Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 

Flicker

- - - - -
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
Spawn

Spawn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 71
  • Înscris: 27.11.2003
Subiectul:
LED Monitors can cause headaches due to flicker

Pulse Width Modulation


Flickering backlight - just a myth?

Flickering display due to PWM

CCFL vs. LED screen backlight – is LED really better?

LED-Backlighting Can Cause Migraine Headaches


Daca aveti probleme de genul dureri de cap, ameteli, stari de greata etc una din cauze ar putea fi... TV-ul.
Daca la monitor mai poti diminua luminozitatea din setarile placii video, la TV nu poti decat sa stai cu luminile aprinse... sau cu ochelari de soare.
Pentru a verifica, setati backlight pe maxim, fluturati un creion sau chiar degetul aratator in fata ecranului pe un fond alb sau luminos; continuati miscarea in timp ce micsorati backlight-ul. Daca observati aparitia unui efect stroboscopic, TV-ul are flicker. Daca nu, foarte bine, frecventa PWM e destul de mare sau TV-ul nu foloseste PWM pentru micsorarea backlight.
M-am uitat la cateva TV-uri din cele expuse prin magazine. Trebuie specificat faptul ca in magazine TV-urile merg cu backlight max (in mod Dynamic de regula), astfel ca efectul stroboscopic nu se manifesta. Pentru a testa trebuie scazut backlight-ul. Sau ce traducere cretina are in meniurile in romana.
Dezastru. Samsung: flicker. Panasonic: flicker. LG: flicker. Philips: flicker. Sony: NOT flicker.
Yap. Chiar si cel mai ieftin Sony 32" clasa R nu are flicker. Unii zic ca Sony ar fi PWM free, altii c-ar avea frecventa PWM destul de mare, 500Hz. De specificat ca sunt unele functii care introduc flicker, n-am retinut exact, la 50W815 parca erau vreo 2 setari Motionflow care induceau flicker.
N-am avut posibilitatea sa ma joc la setari la toate. La Panasonic AS640 flickerul e prezent indiferent de setarea IFC. La Samsung H6400 la fel, indiferent de setarea Motion Plus. La F8000 efectul era mai putin pronuntat, cica ar avea 200Hz (frecventa PWM) dar tot era. Tot cica, "The backlight frequency is controlled from the software running on the TV's mainboard, meaning that the same effect can be achieved without hardware modifications if someone could hack this into the firmware." Suna plauzibil, pentru ca PWM reduction with IntelPWMControl (on Thinkpad T410 LED LCD) Dac-ar merge si cu un TV legat la o placa video Intel? Nu cred.
Motivul pentru care niciunul din producatorii de TV-uri nu mentioneaza nimic de "flicker free tehnology" (ca de ex unii producatori de monitoare, ca BenQ, Acer sau ViewSonic) este unul tehnic: unul din artificiile introduse de producatori pentru compensarea problemelor - inerente tehnologiei LCD - aparute la afisarea obiectelor in miscare se bazeaza tocmai pe strobing. Care la ~100Hz =flicker.
Ceva discutie aici.
Topic cu ceva TV testate, dar putine.
Ideal ar fi sa stabilim exact ce modele nu prezinta flicker la micsorarea Backlight. Si eventual care din functii induc flicker. Hai, fluturati-va dejtu' si dati cu feedbacku'!

#2
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 06.03.2005
Asta este unul din cele mai puternice motive pentru care tv-ul nu este bun pe post de monitor pentru PC.
La luminozitate 100% nici un LCD nu flickere, luminozitatea se modifica prin modulatia  impulsurilor backlight.
Tot asa nu se mai precizeaza timpul de raspuns ca la monitoare, exista doar unele masuratori de lag.

#3
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
O fi. Dar este neinsemnat in practica folosit pentru ce a fost conceput adica, ca si televizor

#4
Hansolo

Hansolo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,475
  • Înscris: 17.09.2007
@Spawn, ti-am dat like pentru ca link-urile sunt bune, chiar daca pe unele (TFTCentral) le stiam deja.
Acum n-am avut timp sa aprofundez, am miscat degetul ca turbatul la televizoarele din dotare (Veryo, Philips, Samsung) si n-am vazut nici un efect stroboscopic. Mentionez ca nici un TV nu are camera in dotare, trebuia cumva sa aiba asa ceva? Posted Image
Cum ai facut prin magazin testul?

Lasand gluma la o parte asa cum se mentiona pe link-ul de la cehi sunt diferite ,,flickere", unele de la controlul backlight, altele de la BFI sau backlight scanning (aproape toate TV mai noi au BLS). Mai bagi si flicker de la ochelari 3D si ai o gama completa.
Cum mentiona pe unul din link-uri Mark Rejhon, la sample and hold daca nu vrei blur ai flicker mai mult sau mai putin sau interpolare, blurul e inerent sample-and-hold.
O sa incerc sa imprumut DSLR-ul fiicei mele pentru unele teste cand am timp.
Personal nu sunt de acord ca flicker-ul la TV e neinsemnat in practica, daca review-erii nu trateaza anumite subiecte nu inseamna ca ele nu exista iar lipsa de transparenta a producatorilor in privinta aspectelor tehnice (de control backlight) da de gandit, cat timp la monitoare nu se intampla asta.

#5
Spawn

Spawn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 71
  • Înscris: 27.11.2003
Sharp n-am mai găsit în magazine, dar experienta lui cosito cu LC50LE752V îmi sună exact a PWM flicker. Știu cum e, am pățit și eu, la monitor stau cu brightness maxim și redus din placa video. Sunt niște stări de amețeală și de greață față de care "răul de mașină" e o plimbare în parc. Și durează zile. Țin minte că până mi-am revenit percepeam vizibil flicker-ul de la un TV CRT fără niciun artificiu. N-am găsit nicaieri vreo metodă medicală de testare. Un examen ocular nu relevă nimic.

Edited by Spawn, 26 March 2015 - 16:24.


#6
Andi Pavel

Andi Pavel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,967
  • Înscris: 06.02.2006
Eh, in experienta aceea cosito tocmai trecea de la LG la Sharp...Poate sa confirme.

#7
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 06.03.2005
TV-urile CRT flickere salbatic, eu le vad si nu inteleg cum m-am uitat atitia ani fara sa ma deranjeze, acum ma obsedeaza.Am avut prin garaj vreo 3 modele mici 50-54cm  Panasonic, Daewo, JVC si pur si simplu nu puteam sa vad imaginea ma uitam fascinat cum flickere.Special am intrebat alte persoane daca observa ceva in neregula cu imaginea si nimeni, absolut nimeni nu era deranjat de clipire...ziceau ca se vad normal sau au erori de convergenta de geometrie chestii normale la tub.
La fel si in magazine, raftul cu CRT imi atrage atentia ca stroboscoapele politiei.
In legatura cu timpul de raspuns eu cred ca la tv-uri se traduce prin rezolutia in miscare, la monitoare un timp de raspuns prost se evidentiaza prin imagine blur la miscare.Macar CRT-urile nu sufereau la asta.

#8
Andi Pavel

Andi Pavel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,967
  • Înscris: 06.02.2006
Da, şi eu la fel, văd flicker în draci la crt-uri şi plasmă. Înainte nu-mi dădeam seama de flicker pe crt, acum nu m-aş mai putea uita la el, atât de deranjant mi se pare. Dar pe plasmă l-am observat încă de la început, de când am văzut prima plasmă şi până am văzut-o pe ultima.

#9
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Pentru ca este refresh display real. La fel vei vedea si pe lcd cu BFI. Asta se vede strict in comparatie cu alte lcd-uri de pe langa plasma. In casa nu se observa sau se observa cu coltul ochiului, deci nu privind direct, daca este ceva foarte luminos pe ecran.

#10
Hansolo

Hansolo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,475
  • Înscris: 17.09.2007
Nu, CRT si plasma nu au flicker similar LCD cu BFI, e mai redus; cele mentionate la care era flicker mare motivul era de frecventa redusa de baleiere a fasciculului (si remanenta fosforului) respectiv PWM redus la plasma (corectat la ultimele modele cu acel subfield mare).
CRT si plasma fiind impuls starea normala e stins, informatia luminoasa apare doar cand e necesar; la LCD fiind sample-and-hold inserarea de cadre negre provoaca flicker mult mai pronuntat iar la PWM conteaza durata de serviciu (cat timp e stins/aprins) alaturi de frecventa PWM.
Doar LCD cu interpolare si fara PWM nu au flicker.
Eu sincer de cand am trecut de la CRT Trinitron la LCD am simtit o scadere masiva la confort. Si nu discut de LCD (monitoare) ieftine, primul a fost un Neovo de 3000RON (o gramada de bani) iar al doilea un HP de 2500.

Edited by Hansolo, 26 March 2015 - 21:45.


#11
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,622
  • Înscris: 06.03.2005
La plasma nu "reusesc" sa vad flicker si am avut cel putin 5 modele din 2006 pana acum.Dither, posterizare, green-trail se vad in anumite situatii dar clipire deloc.Probabil deoarece refresh-ul minim este de 100Hz.La monitoarele de PC CRT mergeam pe 75Hz sau chiar 85Hz pe FD Trinitron si nu ma deranja deloc.

#12
Spawn

Spawn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 71
  • Înscris: 27.11.2003
Flickerul PWM are minim 100Hz, nu e vizibil direct. Dar efectul există.
Pen test cam așa se face. Sau ținându-l cu 2 degete, între degetul mare și cel arătător.

#13
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,176
  • Înscris: 16.10.2008
Intr-una din camere am un Phillips 39PFL3008 ,din ala "ultra low entry level" ,ama dat vreo 8 mil pe el. Din ala facut in Turcia de Vestel. E singurul la care nu vad flicker aproape deloc ,doar daca sunt in stare proasta cu nervii. Pe Samsungul lu fi'miu se vede ca dracu ,

#14
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,113
  • Înscris: 04.02.2011
Aceiași problemă și la mine.
https://forum.softpe...2#entry22515662

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate