Cum modific doua walkie talkie-uri sa bata putin mai mult?

mir_amd

Salut!

Problema sta in felul urmator: am doua walkie-talkie-uri naspa si vreau sa le folosesc pe distanta foarte mica ( aproximativ 30 metri). Problema e ca sunt si cativa pereti intre. In momentul asta pe modul "morse" se aud piuiturile, dar vocea nu se intelege. Ce e de facut, ce sa schimb in ele ?
Sa nu-mi ziceti sa invatz codul morse.. ca nu-i o solutie laugh.gif
Acta non verba
Daca ar fi fost ceva simplu de schimbat atunci l-ar fi schimbat in fabrica si-i cresteau distanta de emisie... biggrin.gif
Se mai poate intampla ca sa nu fie perfect acordate pentru un semnal maxim in antena sau ca lungimea antenelor sa nu fie corecta pentru frecventa respectiva de emisie...
Oricum totul este greu de ghicit pentru ca noi nu avem si alte date despre echipamentele folosite de tine... cool.gif

mir_amd
Eu nu vreau sa fac minuni, vreau sa le maresc distanta cu putin. Ma mir pt. ca merg morse. Voi incerca sa pozez cablajul, poate va dati seama.
medvonok
posibil daca mai adaugi un amplificator de RF sa bata mai mult. Din fabrica nu au fost "setate" asa pentru ca exista niste norme legate de puterea acestor jucarii si in plus mai este vorba si de costurile de fabricatie, consum montaj, etc ....
Dj Shock
Walkie talkie astea de jucarie lucreaza de obicei in 27 Mhz, si au un tranzistor care indeplineste ba functia de detector superreactie, ba functia de oscilator-emitator. Deci el emite si el receptioneaza. Poti sa il alimentezi cu tensiune mai mare, ca sa ii cresti puterea, si, dupa cum a zis Acta non Verba, poate sa fie nevoie sa le si acordezi.
mir_amd
si cum se acordeaza ?
Dj Shock
Trebuie sa aiva o bobina cu miez reglabil, una cu putine spire...vezi daca are, daca nu, un trimmer smile.gif

rvic77
QUOTE(Dj Shock @ Nov 6 2005, 00:22) *
Walkie talkie astea de jucarie lucreaza de obicei in 27 Mhz, si au un tranzistor care indeplineste ba functia de detector superreactie, ba functia de oscilator-emitator. Deci el emite si el receptioneaza. Poti sa il alimentezi cu tensiune mai mare, ca sa ii cresti puterea, si, dupa cum a zis Acta non Verba, poate sa fie nevoie sa le si acordezi.

Am avut si eu de la cineva niste walkie talkie naspa (d-alea cu morse). Intradevar bat maxim 50 m fara obstacole sau vro 20-30 m printr-un perete. Cred ca nu emit pe o frecventa pentru ca le-am "auzit" intre 76-108 Mhz pe un radio fm obisnuit.
In concluzie ia-ti 2 PMR-uri 446 Mhz care sigur merg pe 500 m chiar cu ceva obstacole si arunca jafurile alea !
Dj Shock
Cred ca nu emit pe o frecventa pentru ca le-am "auzit" intre 76-108 Mhz

Exista jafuri care dupa ce ca nu au putere mai dau si armonici...
mir_amd

faza e ca mie nu imi trebuie mai mult de 30 de metri. Numai ca sunt cativa pereti.

totusi, daca are cineva niste PMR-uri second sa imi dea un pm.
mir_amd
Mi-a spus cineva ca asta ar fi schema. Ce anume sa modific ? Eventual faceti un semn pe schema.
Acta non verba
Sansa de a mari distanta este destul de mica... Incearca acordul antenei prin reglarea bobinei si a condensatorului care sunt in serie cu antena... de asemenea se mai poate incerca reacordarea bobinei din oscilator...
Practic se pun cele doua unitati (R1 si R2) in aceesi camera la o distanta de 3-4m... o unitate (o notam cu R1) si se foloseste ca receptor iar a doua (R2) ca emitator. Se regleaza bobina de la emitator R2 foarte usor cu o surubelnita care are varful din material plastic pentru a nu distruge miezul de ferita, simultan cu apasarea pe butonul ''emisie''... Se va produce o ''reactie'' intre cele doua unitati si din reglarea miezului trebuie sa creasca nivelul acesteia la receptorul R1... Pe masura ce nivelul creste se pliaza antena de receptie la R1 pentru a scadea semnalul.. se repeta reglajul si la bobina si condensatorul inseriat pe firul de antena la R2 ... Dupa ce se obtine maximul se repeta procedura in sens invers... R2 se pune pe receptie si reglam R1 ca emitator...

mir_amd
1sn. Intuisem din ce ai spus prima oara. Eu as fi vrut sa aflu cum fac modificarile la care se referea @Dj Shock:

QUOTE(Dj Shock @ Nov 6 2005, 00:22) *
Walkie talkie astea de jucarie lucreaza de obicei in 27 Mhz, si au un tranzistor care indeplineste ba functia de detector superreactie, ba functia de oscilator-emitator. Deci el emite si el receptioneaza. Poti sa il alimentezi cu tensiune mai mare, ca sa ii cresti puterea...
Acta non verba
Permite-mi sa-ti spun ca marirea tensiunii la care se refera colegul nostru, este doar o presupunere logica asociind cresterea puterii cu cresterea tensiunii... Practic se poate modifica PSF-ul tranzistorului si sau nu mai oscileaza sau se arde pur si simplu...
Ca daca alimentarea se face acum la 9V poti sa-l alimentezi si la 12V dar asta inseamna sau fixarea acestuia in regim stationar prin alimentare la priza sau alte complicatii pentru adaptarea unui set de baterii pentru a forma 12V... cool.gif

Oricum tine cont ca aparatele functioneaza la ~50MHz si ca lungimea de unda asociata este de l= 6m, iar o antena optima este l/4 = 6/4= 1.5m rolleyes.gif
mir_amd
Ok. merci de lamuriri. Dupa cum am spus, vreau sa la folosesc intre doua camere, deci as putea sa le alimentez la 12V si sa le fac cate o antena de 1,5m. Mai fac vreo modificare sa nu se arda, sau pur si simplu bag 12 V in locul bateriei ?
Antenta trebuie sa aibe 1,5 metri desfasurati ? De exemplu acum este un arc de 10cm. Desfasurat nu stiu cat are. Cum este cel mai bine, sa o prelungesc prin innadirea unei sarme (ce material ? ) sau sa trag de arc ?
Acta non verba
Tu cand folosesti emitatoarele nu tii antenele desfacute la maxim?!... rolleyes.gif
mir_amd
antenele sunt niste arcuri fixe, invelite in cauciuc. Nu se desfac.
Acta non verba
Am inteles.. eu am banuit ca sunt antene ''telescopice''... biggrin.gif atunci poate faci un test mai simplu... Daca ai desfacut aparatele si in interior ai posibilitatea sa deconectezi antenele originale, atunci conectaza ca antena un simplu cablu de 0.5-1m, preferabil din fir rigid pentru a ramane cat mai drept si fa ceva teste de emisie/receptie... smile.gif
m-marian
QUOTE(mir_amd @ Nov 9 2005, 19:04) *
antenele sunt niste arcuri fixe, invelite in cauciuc. Nu se desfac.

Referitor la ce scria Acta non verba, in locul firelor rigide poti folosi antene telescopice de felul celor cu care sunt dotate unele radioreceptoare portabile de UUS.

Pentru marirea puterii in regim de modulatie in amplitudine, poti incerca inlocuirea tranzistorului oscilator/detector cu superreactie S9018 cu unul de putere mai mare, de ex. 2N2219, 2N3866 sau oricare altul de 600-800 mW cu frecventa de taiere mai mare de 250-300 MHz, dar asta implica repolarizarea tranzistorului.
Niste modificari de valori ar putea fi urmatoarele:
- rezistorul din emitor micsorat la 68-100 ohmi;
- rezistorul de 10 K din baza spre masa, inlocuit cu unul de 4,7-5,6 K;
- rezistorul de 10 K folosit la receptie, inlocuit initial cu un semireglabil de 25 K, care se ajusteaza pana cand auzi in difuzor zgomotul specific superreactiei in lipsa semnalului, iar in final - cu un rezistor fix cu valoare echivalenta rezistentei active a semireglabilului;
- rezistorul de 6,8 K folosit la emisie, inlocuit ca mai sus, cu un semireglabil de 10 K, urmarind obtinerea distantei maxime la care se face simtita microfonia in celalalt aparat.

Pentru ca o astfel de modificare introduce in circuit alte valori ale capacitatilor tranzistorului, dupa stabilirea valorilor rezistorilor, este necesara o usoara reacordare a inductantelor, incepand cu miezul bobinei din circuitul de colector, continuand cu modificarea distantei dintre spirele bobinei de acord a antenei (cea fara miez) iar la sfarsit, a insasi antenei.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.