QUOTE(aurel.ion @ Jul 4 2006, 10:57)

Nu ai cum sa rezolvi aceasta dilema, daca nu ai trait ce am trait eu sau altii in mod direct in relatiile cu Grieg.
Socul care il are orice om rational, incluzandu-ma si pe mine

, atunci cand intalneste un om ca Grieg care efectiv
face, si te face sa traiesti si pe tine ceva ce intalnesti doar in legendele despre oamenii spirituali, este atat de mare, incat nu sunt decat 2 posibilitati:
1. Ori traiesti asta, si atunci esti pur si simplu silit de evidente sa accepti ca imposibilul exista .
2. Ori nu traiesti in mod direct acest "imposibil" spiritual, si atunci intervin mecanismele psihologice de aparare care te fac sa respingi acele lucruri.
Parerea mea e ca respectivele trairi pe care le mentionezi se datoreaza aproape in mod exclusiv persoanei care le experimenteaza, iar GB nu are aproape nici un merit in ce priveste aparitia lor. Numai ca el e smecher si stie cum sa faca sa para ca si cand meritul ar fi al lui si apoi profita de aceasta impresie pentru a obtine ce vrea.

Presupune prin absurd ca exista maestri spirituali, si ca ai fi in fata unuia care poate face ceea ce scrie prin legende, caruia nu-i pasa de niciun tabu, care ataca si se pune contra celor mai intime prejudecati ale societatii. Cum ai putea reactiona tu insuti si cum ai putea dialoga apoi cu altii referitor la aceasta relatie intre tine si acel maestru spiritual?
Care maestru spiritual apare in legende ca abandonandu-si discipolii, punandu-si cu geaca-n cap de frica etc.?
Iar in ce priveste partea cu "punerea contra prejudecatilor societatii", conteaza foarte mult scopul in care se face lucrul asta. GB a demonstrat de mai multe ori ca a "spart" tabuu-urile societatii numai pentru a-si satisface dorintele sexuale si a gasi pasarici in care sa isi bage instrumentul. Iar partea nasoala e ca a gasit o gramada de fraieri care il ajuta sa isi indeplineasca fanteziile, il apara de autoritati si se lupta pentru libertatea lui si toate astea in timp ce el isi bate joc de ei in ultimul hal.

Daca diferenta intre ceea ce stie omul ca exista pe lume si ceea ce intalneste in realitate este prea mare, atunci orice om pur si simplu ar innebuni. Si lucrul trist este ca intre ceea ce exista spiritual cu adevarat in Univers si ceea ce stie astazi societatea ca exista, exista un mare vid de cunoastere. Si atunci fiecare om din aceasta societate scufundata in ignoranta spirituala isi alege propriul punct de echilibru, pentru a-si putea pastra sanatatea si echilibrul mintal. Doar o abordare gradata care permite o luare de contact treptata cu aceste realitati spirituale de care societatea de azi este complet straina, permite omului sa nu innebuneasca. Si asa, socul diferentei intre ceea ce constati ca exista dpdv. spiritual si societatea de azi este atat de mare uneori, incat nimanui nu-i vine usor sa reziste la asemenea socuri. Bunul simt, un suflet sincer si o ratiune de otel sunt necesare pentru a rezista acestor diferente.
Eu am o explicatie referitor la toate aspectele controversate pe care le face Grieg. Asa e, desi era constient perfect de riscurile "cultului personalitatii" (si ne-a zis in clar asta) uneori l-a tolerat. Eu inteleg de ce.
La fel e si cu sexul. Dar din pacate degeaba as zice altora ceea ce am inteles eu, in lipsa unor aspecte esentiale pe care le-am trait si pe care altii nu le-au trait. Prefer sa tac deocamdata. Daca vreodata voi simti pe viitor ca pot fi inteles, voi zice opiniile mele referitor la aceste aspecte.
Vad ca ai ajuns si tu din nou la faze de genul "GB este un eliberat, mult deasupra noastra din punct de vedere spiritual si din cauza asta nu ii putem intelege motivatiile actiunilor sale, iar daca face ceva ce ni se pare urat, atunci e musai ca are un scop benefic ascuns pe care noi nu il putem percepe pentru ca suntem limitati si ignoranti". Chiar nu pricepeti ca asta este scuza perfecta pentru un escroc si ca folosind-o mereu si mereu va face sa inghititi orice mizerie scornita de mintea lui fara ca macar sa mai incercati sa ii analizati comportamentul, daramite sa mai si protestati?
Iar o alta faza nasoala din tiparul de gandire MISA este urmatoarea: "nu putem explica ne-misanilor motivele si scopurile unora dintre actiunile noastre si ale lui Grieg pentru ca ne-misanii sunt prosti si ignoranti (nu evoluati spiritual ca noi) si nu ar putea pricepe despre ce e vorba dar in acelasi timp nu intelegem ce au ne-misanii astia cu noi si de ce nu inteleg ca noi nu le vrem decat binele." Chiar nu realizeaza nimeni de la curs ca prin folosirea acestei atitudini se genereaza in ochii ne-misanilor ori o impresie acuta de aroganta din partea misanilor ori de incoerenta (de oameni lunatici), fapt care nu genereaza decat o reactie de antipatie profunda sau, mai rar, de mila?