Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 

Incrustatie dentara vs plomba clasica

- - - - -
  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
AlexandruMihai92

AlexandruMihai92

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 16.03.2015
Salut!
Anul trecut in vara m-am dus la dentist sa-mi rezolv niste carii, dintre care una fiind mai profunda la o masea. Initial mi s-a spus ca mi se va face tratament endodontic, insa cand a inceput sa lucreze, a curatat caria si a plombat-o, spunandu-mi ca daca ma doare sa ma intorc. A fost ok cateva luni, dupa care am inceput rar sa simt dureri puternice dar foarte scurte (1 sec), dupa care am inceput sa am o jena la orice era putin mai rece sau cald. Sambata am fost din nou, si a inceput tratamentul endodontic. Nu stiu ce mi-a facut, la sfarsit cand l-am intrebat mi-a spus ca mi-a omorat o parte din nerv si ca data viitoare o sa-mi omore si restul si o sa umble pe canale. Acum vad ca la cald/rece nu mai ma doare, insa ma doare cand mestec, astfel ca nu pot manca pe ea. E normal?
Cealalta nedumerire este ce tratament sa urmez in continuare. Mi-a spus ca pot alege o plomba clasica, sau pot alege o plomba mai rezistenta facuta in laborator, care nu este ca o coroana, in sensul ca nu se polizeaza din masea atat de mult. Acasa am cautat pe internet si cred ca s-a referit la incrustatie dentara. Maseaua mea va fi fara nerv, si vreau sa o pastrez cat mai mult posibil (as vrea toata viata daca se poate Posted Image). Cat de indicata este o astfel de plomba pentru situatia mea? Merita atat de mult fata de una clasica sau eventual fata de o coroana? Pretul este foarte mare (pentru mine cel putin) si nu prea imi permit, insa vreau ceva care sa fie bun si sa nu-mi faca probleme peste cativa ani.

#2
sun_kid

sun_kid

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,263
  • Înscris: 28.05.2012
e normal sa simti dureri vreo 2-3 zile dupa scoaterea nervului,zona e traumatizata. anormal e sa-ti scoata nervul in etape. trebuia tot nervul maselei scos intr-o singura vizita!

#3
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006

 AlexandruMihai92, on 16 martie 2015 - 21:06, said:

Maseaua mea va fi fara nerv, si vreau sa o pastrez cat mai mult posibil (as vrea toata viata daca se poate Posted Image). Cat de indicata este o astfel de plomba pentru situatia mea? Merita atat de mult fata de una clasica sau eventual fata de o coroana? Pretul este foarte mare (pentru mine cel putin) si nu prea imi permit, insa vreau ceva care sa fie bun si sa nu-mi faca probleme peste cativa ani.
Varianta cea mai rezistenta pe termen lung ar fi coroana.
Cu incrustatie dentara sau obturatie din compozit te supui unor riscuri mai mari de fractura verticala a radacinei (caz in care se va recurge la extractie).

#4
AlexandruMihai92

AlexandruMihai92

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 16.03.2015
Banuiesc ca pentru coroana, se va umple gaura din masea cu acelasi material ca pentru plomba clasica (practic se va face tratamentul "clasic") dupa care se va poliza maseaua si se va lua amprenta pentru coroana? Intreb pentru ca daca este asa, ma gandesc ca as putea sa mai stau cateva luni cu plomba clasica, mai ales ca intentionez si un tratament ortodontic care s-ar putea sa-mi modifice modul in care calca dinitii si coroana sa nu mai fie buna.

#5
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
Se pune un pivot in spatiul ramas.
Daca intentionezi sa urmezi tratament ortodontic nu are rost sa-ti pui acum coroana, cel putin nu definitiva.

#6
ripper

ripper

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,257
  • Înscris: 25.03.2002

 gumball3000, on 16 martie 2015 - 22:08, said:

Varianta cea mai rezistenta pe termen lung ar fi coroana.
Cu incrustatie dentara sau obturatie din compozit te supui unor riscuri mai mari de fractura verticala a radacinei (caz in care se va recurge la extractie).
Te supui o lae unor riscuri mai mari. Te rog eu, scrie-ti in semnatura aia ceva, sa nu mai ia lumea de bune toate lucrurile aberante pe care le scrii.
Incrustatia din Emax e mult peste un pivot si-o coroana. Din cauza pivotului, ai o tona de riscuri mai mari la fracturarea radacinii. Plus restul inconvenientelor coroanei.

#7
AlexandruMihai92

AlexandruMihai92

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 16.03.2015
Bun, acum sunt si mai in ceata Posted Image . Ce sa aleg pana la urma? Plomba normala sau incrustatia? (evident e mai buna incrustatia, insa vreau sa stiu daca merita banii, daca o plomba normala ma tine, sa zicem, 5 ani si incrustia 6, iar dupa ajung tot la coroana, nu am facut nimic). Repet, maseaua va fi "moarta", asta nu e un lucru ce poate influenta (din cate citesc pe internet vad ca se recomanda pentru dintii vitali, de cei fara nerv nu scrie nimic)?

#8
Flyboy_RO

Flyboy_RO

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 122
  • Înscris: 29.03.2008
@ripper: hai sa continuam discutia pe alt ton pentru ca sincer nu vad valoare adaugata in a da de pamant cu unul sau cu altul. Omul a cerut opinii, o sa ii dam fiecare opiniile noastre intr-un mod civilizat.

@AlexandruMihai92: Pe scurt, orice dinte care nu mai este vital prezinta un risc de fractura pe termen lung - riscul fiind direct dependent de cantitatea de tesut dur restant la nivelul coroanei, numarul peretilor coronari ramasi, pozitia pe arcada, sacrificiul de substanta facut la devitalizare, implantarea sa in os precum modul si cantitatea de forte aplicate pe el.

Discutam de un dinte devital, ca atare orice proces metabolic este absent si ca atare si orice posibilitate de a depune dentina secundara si/sau a semnala ca ceva nu este in regula acolo (asa cum ai patit cu durerile tale pulpare.

Solutia pe care eu o recomand in acest caz (retine ca poti oricand afla mai multe opinii de la mai multi medici, fiind dreptul tau fundamental) este armarea dintelui cu un (sau doi) pivoti de fibra de sticla, reconstructia zonei absente (a bontului dentar) cu un material special destinat acestui lucru, si acoperirea cu o coroana dentara, preferabil ceramica.

De ce nu recomand eu incrustatii in acest caz (fiecare medic poate avea alta parere, bazata pe practica si experienta)?

Fortele care actioneaza pe o plomba (implicit o incrustatie, fiindca au acelasi mod de aplicare, respectiv inserare in coroana dentara) se propaga divergent de centrul dintelui. In timp, adeziunea plombei sau a incrustatiei va ceda si aceste forte vor duce la fracturarea peretilor dintelui. Si probabil necontrolat, adica pot merge pana la fractura longitudinala a radacinii. Pe dintii vitali, intr-adevar se preteaza mai bine o incrustatie, deoarece dintele reactioneaza la presiuni altfel decat atunci cand nu mai are aport mineral si elasticitate naturala.

Coroana, prin efectul de incercuire si inchidere marginala a tuturor peretilor dintelui, asigura propagarea unei parti importante a acestor forte spre axul dintelui, deci mai fiziologic. Nota bene, preparatia pentru coroana va trebui facuta bine pentru a evita infiltratiile si a asigura un ax bn de insertie si stabilitate.


Pana la urma solutia o vei alege dupa discutia cu medicul tau, si te sfatuiesc sa ceri explicatii si detalii la fiecare pas (nu fii exhaustiv totusi :) ).

Iti doresc succes si sanatate!

#9
AlexandruMihai92

AlexandruMihai92

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 16.03.2015
Multumesc Flyboy_RO pentru raspunsul detaliat si tuturor pentru opinie.

In principiu voi ramane la plomba clasica din compozit, iar la vara/toamna cand sper sa am suficienti bani pentru a incepe un tratament ortodontic, in functie de ce va spune si medicul ortodont voi lua o decizie. Nu as vrea, asa cum am scris si mai sus, sa imi fac acum o coroana care sa nu se mai "potriveasca" mai tarziu, iar o incrustatie este prea scumpa si nu stiu daca merita, din ce vad fiind recomandata pentru dintii vitali.
Nasol este ca inca ma doare (chiar daca mai putin) maseaua daca mestec pe ea, si am 5 zile de cand am fost.

Edited by AlexandruMihai92, 18 March 2015 - 22:12.


#10
AlexandruMihai92

AlexandruMihai92

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 16.03.2015
Am si eu o intrebare? Se poate sa se omoare nervii unei masele si sa se lase canalele goale (adica sa nu se umple cu conurile acelea colorate), dupa care sa se puna o plomba provizorie, urmand ca in urmatoarea sedinta sa se umple canalele si sa se puna plomba definitiva? Prin se poate, ma refer daca se practica/e normal, eventual daca exista vreun motiv pentru care s-ar proceda asa.
Si inca ceva. E normal sa simti dupa ce ti-au fost omorati nervii unei masele ca in interiorul ei "te strange ceva"? Senzatia a aparut prima data la cateva zile dupa vizita stomatologica (cand deja durerea la masticatie pe maseaua respectiva trecuse), stateam la calculator (nu mancam sau ceva de genul), apare random, tine cateva secunde si nu e dureroasa, e doar ciudata. In plus, fata de aceeasi masea de pe partea cealalta, asta e mai sensibila daca "bat" usor cu degetul in ea.

Edited by AlexandruMihai92, 30 March 2015 - 23:39.


#11
ripper

ripper

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,257
  • Înscris: 25.03.2002
Da, la ambele intrebari. E normal.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate