Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

Cine nu poate să achite creditele să dea băncii casa ipotecată, fiind eliberat de credit

- - - - -
  • Please log in to reply
72 replies to this topic

#1
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
PROIECT: Cine nu poate să achite creditele să dea băncii casa ipotecată, fiind eliberat de credit

Un grup de 156 parlamentari au inițiat un proiect de lege potrivit căruia atunci când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii, iar datoria să se stingă, a anunțat, joi, deputatul PNL Daniel Zamfir.

Daniel Zamfir, unul dintre inițiatori, a prezentat, la o conferință de presă, alături de avocatul Gheorghe Piperea proiectul de lege, arătând că acest proiect introduce "principiul echității", din acesta având câștig și banca și clienții.
"Proiectul de lege prevede că atunci când o persoană fizică nu mai poate plăti un credit la bancă, să poată transfera bunul ipotecat în favoarea băncii. Din cauza crizei, valoarea creditului ipotecat nu mai acoperă creditul, iar banca se îndreaptă și spre alte bunuri ale persoanei respective. Acest proiect introduce principiul echității. Cât timp banca și-a trimis un evaluator agreat să evalueze creditul, banca și-a acoperit riscul creditării, iar când apare criza contractului, riscul să fie împărțit, nu e normal să suporte doar clientul", a explicat Zamfir.

El a mai spus că și banca are de câștigat, în urma aplicării acestui proiect, deoarece se introduce rapid în circuitul civil imobilul ipotecat și există posibilitatea rapidă ca banca să-și recupereze banii.
"Când o persoană fizică nu-și mai poate plăti un credit pentru care și-a ipotecat imobilul, anunță banca și apelează la un notar sau un executor judecătoresc să transfere proprietatea în favoarea băncii, iar persoana este eliberată de orice credit", a mai spus Zamfir, explicând prevederile proiectului. El a adăugat că "toată lumea este câștigată".

Avocatul Gheorghe Piperea, care a contribuit la elaborarea acestui proiect de lege, a arătat că s-a ținut cont de directivele europene în domeniu. "Este o lege din domeniul protecției consumatorului aflat în situația de supraîndatorare și se înscrie în trendul directivelor UE", a spus Piperea.

El a arătat că băncile ar beneficia în urma acestui proiect, adăugând că problema băncilor sunt creditele neperformante pe care le vând cu pierderi de 90%, iar dacă s-a aplica mecanismul preluării rapide a imobilelor ipotecate, pierderea băncilor ar fi mai mică, la 40-50%.

Piperea a mai spus că diferența între acest proiect de lege și legea insolvenței persoanei fizice este că prin acest proiect debitorul nu poartă "stigmatul de insolvent" și, după ce dă bunul imobil băncii pentru a-și stinge creditul, poate să-și cumpere o altă casă, împrumutându-se în condițiile din prezent sau să stea cu chirie.

Piperea a estimat că de aceste prevederi ar beneficia cele 950 de mii de persoane care figurează în evidențele Biroului de Credite, dintre care 200 mii au credite cu impotecă.
"Dacă se începe cu acest declic imobiliar se deblochează piața imobiliară, o să înceapă să funcționeze și piața construcțiilor", a mai spus Piperea.
Proiectul a fost depus la Camera Deputaților.

sursa

#2
Alka10

Alka10

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 678
  • Înscris: 21.04.2012
:D Stiu cel putin o persoana care si-ar "dona" bucuroasa garsoniera...cu cat a platit pe ea acum isi ia casa pe pamant...

#3
Hedonist

Hedonist

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,490
  • Înscris: 10.03.2014
Foarte bine, sa piarda si bancile, nu doar pulimea. Sa extinda masura pt toate creditele cu garantie, inclusiv leasingurile.
Tu ca banca ai evaluat garsoniera din Berceni la 200.000 de euro, si in baza acelei garantii ai dat credit pe 30 de ani, deci ai considerat ca 30 de ani de acum incolo acel imobil va valora minim 200.000 de euro.
Daca au mai ramas 150.000 de euro de plata la credit, le puneam pe banci sa dea si diferenta de 50k inapoi.

Asa cum prostul isi asuma ce semneaza, inclusiv ca 30 de ani va avea venituri peste valoarea ratei, asa si banca, sa-si asume ca 30 de ani garantiile vor valora atat.

Edited by Hedonist, 21 May 2015 - 14:16.


#4
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011
Un proiect foarte bun, să sperăm că va fi transformat în lege.

#5
tom_1133

tom_1133

    utilizator Linux Mint

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,716
  • Înscris: 10.02.2011
Sperati in van !
Bancile din Romania vor face lobby, cumva, sa nu treaca legea  Posted Image

#6
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011

View Posttom_1133, on 21 mai 2015 - 14:26, said:

Sperati in van !
Bancile din Romania vor face lobby, cumva, sa nu treaca legea  Posted Image
Să sperăm că procurorii și SRI-ul vor sta cu ochii pe lobbisti ca să fie siguri că nu se întâmplă nimic ilegal. Posted Image

Edited by neur0, 21 May 2015 - 14:29.


#7
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
Senzația mea este că pe undeva este strecurată o noțiune de neconstituționalitate.
Practic banca trebuie să-și asume valoarea de piață la o altă dată decât cea a acordării creditului.
Nici dacă ești houdini nu poți să faci asta.
Să presupunem că lângă blocul tău, bloc unde ți-ai cumpărat un ap la o anumită valoare, la un anumit moment, vine un dezvoltator și face alte apartamente la preț foarte atractiv.
Inevitabil prețul locuinței tale pe piață scade, lumea orientându-se către blocul vecin.
Ăsta ar fi un exemplu.

Un alt exemplu ar fi modul în care un primar administrează un sector, un oraș.
Să zicem că-i un ghiolban.
Lipsa investițiilor sau investițiile proaste duc la degradarea imaginii unei anumite zone, implicit a prețului cu care este percepută locuința pe piață.

Un alt exemplu ar fi eventuale seisme care pot duce la degradarea locuinței dar nu la distrugerea ei astfel încât să nu fie locuibilă.
Asiguratorul, nefiind distrusă, zice pas.
Chiar și așa, fiind vorba de percepție, prețul locuinței scade.

Sunt multe astfel de exemple.
O centrală termică explodează distrugând și apartamentele din împrejurimi, inclusiv al tău.
Distrugerea nu e totală dar simpla idee că în blocul respectiv a explodat o centrală, îi face pe oameni temători, aspect care duce la diminuarea prețului.

Ai o casă și lângă tine s-a mutat un țigan sau un interlop.
Idem.

Vine o criză a petrolului care pune economia la pământ.
O criză militară.
Chestii greu predictibile.

1. Cred că banca va împinge riscul către un asigurator, normal, asigurarea va fi plătită din buzunarul debitorului ca și o altă plată decât rata efectivă și va fi o condiție obligatorie pt acordarea creditului.
2. Nu cred că legea se va aplica retroactiv.

Inițiativa e interesantă dar sunt necesare detalii.

Edited by paradigmatic, 21 May 2015 - 14:43.


#8
jericho

jericho

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,942
  • Înscris: 02.09.2005
VRAJEALA

#9
tchoara

tchoara

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,465
  • Înscris: 05.02.2007
Un proiect retardat, pe care il aplauda oamenii care nu inteleg cum functioneaza o banca; aceiasi oameni care merg pe principiul "ia-ti o masina in leasing si daca nu mai vrei/poti sa platesti, o dai inapoi si datoria e stearsa".

In primul rand, banca (comerciala) este o institutie care lucreaza cu bani. Adica banca este catusi de putin interesata sa-ti ia tie casa in contul creditului. O banca comerciala nu are ce face cu proprietatile, decat sa le vanda ca sa le transforme in bani. De-asta imobilul se aduce ca GARANTIE, adica o ultima solutie ca banca sa nu ramana cu buza umflata in cazul in care nu platesti. Dar banca o sa incerce intotdeauna 99,99% sa obtina direct bani de la debitor - povestile cu "banca abia asteapta sa-ti ia casa" sunt basme.

In al doilea rand, ar fi un nonsens sa dai bunul bancii si datoria sa dispara, pentru ca datoria ta catre banca este mult mai mare decat valoarea bunului. Un credit pe 30 de ani are, in general, dobanda intre 80% si 120%. Asta inseamna ca pentru un credit de 100.000 trebuie sa dai inapoi vreo 200.000. Daca admitem faptul ca avansul bancii este de 15%, asta inseamna ca pentru un credit de 100.000, valoarea imobilului adus in garantie trebuie sa fie cam 118.000. Dar tu ai de dat la banca 200.000, deci nu ai cum sa obligi o banca sa accepte suma de 118.000 (din care scazi cheltuielile necesare pentru lichidarea imobilului) ca plata pentru o datorie de 200.000.

In al treilea rand, nu inteleg si nu voi intelege niciodata de ce se bucura lumea cand mai vine cate o propunere de-asta de masuri care lovesc in banci. Daca esti patron, ai nevoie de banca mai devreme sau mai tarziu pentru extinderea/sustinerea afacerii. Daca esti angajat, se aplica precedenta patronului tau. Sau pana nu ajungeti fara loc de munca, pentru ca bancile au supt-o, nu va invatati minte?

Ah, sau poate o ardeti bugetari, unde poate sa vina si al treilea razboi mondial, ca salariul tot merge, mai e si varianta asta.

#10
tom_1133

tom_1133

    utilizator Linux Mint

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,716
  • Înscris: 10.02.2011
@tchoara, omiti un lucru !
Si anume, valoarea imobilului este estimata la 300 de mii de euro si clientul trebuie sa achite bancii 200 de mii de euro in 30 de ani;
in acest caz, nu este evident ca banca doreste sa intre in posesia imobilului de 300 de mii de euro decat sa primeasca banii (cu taraita) 200 de mii de euro in 30 de ani ?!

Pe logica asta se doreste facerea/trecerea legii "Cine nu poate să achite creditele să dea băncii casa ipotecată, fiind eliberat de credit".

desigur, admit ca ma pot insela   Posted Image

#11
jericho

jericho

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,942
  • Înscris: 02.09.2005
pe logica asta, iau si eu case si daca le creste pretul, le tin si fac si profit... daca scade, le dau bancii... :)... E profit sigur

#12
tom_1133

tom_1133

    utilizator Linux Mint

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,716
  • Înscris: 10.02.2011
Exact pe asta se bazeaza afirmatia mea

View Posttom_1133, on 21 mai 2015 - 14:26, said:

Sperati in van !
Bancile din Romania vor face lobby, cumva, sa nu treaca legea  Posted Image


#13
_Dadi_

_Dadi_

    Martian

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,154
  • Înscris: 01.05.2015
Valoarea imobilului este cea de piata la timpul operatiunilor...
Banca va tinde sa-si recupereze creditul sub orice forma si la orice timp...

Caz concret: vecin a cumparat ap. 2 camere in 2008 cu 95k euro..valoarea creditului ~200k euro in 30 de ani...
Dupa 1,5 ani nu a mai platit si banca i-a vindut casa cu 45k euro...
Nici acum nu intelege ce mai are de platit...noroc ca inca nu au nimic pe numele lor...platesc mai tirziu....

#14
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,980
  • Înscris: 24.02.2006
efectul imediat al aprobarii unei asemenea legi va fi cresterea garantiilor cerute la aprobarea unui credit. vrei apartament de 50k, pui ipoteca pe bunuri evaluate la 75k.
un alt efect o sa apara mai tarziu, peste cativa ani: scrisorica de la banca prin care esti anuntat ca bunurile cu care ai girat s-au devalorizat si nu mai acopera valoarea creditului, asa ca fie girezi cu alte bunuri fie achiti creditul imediat.

#15
neur0

neur0

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,795
  • Înscris: 01.11.2011
Banca a acceptat deja o expertiză a unui evaluator agreat de ea. Ura și la gară! În orice afacere pot exista și câștiguri și pierderi. Nu este normal ca pierderile să fie puse exclusiv în sarcina clienților. Banca vrea bani? Să-și asume și ea riscuri. E foarte just proiectul de lege.

#16
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005
E ceva în textul proiectului care face inițiativa interesantă.
De ce să-și asume clientul riscul deprecierii mai ales în situația în care, de bună credință fiind (aspect f elastic) nu poate plăti?
Cu ce se face el vinovat că valoarea garanției s-a dus în bălării?
În egală măsură nici banca nu ar trebui să încaseze riscul ăsta pt. că în fond, nu e problema ei.

#17
daybreak246

daybreak246

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 668
  • Înscris: 05.07.2014
De acord,daca banca a fost suficient de naiva sa dea 100k pe 30 de ani unui cuplu cu salariu minim si pe urma aia nu mai platesc e si vina bancii. Avem o vorba din popor, nu e prost cine cere(insolvabilul) e prost cine da(banca)
Din pacate si eu cred ca sunt sanse f mici ca o lege ca asta sa treaca.

Edited by daybreak246, 21 May 2015 - 15:39.


#18
porphyrogenitus

porphyrogenitus

    priveste profund

  • Grup: Validating
  • Posts: 23,297
  • Înscris: 30.10.2005

View Postdaybreak246, on 21 mai 2015 - 15:37, said:

De acord,daca banca a fost suficient de naiva sa dea 100k pe 30 unui cuplu cu salariu minim si pe urma aia nu mai platesc e si vina bancii. Avem o vorba din popor, nu e prost cine cere(insolvabilul) e prost cine da(banca)
Din pacate si eu cred ca sunt sanse f mici ca o lege ca asta sa treaca.
De trecut cred că trece.
Nu știm în ce măsură e constituțională sau mulabilă pe noul cod civil.
Nu mă pricep la chestii din astea.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate