Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 

Reintroducerea stagiului militar obligatoriu?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
619 replies to this topic

Poll: Stagiului militar obligatoriu in Romania (300 member(s) have cast votes)

Credeti ca e utila reintroducerea stagiului militar obligatoriu?

  1. Da, consider ca e nevoie de stagiu militar obligatoriu (125 votes [41.67%])

    Percentage of vote: 41.67%

  2. Nu e nevoie de stagiu militar obligatoriu (175 votes [58.33%])

    Percentage of vote: 58.33%

Vote Guests cannot vote

#1
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,360
  • Înscris: 22.10.2006
Îngrijorate de atitudinea Rusiei, ţările est-europene recurg la forţe de apărare civile

Quote

Krzysztof Nowak este student, nu militar, dar nu îţi poţi da seama de acest lucru din imaginea pe care o afişează. Tânărul în vârstă de 22 de ani poartă uniformă poloneză cu insignă şi bocanci de armată. El s-a tuns scurt încă de când ţara lui a decis că abilităţile sale de a trage cu arma ar putea fi necesare pe fondul temerilor de extindere peste graniţă a conflictului din Ucraina.

Străbunicul lui Nowak a luptat în mişcarea de rezistenţă împotriva germanilor, afirmă el cu mândrie, adăugând: "Familia noastră este foarte patrioată, dacă ţara este în pericol, trebuie să o protejezi".

El nu este singurul care are o astfel de atitudine, nici în Polonia, nici în statele conduse altădată de guverne comuniste aliate Uniunii Sovietice.
Multe perspective s-au schimbat după ce Rusia a anexat Crimeea în urmă cu un an, în estul Ucrainei a izbucnit un conflict şi Rusia a început să îşi ameninţe vecinii. Un studiu recent arată că aproximativ 30 la sută dintre polonezi s-ar alătura unor grupări militare sau paramilitare dacă ţara lor ar fi atacată.

Această atitudine prevalează în rândul bărbaţilor tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, educaţi şi care cunosc istoria şi au modele în familie precum Novak. Susţinerea faţă de efectuarea stagiului militar a crescut, 60 la sută dintre polonezi susţinând în prezent reintroducerea recrutării.
"De la începutul conflictului din Ucraina, putem remarca o inversare completă a stării anterioare", a declarat Marcin Duma, unul dintre autorii studiului polonez.

Pentru 83 la sută dintre polonezi, Rusia este cea mai mare ameninţare. Iniţiativele de apărare sunt momente de reuniune. Cluburile de tir şi organizaţiile de apărare civilă sunt pregătite să ofere numeroşi "războinici de weekend" care să apere ţara, după ce le-au oferit instrucţie militară elementară. Militarii cu vechime se implică, de asemenea.

"Trebuie să folosim acest potenţial", a declarat generalul polonez Boguslaw Pacek, care a fost adus de la pensie în noiembrie pentru a ajuta la organizarea unei forţe complementare de apărare naţională.

Se au în vedere şi antrenamente comune cu rezerviştii şi militarii în termen, în timp ce se dezvoltă o structură de apărare regională care reuneşte militari profesionişti şi grupări civile, afirmă ministrul Apărării, Tomasz Siemoniak.

De vreme ce 45.000 de polonezi sunt implicaţi în diverse forme de instrucţie militară, grupul de potenţial combatanţi este mare.
O situaţie similară se întâlneşte şi în republicile baltice vecine, care sunt foarte preocupate de ce se întâmplă în Ucraina.

Mulţi cetăţeni se antrenează acum în miliţii locale, pregătindu-se voluntar să îşi apere ţara în caz de urgenţă. În Letonia, unde miliţia Zemessardze are aproximativ 8.000 de membri, sondajele arată că 60 la sută din populaţie este pregătită să ridice armele.

În Estonia, 3.000 de militari de profesie sunt susţinuţi de aproximativ 15.000 de membri ai forţelor de apărare Kaitseliit, mai avansaţi decât omologii lor din Polonia. Conduşi de ofiţeri ai armatei, aceşti soldaţi de weekend reprezintă o parte esenţială a apărării naţionale.

Lituania a reintrodus în martie serviciul militar pentru următorii cinci ani, cerându-le primilor 3.500 de tineri să îşi satisfacă stagiul militar de nouă luni în această toamnă.

Ca şi celelalte două state baltice membre NATO, Lituania vede acum o "ameninţare reală" la adresa securităţii sale şi trebuie să fie capabilă să se apere timp de trei zile până la sosirea ajutoarelor, afirmă preşedintele Dalia Grybauskaite.

Îngrijorări privind pregătirea de luptă au apărut şi în Cehia, în timp ce amintirile din perioada invaziei din 1968 sunt încă vii. Ministrul Apărării, Martin Stropnicky, vrea să reintroducă stagiul militar după zece ani. Cabinetul încă dezbate această propunere. Dacă va fi aprobată, femeile vor fi, de asemenea, evaluate din punct de vedere al pregătirii fizice pentru serviciul millitar.

În cazul unei ameninţări specifice, va fi introdus un stagiu militar elementar de trei luni.

"După cum văd, acest lucru se va întâmpla dacă Rusia se implică într-o aventură militară în ţările baltice", a declarat Stropnicky.
Praga este neliniştită de faptul că trebuie să se bazeze doar pe o armată profesionistă formată din 20.000 de militari. Un sondaj recent arată că peste 60 la sută din populaţie susţine introducerea instrucţiei militare extinse.

Mediafax

Romanul are tendinta sa prefere "apararea de la D-zeu (nato)", dar realitatea este ca cei in putere nu stiu sa foloseasca o arma ca sa isi protejeze familia/statul.

Am facut armata cu cai cu multa vreme in urma, la "TR" si mi s-a parut o porcarie, pentru ca perioada era lunga, iar utilitatea discutabila.

Consider ca nu am are rost sa vorbim despre drama in care principala activate era batutul pasului de gasca, spalatul pe jos si munca la GAZ.

Consider ca societatea noastra trebuie sa se trezeasca din acest "dolce far niente"

Cred ca suntem in stare sa facem stagii de pregatire militara intensiva de sa zicem 3 luni/an, timp de 3 ani dupa terminarea liceului.

E o mare diferenta in a trage cu arma in CS vs realitate.

Problema este insa mentalitatea.
Sa nu uitam ca inainte de "abolire", jumatate din tinerii patriei sufereau de diverse handicapuri -> incompatibile cu executarea stagiului militar.
Eu sunt convins ca noi suntem romani, dar in caz de "barbatie", va fi migratie catre granite in SUV-uri care vor depasi coloana de plebei.

#2
Byblos4

Byblos4

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,664
  • Înscris: 26.09.2014
Eu am alta idee.

Fiecare sa-si protejeze familia, tara care nu ne-a oferit nimic s-o dam gratis.

Edited by Byblos4, 01 April 2015 - 22:24.


#3
Adi blondu

Adi blondu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,724
  • Înscris: 05.01.2007
Doamne,ajuta sa se faca din nou armata!Posted Image

#4
IslamGambit

IslamGambit

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 343
  • Înscris: 21.03.2015
O idee foarte buna! Doi ani la baieti si un an la fete. In sase ani deja suntem o forta.

#5
newbie13

newbie13

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,010
  • Înscris: 13.12.2009
da, doar ca nu.
romania are vreo 100.000 de militari profesionisti, parca. acestia sunt sufiecienti pentru a apara tara pana la venirea aliatilor, problema e la dotarea tehnica. avioane, nave, tancuri, sisteme de rachete.... suntem in 2015

#6
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,857
  • Înscris: 06.10.2003
Cred ca esenta nu e stagiul militar obligatoriu ci motivul pentru care Polonia e la 100 de ani de noi

Quote

Străbunicul lui Nowak a luptat în mişcarea de rezistenţă împotriva germanilor, afirmă el cu mândrie, adăugând: "Familia noastră este foarte patrioată, dacă ţara este în pericol, trebuie să o protejezi".


#7
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,120
  • Înscris: 22.05.2003

 newbie13, on 01 aprilie 2015 - 22:35, said:

da, doar ca nu.
romania are vreo 100.000 de militari profesionisti, parca. acestia sunt sufiecienti pentru a apara tara pana la venirea aliatilor, problema e la dotarea tehnica. avioane, nave, tancuri, sisteme de rachete.... suntem in 2015

Tu ai adunat acolo si serviciile de "paza si protectie" gen BGS ? Posted Image

http://ro.wikipedia...._trupe_militare

In cei 73 300 estimativ, cred ca au bagat si medici, bucatari, personal TESA Posted Image

Dupa cum vezi, razboiul e de gherila urbana, nu mai e de transee sau atomic.

#8
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Pregatirea militara neprofesionista este frectie pe campul de lupta. Carne de tun pentru profesionisti. Practic , un militar de cariera corect pregatit , poate elimina , avand armament identic , un batalion de " militari in termen " , indiferent de pregatirea acestora .
Dar , reintroducerea serviciului militar , ar fi utila. Tinerii de azi , au atitudini total anormale fata de disciplina , fata de morala . O tabaceala din partea unor gradati imbecili , i-ar aduce cu picioarele pe pamant si ar invata sa aprecieze atat libertatea cat si disciplina personala .

#9
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,120
  • Înscris: 22.05.2003
Am o prietena evreica care se mandrea cu cei 3 ani ai sai de militarie obligatorie.
Si din ce imi povestea, era pe bune.
Nu se sustrage nimeni!

La noi cred ca ar urla toata generatia PRO ca din gura de sarpe si ar emigra cand vine hartia de incorporare.

Ultimul fraier stinge lumina.
Da, suntem niste lasi!

Am adaugat chestionar

#10
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,500
  • Înscris: 13.06.2004
Mda... ar fi o prostie maximă. Am 33 şi ceva de ani. Dacă s-ar reintorduce, m-aş tira urgent.
Vreau să învăţ să trag cu arma, vreau să învăţ unele tehnici militare, dar nu vreau să mă fută vreun dement la cap.
În România e oroare de serviciul militar obligatoriu din cauza condiţiilor care au fost până acuma.

Edited by djl, 01 April 2015 - 22:43.


#11
IslamGambit

IslamGambit

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 343
  • Înscris: 21.03.2015

 JurasikMan, on 01 aprilie 2015 - 22:40, said:

Pregatirea militara neprofesionista este frectie pe campul de lupta. Carne de tun pentru profesionisti. Practic , un militar de cariera corect pregatit , poate elimina , avand armament identic , un batalion de " militari in termen " , indiferent de pregatirea acestora .
Dar , reintroducerea serviciului militar , ar fi utila. Tinerii de azi , au atitudini total anormale fata de disciplina , fata de morala . O tabaceala din partea unor gradati imbecili , i-ar aduce cu picioarele pe pamant si ar invata sa aprecieze atat libertatea cat si disciplina personala .

Nu militez pentru reintoarcerea la armata pe care am experimentat-o noi, astia mai vechi...Aia era bataie de joc, nu armata...

#12
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,906
  • Înscris: 01.01.2010
Sa ne aparam de cine?! De rusi?! Lol. O tara ca a noastra are armata de parada. Atat.

#13
IslamGambit

IslamGambit

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 343
  • Înscris: 21.03.2015

 YOUR_GOD, on 01 aprilie 2015 - 22:44, said:

Sa ne aparam de cine?! De rusi?! Lol. O tara ca a noastra are armata de parada. Atat.

Pe teren nu-i chiar asa...Una e sa ai in fiecare casa un tragator si alta e sai ai pe unii care se uita la arma ca la matura...

#14
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,906
  • Înscris: 01.01.2010
Serios acum...ce sanse am avea noi, chiar si cu armata, sa castigam un razboi, oricare ar fi el?!

#15
liviu_np

liviu_np

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,191
  • Înscris: 05.06.2006

 shiva, on 01 aprilie 2015 - 22:36, said:

ci motivul pentru care Polonia e la 100 de ani de noi
Inainte, nu-i asa?

Eu nu-mi as apara tara pentru ca tara mea este una corupta, plina de hoti. Nu vreau sa-i apar pe ei si sa le protejez averile pe care le viseaza cum sa se inmulteasca atunci cand dorm prin parlament.
Am facut armata pe timpul lui Ceausescu. Conditia fizica nu o mai am pe cea de atunci, dar de trs cu arma cred ca o fac destul de bine. Sunt convins ca razboaiele de acum nu se mai poarta ca acum 100 de ani, dar... sunt multe semne de intrebare

#16
colt45

colt45

    The Truth is Out There! Open your Mind and you will See It.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,772
  • Înscris: 26.04.2007

 Adm, on 01 aprilie 2015 - 22:42, said:

Da, suntem niste lasi!

mai ai o sansa sa te schimbi ... inca nu a batut gongul

#17
dapix1234

dapix1234

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,118
  • Înscris: 15.11.2012

 IslamGambit, on 01 aprilie 2015 - 22:43, said:

Nu militez pentru reintoarcerea la armata pe care am experimentat-o noi, astia mai vechi...Aia era bataie de joc, nu armata...

Indiferent de conditii armata este o bataie de joc.

#18
colt45

colt45

    The Truth is Out There! Open your Mind and you will See It.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,772
  • Înscris: 26.04.2007

 liviu_np, on 01 aprilie 2015 - 22:48, said:


Inainte, nu-i asa?

Eu nu-mi as apara tara pentru ca tara mea este una corupta, plina de hoti. Nu vreau sa-i apar pe ei si sa le protejez averile pe care le viseaza cum sa se inmulteasca atunci cand dorm prin parlament.
Am facut armata pe timpul lui Ceausescu. Conditia fizica nu o mai am pe cea de atunci, dar de trs cu arma cred ca o fac destul de bine. Sunt convins ca razboaiele de acum nu se mai poarta ca acum 100 de ani, dar... sunt multe semne de intrebare

nu trebuie sa uiti ca orice catastrofa, si razboiul este o catastrofa, este o premisa pentru schimbarea valorilor sociale

poate ca e mai bun un cutremur de 9 grade ... dezastrul ar fi similar dar empatia sociala ar fi de alta natura

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate