Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

Probleme preamplificator corector de ton digital cu TDA7439

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
DocX86

DocX86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 10.09.2005
Salutare!

De curand am vrut sa dau un refresh unui amplificator mai vechi cu TDA7294, aducandu-l in ton cu secolul nostru. Am facut un "controller" cu arduino si cu procesorul audio TDA7439. Acesta comunica cu Atmega prin comunicatie I2C. Tot pe acelasi bus I2C mai sunt un display 20x4 caractere, un modul de ceas + eeprom si un modul de radio FM.
Problema este ca atunci cand display-ul face refresh, se aude un bip in difuzoare. Este un sunet inalt, cam la 1-2 kHz. Display-ul isi face refresh destul de des, licarind punctele dintre ora si minutul afisate. Ar fi usor sa renunt la licaritul punctelor, dar zgomotul se aude si cand intru in meniu, cand schimb volumul (asta nu ar fi problema, pot sa il trec cu vederea) dar si cand este modul de radio FM, unde isi face refresh mai des. Mai vreau sa integrez si un vumetru sau analiza de spectru pe acelasi display.
Momentan, am scapat de zgomot reducand inaltele din egalizator (tot este, dar imperceptibil de la distanta). Zgomotul se aude si atunci cand scot display-ul si celelalte device-uri cu comunicatie I2C.
Acum cateva detalii tehnice. Alimentarea intregului ansamblu se face din aceeasi sursa, in comutatie, provenita dintr-un transformator reglabil. Aceasta furnizeaza 7,5V pentru Arduino (am vrut sa ii pastrez alimentarea integrata), iar celelalte device-uri sunt alimentate tot din aceasta printr-un LM7805. Masa este comuna pe cablajul intregului ansamblu. Liniile SDA si SCL sunt legate la +5V prin cate o rezistenta de pull-up de 4,7K. Montajul nu este gandit 100% de mine, este luat din alta parte si usor modificat dupa nevoi.
Stie cineva de unde ar putea aparea aceasta interferenta? Ar putea fi din cauza alimentarii? Se poate filtra cumva semnalul digital pe I2C?
Am atasat si imaginea cablajului si o imagine cu rezultatul final.

Va multumesc!

Attached Files



#2
Bolund

Bolund

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,094
  • Înscris: 04.07.2015
Incearca sa alimentezi o parte din montaj din baterii.
EDIT: ce auzi tu nu cumva e ...comunicatia pe bus?

Edited by Bolund, 07 July 2015 - 18:14.


#3
DocX86

DocX86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 10.09.2005
Fix asta ma gandeam sa fac când ajung acasă! :)

#4
DocX86

DocX86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 10.09.2005
@Bolund: pai fix aia e, aud comunicatia pe bus. Comunicatia cu display-ul in mod special. Problema e ca nu vreau sa o aud. Nu reusesc sa imi dau seama pe unde ajunge semnalul de pe bus in lantul audio.
Am incercat alimentarea cu baterii, in diverse configuratii. Am alimentat tot montajul din baterii, am separat alimentarea atmega de cea a device-urilor I2C, am alimentat separat doar TDA-ul, in oricare din situatii, tot se aude. In momentul acesta, desi am revenit la cablarea initiala, bipul intermitent care se auzea odata cu afisarea/oprirea punctelor de la ceas s-a transformat intr-un ticait, mult mai greu sesizabil. Acesta devine aproape insesizabil cand scad Treble la +5, cu 2 unitati (4 dB) fata de maxim (merge de la -7 la +7 din 2 in 2 dB). Vechiul sunet disparea pe la +2. Singura diferenta e ca placa e altfel asezata acum, fiind desfacuta. In cazul asta, banuiesc ca zgomotul comunicatiei ajunge in audio prin ceva alimentare, sau masa. Pe cablaj am doua locuri in care linia de 5V este intrerupta de liniile SDA / SCL, aceasta fiind legata cu fire pe deasupra cablajului.

#5
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,767
  • Înscris: 01.11.2005

Quote

Liniile SDA si SCL sunt legate la +5V prin cate o rezistenta de pull-up de 4,7K
eu stiam ca la I2C sunt recomandate rezistente pull-up de 10k. Incearca si asa

In rest, e destul de frumos amplificatorul. Stiu ca am mai vazut pe net proiectul asta.

Edited by tehnics, 08 July 2015 - 07:44.


#6
DocX86

DocX86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 10.09.2005
Initial au fost rezistentele interne de 20K din cate stiu, iar la cele externe valorile pot varia, nu stiu exact in functie de ce, cunostintele mele in electronica / microcontrollere fiind destul de mici. Am incercat cu diverse valori, sunetul este acelasi indiferent.

Am incercat sa modific si viteza comunicatiei, implicit este de 100khz, am setat-o intre 5 si 400 khz, singura diferenta fiind frecventa sunetului respectiv.

Am mai citit despre condensatorii de decuplare, dar nu am inteles prea bine cati si unde trebuiesc pusi. Exista unul de 0.1uF la iesirea stabilizatorului. Mai trebuiesc pusi si la fiecare integrat in parte? Am incercat cu unul pe TDA, nici un efect, iar apoi l-am incercat si pe alimentarea display-ului, sunetul s-a diminuat mult la probe, dar dupa ce l-am lipit calumea zgomotul a revenit.


Da, am gasit undeva pe instructables ideea, este usor modificat cablajul, sa se potrivească la piesele mele. Softul de acolo era varza nici macar nu compila, am avut ceva bătăi de cap sa il fac sa meargă, noroc ca seturile de instructiuni mai complicate erau ok, si am mai adăugat diverse alte functii. In exemplul de acolo era folosit un display fara i2c. Si, da, cel putin e frumos :)

#7
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,767
  • Înscris: 01.11.2005

Quote

trebuiesc pusi si la fiecare integrat in parte?
Da. Se numesc din ce stiu eu condensatori de cuplaj - sper sa nu ma insel.

Acum depinde si cum a fost conceputa schema logica a lui Arduino. In general nu ar trebui sa ai probleme de genul asta. La unele montaje am vazut rezistente montate intre display si controller, dar daca spui ca display-ul este I2C, chiar nu am idee de la ce ar putea fi.

Pune si tu schema sa vedem si noi cum sunt legate alea pe acolo...poate e ceva ce iti scapa.

#8
DocX86

DocX86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 10.09.2005
Gasisem doar in engleza, "decoupling capacitor", probabil ai dreptate.

Nu am schema, decat cablajul postat initial. Oricum, este schema din datasheet a lui TDA7439 la care am adaugat conexiunile catre arduino si de la arduino catre celelalte device-uri, encoder, butoane, led-uri etc.

#9
DocX86

DocX86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 10.09.2005
La sugestiile primite pe un alt forum, am separat masele si alimentarile partii digitale de cea analogica. A avut un efect foarte mic, a mai scazut amplitudinea bipurilor.

Dar la un momentdat am observat ca daca apropii mana de cablaj intr-o zona, bipurile se amplifica foarte mult. In final am descoperit, linia SDA care trece cam la 6-7 mm de borna condensatorului de 5.6 nF legat la pinul TREBLE R al TDA-ului. Asa ca am intrerupt traseul respectiv, de fapt l-am scos pe tot sa fiu sigur si am legat un fir ca sa fie mai la distanta. Acum, cel mai apropiat traseu SDA este la 13-14 mm de condensator. Sunetul deranjant s-a diminuat extrem de mult, cel putin cel care se auzea odata cu punctele ceasului.
Ce este acest fenomen care apare in jurul traseului SDA? Formeaza un camp electromagnetic sau este vorba de altceva?
Voi reface cablajul astfel incat sa duc cat mai departe orice traseu SDA, problema este ca pe capsula TDA-ului pinul SDA este la 10mm de pinul TREBLE. Fenomenul poate aparea din cauza traseului de pe cablaj, sau si apropierea pinului va face aceeasi problema? Va fi suficient sa mut pe cablaj traseul mai departe, sau sunt si alte masuri pe care le pot lua (poate sa nu mai fac deloc traseul pe cablaj si sa folosesc un cablu, cu un inel de ferita, habar nu am)?
Ma bucur totusi ca am prins "infractorul" :)

#10
barbu78

barbu78

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,590
  • Înscris: 03.11.2011
Cauta surse de inspiratie!
http://niklas51.wix.com/nikotronic
http://www.creaprome.../ALTIMA3600.pdf
https://www.google.r...AUoATge#imgrc=_
https://www.google.r...AYQ_AUoAA&dpr=1

#11
DocX86

DocX86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 10.09.2005
Multumesc mult pentru link-uri!
Am tot cautat si eu, prima sursa de inspiratie fiind un proiect pe instructables, iar in primul link de la tine este acelasi proiect, cu softul usor reparat. De acolo m-am inspirat pentru a reface softul.
Pe multe dintre ele le stiam, dar la vremea respectiva nu am observat cateva amanunte. Mai toata lumea face masa solida pe PCB, in timp ce la mine masele erau formate din trasee de 0,8 mm. A doua chestie, nu vad pe nici un cablaj liniile de SDA/SCL, care sunt foarte zgomotoase, sa fie trasate aproape de semnalele analogice. De asemenea sunt foarte scurte la majoritatea. Mai observ ca nimeni nu a separat alimentarea / masa de la partea analogica de cea digitala. Peste tot se vede traseu intre cei doi pini. Pana la urma e bine sa am doua mase separate?
Am mai citit pe diverse site-uri despre inductanta si capacitanta (? habar nu am cum se traduce, "capacitance") bus-ului de comunicatii, insa nu gasesc nicaieri, pentru a reduce acestea, este bine ca traseele sa fie cat mai subtiri sau cat mai groase? Am gasit ca trebuie sa fie cat mai departe, asta am observat-o pe propria piele, iar multi spun ca daca masa trece printre ele scad perturbatiile.

Edited by DocX86, 09 July 2015 - 19:07.


#12
barbu78

barbu78

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,590
  • Înscris: 03.11.2011
In link-ul 2 ti-am dat aplicatie comerciala cu schema functionala si cablaj. Acolo gasesti ceea ce cauti, mai putin softul.
Urmareste traseele de semnal, circuitele de masa si circuitele SDA, SCA.
Scoate la imprimanta paginile care cuprind schema cu TDA7439 (9, 10) (completeaza schema ta) si cablajul (11, 12), asambleaza-le si respecta regulile de proiectare.

Edited by barbu78, 09 July 2015 - 21:39.


#13
DocX86

DocX86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 10.09.2005
Am verificat cu atentie schema respectiva, desi imi prind urechile in ea, nu sunt asa experimentat. Observ si pe cablajul ei ca nu am respectat nici o regula de proiectare a cablajului, reguli pe care nu le stiam, am tras pur si simplu niste trasee pentru a lega pinii intre ei. Acum reproiectez cablajul respectand cateva chestii pe care le-am observat pe cablajul combinei din al doilea link, confirmate si de multe articole generale referitoare la proiectarea cablajelor si anume: separarea fizica pe placa a componentelor digitale de cele analogice, fiecare cu "jumatatea" ei, trasee de masa solide, masa digitala legata intr-un punct cu cea analogica si bineinteles SDA-ul si SCL-ul departe de analogice.
Multumesc mult pentru al doilea link, a fost foarte util!

#14
DocX86

DocX86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 10.09.2005
Dupa ce am refacut cablajul, totul este la fel. Am incercat diverse solutii hardware, ar nimic nu a avut efect, singura cu efect a fost scoaterea lcd-ului din soft.
Asa ca am rescurs la scoaterea lcd-ului de pe i2c si conectarea lui directa prin 6 pini. Aceasta este o solutie temporara, intrucat la volum maxim si inalte la maxim, se observa ca zgomotul este inca acolo, dar aproape imperceptibil. In conditii obisnuite nu se aude nimic.

#15
barbu78

barbu78

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,590
  • Înscris: 03.11.2011
Posteaza o imagine a cablajului, te rog.
Te-ai uitat un pic pe schema electronica (pag10)? Ai vazut ceva diferit fata de schema ta?
Uite inca o schema cu integratul tau http://diagramas.dia...dio/HCD-CP1.pdf

Edited by barbu78, 14 July 2015 - 19:56.


#16
barbu78

barbu78

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,590
  • Înscris: 03.11.2011
Mai exista varianta swich pe I2C pentru TDA7439.
Ce zici de o asemenea varianta? Pare mai sigura si mai simpla.
Ceva de felul http://www.ti.com/li...nk/tca9543a.pdf
Sau se poate face cu CD4066.

Edited by barbu78, 14 July 2015 - 21:27.


#17
barbu78

barbu78

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,590
  • Înscris: 03.11.2011
Posteaza schema ta si ti-o completez eu.

#18
DocX86

DocX86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 59
  • Înscris: 10.09.2005
Salut, scuze de raspunsul intarziat.

Am atasat imaginea cablajului, pot face si schema.
Am incercat sa urmez cat de cat ce am vazut pe acolo referitor la realizarea cablajului, desi nu inteleg in totalitate. componentele au ramas relativ aceleasi, intrucat schema respectiva contine mai mult decat TDA7439 si cele aferente lui si nu imi pot da seama cum sa delimitez ce tine de el.
Am facut o eroare pe noul cablaj, incercand sa duc cat mai departe condensatorii, am lungit traseele. Oricum, am incercat cu ei direct legati pe pini si degeaba.
Ce face mai exact TCA-ul respectiv? Imi pare ceva asemanator cu un convertor de nivel logic, dar nu cred ca am inteles pe deplin.

Multumesc mult pentru raspunsuri!

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate