Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Montaj aer conditionat in balcon ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!
 Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac
 Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 

Adoptă un Ș

- - - - -
  • Please log in to reply
460 replies to this topic

#361
_-_

_-_

    - Magister Ludi -

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,901
  • Înscris: 21.03.2013
Vezi ca este o problema cu cel de-al doilea link (cu Punnycode).

View Postcristianadam, on 26 mai 2015 - 22:53, said:



#362
martoruu

martoruu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 407
  • Înscris: 16.07.2013
O problema inventata pentru a demara o companie puerila.
Si nu, nu "merge si asa".  Inteleg perfect mesajele fara diacritice. Am impresia ca atunci cand cineva scrie cu diacritice creeaza o atmosfera de formalitate impenetrabila. Internet is for fun, not for ș and î.

#363
cristianadam

cristianadam

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 20.07.2010

View Post_-_, on 26 mai 2015 - 23:18, said:

Vezi ca este o problema cu cel de-al doilea link (cu Punnycode).

Varianta corectată: Lista de cuvinte cu î-din-i.

#364
cristianadam

cristianadam

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 20.07.2010

View Postmartoruu, on 26 mai 2015 - 23:29, said:

O problema inventata pentru a demara o companie puerila.
Si nu, nu "merge si asa".  Inteleg perfect mesajele fara diacritice. Am impresia ca atunci cand cineva scrie cu diacritice creeaza o atmosfera de formalitate impenetrabila. Internet is for fun, not for ș and î.

Ați aflat despre copilul care s-a înțepat în ochi cu o sarma? Până și Lucian Mindrũtà a scris pe facebook despre asta!

#365
cristianadam

cristianadam

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 20.07.2010
roTLD vor da voie la diacritice în numele de domeniu românești!

[ https://i.imgur.com/xwr6Xk4.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

A se observa că avem de-a face cu ș și ț cu virgulă. Pentru cei care încă mai folosesc ş și ţ cu sedilă le recomand: http://tastatura.inf...ura-romaneasca/

#366
Astro-Liv

Astro-Liv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 864
  • Înscris: 06.01.2014

View Postcristianadam, on 27 mai 2015 - 09:14, said:


A se observa că avem de-a face cu ș și ț cu virgulă. Pentru cei care încă mai folosesc ş și ţ cu sedilă le recomand: http://tastatura.inf...ura-romaneasca/
Da. Pachetele de dupa ceva ..anisori sint binevenite intotdeuna, E o placere sa vezi ca totusi romanii se gindesc la...romani!

#367
Velaxa

Velaxa

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,998
  • Înscris: 02.12.2012
Nu-i greu să te obișnuiești să scrii cu diacritice, dar de exemplu, pe unele jocuri nu poți scrie cu diacritice, nu ți le recunoaște.
Eu aș mai reintroduce în școală chilirica românească, în loc de religie,latină în a8a sau alte ore. Românii până  la Cuza scriau în chilirică, acuma dacă te duci la o mănăstire prin Moldova și te uiți la scrierile de p-acolo, te uiți ca la heroglife, mi se pare penibil, și ne-ar ajuta și pentru că avem vecini slavi.

#368
Crugasic

Crugasic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 273
  • Înscris: 06.01.2011

View Postcristianadam, on 08 mai 2015 - 15:44, said:

Tastaturi conforme cu standardul românesc din 2004 nu s-au făcut, cea mai apropiată ar fi Fujitsu KB-400 RO. Vezi Fujitsu KB-410 de la PC Garage la 89,98 RON.

Tastaturi conforme cu standardul Rumînesc din 2004 se găsesc pe piață din octombrie 2013, deci de mai mult de un an și jumătate. E vorba de modele proprii făcute pentru vînzarea în lanțurile de supermagazine Real și Auchan. Ulterior, producătorul german de periferice Hama a lansat mai multe modele de tastaturi Rumînești conforme cu standardul menționat. Situația ofertei de tastaturi QWERTY cu diacritice a fost descrisă de mine începînd cu jumătatea lunii iulie 2014 în cîteva mesaje postate pe firul de discuție dedicat diacriticelor.

View Postneur0, on 13 mai 2015 - 09:52, said:

Nu mă deranjează că se văd semnele de puncțuație, mă deranjează că este necesar să apăs taste suplimentare pentru a folosi semne de punctuație.

Te vei obișnui repede cu apăsarea a două sau trei taste pentru tastarea unui semn de punctuație. În definitiv, apeși deja pe două taste pentru semnul exclamării, semnul întrebării și pentru parantezele drepte sau acolade, deci nu e ceva ieșit din comun.

View Postf300, on 17 mai 2015 - 20:32, said:

Adica in ciuda unui proiect alminteri laudabil si foarte entuziast sint imposibil de gasit chiar si 1000 amatori de tastatura romaneasca si vrei sa impui asta la toata tara?

Sînt imposibil de găsit 1000 de amatori pentru tastatura lui Cristian Adam, pentru simplul motiv că inițiativa lui a apărut foarte tîrziu, cînd deja își făcuseră apariția în magazine tastaturile QWERTY cu diacritice Rumînești. Aceia care au nevoie de o tastatură ieftină cu diacritice o pot cumpăra din supermagazinele generaliste (Auchan, Carrefour, Cora) sau din magazinele specializate pe produse electronice și electrocasnice (Domo, Flanco, Media Galaxy, Altex) care sînt prezente în multe orașe din țară.

View Postdexterash, on 17 mai 2015 - 22:11, said:

Franta, Germania & Co s-au dezvoltat odata cu tehnologia, nu a aparut careva in 2014-2015 sa le spuna sa treaca la/sa foloseasca diacriticele lor. Asa este din anii '90(poate si inainte) la ei.
Noi, care nu am facut absolut nimic in directia asta din anii respectivi si pana de curand, ce pretentii sa emitem acum? Cine sa suporte costurile software si hardware cu trecerea/implementarea/instruirea?

Nu trebuie să suporte nimeni costuri suplimentare pentru trecerea la diacritice. O tastatură cu diacritice nu îl costă pe producător mai mult decît una fără diacritice, pentru că nu e vorba decît de inscripționarea pe taste a cîtorva semne în plus, lucru care se face în mod automat, cu mașini specializate. Iar în ce privește softurile,  iarăși nu e nevoie de nici un ban, pentru că în viitorul apropiat vor fi toate compatibile Unicode, producătorii de softuri înșiși suportînd trecerea la Unicode pentru a putea să-și extindă piața de desfacere în cît mai multe țări.

View Postcristianadam, on 17 mai 2015 - 22:33, said:

<cârcoteală>
Mă gândesc că n-ar strica ca Republica Moldova să se unească cu România.
Am observat că moldovenii:
au HotNews scris cu diacritice
permit diacritice în numele de domeniu
Amenințarea rusă ajută la prețuirea limbii române, prețuire care poate se va transmite și la restul României.
Cum începea imnul României? „Trei culori”, pardon „Deșteaptă-te române din...”
</cârcoteală>

Din păcate cele observate de tine în legătură cu Republica Moldova nu reflectă realitatea. Și acolo latinomanii din Academia de Științe și din Ministerul Educației au sprijinit tacit vînzarea de tastaturi fără diacritice, deci și acolo situația scrierii în limba Rumînă este catastrofală. Mergi pe forumurile sau pe siturile ziarelor din Republica Moldova și ai să te convingi că numărul celor care scriu mesaje/comentarii cu diacritice este mic. Practic din 1990 încoace Republica Moldova și-a pierdut independența din punct de vedere lingvistic, adoptînd slugarnic toate prostiile apărute în Rumînia, începînd cu contra-reforma ortografică din 1993 (Â/sunt) și terminînd cu scrierea fără diacritice.

Ardelenizarea lingvistică a Moldovenilor (de dincoace și de de dincolo de Prut) e aproape completă. Cred că nici preoții greco-catolici ai Școlii Ardelene nu au crezut că Ardelenii vor ajunge vreodată să le impună Moldovenilor cum să-și scrie limba, ținînd cont de faptul că în secolul 19 Moldovenii aveau de departe cei mai buni scriitori și lingviști dintre toate provinciile Rumînești. Ștefan cel Mare în mod sigur nu i-ar mai recunoaște pe Moldovenii de azi ca fiind poporul lui dacă i-ar auzi vorbind cu "sunt", un cuvînt care nu făcea parte din vocabularul domnitorului, pentru că acest cuvînt străin n-a existat în limba Rumînă pînă în anul 1800, cînd a fost introdus în mod artificial în limbă de către latinomanii adepți ai religiei catolice.


View PostBarboso, on 21 mai 2015 - 18:10, said:

Sau tragem concluzia ca limba germana are, din partea tuturor celor din industrie, suport mult mai bun decat limba romana.  Din mai multe motive: au fost de la inceput pe piata, sunt mai multi utilizatori, au putere financiara mai mare...

Nu e vorba numai de limba Germană, ci și de limba Cehă, Portugheză, Norvegiană, Albaneză, Suedeză, etc. În toate țările Europene tastaturile potrivite pentru scrierea limbii oficiale de stat sînt majoritare ca număr față de tastaturile potrivite pentru scrierea limbilor străine.  Din această privință, Rumînia nu este o țară Europeană, ci una Africană. Numai în statele Africane foste colonii Englezești și Franțuzești se găsesc în vînzare în mod majoritar tastaturi potrivite pentru scrierea Englezei sau Francezei, care însă sînt limbi oficiale acolo folosite în administrație și ajută la comunicarea între membrii triburilor care vorbesc limbi diferite. În Rumînia Engleza nu e limbă oficială a administrației și nu există triburi care să trebuiască să se înțeleagă prin intermediul ei, deci tastaturile care ar trebui vîndute ar trebui să fie potrivite pentru scrierea limbii oficiale de stat, adică Rumîna.

View PostBarboso, on 21 mai 2015 - 18:10, said:

Tastatura externa la laptop clar nu-mi voi pune.  Nici nu-mi voi cumpara vreo "petarda" de laptop "romanesc" (pt ca nu vad vreun altul care sa aiba tastatura romaneasca).
Si,  cat timp inca vor mai exista erori de afisare a diacriticelor, nici nu voi face tigania cu hartiute lipite pe taste, ca se dau toate peste cap, nici n-o sa-mi bat capu' sa le invat care pe unde se muta.  Sunt prea comod ca sa fac un minim efort pt ceva ce stiu ca va iesi prost, chiar mai prost decat ar fi iesit in lipsa efortului.

Există încă de anul trecut în magazine calculatoare portabile HP sau Mac avînd tastaturi cu diacritice Rumînești. Sînt mai multe modele, cu prețuri diferite. Zilele trecute am văzut într-un magazin Cora un astfel de calculator HP care costă vreo 2600 de lei. Tot recent am văzut într-un Carrefour la raionul de electronice o măsuță care avea pe o latură 4 calculatoare portabile HP cu diacritice și pe cealaltă latură 4 calculatoare portabile Mac tot cu diacritice. Se găsesc bineînțeles portabile cu diacritice și în magazinele specializate în vînzarea de electronice (Domo, Flanco, Media Galaxy, Altex).

View Postf300, on 24 mai 2015 - 08:29, said:

Uite aici erori de afisare si nu la nu stiu ce titlu de post pe forum pe nu stiu care telefon ci pe obiecte fizice, pe bannere si coperti de carte la Bookfest, unde au venit probabil mai toate editurile din Romania, unde se presupune ca se intilnesc profesionistii profesionistilor (observati in poze "caciulita" sau scris fara sau doar partial cu diacritice).

Am fost și eu la Bookfest și crede-mă că nu mi-au sărit în ochi inscripțiile fără diacritice sau cu diacritice non-standard. Sigur că se puteau găsi cîteva situații de acest fel, dar raportat la numărul de expozanți de acolo, de peste 200, e un număr infim. În fapt editurile trebuie lăudate pentru faptul că nu au cedat mirajului nociv al scrierii fără diacritice, și au cerut în permanență ca autorii să își scrie cărțile cu diacritice, altfel nu vor fi primite pentru editare. Eu am văzut o singură carte tipărită scrisă fără diacritice, cred că era vorba de un curs universitar, și asta într-un anticariat acum cîțiva ani, fiind vorba de o carte scoasă pe la sfîrșitul anilor 1990 de o editură complet necunoscută. De-atunci nici că am mai văzut așa ceva.

View PostVelaxa, on 30 mai 2015 - 10:41, said:

Nu-i greu să te obișnuiești să scrii cu diacritice, dar de exemplu, pe unele jocuri nu poți scrie cu diacritice, nu ți le recunoaște.
Eu aș mai reintroduce în școală chilirica românească, în loc de religie,latină în a8a sau alte ore. Românii până  la Cuza scriau în chilirică, acuma dacă te duci la o mănăstire prin Moldova și te uiți la scrierile de p-acolo, te uiți ca la heroglife, mi se pare penibil, și ne-ar ajuta și pentru că avem vecini slavi.

Ar trebui într-adevăr reintrodusă scrierea limbii Rumîne cu alfabet Chirilic, ca o scriere alternativă, pe lîngă cea cu alfabet Latin. Asta i-ar face pe Rumîni să fie mai deschiși la minte în ce privește scrierea limbilor, făcîndu-i să descopere că există și alte variante viabile de scriere a unei limbi, nu numai cea cu care sînt deja obișnuiți. Și tot alfabetul Chirilic i-ar face pe Rumîni să înțeleagă că sunetele Ă,Î,Ș,Ț (scrise Э,Ы,Ш,Ц în alfabetul Chirilic modern) sînt sunete de sine-stătătoare, nu niște derivate secundare ale sunetelor A,I,S,T (scrise А,И,С,Т în alfabetul Chirilic modern). Asta ar ajuta în mod evident la înțelegerea necesității scrierii cu diacritice.

În ceea ce-i privește pe Slavi, ei sînt nu numai vecinii Rumînilor, ci și strămoșii genetici ai Rumînilor, situați ca importanță numerică probabil imediat după populația autohtonă de origine Daco-Getă, cu care dealtfel Slavii se înrudeau lingvistic. Învățarea scrierii cu alfabet Chirilic și eventual învățarea unei limbi Slave va întări legătura Rumînilor cu strămoșii lor genetici adevărați și cu pămîntul care le-a fost lăsat moștenire de către aceștia.


#369
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

Quote

Franta, Germania & Co s-au dezvoltat odata cu tehnologia, nu a aparut careva in 2014-2015 sa le spuna sa treaca la/sa foloseasca diacriticele lor. Asa este din anii '90(poate si inainte) la ei.
Noi, care nu am facut absolut nimic in directia asta din anii respectivi si pana de curand, ce pretentii sa emitem acum? Cine sa suporte costurile software si hardware cu trecerea/implementarea/instruirea?

View PostCrugasic, on 31 mai 2015 - 22:50, said:

Nu trebuie să suporte nimeni costuri suplimentare pentru trecerea la diacritice. O tastatură cu diacritice nu îl costă pe producător mai mult decît una fără diacritice, pentru că nu e vorba decît de inscripţionarea pe taste a cîtorva semne în plus, lucru care se face în mod automat, cu maşini specializate. Iar în ce priveşte softurile,  iarăşi nu e nevoie de nici un ban, pentru că în viitorul apropiat vor fi toate compatibile Unicode, producătorii de softuri înşişi suportînd trecerea la Unicode pentru a putea să-şi extindă piaţa de desfacere în cît mai multe ţări.
Eu stiam ca exista experti pe Softpedia, dar nu stiam de care - acum am aflat ca sunt si in tehnologizare, industrializare, productie (inclusiv productie de masa), economie etc.

Daca erau si in istorie, ar fi inteles ca degeaba faci softwareul viitor "compatibil" daca softwareul actual nu este compatibil... Ca sa nu mai spunem ca schimbarea unor 2-3 caractere pe toate tipurile de tastaturi folosite in Romania nu e chiar simpla.

#370
Barboso

Barboso

    Satir bătrân, "United Gashka" member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,259
  • Înscris: 24.01.2008

Quote

Există încă de anul trecut în magazine calculatoare portabile HP sau Mac avînd tastaturi cu diacritice Rumîneşti. Sînt mai multe modele, cu preţuri diferite. Zilele trecute am văzut într-un magazin Cora un astfel de calculator HP care costă vreo 2600 de lei.
Mac sa-ti iei tu !
Iar acel HP, judecand dupa pret, e petarda.  Iarasi, ia-ti tu asa ceva !

#371
cristianadam

cristianadam

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 20.07.2010

View PostBarboso, on 01 iunie 2015 - 01:45, said:

Mac sa-ti iei tu !
Iar acel HP, judecand dupa pret, e petarda.  Iarasi, ia-ti tu asa ceva !
Dacă HP are laptopuri cu tastaturi românești atunci este posibil să aibă și alte modele cu tastatură românească.

Căuta modelul preferat (EliteBook?) și apoi sună la o reprezentanță HP și întreabă de tastatura românească.

Dacă nu au acum, poate o să aibă pe viitor.



#372
Barboso

Barboso

    Satir bătrân, "United Gashka" member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,259
  • Înscris: 24.01.2008
De pe SP:

Quote

Salutare. Chiar eram curios cum a evoluat nxrom-ul, eu am renunČ›at la el acum vreo lună + Č™i am trecut pe chroma. Îmi place la el că are layers Č™i îi dau o altă 'faČ›ă', parcă prea obositor era ci negru sau alb.
Totodată, mi se pare că de la release la release, bateria Č›ine mai puČ›in. Oricum, îmi ajunge bateria de dimineaČ›ă până seara Č™i aia e.
La mulČ›i ani vouă Č™i copiilor voČ™tri. O zi minunată.  
Mda...

Decat asa ceva, fara ezitare prefer scrierea fara diacritice.

#373
Crugasic

Crugasic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 273
  • Înscris: 06.01.2011

View Postdexterash, on 31 mai 2015 - 22:58, said:

Eu stiam ca exista experti pe Softpedia, dar nu stiam de care - acum am aflat ca sunt si in tehnologizare, industrializare, productie (inclusiv productie de masa), economie etc.
Daca erau si in istorie, ar fi inteles ca degeaba faci softwareul viitor "compatibil" daca softwareul actual nu este compatibil... Ca sa nu mai spunem ca schimbarea unor 2-3 caractere pe toate tipurile de tastaturi folosite in Romania nu e chiar simpla.

Tastaturile cu diacritice existente în magazine nu sînt mai scumpe decît tastaturile fără diacritice. Ca să te convingi, mergi într-un magazin de electronice, de exemplu la Domo, și compară prețurile unor tastaturi cu caracteristici asemănătoare. Rezultă de aici că costurile de producție nu sînt mai mari, sau chiar dacă ar fi mai mari diferența e practic infimă, din moment ce producătorul n-a simțit nevoia să transfere costul crescut asupra cumpărătorului.

Să presupunem că un soft existent acum nu e compatibil cu scrierea cu diacritice. Dar asta nu înseamnă că trebuie să rămînă așa. Producătorul care vrea să-și mărească numărul de clienți trebuie să actualizeze softul, adică să scoată o versiune care să fie compatibilă cu cît mai multe sisteme de scriere, deci să fie compatibilă Unicode. Și aici nu vorbim de Rumînia, ci de lumea întreagă, mai ales de țările din Asia, care au populații în creștere. Producătorii de softuri își vor face produsele compatibile Unicode nu de dragul Rumîniei, ci de dragul țărilor Asiatice unde profiturile sînt mult mai mari, pentru că și populația e mult mai mare.

View PostBarboso, on 01 iunie 2015 - 01:45, said:

Mac sa-ti iei tu !
Iar acel HP, judecand dupa pret, e petarda.  Iarasi, ia-ti tu asa ceva !

Un calculator portabil de 2600 de lei este un calculator decent, nicidecum o petardă. Poate că tu îți închipui că acronimul HP reprezintă prescurtarea de la "Hiper-Petarde" sau de la "Hîrburi și Petarde". E bine, nu e deloc așa. Compania HP trebuie lăudată pentru faptul că oferă în Rumînia o gamă largă de calculatoare portabile, cu prețuri de la 1000 la 4000 de lei, toate avînd tastaturi cu diacritice.

Eu am spus că la supermagazinul Cora vizitat de mine era disponibil un model de portabil HP care costa 2600 de lei. Însă există și modele HP cu caracteristici tehnice superioare. Mergi la un magazin specializat în electronice și electrocasnice și te vei convinge de asta. Du-te de exemplu la Flanco și vei vedea că există o masă separată pentru calculatoarele portabile HP. Uite niște modele mai scumpe văzute de mine, care au tastaturi cu diacritice:

HP Pavilion 15-P102NQ: Intel Core i7; GeForce 840M 2 GB; 12 GB RAM; Rezoluție 1366 x 768 => 2999 Lei
HP Envy 15-K100NQ: Intel Core i5; GeForce 840M 2 GB; 16 GB RAM; Rezoluție 1920 x 1080 => 3799 Lei
HP Pavilion 15-P253NQ: Intel Core i7; GeForce 840M 4 GB; 16 GB RAM; Rezoluție 1366 x 768 => 3999 Lei

View PostBarboso, on 01 iunie 2015 - 11:06, said:

De pe SP:
Mda...
Decat asa ceva, fara ezitare prefer scrierea fara diacritice.

Pe Softpedia mai există încă mici probleme legate de afișarea scrierii cu diacritice. Nu sînt importante și în nici un caz nu trebuie să-i descurajeze pe cei care vor să scrie corect. O astfel de problemă e legată de folosirea editorului rapid, aflat în josul paginii firului de discuție, care pur și simplu înlocuiește diacriticele din textele citate cu niște caractere ciudate. Cine scrie cu diacritice trebuie să folosească doar editorul complet, aflat pe o pagină separată, care apare la clicarea pe butonul "Mai multe opțiuni de răspuns" [More Reply Options] dacă mesajul n-a fost scris încă, sau la clicarea pe butonul "Folosește editorul complet" [Use Full Editor] dacă mesajul a fost deja scris. Acesta nu creează probleme cu diacriticele din textele citate.

Edited by Crugasic, 01 June 2015 - 20:23.


#374
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

View PostCrugasic, on 01 iunie 2015 - 20:19, said:

Tastaturile cu diacritice existente în magazine nu sînt mai scumpe decît tastaturile fără diacritice. Ca să te convingi, mergi într-un magazin de electronice, de exemplu la Domo, şi compară preţurile unor tastaturi cu caracteristici asemănătoare. Rezultă de aici că costurile de producţie nu sînt mai mari, sau chiar dacă ar fi mai mari diferenţa e practic infimă, din moment ce producătorul n-a simţit nevoia să transfere costul crescut asupra cumpărătorului.
Tu insista.

Uite iti dau eu ceva la care sa te gandesti:
cate alte echipamente exista pe piata care nu folosesc tastaturi de PC?

View PostCrugasic, on 01 iunie 2015 - 20:19, said:

Să presupunem că un soft existent acum nu e compatibil cu scrierea cu diacritice. Dar asta nu înseamnă că trebuie să rămînă aşa. Producătorul care vrea să-şi mărească numărul de clienţi trebuie să actualizeze softul, adică să scoată o versiune care să fie compatibilă cu cît mai multe sisteme de scriere, deci să fie compatibilă Unicode. Şi aici nu vorbim de Rumînia, ci de lumea întreagă, mai ales de ţările din Asia, care au populaţii în creştere. Producătorii de softuri îşi vor face produsele compatibile Unicode nu de dragul Rumîniei, ci de dragul ţărilor Asiatice unde profiturile sînt mult mai mari, pentru că şi populaţia e mult mai mare.
Vise. Producatorii de softuri vor acoli mai aprig tara unde softurile se cumpara de pe torrente, iar populatia se va uita ca ceva la Poarta Noua pentru ca nu va intelege ce i-a lovit (propria prostie, adicalea).

Eu zic sa ziceti mersi pentru ce exista acum. Ca si asa e prea mult in comparatie cu cat da populatia inapoi pe domeniul IT.

#375
cristianadam

cristianadam

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 20.07.2010

View PostBarboso, on 01 iunie 2015 - 11:06, said:

De pe SP:

Mda...

Decat asa ceva, fara ezitare prefer scrierea fara diacritice.

Problema a fost raportată atât la Softpedia, cât și la Tapatalk. Să vedem cine rezolvă această problemă :)

Acum că roTLD va da voie cu diacritice în numele de domeniu face orice lucru posibil, chiar și trecerea forumlui Softpedia la Unicode!

#376
secarica

secarica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 367
  • Înscris: 11.03.2003

View PostCrugasic, on 01 iunie 2015 - 20:19, said:

View PostBarboso, on 01 iunie 2015 - 11:06, said:

Mda...
Decat asa ceva, fara ezitare prefer scrierea fara diacritice.
Pe Softpedia mai există încă mici probleme legate de afișarea scrierii cu diacritice. Nu sînt importante și în nici un caz nu trebuie să-i descurajeze pe cei care vor să scrie corect.
Ba problemele nu sunt de loc „mici”. Decizia de a scrie sau nu corect pe un forum aparține autorilor mesajelor, decizie care ar fi preferabil să o ia fiecare în mod liber ca să zic așa (fiecare cum are chef, convingere, posibilități); ori situația de aici îi forțează într-o anume direcție (nu contează care), independent de voința lor, din motive pur tehnice, depășite de vreme, penibile.

Știu din experiență că administratorii de aici au avut un cui cu limba română încă de la bun început, n-au vrut să audă de interfață tradusă a forumului deși nu încurca pe nimeni să existe alternativă astfel încât unii să și-o lase chiar și pe engleză dacă așa ar fi dorit, pe vremuri au obstrucționat discuțiile despre standardul de tastatură – adică ceva de interes național – iar asta cu gândaci în loc de diacritice ține de (men)ținerea cu dinții la o codare arhaică pe 8 biți, lucru care în anul 2015 ține de-acum de rea-voință și/sau de incompetență (nu știu a cui și nici nu mă freacă – posibil a celor care au fabricat forumul, sau a celor care îl administrează, sau a vreunei pisici negre care a trecut prin fața calculatorului care ține forumul etc.).

Cristi

#377
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

View Postcristianadam, on 01 iunie 2015 - 21:11, said:

Acum că roTLD va da voie cu diacritice în numele de domeniu face orice lucru posibil, chiar și trecerea forumlui Softpedia la Unicode!

Si mai ales face posibila mulgerea unor bani suplimentari pentru un rind adaugat intr-o baza de date. Acum daca ai un site (primele care imi vin in cap ca exemple reale cu diacritice: adevarul.ro, bucuresti.ro, constanta.ro) o sa trebuiasca sa scoti banul si pentru versiunea cu diacritice. Sau sa astepti sa incerce careva sa traga o teapa fie directa fie doar sa-ti fure din trafic (nu vad cum ai putea sa ai doua biznizuri legitime diferite unul pe adevarul.ro cu diacritice si unul pe "fara").

Chiar si nemtii despre care se sustinea (gresit) ca ar fi scos in afara legii tastaturile non-nemtesti tot nu promoveaza Umlauturi&crap in nume de domenii (desi le folosesc mult mai mult ca noi in scrierea de texte normale). Exemple:

- primul site nemtesc cu Umlaut pe alexa: http://www.sueddeutsche.de/
- primele 5 orase cu Umlauturi pe wikipedia:

http://de.wikipedia....g/wiki/MĂŒnchen Webpräsenz:  www.muenchen.de
http://de.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ln Webpräsenz:  www.stadt-koeln.de
http://de.wikipedia....iki/DĂŒsseldorf Webpräsenz:  duesseldorf.de
http://de.wikipedia..../wiki/NĂŒrnberg Webpräsenz:  www.nuernberg.de
http://de.wikipedia....önchengladbach Webpräsenz:  moenchengladbach.de

#378
cristianadam

cristianadam

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 20.07.2010
Dacă merg la www.köln.de mă redirectează fain frumos la www.koeln.de. Mă aștept la același lucru de la www.brașov.ro

Folosirea diacriticelor nu trebuie penalizată.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate