Psihanaliza nu are legatura cu fenomenele paranormale; am vrut doar sa dau un exemplu de psihiatrii renumiti care credeau si ei in existenta unor astfel de fenomene.
Problema nu este faptul de a crede in existenta fenomenelor paranormale, ci constatarea facuta de foarte multa vreme de catre psihiatrii si psihologi cum ca
multi (dar
nu toti) dintre cei care cred ca au astfel de capacitati si ca au avut si experiente corespunzatoare, au si probleme pe plan psihic:
probleme cognitive ( de memorie, de concentrare a atentiei etc),
probleme de integrare sociala,
probleme afective (aplatizare afectiva, suspiciune etc.) etc., in functie de tipul de afectiune psihica. Pentru psihologi si psihiatrii centrul atentiei il constituie de fapt aceste alte probleme asociate si nu credinta in fenomenele paranormale in sine. Credinta in existenta paranormalului si a propriilor capacitati in domeniu este un gen de semnal de avertizare care indeamna la prudenta si la verificarea starii de sanatate mentala a subiectului, dar nu constituie si un criteriu absolut al existentei unui fenomen patologic. Sunt multi psihologi si psihiatri care accepta teoretic (pana la obtinerea unor probe concludente pe cale experimentala) posibilitatea existentei capacitatilor paranormale. Dar ei stiu ca din punct de vedere "statistic", multi dintre cei care pretind ca au astfel de capacitati, in realitate sufera de diferite tulburari psihice (asa cum am mai spus, sunt multe alte simptome care apar in functie de fiecare tip particular de afectiune).
Revenind la misani, una e sa crezi ca exista telepatie etc., dar sa poti purta un dialog rational, sustinut cu argumente, pe tema asta si sa accepti macar in principiu posibilitatea de a gresi si cu totul altceva sa crezi ca faci parte dintr-un grup privilegiat de initiati, condus de o persoana cu rol mesianic la nivel planetar si ca
toti ceilalti care au o alta opinie si si-o exprima in mod deschis fac parte dintr-o megaconspiratie satanica (si asta la nivel planetar) indreptata impotriva respectivului grup si liderului ei. Stiu ca ce am descris mai sus seamana si cu caracteristicile unor mari religii (apropo de ce discutam pe alte topicuri

), dar specific MISA-ei este obiceiul de a amesteca intr-o "megaciorba" elemente din diferite religii si filozofii impreuna cu tot felul de basme din ciclul "teoria conspiratiei", basme care pot fi usor dovedite prin argumente logice ca fiind neadevarate(argumentele respective fiind ori ignorate de misani, ori considerate ca o alta dovada a diabolicei conspiratii indreptata impotriva lor). Uita-te un pic la post-urile lui Tapas, pe de o parte, si ale lui Brahman, Antinanco, Light_strike si vajrasattva de cealalta parte. Eu zic ca diferenta este extrem de vizibila. Nu il cunosc suficient de bine pe Tapas si nici nu am suficiente date despre el in afara de continutul post-urilor lui, dar ma incumet sa zic ca este perfect sanatos din punct de vedere psihic (iar el crede in existenta fenomenelor paranormale), pe cand in cazul lui light_strike am unele indoieli (nu ma pot pronunta in mod categoric doar pe baza unor post-uri de pe forum; as avea nevoie de multe alte informatii pentru un diagnostic corect).