Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Tort Diplomat
Last Updated: Mar 08 2015 22:34, Started by
-Diana-
, Dec 28 2014 18:17
·
0
#1
Posted 28 December 2014 - 18:17
Daca doriti sa faceti un tort in casa si mai sunteti si multe persoane in familie sau aveti invitati, puteti incerca acest tort pe care il stiti cu totii din cofetarii.
Tortul de mai jos ajunge pt 10-12 persoane, cu siguranta. Ingredientele sunt cele din poza 1, insa enumar gramajele: - 5 galbenusuri crude - 200 g zahar (10-12 linguri cu varf) - 3 linguri faina - 600 ml lapte de la temperatura camerei - 600 ml frisca lichida (eu am folosit frisca de la Lidl- Pilos, sunt alea 3 cutiute de 200 ml fiecare, costa 2 lei/una) - esenta lamaie sau vanilie, zahar vanilat - 25 g gelatina (eu am folosit de la Pakmaya, luata din Lidl, e pana in 1 leu plicul) - 1 pachet de piscoturi - fructe: portocala, kiwi, ananas din compot Frisca: se bate bine pana devine spuma tare cu ajutorul unui mixter, se tine la frigider pana e gata crema de galbenusuri. (poza 9) Crema (poza 2): zaharul + galbenusurile+ faina +esentele+ zaharul vanilat se amesteca cu un tel (poza 3), se adauga laptele in 2 transe (poza 4), timp in care se amesteca bine. Se pune apoi pe foc intr-o tigaie neaderenta, eu am folosit un wok de la Tefal, in ala sigur nu se lipeste nimic (poza 5) Se tine la foc mic pana da in clocot, atentie a se amesteca in ea mai mereu ca sa nu se lipeasca. Cand este gata, cam dupa 10 min, se lasa la racit. Gelatina se prepara astfel: intr-un castronel, se pun plicurile de gelatina, se acopera cu apa rece, cca 80 ml apa la un plic de gelatina, se lasa la inmuiat 10 minute. Se pune apoi pe foc la bain-marie, se amesteca pana la dizolvarea completa, insa atentie, nu se fierbe, gelatina este distrusa prin fierbere. La bain-marie sta cca 1 min, timp in care se amesteca cu o lingurita. (poza 6 si 7). Eu am folosit un ibric deasupra unei oale cu apa care a cocotit. Se lasa apoi la racit, ca ulterior sa se amestece cu crema. Fructele: 2 portocale, 2 kiwi, ananas, se taie bucatele mici si se lasa la scurs pt ca zeama lasata de fructe sa nu inmoaie crema. Eu am pus si seminte de rodie, pt ca am vrut si ceva rosu in compozitie si decor. (poza 8) Dupa ce s-a racit crema de galbenusuri, insa nu de tot, se adauga gelatina in fir subtire, se amesteca bine, apoi intreaga compozitie se toarna peste frisca. Se aseaza piscoturile pe fundul unei forme cu fund detasabil, dar si jur imprejurul acesteia, apoi se toarna 1/3 din crema rezultata. Piscoturile: se pot inmuia sau nu, eu nu recomand, se inmoaie ulterior tragand din crema. Eu le-am inmuiat in zeama de la compot doar in partea superioara, insa data viitoare nu le voi mai inmuia deloc. Se adauga o parte din fructele taiate si scurse, se adauga iar crema, iar fructe, iar crema, ca mai apoi sa decoram ce dorim si in functie de imaginatie. Eu, recunosc ca la decoruri mai mereu am stat prost, in fine... A iesit ce se vede. Ar fi trebui si o sectiune, insa m-a sabotat frate-miu: dupa masa de Craciun si inainte sa mancam tortul, a cerut-o de nevasta pe iubita lui, cu inel cu tot tacamul, eu m-am pus pe bocit, asa ca am uitat de sectiune, de topic, de reteta, de tot. Data viitoare, cand am sa mai fac, am sa va pun si sectiunea. Attached Files |
#2
Posted 28 December 2014 - 18:18
)) asta este al 3 lea desert pe masa de revelion. am sa compar reteta mamei cu a ta
|
#3
Posted 28 December 2014 - 18:20
E prima data cand fac, posibil ca mama ta cu experienta, sa aiba o reteta mai buna.
|
#4
Posted 28 December 2014 - 18:22
sper ca nu ai bocit pe tort
mie imi place cum a iesit. Edited by flavius18, 28 December 2014 - 18:23. |
#5
Posted 28 December 2014 - 18:24
#6
Posted 28 December 2014 - 18:24
#8
Posted 28 December 2014 - 18:26
smecheria este urmatoarea. eu nu am forma rotunda si ori improvizez ceva ori cu siguranta se va schimba desertu.
daca imi dadea prin cap nu ma uitam azi la auchan dupa forma ca tot am fost sa iau frumusete de mixer |
#9
Posted 28 December 2014 - 18:28
Cost?
6 lei piscoturile+ 6 lei frisca+2 lei laptele+2 lei gelatina+ 2 lei esentele+3 lei fructele+ 4 lei compotul+ 2 lei ouale egal 27, hai zicem 30. Flavius, in Cora e 20 lei forma aia. Forma de 26 cm. |
#12
Posted 28 December 2014 - 18:30
#15
Posted 28 December 2014 - 18:34
Cred ca da, de ce nu?
Si eu ma gandeam ca data viitoare sa injumatatesc cantitatile. |
|
#16
Posted 28 December 2014 - 18:35
#17
Posted 28 December 2014 - 19:05
Diana, o lingura de zahar cu varf are cam 25-30 de grame. Daca trebuie doar 200 de grame ar trebui mai putine linguri
In rest bravo, arata foarte bine si sigur are si gust bun. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users