Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd
 Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 

Schelet metalic pt sustinerea unui blat de marmura sau granit

- - - - -
  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1
somalezul2000

somalezul2000

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 06.02.2007
Salutare,
Incerc sa reorganizez una din baile apartamentului in care locuiesc. In locul in care am acum doua chiuvete una langa cealalta, as vrea sa montez o masina de spalat de 60x60x85 cm si la vreo 30 de cm de ea un uscator electric de rufe de aceeasi marime (practic, judecand dupa aspect si dimensiuni, putem sa il consideram inca o masina de spalat). Cumva peste cele doua masini de spalat as vrea sa montez un blat de marmura sau granit si peste blat o chiuveta ceva mai lata (120 cm latime) sau o chiveta dubla, cu scurgerea prin spatiul lasat liber intre cele doua masini de spalat. Probabil voi folosi o chiuveta facuta special pentru a fi montata deasupra blaturilor (o astfel de chiuveta nu trece prin blat, se perforeaza blatul doar pentru tevile de apa si pentru scurgere). (Nu stiu cat de des se gasesc astfel de chiuvete "aplicate" - eu am vazut una la firma aia suedeza de mobila din Baneasa si mi-am propus sa mai vizitez vreo doua showroom-uri cu produse pentru bai in weekend - asa ca m-as bucura daca aveti vreo sugestie de astfel de chiuvete "aplicate").
Cum masina de spalat vibreaza destul de tare in timpul functionarii, nu vreau sa asez blatul de marmura direct pe masina de spalat ci la cativa centimetri deasupra, asezat pe o mobila sau pe picioare sprijinite pe podea.
Blatul o sa aiba in jur de 150-180 cm x 65 cm x 2 cm (probabil vreo 70 de kg?) si dat fiind ca spatiul de sub el e ocupat cu masinile de spalat, nu prea cred ca as putea sa proiectez o mobila din PAL/MDF care sa poata sustine fara emotii blatul (pur si simplu nu sunt suficiente laturi pline si nici podea pentru a putea face o mobila solida).
Peretii baii sunt din rigips placat cu faianta asa ca nu am cum sa ancorez / sustin blatul pe console.
M-am gandit la picioare metalice. Am insa o masa de bucatarie compusa dintr-un blat de PAL si picioare decorative metalice ... dar oricat de bine as incerca sa strang suruburile de prindere a picioarelor in blatul de PAL, masa "danseaza" (se misca 5 mm stanga-dreapta din cauza faptului ca picioarele nu sunt fixate foarte rigid la 90 de grade fata de blat si au un oarece joc de un grad in orice directie). N-as vrea ca blatul de marmura sa inceapa sa se miste lateral (si in plus nu stiu cat de mult ma pot baza pe prinderea intre picioare metalice si un blat de marmura).
Ma gandesc la "doua cuburi" sau mai bine zis cate o "cusca" pentru fiecare masina de spalat. Adica muchiile unui paralelipiped de vreo 70 cm latime x 45 cm adancime x 85 cm inaltime construit din teava patrata sau cornier. Cadrul asta metalic probabil ar inconjura masina de spalat asa cum o schela inconjoara o cladire, fara sa o atinga pentru a nu prelua vibratiile. Constructia asta metalica ar fi apoi mascata pe laterale si alte locuri vizibile cu PAL / MDF. Varianta asta nu-mi permite insa sa reglez in nici un fel planeitatea (daca podeaua acoperita acum cu gresie nu e perfect plana, un astfel de cadru nu s-ar "aseza" bine pe gresie si nici blatul nu s-ar aseza bine pe cele doua cuburi)
Intrebari:
1. Credeti ca totusi vreo 6 picoare metalice (de genul celor care se folosesc la mesele de bucatarie) ar putea fi prinse astfel incat sa nu dea voie blatului de marmura sa se miste?
2. Daca picioarele de masa nu sunt suficiente, cum ar trebui sa arate scheletul asta metalic de sustinere al blatului astfel incat sa fie suficient de rigid pentru a nu permite miscarea in nici o directie dar in acelasi timp suficient de reglabil pentru compensa problemele de planeitate din podea si pentru a permite ca blatul sa se aseze fara nici un joc?
3. As putea construi suportul de sustinere din profile disponibile pe la magazinele de bricolaj fara sa fie nevoie de sudura? Ma gandesc de exemplu la rafturile metalice sau la profile pentru gips-carton?
3. Sau imi puteti recomanda vreun atelier de constructii metalice in Bucuresti (locuiesc in sectorul 3) care sa-mi faca lucrarea asta?

#2
aurick86

aurick86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 23.11.2007
Poate e prea tarziu, dar:
1. Nu stiu cum te vei descurca cu scurgerile, ar trebui sa montezi destul de aproape chiuvetele sa poti duce ambele scurgeri prin spatiul de 30cm;
2. Chiuveta va veni foarte sus, cred ca ar fi foarte incomod sa te speli.
3. Un blat masiv de doar 2 cm gosime are mari, mari sanse sa se sparga, mai ales cu vibratiile de la masina/uscator.
4. Nu cred ca vei putea face ceva cat de cat acceptabil din punct de vedere estetic fara sa sudezi.
5. Pentru reglare planietate se gasesc diverse suruburi folosite ca picioare de mobila, au in cap o bucata de plastic/ cauciuc. Se pot suda niste piulite in picioarele scheletului de fier.

6. Ti-am facut un schelet metalic din profil de 40*20mm, lucrat cu grija si vopsit cu ceva de calitate ar arata destul de bine si nu ar mai fi nevoie sa fie imbracat in pal. E compus din 2 corpuri aproape identice care se conecteaza inre ele cu 2 piese de ~300mm:
Attached File  1.PNG   24.42K   31 downloadsAttached File  2.PNG   30.31K   22 downloadsAttached File  3.PNG   23.56K   18 downloadsAttached File  4.PNG   27.28K   18 downloadsAttached File  5.PNG   19.79K   14 downloads

#3
somalezul2000

somalezul2000

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 06.02.2007
Multumesc tare mult aurick86, apreciez tare mult parerea ta si cu atat mai mult faptul ca ai alocat si timp pentru a desena scheletul.
Nu, nu e inca prea tarziu (weekendul trecut am vazut cateva lavoare ... variante aplicate peste blaturi, variante care se aseaza pe blat decupat, variante care sunt corp comun cu blatul ...). Destul de multe variante incat n-am reusit sa ma hotarasc (eu la partea tehnica si sotia la estetic).
Imi prind foarte bine observatiile tale asa ca o sa bag proiectul "in deliberari" cu sotia in weekend-ul asta (mai sunt cateva lucruri de luat in considerare pe care nu le-am mai scris ca as fi incarcat prea mult povestea).
Legat de observatiile tale
1. spatiul dintre ele probabil va fi de 60, poate chiar 70 (teoretic ar putea fi loc pana la maxim 100 dar mai sunt si alte chestii prin baie care ma incurca / pentru care trebuie sa rezerv spatiu)
2. inaltimea lavoarului:  h masini de palat =85 cm + 2 cm spatiu + 2 cm blat = 89. Daca las spatiul mai mare pe orizontala intre masini (70 cm de ex), ar fi suficient loc pentru montarea unei chiuveta care coboara sub blat (decupez blatul pentru a trece cu chiuveta sub el). In cazul asta chiuveta ar fi montata la aproximativ 90cm inaltime ceea ce pare sa se incadreze in noile standarde de instalare (pana in 91cm - e mai confortabil pentru ca nu te mai apleci). Pe de alta parte chiuvetele aplicate peste blat pe care le-am vazut aveau intre 10 cm si la 14 cm inaltime ceea ce ar insemna o inaltime de montaj intre 100 si 104 cm. 1m inaltime pentru noi ar fi la limita (am probat la un vecin care are ceva cumparat de la Ikeea) insa 1.04 mi se pare deja prea mult pentru sotia mea care nu e prea inalta (chiar daca ea e entuziasta acum, cred ca s-ar dovedi o greseala pe termen lung).
3. faptul ca blatul s-ar putea fisura / sparge ... ma cam sperie. Speram ca masina si uscatorul nu vor atinge direct scheletul si vibratiile nu se vor propaga direct ... dar tolerantele nu sunt prea mari si daca masina se deplaseaza in timp pe gresie un cm intr-o parte sau alta o sa atinga scheletul si pune totul in miscare. Plus vibratiile transmise indirect prin pardoseala (gresie), sunet, etc. Ma cam pune pe ganduri.
4. s-ar putea sa existe ceva sisteme care sa nu necesite sudura ... intre timp am gasit pe net la diversi distribuitori de accesorii pentru mobilier un soi de sisteme de creat mese de bucatarie din cadre "modulare" (practic profile patrate vopsite in camp electrostatic, picioare mai mult sau mai putin elegante, etc). Nu dau adresele distribuitorilor pentru a nu face reclama, dar pot da exemple de fabricanti de sisteme din strainatate care sunt importati de diverse firme de pe la noi - exemplu http://www.voga.si/ro sau Hafele (poate ajuta pe cineva care mai aterizeaza pe topicul asta). Probabil astfel de sisteme ar arata ok insa eu nu am gasit picioarele pe inaltimea care imi trebuie mie; Ar trebui sa am chiar muuuult noroc sa gasesc ceva modular care sa se potriveasca fix la ce am descris mai sus. Cred ca singura solutie viabila e confectionarea la comanda.
5. ma ingrijora mai curand planeitatea intre schelet si blat (in sensul ca blatul trebuie sa se aseze perfect pe blat astfel incat greutatea sa se distribuie uniform pe schelet; un contact imperfect poate ar crea tensiuni in blat care sa duca la fisurare). Poate ar fi suficient sa pum un cauciuc mai gros intre schelet si blat care sa preia eventualele diferente de nivel sau poate ar fi mai simplu de garantat planeitatea sub blat daca nu se construiesc doua module independente legate prin conectori ci un singur corp mare pornind de la doua profile lungi de 180-190 cm (pe toata lungimea blatului, 60 cm + 60 cm + spatiul dintre masini pe care l-am recalculat la 60-70).
6. multumesc tare mult pentru schita (modelul 3D). Sa inteleg ca ai in spate vreun atelier care ar putea sa o puna in practica (mi-ar placea sa colaboram !) sau ai vrut doar sa ma ajuti un pic transpunand toata povestea mea intr-o forma vizuala (caz in care mi-e clar ca sunt cel putin dator de cinste!).

#4
aurick86

aurick86

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 230
  • Înscris: 23.11.2007
Imi pare rau, nu te pot ajuta cu constructia, nu dispun de atelier. Mi-ar fi placut sa am... poate pe viitor.
Am avut ocazia sa vad niste piese de mobilier din profile de fier. Daca sunt lucrate cu grija arata foarte bine.
Se poate face si dintr-o bucata .. doar ca va fi mai greu de transportat, atentie sporita sa nu se atinga peretii..etc.
Intre blat si schelet se poate pune niste silicon care sa si amortizeze, si sa si preia o mica parte din vibratii.

#5
alexuzzza

alexuzzza

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 30.01.2020
Buna! Ma gasesc oarecum in aceeasi dilema acum si eram curioasa cum ai rezolvat problema si cum rezista in timp. Eu as vrea sa pun un blat de granit de 180 cm x 62 cm, care intr-un capat s-ar monta pe un corp de mobila, iar in celalat capat ar trebui sa am un cadru metalic ceva (peretii fiind din rigips). Uscatorul ar veni montat aproape de capatul unde am nevoie de cadru, iar lavoarul undeva la jumatatea blatului. Inca nu stiu daca sa aleg un lavoar pe blat sau in blat.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate