Well, 300 este filmul pe care toata lumea recomanda sa il vezi in cinema. Pentru premiera am ales IMAX experience, desi filmul nu este filmat pentru 3D. Dupa film am concluzionat ca avand un DVD si screen-ul meu urias in timp ce ma asez comod in rocker si imping volumul receiverului aproape de max as fi fost mai bogata cu cel putin $10 si n-as fi pierdut cine stie ce "experienta". In plus, n-as fi avut ocazia sa ma fac de râs, caci atunci cand se luptau mai abitir, si spartanii racneau de zor "no mercy, no prisoners!" si taiau capetele dusmanilor, pentru moment pelicula a pierdut sunetul si atunci eu m-am trezit: "no sound!??"
In fine sa revenim la subject; printre o gramada de sulite si sabii ce se infig in corpuri si capete ce zboara cu incetinitorul, regizorul Zack Snyder este cam prostut, si asta pentru ca fiind o adaptare dupa nuvela desenta a lui Frank Miller ce povesteste despre batalia de la Thermopylae, incearca simultan sa-i atraga pe istorici impreuna cu tendinta de a-i
umezi pe fanii stilului. Adica daca esti fan Stapanul Inelelor aka Lord of The Rings, te vei simti exaltat si euforic in momentul in care de regele spartan Leonidas se apropie Ephialtes, care mi-e mi-a aratat precum o incrucisare nereusita dintre un Gollum si eventual omul Elefant. Asta pe langa o prima impresie ca am intrat din greseala la sala in care se difuza
Cocosatul de la Notre Dame cu Anthony Queen in rolul principal. Deci regele Leonidas alege 300 luptatori bravi cu care se duce sa-i tina in loc pe persani, si aratarea asta, Ephialtes vrea doar sa ajute si el cum poate. Leonidas il refuza pentru ca ... sa vedem, da, cica acea trecatoare nu este accesibila pentru
Americans with Disabilities Act (ADA compliant).
ATENTIE: spoilers - go away!Insa inainte de asta, Leonidas urca sus pe munte facand alpinism in sandale precum Tom Cruise in Mission Impossible si-i viziteaza pe Ephors si oracolul lor. Din cate am inteles io, acesti Ephori sunt niste oficiali spartani (urati cu spume) care stau cocotati in varf de munte, ca asa se simt ei bine. Nu stiu ce fac ei acolo, dar banuiesc ca urmareau de zor
Pacientul Englez pentru ca toti aratau precum Ralph Fiennes in acel film dupa ce fata lui a fost arsa. Sau poate era un fan club, nu sunt sigura. In fine, noroc cu oracolul care este o tipa tanara (si frumoasa si aratoasa) pe care libidinosii aia de Ephori o ling pentru a primi informatia pretioasa. Probabil ca dupa asta tipa deceda subit. Si probabil ca asta a pus picatura in sufletul lui Leonidas vis a vis de neincrederea ephorilor vizavi de planul lui de a salva Sparta.
Concluzia filmului ar fi ca razboinicii sunt adevaratii eroi ai oricarei batalii si totodata sunt si cei mai virili dintre toti barbatii. Altfel nu-mi explic de ce inainte de a pleca din Sparta Leonidas o calareste pe regina Gorgo pe durata unei nopti pasionale care se opreste cu instante la fiecare secunda pentru a-ti da posibilitatea sa faci o poza sau sa traiesti cu impresia ca asisti la o reclama calvin klein. Dupa plecarea lui Leonidas era de asteptat ca oponentul lui politic principal, Theron sa se dea la regina si s-o violeze cu prima ocazie, exact asa cum ii sta bine unui sarpe politician de marca ce procedeaza identic atunci cand barbatia adevarata e plecata de acasa pe campul de lupta sa-si infiga lancea in inamici si sa sta in bataia siroaielor de sange si a segetilor inamice. Acum inteleg de ce l-a refuzat Leonidas pe Ephialtes: ori esti barbat ori esti vrednic de mila. Pe urma mai este la fel de comica si intalnirea dintre Leonidas si Xerxes, regele persan. Desi persanul este inalt de vreo 2m si jumatate, este machiat ca o tarfa, plin de cercei, inele si bijuterii in nas, limba, urechi, sprancene de iti vine sa crezi ca este cutia cu cârlige de pescuit a capitanului Ahab care a plecat sa-l prinda pe
Moby Dick. In comparatie cu Xerses, desi mai scund, Leonidas are barba si codita discreta in par, este musculos si nu-i este rusine sa-si arate barbatia printr-o pereche de chilotei bikini rupti dintr-un catalog de moda Speedo.
Probabil ca ceea ce s-a intamplat in Sparta ar fi trebuit sa ramana acolo, si atunci nimeni nu s-ar fi suparat...
-- VIZIONARE PLACUTA! --
Nota mea: 6/10