Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

jocuri video. Cercetătorii susțin că acestea pot provoca grave tulburări la nivelul creierului

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
redbotos

redbotos

    Productiv

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,141
  • Înscris: 01.03.2015
am vazut un articol care spune asta si ma intreb cat este adevarat.


Aviz amatorilor de jocuri video. Cercetătorii susţin că acestea pot provoca grave tulburări la nivelul creierului
Jocurile video ar putea creşte riscul îmbolnăvirii de Alzheimer, reiese dintr-un studiu controversat.
Cercetătorii susţin că jucătorii navighează ecranul folosind o zonă-cheie a creierului care se numeşte nucleul caudat, despre care se ştie că poate duce la pierderea materiei cenuşii din hipocamp. Studii anterioare au arătat că volume reduse a acestei regiuni, care controlează memoria, învăţarea şi emoţiile, sunt asociate cu tulburări neurologice şi psihologice printre care demenţa şi depresia.
Studiul a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Montreal, Canada. Ei spun că dacă pasionaţii de jocuri video au mai puţină materie cenuşie, din cauza solicitării nucleului caudat, atunci ei riscă să sufere de boli mentale.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au monitorizat 26 de jucători şi 33 de alţi voluntari cu ajutorul unor căşti care înregistrau undele cerebrale şi mişcările ochilor. Ei au fost monitorizaţi în timp ce se jucat într-un labirint decorat cu copaci şi muncii, din care trebuiau să recupereze anumite obiecte. Rezultatele au arătat că jucătorii au fost de două ori mai predispuşi să folosească nucleud caudat decât persoanele care nu erau pasionate de jocuri video şi care s-au folosit în special de sistemul memoriei spaţiale a creierului, hipocampusul. Nucleul caudat este ”sistemul de recompense” al creierului, cel implicat şi în dependenţa de droguri sau de alcool.
”Cercetările anterioare au arătat că oamenii care se bazează pe strategiile dependente de nucleul caudat au mai puţină substanţă cenuşie şi activitate cerebrală funcţională în hipocamp. Acest lucru înseamnă că persoanele care se joacă foarte multe jocuri video ar putea avea o integritate redusă a hipocampului, asociată cu riscuri ridicate a dezvoltării unor tulburări neurologice cum ar fi Alzheimer”, a precizat Gregory West, de la Universitatea din Montreal.
Estimările arată că la ora actuală, în fiecare săptămână, pasionaţii de jocuri înregistrează trei miliarde de ore de joc. În medie, un tânăr ajunge să joace în jur de 10.000 de ore până la vârsta de 21 de ani.
Sursă: Daily Mail
http://www.descopera...elul-creierului

Edited by redbotos, 22 May 2015 - 14:38.


#2
Kevlar111

Kevlar111

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,278
  • Înscris: 17.11.2014
iar eu ma intreb cand o sa va opriti din a crede toate prostiile astea. Faptul ca stai toata ziua in fata unui televizor care te indobitoceste cu reclame si informatii inutile asta tampeste, nu ca te joci un joc, mai ales ca sunt multe jocuri inteligente.
Despre faptul ca esti manipulat si prostit zilnic asta nu te intereseaza? te intereseaza doar ca fitu' joaca un joc? hmph...moda asta.

#3
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,024
  • Înscris: 07.11.2006
Ce noroc ca munca multa pe bani putini nu produce niciodata nici un fel de tulburare.Sau otravurile si chimicalele din alimente.

Oricum,fiecare munca de cercetare,indiferent de absurditatea ei,implica munca multa.Si mai ales bani,bani,bani,bani...........

Si acesti bani trebuie justificati cumva.

#4
Kevlar111

Kevlar111

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,278
  • Înscris: 17.11.2014

View Postadisz, on 22 mai 2015 - 14:50, said:

Ce noroc ca munca multa pe bani putini nu produce niciodata nici un fel de tulburare.Sau otravurile si chimicalele din alimente.

Oricum,fiecare munca de cercetare,indiferent de absurditatea ei,implica munca multa.Si mai ales bani,bani,bani,bani...........

Si acesti bani trebuie justificati cumva.

respect!

#5
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,492
  • Înscris: 19.04.2009
Care cercetatori?

#6
androholic

androholic

    nemuritor si rece

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,898
  • Înscris: 26.03.2012
cercetatorii aia britanici cred....aia spun ca si aerul provoaca sechele psihice si nu e bine ca respiram. :lol:

#7
sun_kid

sun_kid

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,263
  • Înscris: 28.05.2012
aia britanici :))

#8
redbotos

redbotos

    Productiv

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,141
  • Înscris: 01.03.2015
ba , nu problema e cu fiul meu care sta in jur de 1,5 ore pe zi , ci de mine care de mai bine de zece ani , am jucat zeci de titluri si inca mai joc.
vreau sa stiu ce sa intampat cumine , daca sa intamplat, sa nu se intample fiului meu.
nici un raspuns concret , doar rabufniri.

#9
Dany noob

Dany noob

    Bad Robot

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,600
  • Înscris: 14.06.2007
Riscurile asociate cu jocurile video sunt dependenta, probleme de vedere daca nu se face o mica pauza la intervale de ~2h , sedentarism, probleme de socializare.Cam atat.Probabil si o factura la curent putin mai mare.Iar problema dependentei nu e chiar atat de grava pe cat pare, sigur, exista extreme dar in general faptul ca un pasionat de jocuri video sta cateva ore bune pe zi nu prezinta neaparat o problema.Gamer-ul vrea sa mai faca 1 misiune la jocul X inainte de culcare , cinefilul mai vrea sa se uite la un episod din serialul X inainte de culcare , alcoolistul mai vrea sa bea un pahar , tanti Geta sa se mai uite la o emisiune Acasa TV.Dintre toate cele mentionate mai sus , jocurile video reprezinta cazul cel mai putin periculos.

In schimb, beneficiile sunt clare.In primul rand gamerii au o coordonare mana-ochi superioara unui "om normal" , timpi de reactie mai buni si chiar o vedere mai buna (gamerii pot urmari mai multe obiecte in miscare fata de un non-gamer).Ok , astea sunt importante si nu prea.Dar ca sa dau un exemplu personal , eu am invatat limba engleza exclusiv datorita jocurilor.La scoala n-am prea facut.

Dar poate cel mai important lucru e ca majoritatea jocurilor te fac sa gandesti.Evident , depinde si ce joaca persoana in discutie.Jocurile sunt de multe categorii si pentru mai multe categorii de varsta , de la jocuri pentru copii pana la jocuri erotice.Dar foarte multe jocuri iti solicita gandirea , imaginatia si creativitatea.Ceea ce e mult spus.In societatea de astazi e greu sa gasesti un mediu in care sa trebuiasca sa gandesti , la propriu.La tembelizor sunt numai prostii , iar pana si la scoala informatiile sunt bagate pe gatul copiilor care invata mot-a-mot ce le dicteaza profesoara.

Nu pot concepe un univers in care un joc care te face sa gandesti e daunator pentru creierul tau.

Edited by Dany noob, 22 May 2015 - 15:58.


#10
Omule

Omule

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 23.04.2015

View PostKevlar111, on 22 mai 2015 - 14:47, said:

Faptul ca stai toata ziua in fata unui televizor care te indobitoceste cu reclame si informatii inutile asta tampeste, nu ca te joci un joc, mai ales ca sunt multe jocuri inteligente.

Ambele te tâmpesc. :P


View Postredbotos, on 22 mai 2015 - 15:25, said:

problema e cu [...] mine care de mai bine de zece ani , am jucat zeci de titluri si inca mai joc.
vreau sa stiu ce sa intampat cumine , daca sa intamplat, sa nu se intample fiului meu.
nici un raspuns concret , doar rabufniri.

Adevărul este că tehnologia IT este destul de nouă  pentru societate umană așa că este destul de greu de dat anumite răspunsuri. Nu există foarte mulți gameri înrăiți care să ajungă pe la 40-50 de ani în ziua de azi (și când spun asta mă refer la mase de oameni nu la 50-100 pe ici și colo) așa că e destul de periculos să faci o afirmație de genul celei de mai sus. Dar asta nu înseamnă că nu este adevărată.

Ceea ce se știe destul de clar deoarece s-a putut observa unele comportamente și s-au făcut destul de multe studii este că toată această tehnologie a ecranului (TV, filme, jocuri) duce la probleme emoționale, probleme de socializare și dependență. Acum în afară de asta mai sunt și alte probleme cum ar fi toate tâmpeniile ce se bagă în alimente, alimente modificate genetic, etc. care și astea fac rău organismului și omului. Deci nu e bine pentru noi. Chiar deloc. :)


Cred că întrebarea mai importantă este: de ce anume ți-e frică? Ce anume te sperie? Faptul că ai fi categorisit în cei cu probleme psihice? Foarte mulți suntem cu probleme psihice chiar dacă nu recunoaștem. Spunea Virgiliu Gheorghe că din cauza dezvoltării acestor tehnologii IT se va ajunge ca în 50 de ani să fie o raritate omul sănătos psihic. Și e și normal. Tehnologia se dezvoltă foarte, foarte repede și nu știm cât va rezista organismul și cât va mai putea să țină pasul. Deoarece nu e normal să i se dea pe creier atât de multe informații pe gât.


Care ar fi concluzia? Lasă jocurile. Încearcă să mai petreci timpul cu copilul tău (dacă nu a ajuns încă la vârsta în care simte că nu mai e "cool" să petreacă timpul cu părinții :P) sau să te duci cu soția și să va mai bucurați de iubirea unuia față de altul, sau să te mai plimbi prin parc sau să îți cauți să citești o carte sau să faci un sport. E destul de greu să te rupi de tehnologie în ziua de azi dar asta nu înseamnă că nu ar trebui limitată. Cel puțin asta e părerea mea.


Ți-aș recomanda să cauți orice carte de Virgiliu Gheorghe. Omul a scris vreo 4-5 cărți despre TV, jocuri, pornografie în care a menționat foarte multe cercetări ce s-au făcut în domeniu.

View PostDany noob, on 22 mai 2015 - 15:56, said:

Dar poate cel mai important lucru e ca majoritatea jocurilor te fac sa gandesti.

Nu e chiar așa. Jocurile FPS nu știu cât de mult te fac să gândești. Sau MMORPG-urile de azi în care îți alegi un erou și faci tot felul de quest-uri nu văd că ai folosi atât de multă inteligență. Chiar și jocurile de strategie: oare câți chiar plănuiesc o strategie înainte să își ia armată pentru a porni un război? Sunt și jocuri de inteligență dar prea puțini se joacă pe ele. S-au făcut și studii și s-a ajuns la concluzia că ecranul nu îți dezvoltă inteligența ci mai mult merge pe excitarea unor anumiți centri din creier prin acel imagini și de asta unii au părerea că pot învăța foarte multe de la emisiuni SF, educaționale, jocuri de inteligență, etc. Mai degrabă ți se bagă cu forța informația pe gât.

#11
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012
Petrecerea timpului in fata calculatorului si televizorului este nesanatos pentru copii mici
- Copilul nu invata din relatia cu masina
- Omul si copilul invata prin interactiune
- Jocurile pe calculator, televiziunea si toate celelalte scad densitatea de materie cenusie
- Violenta virtuala are ca efect desenzibilizarea

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/BrmwCimHKoo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Efectele televiziunii și internetului asupra sănătății mentale (Virgiliu Gheorghe, 2012)

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/jqoKhIiuZVM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Impactul tehnologiei asupra mintii si vietii omului contemporan:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/kOVAfwf6SbA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by cristirg, 22 May 2015 - 17:47.


#12
Dany noob

Dany noob

    Bad Robot

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,600
  • Înscris: 14.06.2007

Quote

Nu e chiar așa. Jocurile FPS nu știu cât de mult te fac să gândești. Sau MMORPG-urile de azi în care îți alegi un erou și faci tot felul de quest-uri nu văd că ai folosi atât de multă inteligență. Chiar și jocurile de strategie: oare câți chiar plănuiesc o strategie înainte să își ia armată pentru a porni un război?
Oare de ce am mentionat ca depinde ce joci ? Folosesti un argument la care deja am raspuns.Eu unul ma pot numi "gamer" dar ma ating de un FPS foarte rar ,ba chiar mai deloc, majoritatea le sterg la 30 min dupa instalare de plictiseala.Sigur, a intervenit si maturizarea mea ca persoana , gusturile mele s-au schimbat pe parcurs.Nu pot spune ca nu rupeam mouse-ul de Counter Strike , Call of Duty si Need for Speed cand eram mai mic , iar acum nu mai am rabdare cu jocurile de genul ala.Momentan mai joc doar jocuri de management de toate genurile (football manager, city managers , bussiness management, etc) , RTS/TBS/4X, puzzle games de toate genurile (gen Portal 1/2 ,The Talos Principle, etc; astept The Witness) , detective games (gen Vanishing of Ethan Carter, LA Noire, etc).Pana si intr-un MOBA ai de luat decizii in timp real in care trebuie sa ti cont de foarte multi factori.

Sunt perfect de acord cu faptul ca jocurile gen FPS nu iti folosesc la nimic.Alea sunt pure entertainement.La fel cum un film gen Fast and Furious , Transformers sau eu stiu ce nu iti ofera nici o valoare artistica, ci doar explozii si senzatii tari.E acelasi lucru intr-un format diferit.Dar in acelasi timp, pe langa toate genurile mentionate mai sus, mai exista si jocuri cu povesti extraordinare care rivalizeaza sau chiar intrec cele mai bune filme sau carti (Mass Effect, The Last of Us, The Walking Dead,  etc).In ultimii ani din ce in ce mai multi artisti celebri (de la actori la scriitori si muzicieni) au inceput sa fie atrasi de media jocurilor , rezultand in o crestere semnificativa a nivelului calitativ din toate punctele de vedere.

Edited by Dany noob, 22 May 2015 - 18:35.


#13
redbotos

redbotos

    Productiv

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,141
  • Înscris: 01.03.2015
acuma am trecut de era jocurilor fps iar copilul are 3,5 ani si astazi nu sa jucat deloc.
suntem dintr-un sat de munte, unde timpul liber e foarte rar, si multe jocuri le joc iarna cand vin de la servici .
interactiune cu familia facem mai tot timpul , cand trebuie sa muncim.
asa ca maine facem un tarc pt vitei , mai tarziu curatam iazul de la pastravi si mai pe seara pregatim mancare pe dumunica , ne spalam , si seara mai dau o fuga pe net sa iau bonusul la vega conflict si sas 4.
mai am cateva jocuri.
duminica ne trezim si mergem la biserica , dupa care venim acasa , mancam , ne culcam , unii dorm altii se uita la un film, facem treburi de seara, si daca mai ramaine timp intam iar pe net dupa stiri, ca nu ne uitam la tv decat pe muzica si desene + documentare cu animale.
acuma eu m-am nascut intr-o familie competitiva pe mai toate planurile.
in urma cu 25 de ani , se juca mai toate felurile de jocuri cu carti de joc, table ,remii, si multe, multe alte jocuri.
si bine inteles jocuri pe afara.
am 120 de kg , si am realizat in vara trecuta ca fug la fotbal mai bine decat un pusti de vreo 16 ani.
inca mai am vlaga multa in vena.
imi plac jocurile de tot felul, chiar si cele de noroc .
canva jucam la pacanele ,rar, doar din placere si culmea , castigam sume mici , dar castigam.
si ma gandesc , ca in viata m-am descurcat mai bine decat multi altii la pricepere si asimilam , mult mai repede .
chiar si acuma la 34 de ani , imi place sa invat.
din pacate eu nu am putut face mai mult de o profesionala.
am prins timpul mort de dupa revolutie .
stiu o gramada de Gameri care sunt placuti de societate , ingrijiti , educati , politicosi, fara tutun , alcool, numai ca sunt cam retrasi.

#14
Omule

Omule

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 23.04.2015

View Postredbotos, on 22 mai 2015 - 21:28, said:

stiu o gramada de Gameri care sunt placuti de societate , ingrijiti , educati , politicosi, fara tutun , alcool, numai ca sunt cam retrasi.

Exact cum s-a spus mai sus: probleme de socializare. Atât timp cât omul e lăsat în pace sau cât timp avem o cunoaștere superficială a celuilalt e normal să ni se pară că X e foarte ok doar că e puțin mai retras. Dar nu e așa de simplu. Omul e mult mai complex. Acum depinde și de ceea ce înțelegeți prin gameri. Eu, de exemplu, stau foarte mult timp în fața PC-ului (vreo 12 ore pe zi). E drept că și munca îmi cere să stau vreo 8 ore pe PC la care se mai adaugă teme pentru facultate. Din copilărie erau perioade când stăteam foarte mult la televizor (de exemplu eram în vacanță iar părinții erau la lucru și mă uitam la desene de la vreo 6-7 dimineața până la 12 la care se mai adaugă uitat la televizor și după ce vin părinții acasă, etc.). S-a întâmplat să stau vreo câteva săptămâni într-o mănăstire fără acces la vreun ecran și pot spune că am simțit puternic lipsa. După primele zile simțeam filme sau desene sau ce am mai văzut că îmi rulau în fața ochilor și mi-era foarte greu să le controlez. Mă simțeam ca o antenă care prinde tot felul de posturi. Și erau foarte violente acele imagini (prin violente mă refer că rulau cu forță în creierul meu oricât mă luptam să le opresc. Era ca și cum o fată nu ar vrea să aibă relații trupești cu un băiat iar băiatul se forțează asupra ei). Normal că apoi când am ajuns din nou în mijlocul orașului și privit la filme, PC etc. nu am mai avut problema asta. Și pentru majoritatea par și eu a fi puțin timid dar foarte de treabă. Asta nu înseamnă că nu am probleme psihice.


În legătură cu programul dumneavoastră îmi pare a fi ok. Fiind la țară și având tot timpul ceva de făcut influența jocurilor este destul de mică față de cazul celor din oraș care stau cu orele pe un joc pe PC/consolă. Când ați spus că sunt gamer mă așteptam să petreceți foarte mult timp pe jocuri (gen minim 3-4 ore). Nu sunt gamer deoarece în ultima perioadă mi-am cam schimbat viața și îmi caut tot timpul de lucru iar statul pe jocuri îmi pare a fi o mare pierdere de timp. Mie îmi plăcea de obicei jocurile de strategie, gen Age of Empires 2, și până îmi făceam o armată și clădirile de bază pierdeam 3-4 ore fără să îmi dau seama.



În legătură cu timpul petrecut de copil în fața calculatorului tot sunt împotrivă. Un adult este deja maturizat, deja creierul s-a dezvoltat așa că ecranul (când spun de ecran mă refer atât la TV cât și la filme, jocuri, etc.) are o influență mai mică asupra acestuia. La copii e mai urât deoarece copilul este în curs de maturizare. Și astfel aceste perioade petrecute în fața calculatorului vor avea o influență în viața lui. Când va crește există posibilitatea ca respectivul copil să stea și mai mult pe jocuri de unde pot apărea alte probleme. Mai ales în perioada aceea în care se cred copiii mai maturi și mai deștepți decât adulții. Când se joacă copilul pe calculator uitați-vă vă rog puțin la el și vedeți cum nu mai există nimeni și nimic decât respectivul joc. Și este înfiorător. Un copil de 3-4 ani poate să fie foarte obositor pentru părinți deoarece niciodată nu îi lasă în pace, nu suportă să fie singur, nu suportă să nu aibă atenție de la părinți. Dacă le dăm un televizor sau un joc pe calculator le e bine să fie singuri. Și asta nu e ok. Când se joacă cineva astfel de jocuri pe PC se eliberează în creier un drog pe nume dopamină. Problema e că se eliberează în cantități mai mari și creierul vrea tot mai mult și de acolo apare dependența de jocuri. În mod normal, dopamina se eliberează în urma efortului fizic. În acest caz nu primim dopamină decât prin suferință astfel că există o anumit reglare în creier. E ca și cum am face comparație între un copil ce primește bani de la părinți fără să facă nimic și un copil care primește bani de la părinți după ce a făcut niște activități. Primul caz va face că respectivul copil să vrea tot mai mulți bani că e de ajuns să ceară și primești ce vrea. Al doilea va cere bani într-un mod mai echilibrat deoarece nu tot timpul are forța și răbdarea să muncească și va asocia banii cu starea de muncă. Este o activitate cu răsplată dar care impune anumite eforturi. În același timp relația cu natura, cu omul este mult, mult mai complexă pentru copil decât relația cu un robot, cu o mașină, cu un PC. În lumea virtuală învață că dacă face chestia X atunci va primi răspunsul Y dar în realitate nu e așa. Oamenii sunt mult mai complecși decât asta. E drept că e posibil să fiu atât de împotrivă oricărui timp în fața PC-ului și din cauza trecutului meu. Până la urmă pe copilul respectiv îl cunoașteți cel mai bine dumneavoastră și e responsabilitatea dumneavoastră așa că știți mai bine decât mine cum să îl creșteți.

#15
redbotos

redbotos

    Productiv

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,141
  • Înscris: 01.03.2015
aveti dreptate , dar numai ca in ultimul timp daca ies afara si il las la pc , dupa max o ora ma cauta pe mine .
mai exact se plictiseste.
am cateva jocuri mici si le-a tocit , si chiar ma gandeam sa ii descarc ceva mai nou sau sa-i cumpar ceva mai bun.
acuma am inteles , ca nu e bine.
am vazut un caz in familia unei rude unde parinti au plecat afara si copilul, un baiat, a ramas in grija bunicilor sau altii "oameni''.
nu l-au educat de loc si avea 5 ani si nu putea sa vorbeasca si mai facea in pantaloni.
a ramas in urma cu toate.
apoi a venit mama lui din italia unde a divortata , si-a gasit o noua relatie, si bine inteles ca a gasit in casa respectiva un pc.
recuperarea lui a fost rapida , chiar si fizionomia sa schimbat placut.
joaca la pc diferite jocuri.
acuma nu il mai lasa ca inainte , dar ma uit la el si ma minunez cum a evoluat asa de repede.
tatal lui vitreg nu il prea baga in seama , dar nici rau cu el nu e, mama lui are serviciu si nu are timp de el , deci ma gandesc ca pc-ul la ajutat.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate