est «systématiquement» remplacé aux verbes atterrir et assolir.

Quote

Le Petit Robert nous éclaire: «atterrir» signifie «Toucher terre». Il est donc bien question de surface terrestre, donc de planète bleue. Mais est-ce suffisant pour refuser l'acception d'atterrissage sur le sol martien? Le dictionnaire apporte un second sens au verbe. «Atterrir» peut «se dire d'un engin volant qui prend contact avec le sol». Pas d'exclusivité en vue donc... Le Larousse rejoint le thésaurus français avec une définition assez vague du terme atterrir: «Se dit d'un engin se posant sur le sol».
Asta se intampla la francezi si nu la romani. Ca altfel, vom avea furculition la masa in loc de furculita. Pe Luna nu aterizezi, pe Luna aselenizezi (de la Selena) sau alunizezi (de la Luna).

In Franceza, forma corecta este "assolir"  care vine de la sol. Mai exact a lua contact cu solul planetei Marte.


http://www.lefigaro....ir-sur-mars.php

Edited by Dany_Darke, 27 November 2016 - 10:15.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate