Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 

asezare boxe podea in camera

- - - - -
  • Please log in to reply
35 replies to this topic

#1
lopi

lopi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,261
  • Înscris: 11.10.2006
S-a vorbit o gramada pe tema asta. Sunt boxe de podea cu bass reflex in spate sau fata. Cele cu bass reflex in fata nu par a fi atat de sensibile de asezarea in camera.

Eu am bass reflex in spate (Magnat 802 - v-am innebunit de cap cu ele :) ). Multi zic ca se aseaza intre 30-40 cm de perete. Tot multe persoane zic in nici un caz sa nu asezi boxa lipita de perete ! Lipita pe cat posibil, oricum sunt macar 2 cm intre perete si ea.
Aici:
http://www.genelec-i...coustical/bass/
- zice ca o boxa cu bass reflex spate se poate aseza fara probleme lipita de perete (2 cm) si chiar ar fi de recomandat pentru a nu se anula basul, sa nu fie in contratimp. Deja de la o distanta de peste 20 cm, incep probleme, calcule pentru a fi bassul "in faza", sa nu se anuleze.

Se strica ceva la boxa daca o lipeste de perete, 2 cm ? Banuiesc ca tot are loc sa iese aerul din bass reflex. Si, cred ca ar fi recomandat. Cu cat ar fi mai lipit de perete, cu atat bass-ul ar fi mai puternic perceput.

Distanta dintre ele, vreau sa le asez la 2- 2.5 m si sa fac un triunghi echilateral. Aici e simplu :)

Fata de peretele lateral ?

#2
MrNiceGuy

MrNiceGuy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,002
  • Înscris: 09.02.2008
Am citit atatea comentarii despre Magnat Monitor Supreme 802 (atat pro cat si contra in egala masura) incat nu stiu ce sa mai cred. Mi-as cumpara un pack MMS 802 5.0, dar sunt in dilema. Se pare ca va trebui sa le ascult intai, insa si asa te poti insela, ca ajungi cu ele acasa si apoi "vezi" ca nu mai suna la fel ca in showroom.

#3
Protopopeus

Protopopeus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,484
  • Înscris: 23.05.2007
motanu44 detine Magnat Monitor 880 de cativa anisori si le-a mutat/plimbat/fatait prin toate colturile casei, in mod sigur poate oferi niste sfaturi practice, insa nu l-am mai zarit pe-aici in ultimele zile...

#4
Polizziano

Polizziano

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 19.04.2014
Salut.
Incepe experimentele prin a acoperi porturile BR cu burete, prosop de bucatarie mototolit, ciorapi flausatiPosted Image  etc. Nu se strica nimic. Poate prosopul impaturit in 2 iti va da un bas mai placut decat impaturit in 4... Chiar este loc de joaca... Ce melodie ai alege pt. teste?
Toate bune, Cosmin.

#5
Proiectil

Proiectil

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,007
  • Înscris: 13.07.2014
Din experienta mea in orice camera ai "sweet spot" - locul in care se aude cel mai corect basul dpdv cantitativ , si multe alte locuri in care se aude prea mult mid-bass (bubuit) sau prea insuficient (ca si cand amplificatorul nu ar avea basi la volume mici/medii).

@lopi poti pune te rog o schema cu camera (cum ai peretii/mobila si unde sunt situate boxele).

#6
bibiaudiofil

bibiaudiofil

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,644
  • Înscris: 06.02.2011

View Postlopi, on 28 februarie 2015 - 18:33, said:

- zice ca o boxa cu bass reflex spate se poate aseza fara probleme lipita de perete (2 cm) si chiar ar fi de recomandat pentru a nu se anula basul, sa nu fie in contratimp. Deja de la o distanta de peste 20 cm, incep probleme, calcule pentru a fi bassul "in faza", sa nu se anuleze.

Interpretezi ușor deformat ceea ce scrie în linkul acela Posted Image IMHO - acolo nu scrie că e bine să lipești boxa de perete, la modul general, ci că, în cazul în care simți o lipsă acută de bas, dacă lipești boxa la 2 cm de perete, vei avea bas grămadă Posted Image

Dacă urmărești doar amplificarea basului, bagă boxa la 2 cm de peretele din spate și este probabil că vei simți o îmbunătățire. Dacă urmărești să mai obții și alte lucruri (scenă stereo OK), atunci cu căt mai departe de peretele din spate și laterali, cu atât mai bine.

PS - Genelec fac monitoare foarte bune.

Edited by bibiaudiofil, 01 March 2015 - 08:52.


#7
lopi

lopi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,261
  • Înscris: 11.10.2006
Am venit dimineata acasa si m-am apucat de mutat pe aici. Camera este mare - 30 metri patrati. Sunt si dulapuri si pat si birou. Pun poze. Am eliberat cu totul un perete, cam 1/4 din camera. Gol tot. Asezat o masuta cu amplificatorul si dupa boxele si plimbat in jurul peretelui. Le-am asezat prima data la 20 cm de perete. Power si ... uau ! Se aude bestial ! Bass din plin, sunet bogat, medii, inalte de toate ! Pe bass + inalte 0, parca mai trebuia un pic sa reduc din bass ! Inaltele, nu te zgarie pe ureche, dar sunt ! M-am apropiat de perete si incepea sa se auda cumva bass-ul dublat. Lipit de perete = bass putin mai puternic, dar parca dublat, dogit. Nu se auzea frumos. Revenit la 20 cm si lasat asa. Asezat in canapea, volum de la 60 incepe sa "acopere" camera. De la 70 volum, incepe sa fie tare, sa deranjezi vecinii. La 70 volum si peste, simti gol in stomac.
E alta treaba. Bass este, medii ok, inalte mi se pare acum un pic mai putine, dar suna incomparabil mai bine. Si chiar este un sunet placut. Volumul a ramas singura problema de la 60, incepe sa fie ok, dar nu ma deranjeaza asa de tare. Oricum de la 70 - dranjezi vecinii, la 80 - deranjezi mai mult si merge si 90, dar nu prea ajung la asa valori, ca nu am de ce.
Acum, de boxe is foarte multumit. Amplificatorul, poate ar fi trebuit un Denon sau altceva.

Vechea asezare, am masuta, erau la 1 metru - 1.2 metri de perete si se auzea ca naiba. Medii, bass - putin, inalte - putin. Nu se compara deloc. Conteaza enorma asezarea ! Acum is la 20 cm de peretele din spate si la 10 cm de peretele lateral. Se recomanda 30 cm de perete lateral, dar nu mai am 2 metri macar intre boxe.

Daca le-as fi asezat de-a lungul camerei, in colt, la vreo 4 metri distanta intre ele, nu cred ca faceam bine. Mai mult separam sunetul.
https://plus.google....=CMbZhuP39_nySg

Nu cred ca imi mai bat mult capul cu asezatul acum. Cam intr-o luna le mut intr-o camera cu peretii trapez sau in una dreptunghiulara. Daca este camera trapez, e mai complicat cu asezarea sau pastrez 20 cm de peretele spate si o sa fie ok ?

@ MrNiceGuy - eu incep sa-mi schimb parerea in bine despre Magnat + Yamaha. Se aud cu mult mai bine decat inainte. Volum, tot de la 60 in sus incepe sa se auda. 60-70 cam pe acolo ascult. Boxele, acum mi se par foarte ok. Amplificator, poate mai bine merge pe Denon sau altceva. Ideal ar fi sa le asculti inainte. Eu zic ca merita, chiar si combinatia asta. Daca ai o camera mai mare, poate merita mai bine Magnat 1002 sau 2002. Daca bugetul e mai mic, is suficiente si astea ca volum. Deranjezi vecinii daca vrei.

@ Polizziano - nu am mai acoperit. Se aud foarte bine asa. Hm .... Incerc si asta, cine stie ce obtin.

@ Proiectil - am pus o schema cu camera. Ai dreptate. Conteaza enorm asezarea lor. Inainte erau inainte de birou, Cam 1-1.2 metri de la peretele cu geam+calorifer si se auzeau aiurea. Cica, din ce am mai gasit, nu prea se recomanda de asezat pe un perete cu geam sau usa. E mai bine sa le las pe parchet sau sa le pun pe covor ?

@ bibiaudiofil - multumesc de corectare. Le-am potrivit si eu. Lipit de perete, se aude bass-ul dedublat cumva. Parca ar fi doar bass-ul in ecou.

#8
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,724
  • Înscris: 04.10.2014

View Postlopi, on 01 martie 2015 - 20:02, said:

M-am apropiat de perete si incepea sa se auda cumva bass-ul dublat. Lipit de perete = bass putin mai puternic, dar parca dublat, dogit. Nu se auzea frumos.
Apropiatul sau lipitul de perete mărește bașii (intensitatea sonoră este mai mare în momentul reflexiei de perete și sunetul care se întoarce este mai puternic), dar nu îi mărește uniform în frecvență, ceea ce distorsionează sunetul. Nu e cu adevărat o soluție de mărit bașii, e mai mult o cârpeală în lipsă de altceva.

#9
MrNiceGuy

MrNiceGuy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,002
  • Înscris: 09.02.2008
La mine boxele ar urma sa fie la o distanta de peste 5 metri una de alta, ar putea sa fie vreo problema ?

#10
lopi

lopi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,261
  • Înscris: 11.10.2006
Din cat am citit pe net, distanta oprima intre 2 boxe stereo este de 1.5 - 2.5 metri. De la 3 metri, ma gandesc ca o sa auzi sunetul cam separat - ba de la o boxa, ba de la alta. Ideal ar trebuie boxele si ascultatorul sa formeze un triunghi echilateral. Daca le pui la 5 metri, cam greu sa faci triunghiul. Si daca te misti prin camera o sa percepi sunetul doar de la o boxa.
Specialistii ar recomanda, sa fie si cam 2-3 metri din spatele ascultatorului si pana in peretele din spate. Ar fi bine sa fie si cam 30 cm intre peretele lateral si boxa, asa scrie la Magnat - ar fi legat de reflexia sunetelor ...
La cum le-am asezat la mine, imi ajung 2 boxe. Dar, ascult pe canapea.

Ma gandesc, ca la o camera mare, peste 25-30 metri patrati, pentru un sunet de pretutindeni mai bine de mers pe 4 boxe sau 5.0 sau 5.1. Asa, cred ca nu ar fi o problema de 5 metri intre 2 boxe.
Sau, iti alegi un perete, fara geamuri/usi, le asez pe mijlocul peretelui si stai in directia opusa, pentru a "umple" cat mai mult din camera. Personal, nu cred ca e bine mai mult de 3 metri intre boxe. Lasi 1 metru dreapta si 1 metru stanga liber si 3 metri intre ele.

Parerea mea, nu te lua neaparat dupa mine ca nu sunt expert in domeniu. Eu is la primul sistem :) .

Edited by lopi, 01 March 2015 - 22:00.


#11
eddy_teer

eddy_teer

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,687
  • Înscris: 31.12.2013
Dacă boxele sunt noi, prea probabil după o perioadă de ”rodaj” vor avea un bas și mai evident. În plus am observat că sursa este un laptop cu placă audio externă, deci ai posibilitatea să-ți egalizezi sunetul mai potrivit gustului personal și încăperii în care sunt plasate boxele...

#12
Proiectil

Proiectil

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,007
  • Înscris: 13.07.2014

View Postlopi, on 01 martie 2015 - 20:02, said:

E mai bine sa le las pe parchet sau sa le pun pe covor ?

Eu le am pe gresie dar cu covoare puse pe jos in fata. Deci recomand cat mai multe covoare daca ai ocazia (elimina reflexiile de pe suprafetele dure intinse cum ar fi podea de gresie,parchet) , de asemenea perdele groase nu jaluzele din alea verticale subtiri, canapea/fotolii in colturi iarasi sunt binevenite carpete pe pereti (dar acum nu se mai poarta).

Cand intri intr-un cinema vezi ca toti peretii sunt acopieriti cu material fono-absorbant , asa ar trebui si acasa.

In camera respectiva daca bati din palme tare (o singura data) auzi un mic ecou dupa? Daca da , inseamna ca trebuie mai multe materiale izolatoare prin camera sau diverse obiecte de mobilier ca sa fie mai "incarcata" - stiu ca asta contravine ideii de spatiu asa de mult dorit, insa spatiul gol si atat dauneaza sunetului corect.

Edited by Proiectil, 02 March 2015 - 14:08.


#13
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004
Ia mai joaca-te cu pozitiile si vezi daca am sau nu dreptate
Postul 46 e cu explicatii:
http://forum.softped...6#entry11367139

Quote

Vezi ca ai gresit la calcule. Ceea ce trebuie sa rezulte sint frecvente. Trebuia deci sa transformi prima data distantele in metri. Anyway.
Problema se pune asa:
De-a lungul undei acustice avem pozitiile in care presiunea acustica este maxima si pozitiile in care viteza relativa a moleculelor de aer este maxima. Relatia intre cele doua marimi poate fi descrisa ca doua forme de unda sinus defazate cu 90°. Cu alte cuvinte acolo unde presiunea este maxima (numarul de molecule pe unitatea de volum este maxim) viteza relativa este minima si invers. In pozitiile  in care presiunea acustica este maxima frecventa se aude, iar in locul unde viteza moleculelor este maxima nu se aude deloc.
Atunci cind unda acustica intilneste un perete avem de-a lungul peretelui o crestere a presiunii acustice pina la maximul ce poate fi generat de unda respectiva. Motivul este dat de faptul ca moleculele de aer nu pot fi presate prin perete. Atunci cind presiunea a atins valoarea maxima, viteza moleculelor de aer atinge valoarea minima. In momentul respectiv frecventa respectiva se aude la perete la maxim, presupunind ca am putea imortaliza acest moment. Trebuie sa-ti inchipui treaba asta in mod dinamic.  Evident presiunea trebuie sa varieze, pentru ca altfel nu ai auzi nimic. Distanta intre doua puncte de presiune maxima se traduce prin lungimea de unda, care este Lambda = (Viteza sunetului)/frecventa. Practic deci daca la perete se aude la maxim, atunci la distanta Lambda/2 fata de perete nu se aude nimic in momentul cind la perete presiunea a atins valoarea maxima. La distanta Lambda/2 vom avea un punct de viteza maxima a moleculelor. Remember? Acolo unde presiunea este maxima (numarul de molecule pe unitatea de volum este maxim) viteza relativa este minima si invers. In pozitiile  in care presiunea acustica este maxima frecventa se aude, iar in locul unde viteza moleculelor este maxima nu se aude deloc.
Unda stationara se creeaza atunci cind undele directe si undele reflectate se suprapun in aceleasi puncte. Aceste puncte de suprapunere  descriu deci unda stationara. Distanta dintre doua puncte de presiune maxima este jumatate din lungimea de unda a frecventei care genereaza unda stationara. Intre doi pereti paraleli se creeaza datorita frecventei doua unde stationare, care atunci cind se suprapun incaperea este excitata la maxim pe frecventa generatoare.
Conditia de unda stationara este 2 * Dimensiunea = Lambda = (Viteza sunetului)/frecventa
In cazul A = 5,55m prima frecventa de excitatie este f= 344/(2*5,55) = ca. 31Hz. Critica este si cea de-a doua frecventa care inseamna dublul primei, deci 62Hz.
Asezarea subului se recomanda in punctele in care viteza relativa a moleculelor este maxima, pentru a scapa de excitatia incaperii pe frecventa respectiva. Cum frecventa de 62Hz este mai relevanta din punct de vedere al domeniului auditiv, trebuie sa cautam punctul de viteza relativa maxima a moleculeor la aceasta frecventa
Pentru frecventa de 62Hz se creeaza o unda stationara la care distanta intre doua fronturi de presiune maxima este 5,55m/2. Am stabilit insa ca la perete se afla intotdeauna un maxim de presiune. Practic daca unda stationara creeaza acolo maximul de presiune, distanta intre doua maxime fiind 5,55m/2, atunci urmatorul punct in care viteza maxima relativa a moleculelor este maxima (punct de presiune minima) se afla la 5,55m/4
De aici provine recomandarea cu 1/4 din lungime, 1/4 latime si 1/4 din inaltime. Daca pozitia ta de auditie este pe latura de 5,55m, ar fi bine sa respecti reteta pentru A si B, dar pe peretele cu dimensiunea de 5,55, deoarece o alta conditie de unda stationara este ca unda sa cada perpendicular pe perete. Probabil coltul din dreapta jos ca reper ar genera mai putine reflectii in incaperea alaturata. Deci fata de coltul din dreapta jos iei coordonatele 5,55/4 fata de peretele lateral mai scurt (dreapta?) si 4,6/4 fata de peretele din spate.
Ceea ce probabil se intimpla la tine sint unde stationare create de fronturi si centru pe toata laterala C = 7,35m. Frecventele sint insa undeva la 23Hz si 47Hz .
Ia pentru frontul sting o distanta de vreo 80cm fata de peretele din stinga si vezi ce se intimpla daca asezi frontul drept la 5,55m fata de peretele din stinga. In felul asta ai 1,8m fata de peretele de la nisa, iar distanta  asta inseamna fix 7,35m/4 pentru frecventa de 47Hz.
Spor la treaba


#14
lopi

lopi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,261
  • Înscris: 11.10.2006
@ Proiectil - am parchet pe jos. Am covor, le pun pe covor atunci. Am prins ideea. Da, este ecou in camera, ai dreptate. E o camera cu multe in ea, dar e si ecou.
@ vata_pa_batz - cam complicate calcule ...

#15
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Postlopi, on 03 martie 2015 - 22:04, said:

@ Proiectil - am parchet pe jos. Am covor, le pun pe covor atunci. Am prins ideea. Da, este ecou in camera, ai dreptate. E o camera cu multe in ea, dar e si ecou.
@ vata_pa_batz - cam complicate calcule ...

Zi ca ti-e lene, desi era si subliniat. Incearca de curiozitate la

Quote

1/4 din lungime, 1/4 latime si 1/4 din inaltime
Ma rog, la inaltime poti renunta pentru inceput

#16
N62B44

N62B44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,797
  • Înscris: 02.02.2010
Cel mai bine pui cross-overul la 100-120 hz si iti iei un sub-woofer serios Posted Image

#17
Proiectil

Proiectil

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,007
  • Înscris: 13.07.2014
amplificatorul ala stereo nu are crossover + ca 100hz e prea sus pentru subwoofer + ca nu cantitatea de bas e problema acum + ca un subwoofer serios costa un pret serios, la ce scule are acum nu cred ca ii convine sa dea minim 3000 RON pe un subwoofer serios.

Edited by Proiectil, 04 March 2015 - 10:46.


#18
lopi

lopi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,261
  • Înscris: 11.10.2006
Am asezat la 1/4 din latimea camerei, adica pe la 1.3 metri din 5. Basul scade destul. Peste 1.3 metri, aproape nu mai am bas deloc, doar niste medii si ianlte. Din ce am vazut tot cel mai bine se aude la 20 cm de peretele din spate. Cam la 1 metru de peretele lateral parca se aude mai tare un pic.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate