criss_pt
3rd December 2005, 00:43
Totusi le-a luat ceva timp sa o faca!
Lowhigh
3rd December 2005, 00:45
Departe de a avea simpatii manelistice dar initiativa protv, cu diferitele variante de imn, este interesanta. Daca va deranja intr-adevar neconformismul interpretarii imnului, nu maneaua, ati fi protestat si impotriva altor variante.
oklo
3rd December 2005, 00:46
ProTv forteaza limitele bunului simt pana dincolo de acceptabil.
Am vazut si eu imnul national cantat de pe ritmuri de manea de o gasca de TIGANI, manelisti cunoscuti si mai putin cunoscuti(mie unul doar unele nume imi sunau vag cunoscute - Armeanca, unu' de la Craiova, altu' de la Valcea, Salam etc).
Trebuie ca se recunosc ca ma uitam fascinat. Mi-a placut in mod deosebit al doilea vers al strofei a doua, cel care zice "ca-n aste maini mai curge un sange de roman". Sau de rroman?
Din lasitate eram tentat sa ma opresc aici, la simpla informare. Hai sa merg mai departe, sa vedeti cum m-a marcat episodul.
Trebuie sa-mi reconsider atitudinea. Refuzam pana azi sa scriu si sa pronunt rom (las deoparte glumele legate de bautura), indiferent cu cati RR, deoarece consider vocabula ca fiind radacina multor cuvinte indisolubil legate de patrimoniul cultural romanesc si cred ca doar cocarjarea cronica a politicienilor nostri (in speta Adrian Nastase) a permis acum cativa ani sa se accepte la nivel european denumirea RROM. Sunt ferm convins ca, impreuna cu Italia, se putea bloca initiativa fara sa parem rasisti. De ce Italia? Pai denumirea oficiala a minoritatii e ROMA. Exista si un precedent: dupa destramarea Iugoslaviei, Grecia a reusit sa impuna Natiunilor Unite ca un stat nou format sa se numeasca FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia) si nu pur-si-simplu Macedonia pretextind ca "Macedon" si familia sa de cuvinte fac parte din patrimoniul cultural grecesc. Inutil sa disecam acum motivatiile dar au reusit. Acum mi-e clar... prin mainile mele curge, desigur, un sange de roman... ce conteaza cu cati RR...
Sa nu uitam ca pretutindeni in Europa membrilor minoritatii in dicutie aici li se spune gitanes, gipsys, tzigoinen, gitano etc. si nimeni nu-i jigneste cand le spune asa. Ei insisi isi spun asa. Este o denumire impamantenita de secole, intrata in limbajul comun. Cine naiba - cu exceptia unor lingvisti sau sociologi - mai auzise de RROMANES inainte de circoteca de la Strasbourg? Cioara, cioroi, cioropanez, zburatoare, colorat... astea sunt cuvinte de jignire. Le aud. Pe strada. Pe stadioane. Le resping asa cum voi respinge mereu ideea ca trebuie sa blamezi pe cineva doar datorita originii. Ca de exemplu sa-i blamezi pe toti romanii pentru ca unii CETATENI romani fura, jefuiesc, violeaza sau omoara. Asa cum resping acea mizerie intelectuala, subprodus al unor cercuri academice stangiste si sclifosite numita "CORECTITUDINE POLITICA", corectitudine ce promoveaza ideea ca trebuie sa acceptam orice, oricat de degradant ar fi, doar pentru ca orice semidoct are dreptul sa se exprime in spatiul public fara sa fie contrazis. Pe principiul ca cine striga mai tare primeste microfonul. NU! Nu pot accepta senin sa vad cum imnul national este luat in bascalie de un redactor protevist. M-am saturat sa vad cum intreaga tara se manelizeaza - si ProTv isi da concursul cu placere la asta. Un sociolog imi va spune ca e normal, e mai usoara incultura, mai facila. Dar e mult mai scumpa (cred ca l-am citat pe Garcia Lorca).
Sunt ferm convins ca redactorul care a avut ideea sa puna tigani manelisti sa lalaie imnul a urmarit sa creeze scandal. Adica publicitate. Asa ca acum sunt in dilema: sa dau "send" acestui mesaj, sa propun scandal, sau sa fiu las, sa tac, sa-mi ingrop capul intre umeri si sa mormai incruntat cu prietenii, la vreo bere, niste cuvinte de ocara la adresa unui post TV care arata din ce in ce mai mult ca o fusta inflorata. Voi ce ziceti? Dar daca ziceti, va rog, incercati sa fiti sinceri cu voi insiva, renuntati la ipocrizii si corectitudini politice.
Cony
3rd December 2005, 00:59
PROTV incearca sa recastice terenul pierdut. Cu manelele astea...legate de imnul national...SA LE FIE RUSINE!
Gheorghe Dracu
3rd December 2005, 01:50
Sunt foarte curios de imnul Romaniei cantat in ungureste. Il are cineva? Stie cineva la ce e bun gestul asta? De a intona imnul Bulgariei in limba cecena de exemplu?
ynocentzya
3rd December 2005, 09:16
pu*la mea protv.... mai ai sa scrii la multi ani pe coliva ca in rest le-ai facut pe toate... dupa ce ca suntem jalnici in manifestarile fata de cultura si de valorile tarii asteia pe care ne cacam zi de zi acum tre sa o mai facem si public ...
GrLght
3rd December 2005, 17:39
Mie mi-a placut imnul american transpus pe muzica house. Imnul nostru transpus pe manele mi se pare de-a dreptul penibil. Ca a prins foarte mult la public este inca o dovada ca suntem un popor de manelisti. Rusine noua!
sorin mok
3rd December 2005, 20:11
CNA-ul e prea ocupat să interzică "reclama" NU DA ȘPAGĂ! ca să se ocupe și de altele.