Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?
 Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...
 Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android
 Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...

AC Gree duce la palpait de becuri
 

Mato Davo Geto, Studiu asupra plăcilor dacice de plumb.

- - - - -
  • Please log in to reply
632 replies to this topic

#145
cstrife

cstrife

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 20.04.2009
Chestia cu zidurile ar fi uşor de demonstrat. O fotografie cu planul Sarmizegetusei şi alta cu imaginea de pe plăcuţă. Sigur că aşa ceva nu e posibil pentru că pe plăcuţe apar desene animate şi nu planuri. Toate dovezile în sprijinul autenticităţii plăcuţelor sunt pe bază de gargară şi se bazează pe credulitatea noastră, pe faptul că nu vom verifica afirmaţiile.

#146
Boshaft_Sylvester

Boshaft_Sylvester

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,558
  • Înscris: 01.10.2013

View Postleogoto, on 05 ianuarie 2015 - 18:55, said:

si a propo. moda cu tabletele votive de plumb exista si la romani.

etc.

Se vede ca n-au stat in pivnita la Institutul Parvan. Le-au tinut sub pamant sau in ploaie vreo 2.000 de ani pana au corodat de par antice, nu alta!

Citeste-le p-astea, nea florica!

#147
Crugasic

Crugasic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 273
  • Înscris: 06.01.2011

View PostRazvan_Anghel, on 05 ianuarie 2015 - 18:27, said:

Argumentaţia se bazează pe concentraţia prea mare de zinc.
Sudiul presupune că există o piesă originală, mergându-se pe varianta unei copii după acest original.
Concluzia studiului nu infirmă autenticitatea conţinutului.

Problema e că piesa originală cu regele Syrmos călare e doar presupusă, existenţa ei nefiind deloc sigură. Avem doar o posibilă copie realizată în secolul 19 sau 20. Este exact acelaşi lucru care se întîmplă în cazul plăcuţelor de la Sinaia. Se presupune că ar fi existat nişte originale din aur, dar nu există nici o dovadă în acest sens. Mărturiile despre descoperirea plăcuţelor şi despre presupusa lor topire sînt puţine şi contradictorii. Oricine poate remarca asta citind cartea "Tezaurul Dacic de la Sinaia" scrisă de Dumitru Manolache şi publicată la editura Dacica în 2006. În ea se spune că regele Carol s-ar fi consultat şi cu nişte istorici de la acea vreme, Xenopol şi Onciul fiind pentru păstrarea plăcuţelor de aur, în timp ce Nicolae Densuşianu (!!!) era de acord cu topirea, cu condiţia să se facă copii după ele. În plus, nici unul dintre aceşti istorici consultaţi nu a lăsat vreo referinţă despre aceste piese din aur, deşi puteau să o facă în scrieri care să fie publicate după moartea lor.

Însă chestia asta cu topirea originalelor de aur pentru a se face lingouri din ele care să fie valorificate este greu de crezut, fiind cel mai probabil o poveste de adormit vigilenţa pasionaţilor de istorie pentru a-i face să creadă că plăcuţele de plumb sînt reproduceri după piese antice. Orice om educat de la acea vreme îşi dădea seama că nişte piese antice originale din aur cu inscripţii pe ele valorau mult mai mult decît greutatea lor în aur. În loc să le topească puteau să le vîndă la muzeele mari din străinătate şi ieşeau mai în cîştig. Dar cel mai probabil piesele de aur n-au existat niciodată.

View PostRazvan_Anghel, on 05 ianuarie 2015 - 18:27, said:

Se remarcă astfel aceiaşi grafică şi text pe două piese cu origini diferite.
Pe placa 8 (de la subsolul Vasile Pârvan) cu expresia „DABI GETIU SIRMIU” şi pe placa 135 (de la profesorul Toader Enache) cu expresia „SIRMOI BASILEOS”. (citatele sunt după conversia fonetică).

Grafica cu călăreţul cu suliţă este destul de comună, nu e nimic deosebit în ea. Problema e că aceste piese de care vorbeşti nu sînt originale. Regele Syrmos a existat, dar asta nu dă un certificat de autenticitate unor piese care sînt nişte copii după nişte presupuse piese originale, pe care nu le-a văzut nimeni.

Dacă azi s-ar găsi un tablou pictat perfect în stilul lui Leonardo da Vinci, însă analiza lui ar demonstra că de fapt culorile sînt cele folosite în secolul 19, nu ar fi mulţi care să spună că tabloul respectiv ar fi o copie a unui tablou original care a fost între timp pierdut. Atîta timp cît existenţa originalului nu se poate dovedi, nici copia nu poate fi considerată de încredere. Asta e valabil şi pentru plăcuţele de la Sinaia.

Edited by Crugasic, 05 January 2015 - 19:13.


#148
Boshaft_Sylvester

Boshaft_Sylvester

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,558
  • Înscris: 01.10.2013
A propos, uite niste plumb vechi.

Dar sigur n-are 2.000-2.500 de ani...


[ http://www.english-garden-antiques.co.uk/gate_lamp_metal/lead-hopper.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#149
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

View PostBoshaft_Sylvester, on 05 ianuarie 2015 - 19:07, said:

A propos, uite niste plumb vechi.
Dar sigur n-are 2.000-2.500 de ani...
subtireanu.
ia, ui' la dacomanii haia din america ce neferoase calitative sunt pe inventar.
[ https://i.imgur.com/TIXjabL.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
mfa adica muzeul cu feroase artistice din boston, masaciuseț.

#150
Haunted

Haunted

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 21.05.2009

View PostCrugasic, on 05 ianuarie 2015 - 19:07, said:

Dacă azi s-ar găsi un tablou pictat perfect în stilul lui Leonardo da Vinci, însă analiza lui ar demonstra că de fapt culorile sînt cele folosite în secolul 19, nu ar fi mulţi care să spună că tabloul respectiv ar fi o copie a unui tablou original care a fost între timp pierdut. Atîta timp cît existenţa originalului nu se poate dovedi, nici copia nu poate fi considerată de încredere. şi asta e valabil şi pentru plăcuţele de la Sinaia.
Greșit.
Comparația ta nu se potrivește - e un straw-man.
Atâta vreme cât tăblițele includ informații istorice, arheologice și lingvistice care nu existau în sec. XIX, fiind descoperite de-abia în sec. XX, autenticitatea informațiilor de pe tăblițe este certă.
Și-apoi,  - pe lângă faptul că falsificatorii din sec XIX ar trebui să fie profeți - mai sunt, desigur, și vastele resurse intelectuale, umane și materiale necesare pentru a fabrica astfel de tăblițe, false, în sec. XIX.

Uite argumentele - zdrobitoare - ale lui Dan Romalo și Aurora Pețan:
http://www.sfatulbat...ull=1#post14350
https://www.scribd.c...le-de-plumb-pdf

Desigur, cei care susțin cu îndârjire dogmatică faptul că plăcuțele sunt false n-au niciun argument pe care să se sprijine. De aceea, cei care au diplome se ascund în spatele lor invocând patetice apeluri la autoritate. Cei care nu le pot invoca - ca pe acest forum - se ascund în spatele unor dictumuri susținute de nimic și likeuri reciproce chiar și mai patetice; mie îmi par amuzanți - mi-ar fi milă de ei, dacă n-aș ști că șefii cultului de care aparțin sunt oameni de joasă speță.

Edited by Haunted, 05 January 2015 - 19:29.


#151
Razvan_Anghel

Razvan_Anghel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 21.12.2014
Manipularea discuției către un aspect steril, care nu spune nimic despre plăci, aproape că a reușit.

Vă rog să prezentați dovezi cum că aceste plăci sunt falsuri, altfel afirmațiile în acest sens sunt nule ca și până acum.

Respect părerea oricui, dar repetâd de multe ori o afirmație care nu se bazează pe nimic, aceasta nu devine brusc adevărată.

#152
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007
Pentru orice om cat de cat normal la cap e clar ca Hasdeu singur nu putea face toate placutele alea, acasa la el. E vorba de tone de plumb (luate de unde, si cum?), o imaginatie foarte bogata si cunostinte aprofundate in diverse domenii (lingvistica, istorie, metalurgie, arheologie etc etc), posibilitati tehnice pentru a topi, turna, stanta, scrie, desena etc etc etc, un volum gigantic de munca (inventarea unei limbi, scrierea a sute de placute diferite, fiecare unica in felul ei), pastrarea secretului, transportul placilor prin tara, ascunderea la Sinaia, asigurarea complicitatii alora de acolo etc etc.

Cine crede ca Hasdeu putea sa le faca el singur asa ori e prea sarac cu duhu sa poti sta serios de vorba cu el ori are un interes anume in a arunca in derizoriu subiectul si a nu fi discutat serios.

Apoi care ar fi fostul scopul? Odata, de ce sa inventeze o noua limba (si a facut-o se vede in mod genial, daca chiar ar fi vorba de un falsificator) cand se putea baza pe scheletul limbii romane sa zicem? Ori a celei latine (ca tot zicea in epoca aia Densusianu ca latinii se trag din pelasgii din Carpati)?

Apoi de ce sa faca vreo 500 de placute diferite una de alta cand si 50 ar fi fost deja mai mult decat suficient si ar fi putut fi facute mai simple si doar cu cateva inscrisuri generale despre evenimente cunoscute bine la data aia?

Edited by lupu2, 05 January 2015 - 19:30.


#153
Balamache

Balamache

    Scriitor de carti de colorat.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,522
  • Înscris: 23.11.2013

View Postcstrife, on 05 ianuarie 2015 - 15:21, said:

Falsificatorul nu poate fi decât Hasdeu.

Hasdeu este suspectat si de misterioasa aparitie a scrisorii lui Neacsu, lucru ce n-ar fi nici posibil, pentru ca ar fi impotriva teoriei sale non latiniste dar nici imposibil pentru ca nu-i asa, caile Domnului sunt necunoscute. Despre orice putem sa fabulam cu teorii ale falsului, nimic nu este sigur.

#154
Razvan_Anghel

Razvan_Anghel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 21.12.2014

View PostCrugasic, on 05 ianuarie 2015 - 19:07, said:

Grafica cu călăreţul cu suliţă este destul de comună, nu e nimic deosebit în ea. Problema e că aceste piese de care vorbeşti nu sînt originale. Regele Syrmos a existat, dar asta nu dă un certificat de autenticitate unor piese care sînt nişte copii după nişte presupuse piese originale, pe care nu le-a văzut nimeni.

Grafica nu este comună. Dar pentru a sesiza particularitățile grafice ale fiecărui poanson utilizat trebuie stat mult cu ochii în aceste plăci. Grafica acestui rege nu seamănă cu nici un alt cavaler de pe plăci.

#155
tflorin40

tflorin40

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,436
  • Înscris: 22.10.2007
O analiza metalografica s-a facut.
Arata prea bine pt 2000 de anisori.

#156
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
Acolo sunt unele litere care fac parte din alfabetul latin.
Cum mama dracului au ajuns literele astea pe niste tablite de plumb, datate la o epoca la care niciun picior de roman nu ajunsese in dacia?

#157
cstrife

cstrife

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 20.04.2009
Hasdeu nu are treabă cu scrisoarea lui Neacșu care a fost descoperită de un istoric sas în arhivele din Brașov, abia Iorga realizându-i importanța.

Hasdeu, poliglot și lingvist genial, scriitor cu multă imaginație, nu ar fi întâmpinat nicio problemă în fabricarea acelor plăcuțe de și-ar fi propus asta.

Cei ce lucrează la Institutul de Arheologie le cunosc sub numele de Falsurile lui Hasdeu. Așa erau numite și când cei mai bătrâni angajați de astăzi au intrat pentru prima oară în Institut cu decenii în urmă. Din păcate, cei ce le-au botezat falsurile lui Hasdeu și le-au tratat ca niște falsuri, nu mai sunt de mult printre noi. Odată ce au dispărut cei ce au fost martori la aducerea lor în Institut și care știau istoria lor reală, se poate broda cum se dorește de către pasionați.

Edited by cstrife, 05 January 2015 - 19:57.


#158
Razvan_Anghel

Razvan_Anghel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 144
  • Înscris: 21.12.2014

View Posttflorin40, on 05 ianuarie 2015 - 19:50, said:

O analiza metalografica s-a facut.
Arata prea bine pt 2000 de anisori.
Da, chiar mai multe. Una spune că plăcile au aceiași compoziția ca și o scoabă găsită la Sarmizegetuza (sau Sarmigetuzo, așa cum apare pe plăci). Alta spune că puritatea plumbului se apropie de plumbul tipografic.
Rezultă din aceste analize că maeștrii metalurgiști Daco Davo Geți lucrau foarte bine metalul!

#159
tflorin40

tflorin40

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,436
  • Înscris: 22.10.2007

View PostRazvan_Anghel, on 05 ianuarie 2015 - 19:56, said:

Da, chiar mai multe. Una spune că plăcile au aceiași compoziția ca și o scoabă găsită la Sarmizegetuza (sau Sarmigetuzo, așa cum apare pe plăci). Alta spune că puritatea plumbului se apropie de plumbul tipografic.
Rezultă din aceste analize că maeștrii metalurgiști Daco Davo Geți lucrau foarte bine metalul!

Un link ceva catre respectiva analiza ?

#160
Haunted

Haunted

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 21.05.2009

View Posttflorin40, on 05 ianuarie 2015 - 19:59, said:

Un link ceva catre respectiva analiza ?
Deja postat de mult. Uite-l din nou:
https://www.scribd.c...le-de-plumb-pdf

#161
cstrife

cstrife

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,075
  • Înscris: 20.04.2009

View PostRazvan_Anghel, on 05 ianuarie 2015 - 19:56, said:


Da, chiar mai multe. Una spune că plăcile au aceiași compoziția ca și o scoabă găsită la Sarmizegetuza (sau Sarmigetuzo, așa cum apare pe plăci).

O altă minciună evidentă ca și cea cu planurile Sarmizegetusei.

Eu te felicit pentru efortul tău și te încurajez să mergi mai departe, dar totul e doar un efort rebusistic. Dacii nu cred că au ceva de-a face cu acele plăcuțe.
De s-ar dori aflarea mai multor lucruri despre daci, s-au sponsoriza campanii de săpături la Sarmizegetusa cu participare internațională ca să nu avem discuții.

#162
Haunted

Haunted

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 532
  • Înscris: 21.05.2009

View Postcstrife, on 05 ianuarie 2015 - 19:56, said:

Hasdeu, poliglot și lingvist genial, scriitor cu multă imaginație, nu ar fi întâmpinat nicio problemă în fabricarea acelor plăcuțe de și-ar fi propus asta.
Amuzant.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate