Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 

Modificari Cod Rutier, incepand cu 6 februarie 2015

- - - - -
  • Please log in to reply
321 replies to this topic

#1
RealThing

RealThing

    paid assassin

  • Grup: Moderators
  • Posts: 28,553
  • Înscris: 06.02.2006
sursa

"NOUL COD RUTIER va intra în vigoare începând cu data de 14 februarie. Noua lege va aduce multe schimbări, nu în bine pentru şoferii indisciplinaţi. Printre modificările adoptate se remarcă cea mai mare amendă, 9600 de lei, scaunul obligatoriu pentru copii, dar şi transformarea amenzilor neplătite de circulaţie în suspendarea permisului.

Amenda maximă va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite, potrivit politiarutiera.ro. De asemenea, cu 9600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roţie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4000 de lei.

Cât este amenda pentru vorbit la telefon
Vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguranţă va atrage amendă de 1600 de lei, de 10 ori mai mult ca amenzile de până acum.
Noul cod rutier nu a lăsat nerezolvată nici problema necolectarii amenzilor. Şoferii care nu îşi vor plăti amenzile de circulaţie vor rămâne fără permis.
Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.
În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Amendă maximă pentru viteză
În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului citat. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, unde circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă pe sens, ţinând seama de împrejurări şi de cât de intensă este circulaţia, administratorul drumului poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 kilometri pe oră pentru tramvaie şi de 30 kilometri pe oră pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Poliţiei.

Cât se suspendă permisul pentru băut la volan
Potrivit NOULUI COD RUTIER, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă. În acest sens, conform proiectului de lege, "conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 - 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile".
În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

Conducerea pe contrasens pe autostradă
Noul Cod rutier sancţionează nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea pe contrasens pe autostradă, depăşirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe oră a vitezei maxime admise şi conducerea unei maşini neînmatriculată cu amendă cuprinsă între 21 şi 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.
În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi între 51 şi 120 puncte şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează.
Potrivit NOULUI COD RUTIER, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

Scaun special pentru copii
Şoferii nu vor mai putea transporta copiii în maşină ca şi până acum. Maşinile vor trebui scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare şi asigurare gândite pentru confortul şi siguranţa celui mic. Scaunele se fixează de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranţă a maşinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate în funcţie de vârsta şi greutatea celor mici.
Începând din 6 februarie, este strict interzis transportul copiilor de până la trei ani în maşini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă. Excepţie de la această regulă vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum şi taxiurile, dacă în acestea din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. "Copiii cu vârste de peste trei ani, având o înălţime de până la 150 cm pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă", mai arată NOUL COD RUTIER.

Puncte de penalizare
Astfel, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare "nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate". La aceasta se adaugă patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 lei. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită în 48 de ore-sau două zile lucrătoare.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, clarificarea procedurii de sancţionare pentru nerespectarea obligaţiei de a purta centura de siguranţă, în cazul persoanelor minore transportate, este necesară întrucât actuala normă nu permitea amendarea şoferului pentru săvârşirea faptei de către o persoană minoră.

Probe biologice la locul accidentului
O altă modificare importantă a CODULUI RUTIER arată că în cazul unui accident, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.
Acum, probele de sânge, în astfel de cazuri, se recoltează doar la IML. În plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar conducătorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru că nu au respectat regulile de circulaţie, li se poate anula permisul de conducere, chiar dacă nu au fost condamanaţi la închisoare, ci s-au ales doar cu o amendă. Noile legi în domeniul rutier clarifică şi regimul cetăţenilor străini. Cei care locuiesc de cel puţin şase luni în România pot solicita obţinerea unui permis de conducere şi îşi pot înmatricala maşinile pe teritoriul ţării noastre
.
Sancţiuni aspre pentru pasageri
Riscă sancţiuni usturătoare pasagerii care se află pe locurile din spate şi nu poartă centura de siguranţă. Şoferii vor fi obligaţi să se asigure că aceştia vor purta centura.
Citeşte şi CODUL RUTIER modifică amenzile: Cât plăteşti pentru nepurtarea centurii şi pentru ce rişti 780 de lei amendă!
Noile reglementări ale Codului Rutier ce vor intra în vigoare din 6 februarie vor face ordine şi disciplină în conduita atât a pasagerilor cât şi a şoferilor."


De acum le urez succes alora care stau cu telefonul lipit de ureche si uita sa se uite in oglinzi, ca si reisarilor care trec pe rosu pentru ca "ei e mai jmecheri". Pe de alta parte, cat timp garcea va lua spaga, cuantumul crescut al amenzilor la unele dintre contraventii le va aduce o spaga mult mai grasa.

E faina si bucata cu neplata amenzilor aduce suspendarea permisului. Poate asa nu mai uita unii sa-si plateasca amenzile.

Edited by December, 06 February 2015 - 20:51.


#2
Mihai_3

Mihai_3

    我會回來的...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,041
  • Înscris: 26.04.2007
Aia cu centura pentru pasager in spate este un abuz.

Auzi vorba.... si ce daca este un abuz. (zice statu')
Abuzez cand vreau si cum vreau oricum si oricand.
Nu iti convine nu mai conduce. Posted Image

Edited by Mihai_3, 29 January 2015 - 14:44.


#3
Super Chief

Super Chief

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 21.08.2007
Problema nu este legea, dupa cum se vede, ci aplicarea acesteia, dupa cum se observa.

Oricum, astia de omoram tastaturile pe aici o sa fim oale si ulcele cand o fi romania aproape, din multe puncte de vedere, cu o tara din aia de tot o pomenim cu diverse ocazii.

#4
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

 RealThing, on 29 ianuarie 2015 - 14:36, said:

Copiii cu vârste de peste trei ani, având o înălţime de până la 150 cm pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă

Sa inteleg ca in portbagaj e ok ? Posted Image

#5
tandrei99

tandrei99

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,258
  • Înscris: 20.09.2007
Amenzile sunt, in opinia mea, aberant de mari raportat la venitul mediu din Romania. Eu zic ca era suficient daca se aplicau amenzile de pana acum. Cu aceste noi amenzi se incurajeaza spaga.

#6
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
Si aia de pe locurile din spate de la Dacia 1300 cum isi pun centura ?

Si acum, si pasagerii din taxi sint obligati sa poarte centura ?

#7
Super Chief

Super Chief

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 21.08.2007
@tandrei99  Daca are, sa dea. Partea buna e ca se mareste fluxul de masa monetara circulata.

@Ion  Daca autovehiculul nu dispune, din fabricatie, de mijloace de imobilizare a pasagerilor indiferent de pozitia acestoara in vehicul, nu au cum sa fie obligati sa poarte centura. Asta ii treaba celor de la RAR. Daca nu corespunde conserva nu primeste drept de circulatie pe drumurile publice. Nu?

Edited by Super Chief, 29 January 2015 - 14:52.


#8
xtremdriving

xtremdriving

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,327
  • Înscris: 18.06.2006
O mare pana mea. Codul asta zici ca e mulat pe accidentele din ultimul an. Unde e suspendarea permisului pentru 2-4 ani pentru condus agresiv, accidente pe trecerea de pietoni, ca cel din iasi cu bona? O aberatie de cod rutier.

#9
RealThing

RealThing

    paid assassin

  • Grup: Moderators
  • Posts: 28,553
  • Înscris: 06.02.2006
Trebuie citit cap-coada, si vazut daca n-au fost sarite anumite chestii.

#10
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

 Mihai_3, on 29 ianuarie 2015 - 14:43, said:

Aia cu centura pentru pasager in spate este un abuz.

In cazul minorilor din cite vad. Cine ar trebui sa se ocupe, popa la inmormintare?

#11
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,614
  • Înscris: 07.02.2003

 RealThing, on 29 ianuarie 2015 - 14:36, said:

Noul cod rutier nu a lăsat nerezolvată nici problema necolectarii amenzilor. Şoferii care nu îşi vor plăti amenzile de circulaţie vor rămâne fără permis.
La asta o sa se renunte dupa primele procese, un drept dobandit nu poate fi retras din ratiuni financiare.

 RealThing, on 29 ianuarie 2015 - 14:36, said:

De acum le urez succes alora care stau cu telefonul lipit de ureche si uita sa se uite in oglinzi,
Dinaia stia sunt o gramada... macar sa-i sanctioneze Posted Image

Edited by andreic, 29 January 2015 - 15:12.


#12
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

 RealThing, on 29 ianuarie 2015 - 14:51, said:

Trebuie citit cap-coada, si vazut daca n-au fost sarite anumite chestii.

In mod sigur e un "rezumat" facut cit mai revoltator. Zice "Cât este amenda pentru vorbit la telefon" dar de fapt in mod sigur e vorba de vorbit cu telefonul la ureche.

#13
xtremdriving

xtremdriving

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,327
  • Înscris: 18.06.2006
Are cineva idee cum pot face un ong ceva care sa aduca dovezi de infrastructura prost gandita si sa amendeze primariile pt asta? Si evident sa iau o cota parte din amenzi...e posibil?

 andreic, on 29 ianuarie 2015 - 14:54, said:

La asta o sa se renunte dupa primele procese, un drept dobandit pdat6a nu poate fi retras din ratiuni financiar.
corect. multe aberatii in codul asta. iar masurile absolut necesare lipsesc. Pare cod rutier de criza fara nici o imbunatatire substantiala.
Doar sa ia amenzi mari la abaterile cele mai frecvente

Edited by xtremdriving, 29 January 2015 - 14:55.


#14
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

 Super Chief, on 29 ianuarie 2015 - 14:49, said:

@Ion  Daca autovehiculul nu dispune, din fabricatie, de mijloace de imobilizare a pasagerilor indiferent de pozitia acestoara in vehicul, nu au cum sa fie obligati sa poarte centura. Asta ii treaba celor de la RAR. Daca nu corespunde conserva nu primeste drept de circulatie pe drumurile publice. Nu?

Si ce facem, interzicem toate Daciile 1300 ? Si toate masinile istorice, gen anii 50, etc. ?

#15
Mihai_3

Mihai_3

    我會回來的...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,041
  • Înscris: 26.04.2007
f300 vrei te rog sa reformulezi...

#16
AlexIP

AlexIP

    marele licurici

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,763
  • Înscris: 25.09.2004

 RealThing, on 29 ianuarie 2015 - 14:36, said:

Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roţie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4000 de lei.

Să vezi ce o să crească șpăgile. La noi în sat sunt 2 semafoare pietonale cu buton și insulă separată care se fac din verde direct roșu, acolo stă miliția la pândă. Stă un nene vorbit cu ei pe partea cealaltă, apasă butonul, după ț secunde se face roșu, pac, fraierul care a trecut primul pe acolo lasă permisul sau dă șpaga.

#17
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008

 andreic, on 29 ianuarie 2015 - 14:54, said:

La asta o sa se renunte dupa primele procese, un drept dobandit pdat6a nu poate fi retras din ratiuni financiar.

Sa conduci pe drumurile publice nu e un drept, e un privilegiu. Poti sa-l pierzi si daca nu te duci sa-ti reinnoiesti permisul. Sau din alte jde mii de motive.

Desigur, nu poti sa comuti o sanctiune in alta, asta e alta poveste. Oricum nu vad de ce n-ai putea sa executi pe destui din astia, ca au cel putin masina.

#18
667

667

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 2,214
  • Înscris: 04.02.2012
Sincer sa fiu mi se par a fi niste masuri corecte.

Edited by 667, 29 January 2015 - 14:57.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate