Pai am mai scris si in trecut ca partea legata strict de predarea asanelor, tehnicilor de pranayama si a unor tehnici de meditatie in cadrul cursurilor MISA e ok. Daca MISA ar fi insemnat in mod exclusiv doar povesti apocaliptice, antisemitism, afaceri din domeniul erotismului comercial etc., probabil nu ar fi existat acum decat cateva zeci de misani si nu zeci de mii. Numai ca partile astea urate exista, oricat ar incerca misanii sa le nege. Chiar ei se dau de gol, fie publicand aberatii in carti si pe site-uri (inclusiv site-ul oficial al miscarii), fie prin intermediul activitatii unor cursanti cum sunt light_strike si Menewa.
Si cursul de shivaism (anexa a cursului MISA) e interesant, numai ca instructorii care predau in cadrul lui de obicei prezinta continutul cursurilor ca fiind niste "revelatii nemaipomenite" venite prin intermediul lui GB si omit sa ii mentioneze pe "teoreticienii" straini ("semidoctii", dupa opinia lui light_strike) din cartile carora in realitate s-a tradus la greu pentru sustinerea respectivelor cursuri. Amanunte iti poate da kapalika.
Nu sunt de acord in mod categoric cu una dintre tehnicile originale ale MISA si anume "rugaciunea de 24 de ore". Sunt multe persoane cu predispozitie catre tulburari psihotice sau chiar bolnave care s-au inscris la cursurile MISA. Pana si GB era foarte constient de lucrul asta si in primul an de curs li se dadea cursantilor sa semneze o declaratie pe proprie raspundere ca nu sufera de schizofrenie, paranoia sau alte psihoze (de parca un psihotic ar avea discernamant, ca sa valoreze ceva semnatura lui - si oricum un psihotic in general nu isi va da seama singur ca este bolnav). In cazul unei persoane care nu este bolnava, dar are predispozitie catre tulburari psihotice, parerea mea este ca respectiva tehnica ii poate declansa unele stari patologice. Mai ales ca halucinatiile auditive sunt extrem de intalnite si in schizofrenie, in depresiile de tip psihotic, in tulburarea bipolara etc.
In ce priveste spiralele yang, eu nu am sesizat cine stie ce efecte, dar poate ca pentru altii tehnica asta functioneaza. Insa, parerea mea este ca modul in cale ele erau organizate (fara a se tine cont de conditiile de clima, de confortul si siguranta cursantilor participanti etc.) plus intarzierile repetate ale lui GB si sicanele fratilor Calin & co. faceau ca ele sa devina pentru GB un excelent mijloc de triere a cursantilor, descurajand ramanerea la cursuri a celor cu personalitate puternica si incurajand ramanerea celor obedienti si care acceptau fara sa cracneasca autoritatea lui GB. Asta e parerea mea. Probabil light_strike si ai lui considera si ei ca trierea avea loc dar ca rezultatele sunt altele.
In ce priveste "arta binecuvantarii", mie personal nu imi place imbinarea destul de neinspirata dintre o rugaciune cu tenta crestina si concentrarea atentiei asupra chakrelor specifica traditiei orientale, dar nu vad ceva rau in tehnica in sine. Eu nu cred sa fie intr-adevar eficienta in ce priveste actiunea la distanta asupra altor persoane, dar atata vreme cat scopul este declarat benefic banuiesc ca fiecare e liber sa incerce.
Partea legata de erotism vehiculata in cadrul MISA are dupa parerea mea si parti bune si parti rele. Tehnicile privind continenta in sine sunt bune si interesante dupa parerea mea. Iti ofera ocazia sa faci dragoste altfel decat se face in mod normal si sa experimentezi niste stari mai deosebite. Nu cred sa aiba niste efecte secundare daunatoare importante atata vreme cat abordezi domeniul cu moderatie. Insa sunt de parere ca alte parti din conceptia MISA referitoare la sexualitate sunt daunatoare: promovarea pe scara foarte larga a"cuplului deschis"(ideea in sine nu este foarte rea, dar multi misani au ajuns sa o foloseasca drept scuza pentru libertinism), promovarea bisexualitatii feminine (nu am nimic impotriva acelor persoane de sex feminin care simt de la sine atractie fata de membrele aceluiasi sex, dar printre cursantele MISA cunosc si femei care au facut asa ceva deoarece li s-a indicat sa o faca si au fost invatate ca este vorba de o practica ce le va face mai feminine etc. - stiu lucrurile astea de la nevasta-mea, fosta membra in "grupul de shakti" si care a experimentat si ea in urma anumitor recomandari desi nu avea o inclinatie autentica spre asa ceva), promovarea sexului in grup (la fel, erau date recomandari femeilor in cadrul "grupului de shakti", erau publicate texte pe aceasta tema in carti editate de MISA si au fost si conferinte in cadrul carora GB a vorbit despre subiectul respectiv - in cazul asta am experimentat si eu odata cu doua cursante, asa ca stiu din proprie experienta ca practica asta chiar exista in randul unei minoritati a cursantilor). Toate lucrurile astea pe care le-am enumerat in ultima fraza au condus pana la urma la aparitia unei tendinte puternice de hedonism si libertinism pe care in ultimii ani chiar GB a incercat sa o mai tempereze (desi chiar el ii daduse startul prin propriul sau exemplu).
De asemeni, nu imi place modul cum la MISA sunt amestecate elemente din diferite traditii astfel incat rezultatul ajunge sa nu mai semene aproape deloc cu "radacinile" sale originale. Un exemplu este tehnica de Phowa, tehnica elaborata in cadrul buddhismului tantric, care la MISA a devenit un ameste de elemente crestine, buddhiste si hinduiste ce abia mai seamana cu tehnica originala. Macar de ar fi avut bunul simt sa denumeasca tehnica altfel decat "Phowa" si sa recunoasca ca este vorba de alta inventie MISA.

Din nou, cel mai in masura sa iti dea detalii este kapalika.
Am mai spus intr-un mesaj precedent (si zircon a sustinut acelasi lucru) ca la cursurile MISA se invata si lucruri interesante si poate fi intr-adevar utila participarea la acele cursuri daca persoana respectiva are o personalitate puternica si isi poate pastra discernamantul nealterat de avalansa de povestiri apocaliptice sau de manifestarile specifice cultului personalitatii lui GB. Din ce am observat eu, putini sunt cei care reusesc sa isi pastreze capul pe umeri in conditiile astea. Uita-te cum sta situatia si pe topicul asta: este un singur user cursant MISA cu capul pe umeri (TAPAS) si o gasca intreaga de aiuriti (light_strike, Menewa, Brahman, vajrasattva, tsilviu999). Cam aceeasi proportie o gasesti si in interiorul MISA.
Nu sunt de acord cu amploarea pe care au luat-o in ultimii ani anumite afaceri (video-chat, "excursii" in Japonia, saloane de masaj erotic etc.) in care erau implicati in mod direct instructori/instructoare MISA si multe cursante. Din nou, nu am nimic impotriva acelor persoane care fac asa ceva din proprie initiativa, atata vreme cat nu e vorba de ceva ilegal. Daca este vorba de libera lor alegere si daca persoanele respective nu au alte alternative mai bune (mai exista si femei frumoase si care simt alergie daca le pui sa citeasca o carte sau sa execute vreo munca fizica), din punctul meu de vedere totul e ok. Dar e cu totul altceva cand un grup de genul "grupului de shakti", care a fost infiintat zice-se cu anumite scopuri spirituale, este folosit drept baza de recrutare pentru Japonia sau pentru anumite web-site-uri.

Iar de multe ori chiar GB se implica personal in astfel de afaceri, desi s-a ferit sa isi lase semnatura pe vreun document oficial. Stiu ca fulgerica & co. or sa sara sa tipe ca din gura de sarpe ca nu e adevarat, dar eu stiu bine ca este adevarat, desi nu as putea decat sa aduc unele dovezi indirecte. Dovezi directe as putea totusi aduce, dar ar insemna sa lovesc in persoane cunoscute si nu vreau sa fac asta. Iar la urma urmei nici nu e vorba de lucruri ilegale, in afara de unele posibile evaziuni fiscale (destul de improbabile si ele - fiind vorba de venituri obtinute practic in strainatate, exista si posibilitatea folosirii acordurilor semnate de Romania privind evitarea dublei impozitari astfel incat sa nu mai fie nevoie de impozitare aici in tara). Mai sunt posibile si unele contraventii pedepsibile cu amenda conform legii 196/2003, desi ma indoiesc sa fie cazul, avand in vedere ca din cate stiu cursantele lucrau pe site-uri realizate si administrate in strainatate. Oricum, problema cea mai mare este faptul ca prin diferite metode de persuasiune au fost convinse sa lucreze ca dansatoare sau "host"-uri de video-chat multe femei care nu ar fi facut asa ceva din proprie initiativa. Cunosc cazuri de femei cu studii superioare care nu au profesat niciodata ce au invatat in facultate datorita faptului ca erau prea ocupate cu excursiile in Japonia (inclusiv doua surori ale celui mai bun prieten al meu din copilarie).
Pe partea cu antisemitismul si aberatiile ozenistico-masonice nu vreau sa mai insist pentru ca sunt deja foarte multe exemple aici pe topic.