back up lumina

daniel's

m-a ajuta cineva?
vreau sa fac un automat pt lumina: cinde s-e ia lumina se aprind niste leduri alimentate de la 2 acumulatori de 1,2V. problema e ca nu am gasit un incarcator mai bun[care sa nu incarce tot timpu], si sa ruleze la 2,4 V
sirm
si cum ai de gand sa faci back up ?
foloseste un acumulator de la vreun telefon mobil uitat prin casa si il aincarci cand si cand...aprinde si tu un led bicolor pt design biggrin.gif

Acta non verba
QUOTE(daniel's @ Dec 8 2005, 18:14) *
... se aprind niste leduri alimentate de la 2 acumulatori de 1,2V.

Problema este simpla... Acum depinde si de ''materialele'' pe care le poti folosi in acest scop...
Ai facut initial un test pentru a verifica cate LED-uri si ce fel de LED-uri vrei sa folosesti?
Un LED cu ''lumina alba'' se aprinde de la 3V la 3.5V si curentul necesar poate varia intre 20-50mA. Acum cu doar cu doua elemente de 1.2V (incarcat la maxim atinge 1.4V dar scade dupa incarcare la o medie de 1.25-1.3V), vei avea maxim 2.6V si nu se pot folosi la alimentarea unui LED cu lumina alba... cool.gif
Da-ne mai multe detalii despre LED-urile folosite.
daniel's
folosesc leduri albe, dar tensiunea de 3,5-4v o obtin din 2,4v cu ajutorul unui covertor simpul{de genul pt tuburi fosforescente}. sunt pe net scheme diferite pt convertor.Nu asta e problema;problema e cum fac sa incarc acumulatorii, dupa ce tensiunea a scazut sub o anumita valoare. {de genul automatelor pt acumulatori auto, care deconecteaza automat incarcatorul de la retea}.Am un releu la 3v, da consuma cam 200mA.T ensiunea e mult prea mica pt comparatoare. Caut o schema cu un triac(tiristor) care sa comande incarcarea.. ph34r.gif
Gheorghe Dracu
Cum adica LED-ul se aprinde la 3.5V??? Teoretic il poti alimenta si la 50V daca ii limitezi curentul la cat vrea producatorul. Da, e adevarat ca producatorii de module cu LED inseriaza LED-urile si cu inca vreo rezistenta, astfel incat modulul poate fi alimentat la 10V sau 24V. Ce legatura are culoarea LED-ului cu tensiunea de alimentare???
Dj Shock
Cum adica LED-ul se aprinde la 3.5V??? Teoretic il poti alimenta si la 50V daca ii limitezi curentul la cat vrea producatorul.

Nu poti alimenta led-ul in sine la asa o tensiune. Doar daca il alimentezi in impulsuri, dar si atunci apar limitari.
daniel's
N'are importanta culoare ledului, sau ce led folosesc,important e cum faci un automat de incarcare ce merge pt 2 baterii de 1,2V.
Convertorul pe care l'am facut prima oara mergea la 1,5v si folosea un led alb{ulerior albastru.fara proleme} merge fara probleme. coolspeak.gif . Am cautat pe net un astfel de automat de incarcare, dar fara noroc. Are idee cineva cum arata un astfel de automat, sau are p'acasa vreo schema ce poate fi modificata ? peacefingers.gif

Acta non verba
QUOTE(Gheorghe Dracu @ Dec 9 2005, 18:21) *
Cum adica LED-ul se aprinde la 3.5V??? Teoretic il poti alimenta si la 50V...

Un pic de rabdare...
Cand cineva spune ca foloseste doi acumulatori sa alimenteze LED-uri te gandesti la varianta simpla cu limitarea curentului prin rezistenta... Acum ca poti sa folosesti convertoare, invertoare sau dinamul de la bicicleta este o alta poveste ... dar este bine de precizat ca nu ghiceste nimeni gandurile sau intentiile cuiva... cool.gif
Si uneori este bine de reamintit tensiunea minima de ''aprindere'' uzuala ( rolleyes.gif ) la LED-uri:
LED-uri rosii 1.3-1.5V
LED-uri galbene/verzi 1.4-1.9 V
LED-uri albastre/albe 3-3.5 V
Ceva comentarii pe acesta tema?...
On topic:
Eu as folosi trei patru acumulatori si as sari peste convertor... Ca o schema de limitare a tensiunii pe acumulatori se face destul de usor...
Cum adica ''tensiune este mult prea mica pentru comparatoare''? La ce fel de comparatoare te gandesti ? Electromecanice?... biggrin.gif
Gheorghe Dracu
Aia e caderea de tensiune pe LED determinata tot de curentul necesar. Pentru ca un LED sa emita intr-o culoare sau alta trebuie excitati electronii atomilor de semiconductori diferit ca sa treaca de pe o orbita pe alta. Electronul degaja energie cu o anumita frecventa care determina culoare emisiei. Evident dterminant e materialul semiconductor.
Acta non verba

Am ajuns la atomi, electroni, protoni & all stuff... sa nu incercam sa obtinem alta culoare prin polarizari diverse... Sa ne pastram la datele de catalog... smile.gif
Alte idei despre tensiuni diferite corespunzator diferitelor culori pentru LED-uri?... Nu. cool.gif
Poti sa spui empiric ca un LED se ''aprinde'' la depasirea unei tensiuni minime?!... Da. laugh.gif
Si on topic:
Intr-o perioada in care PIC-urile sunt la moda, am gasit undeva pe net o idee de regulator cu relee si tranzistori...

Este nevoie de un releu cu doua contacte unul NO (NO=normally open)si altul NC (NC=normally closed) cu tensiunea de lucru apropiata de tensiunea de alimentare si un tranzistor de comanda. Se foloseste tensiunea baza-emitor ca tensiune de prag pentru care se calculeaza valoarea divizorului in cele doua situatii...
In prima situatie acumulatorii sunt incarcati, deci aproximativ 2.7-2.8V iar a doua apare cand acumulatorii sunt descarcati, aproximativ 2.4-2.5 V. Pentru start incarcarea are loc din tensiunea de alimentare, limitand curentul la 1/10 - 1/15 din capacitatea acumulatorului cu o rezistenta R. Am facut presupunerea ca avem acumulatori de 600-750mAh... Valoarea se adapteaza functie de capacitatea acumulatorilor.
R=(Valim-Vaccu)/I maxim
La incarcarea acumulatorilor se atinge pragul de 2.8V si se deschide tranzistorul. Releul comuta pe pozitia NO iar valoarea divizorului scade permitand starea de aclansare pana la scaderea tensiunii la 2.4V cand scade valoarea tensiunii baza emitor sub pragul de 0.6V si se intrerupe alimentarea releului. In acest moment se cupleaza contactul NC si incepe incarcarea acumulatorului...
Din cele doua rezistente variabile se regleaza pragul de aclansare si declansare pentru a pastra acumulatorii in plaja dorita de tensiune 2.4-2.5 pana la 2.7-2.8V
Gheorghe Dracu
QUOTE(Acta non verba @ Dec 10 2005, 00:34) *
Am ajuns la atomi, electroni, protoni & all stuff... sa nu incercam sa obtinem alta culoare prin polarizari diverse... Sa ne pastram la datele de catalog... smile.gif
Alte idei despre tensiuni diferite corespunzator diferitelor culori pentru LED-uri?... Nu. cool.gif
Poti sa spui empiric ca un LED se ''aprinde'' la depasirea unei tensiuni minime?!... Da. laugh.gif

Uf, am obosit. Eu ca-i lunga, tu ca-i lata. OK!
Acta non verba
Off topic:
Incerc sa promovea ideea raspunsurilor concise si la obiect... Detaliile suplimentare inutile sau comentariile paralele produc tot mai multa confuzie pentru un incepator. Este bine de retinut ca nu toate LED-urile se pot alimenta de la 1.5V(printr-o rezistenta...) Mai departe subtilitatile legate de variatia lungimii de unda emise la tensiuni/curenti diferiti (si asta in limite foarte mici) sunt irelevante in acesta situatie. De aceea am mentionat ca pentru LED-uri albe ai nevoie de mai mult de 3V... cool.gif iar faptul ca pot sa fie alimentate si la 50V este o informatie redundanta si punerea sub semnul intrebarii a tensiunii de 3.5V nu foloseste nimanui... (ce ar fi sa vina fiecare si sa spuna: merge alimentat si la 11V si la 24V si la 13,4V, etc... w00t.gif )
Gheorghe Dracu
worthy.gif
worthy.gif
worthy.gif
worthy.gif
worthy.gif
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.