Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce farmacie VET online care "...

De unde cumparați legume si fructe?

Samsung S21 ultra

Plasa de umbrire peste gard de pl...
 O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 

Despre chestia asta numita FATCA?

- - - - -
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
holyholy

holyholy

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 02.03.2015
Salutare,

Am fost acum cateva luni la BRD sa retrag niste bani dintr-un cont in USD unde primeam bani din SUA fiind freelancer, iar tipa de acolo mi-a zis ca trebuie sa completez (pentru prima oara in nu stiu cati ani) un formular cu provenienta banilor etc. si ca asa li se cere acum (eu ma gandesc la FATCA?). Mi s-a parut un abuz, mai ales ca la alta agentie nimeni nu stia absolut nimic despre asa ceva si acolo am putut retrage banii fara sa completez hartii. Am intrebat-o apoi pe aceeasi tipa de ce, unde ajung informatiile etc. si a zis ca nu stie (de vreo 3 ori chiar), apoi ca ea "crede" ca ajung, culmea, la fisc (si nu la cel romanesc, ci la cel american, ceea ce nu cred) si ca se aplica numai pentru conturile in USD. Si ca e o prevedere de cateva luni (banuiesc ca de prin iulie 2014 conform FATCA) bla bla, desi am retras bani si inainte din cont si nu m-a pus nimeni sa completez nimic. Ori acum am fost obligat efectiv sa completez o hartie unde sa scrie toate detaliile despre fiecare suma de bani primita, de la cine, etc. ceea ce e ridicol daca ai multe transferuri de la terte persoane.

Acum, primele intrebari: de ce? Totul mi se pare un abuz... secretul bancar nu se mai pastreaza?

Pe de alta parte, sunt curios daca s-a mai intamplat cuiva chestia asta? Nu vad cum s-ar aplica aici FATCA pentru ca: a) se aplica persoanelor SUA, eu nu sunt asa ceva, B) chiar daca s-ar aplica FATCA, conform acordului informatiile ar trebui furnizate fiscului romanesc apoi de la ei pleaca spre cel american, c) de ce nu am fost clar informat despre conditii, eu ca si client am clar dreptul la informare din partea bancii. Mi se pare normal sa declar eu veniturile corespunzator, nu sa fiu subiectul unui abuz al bancii in asa hal (de ce abuz? pentru ca le platesc comision alora pentru fiecare tranzactie, de aia).

Am oare dreptul sa cer lamuriri? Multumesc si astept si parerile voastre.

#2
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Normal ca e un abuz dar unul legalizat. Mafiotii plimba sume exorbitante prin conturi si nu ii intreaba nimeni de nimic si omul obisnuit e cautat si in c*r.
Si-au facut un obicei sa tot intrebe de natura banilor, sunt unii (smith & smith) care te intreaba cum a obtinut banii cel care ti i-a trimis, poti completa numai economii sau salariu, de parca economiile nu sunt facute tot din salariu sau parca e obligatia mea sa ii tin eu aluia contabilitatea. Asa se intampla cand te conduc boii. E de la romani nu de la americani.
Daca te mai pune sa completezi ce si cum spune-le si tu ca sunt trimisi de rude. Sau mai bine ii bagi in pzda ma-sii si iti muti contul in alta parte.
Cel mai bine e sa iti faci firma in alta tara cu taxe mici (Bg), faci cont asociat firmei si gata.

Edited by Friskey, 02 March 2015 - 04:56.


#3
holyholy

holyholy

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 02.03.2015
@Friskey: multumesc pentru reply.Intr-adevar, un abuz al lor. Asta inseamna ca deja aia ma va "turna" la fiscul nostru? (desi intentionez sa declar veniturile, dar macar sa stiu pe viitor) Sau, pentru ca am refuzat sa completez actele si deci nu au mare lucru de la mine, sa nu imi fac griji deocamdata? E ciudat, nu am mai patit asa ceva si da, am renuntat deja la contul ala - dar macar sa stiu cum stau lucrurile pentru banii care au fost acolo inainte sa ii retrag.

#4
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
N-au ce sa iti faca. De turnat totul se toarna, totul se inregistreaza, de fapt nici n-ar trebui sa te intrebe nimic din moment ce orice tranzactie ramane inregistrata in sistemul informatic.
Acum daca tu esti fraier si le spui ca sunt bani incasati din nu stiu ce servicii IT te pot intreba de taxe si alte chestii, daca le spui ca sunt bani trimisi cadou de la unchiu/rude/prieteni atunci ei nu pot dovedi nimic, genul asta de bani nu se impoziteaza (inca).

#5
Byblos4

Byblos4

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,664
  • Înscris: 26.09.2014
Nu e abuz, ca e ordin direct  de la Licurici Posted Image

Bancile din Romania au fost obligate sa introduca in documente paragrafe in limba engleza referitoare la FATCA

"FATCA („The US Foreign Account Tax Compliance Act”) reprezintă un set de măsuri legislative adoptate în luna martie 2010 de Senatul Statelor Unite ale Americii (SUA) cu scopul de a preveni si reduce evaziunea fiscală generată de activitatea transfrontalieră a rezidenţilor americani."

Quote

Principiile prevăzute de FATCA sunt următoarele:

instituţiile financiare nerezidente în SUA au obligaţia de a identifica şi de a raporta anual autorităţilor fiscale americane, în mod automat, informaţii specifice legate de conturile deschise de rezidenţi americani, entităţi străine cu acţionariat substanţial american, precum şi clienţi clasificaţi drept recalcitranţi;

refuzul de a comunica aceste informaţii specifice despre rezidenţii americani de către instituţiile financiare nerezidente în SUA se sancţionează conform legii americane prin aplicarea unei reţineri la sursă de 30% asupra oricăror plăţi de natura dobânzilor, dividendelor, chiriilor, primelor, anuităţilor, compensărilor, remuneraţiilor, onorariilor şi altor câştiguri anuale sau periodice fixe sau determinabile, cu sursă SUA. Această cotă este aplicabilă în cazul în care instituţiile financiare nerezidente în SUA refuză să dezvăluie identitatea şi să comunice informaţii despre clienţii lor care sunt rezidenţi americani.

Barierele privind raportarea şi reţinerea la sursă pot fi eliminate prin încheierea de către statul de rezidenţă al instituţiilor financiare cărora li se aplică prevederile FATCA a unui Acord FATCA bilateral cu autorităţile fiscale americane. În acest sens, România a iniţiat un astfel de acord pentru a facilita procesul de raportare de către instituţiile financiare române. Stadiul acordului FATCA bilateral dintre România şi SUA este descris la punctul 3 din informare.

Instituţiile financiare din România care sunt vizate în aplicarea prevederilor FATCA sunt:
instituţii de credit
instituţii custode
entităţile pentru investiţii
societăţile de asigurări.

Tare, nu?
Posted Image

Pai ori suntem cei mai tari din parcare, ori nu mai suntem !

Edited by Byblos4, 02 March 2015 - 07:59.


#6
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,533
  • Înscris: 05.12.2005
:Mie în Austria mi-au cerut declaraţie de provenienţă a banilor, în 2012, când am depus avans la credit pt. casă. Mi-au spus că pt. orice sumă peste 10.000 Euro trebuie declarată originea banilor, şi că tot la fisc ajunge.

#7
holyholy

holyholy

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 02.03.2015
@Byblos4: In nici un caz nu cred ca banca raporteaza fiscului american clientii ROMANI considerati "recalcitranti" :)) poate fiscului roman... si chiar si asa, de ce ar face-o? Pana la urma in transferurile alea scrie uneori cu ce scop au fost primiti banii, la detaliile de transfer - asa ca daca vin din ceva IT, scrie "IT-related payment" sau eu stiu. Dar, atunci eu ar trebui sa am dreptul la informare: daca sunt considerat "client recalcitrant", banca este obligata sa imi spuna asta, nu?? E dreptul la informare al clientului, consider eu.

@mihaicozac: Era vorba de o suma sub 10.000 euro, USD sau ce-or fi ei. Aceeasi suma am putut sa o ridic fara probleme de la o alta agentie.

Asadar, a intrebat cineva asa ceva vreodata la banca? A cerut detalii suplimentare? Sau e ceva de genul: noi, clientii, platim comisioane bancii, nu avem transparenta mai deloc pentru ca detaliile noastre sunt transmise, fara acordul nostru anticipat (si chiar si fara temei legal! Sa nu uitam ca FATCA se aplica persoanelor SUA!), diverselor institutiil si uite-asa ne intoarcem la povestea cu pestii care se mananca unii pe altii!

Si sa nu uitam un aspect foarte important: FATCA presupune asa - romanii transmit americanilor conturilor americanilor din Romania, iar americanii transmit romanilor conturile romanilor din SUA. Nu are nici o legatura cu transferurile din conturi ale americanilor in conturi ale romanilor! Nu sunteti de acord?

Concluzia mea de pana acum: statul abuzeaza la greu pe spinarea majoritatii. Acelasi stat care te obliga, vrei nu vrei, sa lupti si sa mori in prima linie a frontului in caz de razboi, doar pentru ca asa au votat vreo 2-300 de burti pline din parlament.

#8
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,533
  • Înscris: 05.12.2005
Sub 10.000 dolari/euro nu ai obligaţia declarării provenienţei, din câte ştiu eu. A fost probabil un abuz al băncii, cineva a dat dovadă de exces de zel, sau a fost un dobitoc care nu ştie legea..

#9
focuscsv

focuscsv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 559
  • Înscris: 27.01.2008
Nu se transmite la fisc nimic ! , ce spuneti voi de FATCA nu am auzit pana aici ,
Singura explicatie este ca indiferent daca completezi sau nu aceea declaratie (care are rol mai mult de confirmare, prin specimen de scris) sumele mai mari de 15000 euro sau echivalent, tranzactionate odata sau cumulat din mai multe tranzactii, sunt trimise la oficiul de prevenire si combatere a spalari banilor.
Ps: Daca esti curat nu ai de ce sa te agiti !
Citeste aici!

Edited by focuscsv, 02 March 2015 - 21:51.


#10
holyholy

holyholy

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 02.03.2015
@focuscsv: bun, daca nu se transmite, atunci de ce mi-a spus tipa aia de la banca (si supervizoarea ei, a venit si aia) ca doar pentru transferurile din SUA se aplica "prevederea" asta? Mai ales ca suma nu depasea acel plafon. Mie mi se parea ca nu prea au habar ele de ce trebuie declaratia aia, dar s-ar fi putut "eschiva" la fel de bine - ca sa nu zica, probabil m-or fi vazut ca am fata de terorist :))

#11
retele

retele

    Acest etern fabulos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,788
  • Înscris: 29.04.2004
Ideea de bază e că americanii și UE își înnoadă mai tare cozile în ultimii ani, în ceea ce privește combaterea evaziunii și impozitarea din orice poziție.
Mai nou, până și firme de hosting americane (fără filială în Europa) au anunțat că vor adăuga la prețurile pentru europeni TVA-ul din țara cumparătorului.
Asta după ce de ceva timp treaba cu TVA-ul de destinație era prezentă la Amazon și Ebay.

#12
iwolf

iwolf

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 11.01.2014
Azi am primit si eu de la ING actualizare de date - in legatura cu FATCA - cineva are experienta in ultima perioada legata de tema?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate