Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Plasa de umbrire peste gard de pl...

O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...
 Programe TV cu altfel de sporturi

Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...
 Ați prins vremurile cand 120 Volț...

Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu
 Politist mutilat de caine in curt...

Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart
 

Deputatul Bogdan Diaconu vrea ca "romii" să devină din nou "țigani".

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
107 replies to this topic

#1
fredy2007

fredy2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,644
  • Înscris: 09.09.2007
,,
Deputatul Bogdan Diaconu vrea ca "romii" să devină din nou "ţigani".


Proiectul de lege privind revenirea la denumirea de „ţigani” pentru persoanele de etnie romă, pe care deputatul şi liderul Partidului România Unită (PRU) Bogdan Diaconu intenţionează să-l depună la Parlament, a provocat un val de comentarii în mediul online. Asta pentru că, înainte de toate, Diaconu l-a pus în „dezbatere publică” pe pagina sa de Facebook.
Vehementă a fost însă şi reacţia preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, care a catalogat ideea deputatului PRU ca fiind una „inoportună” şi menită doar să atragă capital politic.
Denumirea de rom este cea mai potrivită şi nu aceasta este problema de fond cu privire la situaţia comunităţii rome şi la relaţiile interetnice dintre romi şi majoritari, respectiv alte comunităţi”, a declarat Csaba Asztalos pentru gândul. „Nu acesta este elementul cheie în ce priveşte comunitatea romă sau relaţiile interetnice. Aceasta este o falsă problemă! E adevărat, se poate câştiga capital politic, pentru că dacă am măsura prin studii sociologice, majoritatea celor intervievaţi ar fi de acord cu parlamentarul... Dar ar fi bine să se aplece asupra problemelor reale care există în comunităţile vulnerabile”, a adăugat preşedintele CNCD.
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/14165017/3/6115691-mediafax-group-mihai-dascalescu.jpg?height=402&width=600 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
FOTO: Mediafax (Mihai Dăscălescu)
Cât priveşte principalul argument pe care deputatul PRU l-a prezentat în expunerea de motive a proiectului legislativ, şi anume „evitarea confuziei care are loc în străinătate între denumirea de român şi cea de rom”, Csaba Asztalos a subliniat că este, de asemenea, eronat.
„Nu e vorba de nicio confuzie; confuziile sunt elemente rasiste sau comportamentale care nu ţin de etnie, ci ţin de fiecare om în parte”, a explicat el. „Dincolo de acest aspect, şi romii din România sunt în primul rând cetăţeni români. Evident ca oricărui cetăţean din această ţară în străinătate i se realizează apartenenţa pe cetăţenie, şi nu cea etnică. Ei sunt cetăţeni români. Punct. Dacă unul se declară sau nu ca fiind etnic, este dreptul său”, a conchis Csaba Asztalos, preşedintele CNCD.
Gelu Duminică, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”: „Ce putem să zicem? Cam atât îl duce mintea!”
O părere similară a exprimat şi Gelu Duminică, directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Comunitară „Împreună” şi profesor asociat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, din cadrul Universităţii Bucureşti. Contactat de gândul pentru a comenta proiectul de lege propus de Bogdan Diaconu, acesta a izbcnit iniţial în râs: „Aceasta este reacţia mea la acest proiect! Chiar vă rog să o transmiteţi”, a spus el ironic.
Ca şi preşedintele CNCD, şi Gelu Duminică a apreciat totul ca fiind o simplă campanie de imagine pe care liderul PRU încearcă să şi-o facă: „În general, dacă cineva vrea să-şi facă puţină campanie, mai ales din punct de vedere politic, începe să se lege de grupurile care sunt nepopulare în România”, a afirmat Duminică.
„Dar cum evrei nu prea mai avem în România, pentru că alţi oameni de genul domnului Diaconu au avut grijă ca ei să nu mai existe, hai, deci, să dăm în cei care se apără mai puţin, respectiv în romi. În momentul în care România are sintagme de genul dacă nu stai cuminte, vine ţiganul şi te fură sau ţiganul e ţigan şi nu e om nici în ziua de Paşti etc, nu putem să venim şi să spunem că o comunitate ad integrum să se denumească în felul în care mentalitatea domnului Diaconu o vede. Ce putem să zicem? Cam atât îl duce mintea! Cred că îi dăm prea multă importanţă şi dumnealui şi iniţiativei pe care o promovează. Cred că nu facem decât să răspundem în momentul de faţă strategiei pe care dumnealui a avut-o. Numai câtă publicitate şi apariţii a avut în ultima perioadă pe moca. A auzit lumea şi de dumnealui şi de minusculul lui partid”, a comentat Gelu Duminică.
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/14165017/2/5622680-mediafax-foto-razvan-chirita.jpg?height=404&width=600 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
FOTO: Mediafax (Răzvan Chiriţă)
Totodată, directorul executiv al Agenţiei de Dezvoltare Comunitară „Împreună” a amintit că iniţiative similare au fost numeroase în ultimii ani, dar că au rămas fără succes.
Mai mult, în ediţia din 2012 a DEX-ului, au fost schimbate definiţiile considerate ofensatoare ale unor cuvinte precum „rom”, „jidan” sau „ţigan”. Modificările au fost realizate ca urmare a unei recomandări făcute de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) Academiei Române şi Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan” de a schimba felul în care este definit cuvântul „ţigan” în DEX. CNCD le-a recomandat celor două instituţii să pună în dreptul celei de-a treia definiţii a cuvântului „ţigan”, „epitet dat unei persoane cu apucături rele”, cu precizarea că acest sens este unul peiorativ.
„Parcă dacă de mâine s-ar numi struţo-cămile, situaţia ar fi alta”
„Lucrul acesta credeam că s-a calmat în momentul în care CNCD-ul a dat clar decizii precizând că folosirea termenului de ţigan este adesea peiorativă. A scoate de la naftalină aceleaşi idei care există din 1990 şi care de fiecare dată au fost sortite eşecului, înseamnă cel puţin că nu ai pic de originalitate”, a spus Duminică.
În rest, din punctul meu de vedere, despre idioţi, numai de bine! Din punctul meu de vedere, discriminarea şi readucerea unor termeni profunzi rasişti în limbajul public ca şi denominaţie pentru o minoritate este cel puţin o idioţenie. În rest, vor exista tot timpul partide naţionaliste, partide care vor scoate de la naftalină nevoia de a ne diferenţia de ceilalţi şi superioritatea noastră. Vor exista până când va exista rasa umană: vor exista oameni care se consideră superiori pentru că sunt heterosexuali, oameni care se consideră superiori în România pentru că sunt buni creştini, faţă de pocăiţi, oamenii care consideră că Biblia este mai importantă decât Coranul, oameni care să considere că ţiganii – şi subliniez ţiganii - nu trebuie să se asemene cu românii. Tuturor le spun că sunt nişte idioţi”, a continuat acesta.
Ce am câştiga din înlocuirea cuvântului rom cu ţigan? Absolut nimic, consideră preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Comunitară „Împreună”.
„E dureros şi enervant uneori că singura lege pe care parlamentarii români se gândesc să o propună atunci când este vorba despre situaţia romilor din România, este să nu îi mai numim romi, ci ţigani. Parcă dacă de mâine s-ar numi struţo-cămile, situaţia ar fi alta. Că dacă cerşetorul din afară, de pe străzi, este struţo-cămilă din România, creează o mai mică imagine negativă, decât romii care sunt în afara României. Dacă ţigan este un termen atât de frumos, de ce, spre exemplu, la meciurile de fotbal, când ne strigă o altă galerie ţiganii!, ne supărăm? Dacă ne strigau nemţilor!, ne supăram?”, a argumentat el.
„Repet, îi numim struţo-cămile. Şi ce? O să crească naţionalismul? O să meargă românul pe stradă mult mai fericit? În afară, când vor merge, va curge lapte şi miere? Vor fi primiţi cu flori? Atunci ar trebui să schimbăm şi parlamentarii din România – o să îi propun domnului Diaconu să facă o iniţiativă legislativă -, să renunţăm la Parlament pentru că este corupt  şi pentru că imaginea României în afară este că este o ţară coruptă... În mod normal nu ar fi trebuit să comentăm idioţenii de genul acesta şi să le punem acolo unde le este locul: în întuneric”, a mai spus Gelu Duminică.
Declaraţia de la Ibaşfalău, 1919: „Să nu se mai folosească pentru noi şi următorii noştrii numirea (porecla) ca batjocură ţigan
În final, preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, a făcut referire la dreptul la autodefinire al unui popor, amintind că dorinţa comunităţii rome de a înlătura cuvântul „ţigan”, adresat în mod peiorativ, este veche de aproape un secol.
„Pe 27 aprilie se împlinesc 96 de ani de la prima adunare a romilor din România, în 1919, la Ibaşfalău, judeţul Sibiu. Imediat după Unire, liderii romilor s-au întâlnit. Ştiţi ce cereau, printre altele, reprezentanţii romilor de atunci? Să se schimbe denumirea de batjocură ţigan”, a explicat el. „96 de ani şi încă avem această dezbatere. Este jignitor pentru români, nu pentru romi.Dacă altceva nu reuşim să facem decât asta, înseamnă ori că rasismul este atât de puternic în sufletul nostru, ori că ne merităm deputaţii de genul domnului Diaconu”, a mai spus Gelu Duminică în cele din urmă.
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/14165017/1/declaratia-de-la-ibasfalau-1-si-2.jpg?height=383&width=600 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
FOTO: Declaraţa de la Ibaşfalău: „(...) ne rugăm ca de aci înainte, în toate actele oficiale româneşti să nu se mai folosească pentru noi şi următorii noştrii numirea (porecla) ca batjocură ţigan, ci aceasta, dacă nu se şterge cu totul chiar din uzul oficial, să se circumscrie cu o altă numire care se  va afla de corespunzătoare (...)”
În 1993, Consiliul Europei recomanda folosirea termenului „rom”. În 1995, un memorandum al ministrului de Externe Teodor Meleşcanu recomanda revenirea la termenul „ţigan”, pentru a nu se face o confuzie între „rom” şi „român”. Totuşi, în anul 2000, un alt memorandum (Nr. D2/1094 din 29.02.2000) al ministrului de Externe de atunci, Petre Roman, recomanda, încă o dată, folosirea cu precădere a termenului „rom”.
În anul 2012, în urma mai multor demersuri ale Agenţiei de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Asociaţiei Rromilor „Egalitate de Şanse” Tulcea şi Asociaţiei ACCEPT, şi având în vedere Hotărârea nr. 230/15.06.2011 a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Institutul de Lingvistică „ Iordan - Al. Rosseti” a publicat o nouă ediţie a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX). Atunci, au fost revizuite definiţiile a 30 de cuvinte care făceau trimitere directă sau indirectă la minoritatea romilor. Institutul a eliminat sau a explicat clar identificările discriminatorii şi tendenţioase care promovau stereotipuri negative în legătură cu minoritatea romă.
Astfel, Academia Română a definit cuvântul „rom” drept „termen prin care se autoidentifică membrii unui grup etnic”, făcând precizarea că termenul „ţigan” este considerat peiorativ, potrivit MEDIAFAX.
La explicaţia cuvântului „ţigan” este făcută precizarea „adesea peiorativ”, însă termenul denumeşte în continuare o persoană aparţinând unui ansamblu de populaţii din N-E Indiei care au migrat şi în Nordul Africii şi ulterior în cele două Americi, care vorbesc o limbă indoeuropeană şi duc o viaţă nomadă. Un al doilea sens este „epitet dat unei persoane brunete”, iar cel de-al treilea, „epitet injurios dat unei persoane cu un comportament necivilizat”, înlocuindu-se sintagma „cu apucături rele” din tirajul anterior al DEX.
Cu toate acestea, zilele trecute, Bogdan Diaconu, deputat şi liderul Partidului România Unită, a propus revenirea la denumirea de „ţigani“ pentru persoanele de etnie romă.
[ http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/14165017/4/diaconu.jpg?height=423&width=600 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
FOTO: Facebook//Bogdan Diaconu
„Sunt conştient că acest proiect va naşte multe controverse, dar trebuie să ţinem cont de felul în care românii din străinătate au de suferit în urma confuziei dintre romi şi români. Am primit mii de solicitări să pun capăt acestei confuzii care ne-a afectat teribil în ultimii ani”, a scris Diaconu pe blogul personal.
El adăugat că această confuzie a adus prejudicii de imagine României, dând ca exemplu documentarul „The Romanians are coming” difuzat de canalul britanic Channel 4, şi a catalogat drept o „greşeală majoră” memorandumul ministrului de Externe Petre Roman în anul 2000.
„Din textul memorandumului se vede cum statul român s-a arătat dispus să accepte această denumire deşi contravenea direct intereselor sale şi avea să dea naştere unor confuzii dramatice pentru românii aflaţi în afara graniţelor. Prezentul proiect de lege îşi propune să remedieze această confuzie şi să readucă lucrurile în făgaşul lor firesc", completat deputatul PRU.''
Sursa:
http://www.gandul.in...e-bine-14165017

Daca tiganii s-ar fi autointitulat mmaghia cu siguranta ca Asztalos ar fi dorit ca acestia sa isi pastreze vechea denumire de tigani.Doar cei care vor sa denigreze  poporul roman vor ca tiganii sa se numeasca oficial rromi pentru ca romanii sa fie perceputi ca fiind rromi.
Intrun oras din Suedia, autoritatile locale au angajat intrerpreti de limba rromani considerand ca romanii  sau rromi au aceeasi limba si cultura.
Initiativa lui Bogdan Diaconu este foarte pertinenta.Liderii tigani ar trebui sa inteleaga ca nu schimbarea numelui, o practica des intalnita la aceasta etnie, te face sa fii un om nou, total debarasat de trecutul murdar, ci o schimbare pozitiva de atitutdine sau mentalitate.Degeaba lupul isi schimba parul dar naravul ba, ca tot va fi perceput el ca lup, si va fi tratat ca atare, chiar daca devine blond , saten sau roscat.
Daca tiganii nu isi vor schimba atitudinea in ochii celorlalti, inclusiv a occidentalilor, rromul nu va valora mai mult ca si un tigan.Pot sa isi schimbe tiganii denumirea in supermani, daca nu isi schimba si naravul, lucru nedorit de majoritatea dintre ei, si raman in continuare galagiosi, predispusi sa comita infractiuni, supermanul va avea valoarea unui tigan adica va fi perceput ca un individ cu care nu este bine sa ai de-a face.
Datorita populismului ieftin de care dau dovada majoritatea politicienilor nostrii nu cred ca acest demers va avea castig de cauza.
Desi nu sunt politician, personal as vrea ca tiganii sa nu se mai numeasca rromi ci sa aiba o denumire care nu are nicio asemanare cu denumirea de roman.

Edited by fredy2007, 27 April 2015 - 21:24.


#2
cristi7

cristi7

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,859
  • Înscris: 05.10.2005
Eu nu inteleg cum naiba s-a ajuns in prima situatie... Asta ar fi eventual o reparare a ce s-a stricat atunci.

De cand naiba se legifereaza chestiuni stiintifice? Legea gravitationala nu o legiferam?

#3
Dares

Dares

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,920
  • Înscris: 04.07.2010
Tara arde si baba se piaptana... le-am rezolvat pe toate, am ajuns sa (re)dezbatem "spinoasa" chestiune a tiganilor/romilor.

#4
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,873
  • Înscris: 01.01.2010
Pentru mine, problema aceasta are importanta majora. Sunt poate cel mai pacifist om pe care il stiti, dar i-as impusca pe nemernicii care au asociat denumirea de tigan cu cea de roman.

#5
diego75

diego75

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 94
  • Înscris: 20.02.2012
Pai de cand se poate explica prostia e tare complicat totul...

#6
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
despre idioţi, numai de bine!

#7
Purpura

Purpura

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,818
  • Înscris: 14.02.2014
Pai daca nenea ala zice ca nu numele este problema principala, de ce se opune asa de vartos revenirii la vechea denumire?

#8
fredy2007

fredy2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,644
  • Înscris: 09.09.2007

View PostYOUR_GOD, on 27 aprilie 2015 - 21:28, said:

Pentru mine, problema aceasta are importanta majora. Sunt poate cel mai pacifist om pe care il stiti, dar i-as impusca pe nemernicii care au asociat denumirea de tigan cu cea de roman.

Subscriu.Nici eu nu vreau sa fiu etichetat rrom pentru ca nu sunt rrom.O etnie isi da valoare prin conduita sa nu prin schimbarea frecventa a numelui sau a denumirii de etnie.Pacat ca tiganii nu vor sa priceapa asta.

View PostPurpura, on 27 aprilie 2015 - 21:34, said:

Pai daca nenea ala zice ca nu numele este problema principala, de ce se opune asa de vartos revenirii la vechea denumire?

Pentru ca vrea ca tiganii sa fie confundati in continuare cu romanii.Simplu.

#9
myke58

myke58

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 390
  • Înscris: 13.03.2012
Deputatul ala vrea ca romii sa devina din nou tigani.Pai d-le deputat,romii au fost TOT TIMPUL tigani,indiferent cu ce denumiri pompoase s-au impaunat ei de-a lungul timpului.Posted Image

#10
kiwy

kiwy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,263
  • Înscris: 11.01.2004
Puteti sa ii multumiti lui 'Cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista'

#11
adcamo

adcamo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,022
  • Înscris: 12.02.2009
E corect,am rezolvat tot,mai ramasese cum sa ne adresam tiganilor.


#12
stlk

stlk

    Spartan Officer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,434
  • Înscris: 15.07.2008
Intrebare de baraj: cine a citit tot ce a "scris" initiatorul ? ati citit mai mult decat titlul ? Posted Image fredy2007 daca tot ai citit toate acele lucruri ori faceai un rezumat, ori copiai doar ideile mai importante. Vad ca ai luat si pozele de pe site-uri, la ce folosesc imaginile de mai sus ?

Cat despre "romi" ,  nu ma deranjeaza daca li se spune "ţigani" sau  tot "romi". Poate sa le spuna si români, important e sa fie oameni de omenie (si asta e valabila pentru orice natie, fie roman,ungur etc)

Edited by stlk, 27 April 2015 - 21:58.


#13
balauru69

balauru69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,869
  • Înscris: 27.08.2005
Tardiv ... tiganii au facut deja prea multe cacaturi in Europa.

#14
diego75

diego75

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 94
  • Înscris: 20.02.2012
Natie fara tara si istorie...si cam atat.

#15
Venboteam

Venboteam

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,312
  • Înscris: 05.01.2012
Indiferent cum i se spune, tiganul tot tigan e! :)

#16
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,873
  • Înscris: 01.01.2010

View Postfredy2007, on 27 aprilie 2015 - 21:35, said:

Subscriu.Nici eu nu vreau sa fiu etichetat rrom pentru ca nu sunt rrom.O etnie isi da valoare prin conduita sa nu prin schimbarea frecventa a numelui sau a denumirii de etnie.Pacat ca tiganii nu vor sa priceapa asta.



Pentru ca vrea ca tiganii sa fie confundati in continuare cu romanii.Simplu.
Am fost la un curs acum un an si am aflat ca prin Lituania, nu mai stiu exact, dar ma voi interesa, tiganii isi spuneau "romani people".

#17
Sef-chenko

Sef-chenko

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,402
  • Înscris: 17.04.2006
Nu ma intereseaza cum le spune dar sa vorbim cat mai curand la trecut de ei.

#18
ionut3107

ionut3107

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 522
  • Înscris: 16.09.2014
I-as arde pe rug pe toti de tigani de la ce-l mai mic puradel pana la ce-l mai batran bulibasa.
Spurcata natie, astia sunt cancerul Europei.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate