Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...
 Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn

Infiltratii casa noua
 sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...
 

Alegerea parcursului profesional

- - - - -
  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1
Byblos4

Byblos4

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,664
  • Înscris: 26.09.2014
Salutare

pe ce criterii v-ati ales studiile (superioare) si meseria de urmat?

cu cine v-ati sfatuit si ce sfaturi ati primit? cat le-ati ascultat?

inspre ce domenii v-ati indruma copiii ? (daca le-ati oferi sfaturi in directia asta)



Ca sa discut un caz particular, ma uitam azi peste niste poze cu niste fete si baietei studenti la stomatologie. Pareau foarte zambitori si fericiti.
Fara sa fiu rau sau cinic sau mai stiu eu cum, ma intrebam de ce si-au ales aceasta meserie viitoare?
Isi doresc ei sa repare, scoata, pileasca, forjeze dinti din diverse guri straine?
Stiu, aceasta meserie este foarte necesara, dar totusi, ce sta la baza alegerii ei?

Edited by Byblos4, 26 January 2015 - 20:11.


#2
apoi

apoi

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 24.01.2015
un topic demn de utilizatorii lui

#3
andu2006

andu2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 16.02.2013
80-90% banii si diferenta pasinue impinsa de parinti.

#4
tiopedi

tiopedi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,287
  • Înscris: 21.11.2014
A fost odata, ca niciodata , pe vreme cand orice copil putea visa sa devina pilot , sau sofer , sau strungar , sau mai stiu eu ce .
In acele vremuri , aceste vise se mai si realizau , chiar daca copilul respectiv avea parinti si bunici saraci si bolnavi .
A venit peste noi " globalizarea " si a hotarat ca de acum incolo, gata , s-a terminaat cu visele .
Ai  situatie materiala buna sau foarte buna, poti avea acces la educatie si la meseri mai curate si mai suportabile .
Esti copilul lui neica nimeni asistatul social sau nepotul unei " babe " care nu mai pote sa vanda leustean pe trotuar , ca incalca toate normele de igiena , atunci mistria de argint daca stii sa citesti sau mistria de inox daca nu sti sa socotesti .
Peste exact 9 ani ( parca acum este legala clasa nr. o ) va ecloza prima generatie care nu va fi in stare decat in proportie de 6% sa mearga la liceu .
Si asta din cauza ca in clasa a 8-a , nu vor avea acumulate nici macar cunostintele ciclului gimnazial ( pe stil vechi ) .

#5
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,335
  • Înscris: 24.05.2010
1. Studiile mi le-am ales in functie de ceea ce stiu eu sa fac.(Daca ajungi dupa 12 clase sa nu stii altceva decat sa te joci la calculator asta e partea a doua.)
2. Nu m-am sfatuit cu nimeni, la 19 ani eram capabil sa observ mersul lucrurilor(Deja aveam 4 ani de cand nu mai primeam bani de la parinti.)
3. Nu o sa-i indrum nicaieri, le arat posibilitatile si isi aleg singuri insa nici nu o sa ii asist social. Cum mi-au facut parintii mei asa am sa le fac si eu lor, nu vrei scoala -> la munca, vrei facultate -> buget sau ti-o platesti, "in nici un caz nu stai in casa mea degeaba."

Dupa ce termini stomatologia ai 2 ramuri - Tehnician dentar si nu vezi niciodata cum arata un pacient sau Medic stomatolog unde mai mult dai indicatii... In Romania deobicei practicantul(studentul) iti pileste dintii, iar in afara se merita pentru banii aia.

Edited by MooF2010, 26 January 2015 - 20:31.


#6
volumepower

volumepower

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 559
  • Înscris: 14.08.2013
Prietene, la baza alegerii parcursului profesional stă un singur lucru: ce îți place să faci. Dacă faci ceva ce îți place ⇔ ai succes ⇔ ai și bani. Iar chiar dacă ipotetic nu vin banii, faci ce îți place. Mare vorbă o zis și @tiopedi. E bine să faci ce-ți place , da tre să ții cont un pic și de ce se cere. Momentan singurele facultăți pe care are rost să le faci ( dacă le faci cum trebe cu dedicare ) sunt ingineriile (în special IT) și medicina, pentru restu există Mastercard Posted Image

Edited by volumepower, 26 January 2015 - 20:30.


#7
Abbiex

Abbiex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,307
  • Înscris: 08.01.2014
pe ce criterii v-ati ales studiile (superioare) si meseria de urmat? Pasiune,stimulare intelectuală permanentă,practicabilitate.Chiar dacă mulţi n-o să mă creadă,n-am ales meseria de medic pentru bani.Dintotdeauna am fost fascinată de complexitatea oraganismului uman şi modul în care funcţionează (în special creierul) Puţine alte domenii îmi stârnesc interesul.

cu cine v-ati sfatuit si ce sfaturi ati primit? cat le-ati ascultat? În mare parte cu părinţii/rudele.Toţi au încercat până în ultimul moment (admiterea la facultate) să mă convingă să aleg altceva.Deci,nu i-am ascultat şi nici nu-mi pare rău pentru decizia făcută.

inspre ce domenii v-ati indruma copiii ? (daca le-ati oferi sfaturi in directia asta) Să facă ce le place şi la ce se pricep,nu ce aduce cât mai mulţi bani.

#8
Byblos4

Byblos4

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,664
  • Înscris: 26.09.2014

View PostAbbiex, on 26 ianuarie 2015 - 20:35, said:

cu cine v-ati sfatuit si ce sfaturi ati primit? cat le-ati ascultat? În mare parte cu părinţii/rudele.Toţi au încercat până în ultimul moment (admiterea la facultate) să mă convingă să aleg altceva.Deci,nu i-am ascultat şi nici nu-mi pare rău pentru decizia făcută.

Ce iti spuneau, de ce sa nu dai la medicina?

#9
Abbiex

Abbiex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,307
  • Înscris: 08.01.2014

View PostByblos4, on 26 ianuarie 2015 - 20:38, said:


Ce iti spuneau, de ce sa nu dai la medicina?

Eh,multe: că-s mulţi ani de studiu,că e stresant,că-i muncă directă cu oamenii (nu-s prea sociabilă) şi pacienţii fac parte din categoria de oameni "dificili"  , că n-o să am timp pentru familie şi că,în principiu,nu se merită.

#10
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Eu in 1977 a vazut un film dupa un fapt real, care arata cum niste tipi au vrut sa zboare peste Polul Nord cu dirijabilul, dar din cauza furtunii au cazut...
Cineva a reusit sa repare statia si un radioamator sovietic avea o antena legata de un zmeu le-a auzit SOS-ul.
Mi s-a parut fascinanta si reparatia si chestia cu antena...
Asa ca mi-am strans niste bani si mi-am cumparat primul kitt de radio, sovietic, Electron M, pe care l-am lipit si mi-a mers. Am fost atat de fericit incat mi-am ales meseria si calea..Liceul Electronica, apoi evident Facultatea de Electronica.
Dez/lipesc cu aceiasi placere ca acum 30 de ani. Sunt fericit ca am reparat de la nivelul marii, tv-ul gazdei de la 2Mai, pt inca o zi de cazare, pana la circa 2000m, statia unui radioamator din Parang.
Desi pare tembel, ma duc la job cu placere. Da, am de facut si tabele si hartii, pe care le urasc din inima, dar ca sa nu iau suturi le fac cat pot de bine.
Si de aia altii cand aud de alea, nu mersi, sa le faca "Prien", nu ma bag ca ma ard.. Si s-au ars...
Mai fac si niste chestii mai putin spectaculoase. Sunt cineva .Cineva trebuie sa le faca si pe astea..Dat pt ca imi merg, sunt chemat, sper ca veniti dvoastra, nu rezerva..Zau ca mi-a facut placere cand am azuit asta...
Dar cand imi vine vremea si pt electronica mea, merita restul orelor..Nu conteaza ca uneori nu imi iese, ca imi bag, scot ...
Pana cand am invata sa calc cablajele cu fierul de calcat am zis muuuulte, pardon foarte multe cuvinte..aaa... pe care nu vreau sa le scriu aici..
Si da, unii colegi mai binevoitori au ras de esecurile mele. Dar astea m-au indarjit.
Si cand mi-a iesit primul, am citit in ochii lor ca ...aaaa frigiderul meu e cam mic. iNVIDIA e si ea un sentiment sub/uman..

La fel si cu programarea microcontroloarelor. Scheme sau coduri date gresit, draci multi, pana cand i-am zis repara tu daca esti mai bun decat mine si am pus 100 lei in cui..Dupa juma de ora mi-a zis ca nu are timp...Nu gasise nimic in plus fata de mine..
Dupa un an, intamplator am gasit codul corect. Asa ca i-am scris un mail romanasului care publicase articolul cu greseli..Si editorului revistei..cuvinte pline de caldura...din suflet...intr-un stil personal, cel mai bland va cumpar revista si piesele din magazin pt ce?
2015-1977=> mai am putin si fac 40 de ani.Deci cred ca mi-am ales bine meseria.
Am castigat si bani, m-am si distrat, am reparat pt mancare pe vremea lui Ceaca..Ba si cateva televizoare la diferite dsoare singure...Defecte grele..de mi-au tremurat genunchii...
Deci pasiunea mi-a adus si un job .Ma rog nu m-ar deranja dublare salariului. De fapt sa imi spuna cineva ca oricat de mic sau de mare are salariu l-ar deranja dublarea lui..

Despre copilul meu. Normal, am vrut sa il invat sa si lipeasca...Nu i-a placut. Asta e. Am injurat si mi-a trecut.
Dar i-am zis sa isi aleaga meseria care ii place astfel incat dupa ce la job o sa le arate cat e de destept, aia sa il si platesca..
Suna cam propagandistic, dar asta sunt.
A, parinti..
Mama mi-a zis sa dau la ASE. Eu NU, NEVER, contabil la un hotel la Herculane?"
A fost singura data cand mi-a zis "esti fiul meu, dar esti cam prost"..
Sigur as fi castigat mai mult. Dar sunt mai fericit cand iau cativa lei si merge 'mortul' decat cineva care ia o spaga si se gandeste nu cumva sunt filmat?

Edited by Prien, 26 January 2015 - 21:08.


#11
-Diana-

-Diana-

    Happy Zone

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,736
  • Înscris: 06.10.2012
În ultima vreme, cam deschizi topicuri pe arii nepotrivite. Poate ești mai atent data viitoare si în loc să mă stalkuiesti pe PM, cauți aria corecta. Mersi.

#12
Byblos4

Byblos4

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,664
  • Înscris: 26.09.2014
Asculta, ce tot ai cu mine?

Ti-am trimis acum ceva vreme un PM in care ti-am spus ca ai inchis un topic pe un motiv injust, dupa parerea mea.

De atunci te tot legi de fiecare data, care este problema ta?

Asta nu e o atitudine de moderator, ba dimpotriva.


Si asta e aria "Girls at play", ce treaba are topicul asta cu aria speciala pentru femei?

#13
Clarra

Clarra

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 506
  • Înscris: 29.12.2014
Studiile superioare le-am ales in functie de ce mi-a placut (materiile realiste) si ce se cauta pe piata muncii la domeniul respectiv. Asa ca a iesit castigator IT-ul. Stiam ca nu vreau sa devin programator, pentru ca ma voi plictisi, voiam ceva mai interesant; cand am facut cursurile CISCO am ramas fascinata de cat de bine erau gandite, ma gandeam ca mi-ar placea sa proiectez si eu candva asa ceva... si uite ca s-au aliniat astrele cumva si am gasit jobul care-mi permite sa fac asta :)

M-am sfatuit cu parintii, cu varul meu (programator de succes)... oscilam intre facultatea de matematica si cea de informatica (cochetam cu ideea de a deveni profesoara de matematica, pentru ca imi placea foarte mult matematica); imi pare bine ca am ascultat sfatul varului meu si m-am orientat catre informatica. As fi regretat daca as ales matematica, pentru ca informatica mi-a oferit mult mai multe perspective.

Copiii i-as indruma sa-si urmeze visele, sa-si valorifice la maxim calitatile; conteaza foarte mult sa ai un job care sa-ti placa, sa mergi cu drag zi de zi, caci pana la urma cea mai mare parte a vietii de adult o petrecem la munca.

#14
cristi_71

cristi_71

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,157
  • Înscris: 07.07.2008

View PostClarra, on 26 ianuarie 2015 - 21:38, said:

conteaza foarte mult sa ai un job care sa-ti placa, sa mergi cu drag zi de zi, caci pana la urma cea mai mare parte a vietii de adult o petrecem la munca.
Exact. Eu mi-am propus sa ies la pensie de la jobul actual pe la 80 de ani.

#15
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005
Ce cauta asta la G@play ?!

Eu: mimetism dupa tata, mai tarziu am facut ce am avut nevoie, apoi am facut ce a vrut pipota mea (chemarea talentului, sic!)

Cum ar trebui: Scoala sa aiba un sistem bun de evaluare al elevului, monitorizandu-l de la gradinita anual si discutand cu elevul si parintii aceste aspecte, astfel pot lua o decizie mai apropiata de individ si mai buna pentru societate.

#16
MrReason

MrReason

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,266
  • Înscris: 08.10.2010
doar un pic de offtopic, sper ca nu se supara lumea:

View Post-Diana-, on 26 ianuarie 2015 - 21:02, said:

În ultima vreme, cam deschizi topicuri pe arii nepotrivite.
Aria asta e " girlz at play" nu "toata gasca at play"  ..

View Post-Diana-, on 26 ianuarie 2015 - 21:02, said:

în loc să mă stalkuiesti pe PM, cauți aria corecta. Mersi.
Pls. lasa cocalarismele feminazisto-engleziste... "to stalk" inseamna a urmari pe furis... da'  s-a inventat si limba romana, in caz ca n-ai aflat...

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate