Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir
 Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa
 Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!
 Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 

Contract de arenda nelegal

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,801
  • Înscris: 01.10.2004
Dupa tata un numar de frati/surori au mostenit cateva zeci de hectare. Pentru ca nu mai locuiau in zona, un arendas descurcaret l-a gasit pe unul dintre frati si a incheiat un contract de arenda numai cu el, pentru toata suprafata, contract semnat fara stirea tuturor celor care figurau pe titlul de proprietate, contract care zic eu ca este nul de drept, nefiind semnat de toti (co)proprietarii. Si asta dureaza de aproape 20 de ani. Nu se stie cat era arenda, cum si daca a fost impartita si cu ceilalti frati/surori, cert este ca (cel putin) unul dintre ei nu a semnat contractul si nu a primit nimic in toti acesti ani. Primarul spune ca cel care a semnat a facut-o in numele tuturor fratilor/surorilor. Daca este asa, nu trebuia sa aiba imputerniciri notariale de la toti cei nominalizati ca si (co)proprietari? Mai acum cativa ani (4-5) fratele respectiv tot ii cerea o copie de pe buletin celui marginalizat, dar nu a obtinut-o. Sa mai zic ca fratele dat la o parte nici nu a fost chemat la dezbaterea mostenirii, daca s-o fi facut, iar ceilalti frati/surori refuza sa spuna daca s-a facut, cand si unde? Proprietatea este inregistrata la primarie in devalmasie, conform enumerarii din titlul de proprietate (le-o fi fost frica sa vanda terenul fara semnatura tuturor), acum se aduna actele pentru a se merge in instanta, ocazie cu care se va cere partajul judiciar pentru iesirea din indiviziune. Pe langa acest proces, in civil, se poate face ceva impotriva arendasului, banuiesc ca in penal, care, zic eu, cu buna stiinta a incheiat contractul numai cu unul dintre frati, sau impotriva primariei, care a inregistrat acel contract nul de drept? Avand acest contract arendasul a lucrat terenul si a beneficiat ani de zile de subventii prin APIA. Nu zic ca nu o fi avut si el problemele lui, dar uite ca dupa niste ani de zile s-a descoperit ca a profitat de naivitatea unei persoane credule, si asta cu complicitatea primarului din comuna. Arendasul se apara verbal spunand ca el a fost de buna credinta, a lucrat terenul cu contract, APIA zice ca ea nu verifica contractele de arenda, ci doar existenta lor, actualul primar spune ca era altcineva cand s-a inregistrat respectivul contract, nu stie de ce este semnat de o singura persoana si unde sunt imputernicirile notariale (daca o fi avut)...

Situatia se va prezenta avocatului angajat pentru partaj judiciar, voiam ceva pareri pentru cealalta speta, daca este de penal si daca sunt ceva sanse de recuperat macar o parte din prejudiciul material si de la cine.

Edited by claudiu1, 02 July 2015 - 17:42.


#2
Dude_2nd

Dude_2nd

    Tehnocrat nihilist cronofag feral mogofan irecuperabil mem

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,715
  • Înscris: 04.01.2011
dati-va-n judecata, asa, ca intre frati...

#3
tauru242

tauru242

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,107
  • Înscris: 06.09.2005
Si cu arendasul ce aveti?
Esti sigur ca el s-a dus la fratele si nu fratele la el? Si cine figura in titlu daca nu aveti succesiunea facuta? Daca omul a platit arenda corect doreai sa vina el sa va impinga de la spate sa va faceti succesiunea? Stii cate contracete de arenda sunt incheiate in tara asta pe numele mortului? Si asta pentru ca mostenitorii nu vor/nu ii intereseaza/nu au chef/bani sa isi faca succesiunea.
Problema e in familia voastra si mai exact acel frate care a semnat contractul.

Edited by tauru242, 02 July 2015 - 18:15.


#4
Vladutz_ddd

Vladutz_ddd

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,115
  • Înscris: 07.12.2009
Contractul este legal...
Vinovat este fratele ca nu v-a anuntat si nu v-a dat arenda cuvenita.

#5
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,801
  • Înscris: 01.10.2004
@Dude_2nd - nu sunt implicat direct, o ruda prin alianta. Daca respectivii nu s-au inteles, ca fratii, care ar fi solutia? Mi se pare una de bun simt apelul la instanta si nu la coase, topoare sau raketi.

@tauru242 - in Tilul de proprietate apar atat tatal (autorul comun), cat si toti copii lui (adevarat, o aberatie). Sa inteleg ca este o situatie generalizata, ca arendasii, in dorinta lor (nestavilita) de a lucra pamantul, ori coproprietari, in nume propriu, au incheiat contracte de arenda fara cunostinta celorlalti coproprietari, iar din punct de vedere juridic ele sunt socotite valabile?

@Vladutz_ddd - eu stiam ca intr-un contract trebuie sa apara toti (co)proprietarii, terenul fiind in devalmasie. Altfel, fiecare poate incheia contracte de arenda cu diferiti arendasi? Pe ce suprafata si in ce limite, daca totul este la comun? Eu cred ca primaria nu trebuia sa inregistreze un asa contract de arenda daca nu era semnat de toti cei prevazuti in titlul de proprietate, cel depus acolo fiind facut pe propria raspundere a celor care l-au semnat, dar juridic el este nul de drept.

La art. 25*1, alin. (3) din Legea nr. 16/1994, Legea arendarii (abrogata intre timp, dar valabila la data incheierii contractului), scria ca "Mostenitorii arendatorului ori ai arendasului, dupa caz, au obligatia ca in termen de 30 de zile sa instiinteze consiliul local cu privire la noile parti in contractul de arendare". Autorul comun al fratilor/surorilor decedand, fratele in discutie ce drepturi putea sa aiba fata de arendas daca nu era parte in contract?
Acum este in vigoare NCC, iar contractul de arendare este bagat la categoria contracte de locatiune. Daca este bun imobil sau mobil se numeste contract de inchiriere, daca este bun agricol se numeste contract de arendare - art. 1778 din NCC. Anul asta fratele in discutie a decedat si el, i-a ramas in viata sotia, iar urmasii vor sa dezbata mostenirea. Printre altele, ca mostenire apare si acel teren grevat de contractul de arenda mentionat.

#6
tauru242

tauru242

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,107
  • Înscris: 06.09.2005
Primariile inregistreaza tot felul de minuni. Eu nu stiu cum e speta ta si daca arendasul ala a fost de buna sau de rea credinta. Problema e ca nu s-a facut succesiunea la timpul respectiv. Si asta nu e datoria arendasului, ci a mostenitorilor care nu au fost interesati.
Insa pot banui de ce nu s-a facut, acum ceva ani terenul arabil nu valora cine stie ce, acum cand pretul creste multi si-au adus aminte de ele si ar vrea sa recupereze si veniturile de acu douaj' de ani pe care le-a luat frati-su ca pe el nu l-a interesat dar acum pare o suma frumusica.
Asta e doar o supozitie si poate sa nu aiba legatura cu speta ta.
In rest, la instanta se rezolva toate.

#7
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
De câţi ani este încheiat acel contract de arendă?

#8
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,801
  • Înscris: 01.10.2004

 MembruAnonim, on 03 iulie 2015 - 08:47, said:

De câţi ani este încheiat acel contract de arendă?

De vreo 20 ani, fara ca altcineva sa vada contractul dintre cei 2 - fratele arendator si arendas.
Si oricum, din ce zic oamenii locului, arendasul lucra pamantul respectiv fara acte (si nu numai ala) dinainte ca pentru el sa se emita titlu de proprietate, neplatind nimeni impozit la primarie. Abia dupa emitere titlu, cand s-a pus problema platii impozitului, arendasul a cautat pe unul dintre frati si a incheiat contractul de arenda, si asta pentru ca s-a prins primaria ca trebuie sa incaseze oarece impozit in plus, basca sa poata lua subventiile de la buget si, ulterior, de la UE.

#9
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
După 20 ani de dezinteres este posibil ca unii din frați să fi pierdut proprietatea. E ciudat că s-au trezit tocmai acum. A început cumva vreun proces de uzucapiune sau altceva i-a stârnit?

#10
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,801
  • Înscris: 01.10.2004
Fratele marginalizat a decedat anul asta si acum se umbla dupa acte pentru dezbatere mostenire. Terenul nu a fost instrainat, figurand la primarie cu toti fratii/surorile ca proprietari, in devalmasie, si cu contract de arenda, nu s-a pus problema de uzucapiune.
Mai acum vreo 4-5 ani cand s-a interesat fratele cu pricina la arendas a fost tratat cu sictir. Doar ca totul "s-a miscat" cand s-a cerut la primarie contractul si s-a mentionat se va dezbate mostenirea si ca se doreste iesirea din indiviziune. Atunci s-a aprins un beculet la primar, care l-a instiintat pe arendas si i-a zis ce si cum, si care a devenit, dintr-o data, foarte mieros, invocand principiul "suntem oameni si ne intelegem". Si alt frate dorea mai acum 2 ani sa iasa din indiviziune, dar avand o varsta inaintata, pensie mica si putina carte, nu s-a incumetat sa deschida el procesul de partaj judiciar, lasand in seama urmasilor treaba asta. Acum sotia defunctului si copii (mai mult ei) s-au hotarat sa inceapa ei procesul, cineva tot trebuia sa o faca, numai ca va fi multa alergatura.
Eu doar le-am povestit ce am patit eu cu terenul mostenit dupa bunicul din partea mamei, care teren a trebuit sa fie impartit de judecator in parti egale dupa copiii autorului (adica bunicului) deoarece in titlul de proprietate apareau, la gramada, copiii bunicului, unii dintre nepotii lui, si chiar si stranepoti. La mine a fost mai simplu, nu era arendat, ci lucrat de rudele ramase in zona, care au conlucrat, de voie, de nevoie, iar acum terenul este impartit egal si legal. In ce priveste relatia cu arendasul nu am stiut ce sa le zic, ce drepturi sau obligatii au fata de el atata timp cat nu sunt parte in contract. Pentru asta am intrebat aici, sa ma dumiresc daca este o problema in civil sau penal cu contractul ala.

Edited by claudiu1, 03 July 2015 - 23:27.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate