Diferenta voltaj intre "in sarcina" si "in gol" la trafuri?
Pagini: 1, 2

Adriann

Am un transformetor de retea de 170VA cu un secundar de 2x29V si as vrea sa modific secundarul ca sa obtin o tensiune de 24V. Important: am nevoie de 24V insarcina, mai precis cu un consumator rezistiv de 48W.
Am facut deja niste probe si am aflat care este nr. de spire per volt al trafului, deci e foarte simplu sa scot niste sirma si sa obtin tensiunea dorita.
Problema: nu stiu care trebuie sa fie tensiunea in gol necesara pt. ca atunci cind conectez consumatorul sa abtin o tensiune in sarcina de 24V. Stiu teoretic ca tensiunea in gol trebuie sa fie mai mare decit cea in sarcina, dar nu stiu cu cit. Consumatorul de care volbesc este sensibil la diferente de voltaj asa ca metoda experimentala se cam exclude.
Exista vreo formula sau alta metoda de determinare a diferentei de tensiune?
Dj Shock
Tensiunea in gol scade in sarcina din cauza rezistentei firului de bobinaj, din primar si din secundar. La acestea se mai adauga pierderile in miez. Daca ai miez de calitate si (in cazul tau) de putere mai mare decat este necesar, poti sa bobinezi secundarul cu sarma groasa si tensiunea va varia destul de putin(maxim juma de v). Formula fixa nu exista, ca depinde de miez si sarma.

Adriann
QUOTE(Dj Shock @ Nov 2 2005, 10:55) *
Tensiunea in gol scade in sarcina din cauza rezistentei firului de bobinaj, din primar si din secundar. La acestea se mai adauga pierderile in miez. Daca ai miez de calitate si (in cazul tau) de putere mai mare decat este necesar, poti sa bobinezi secundarul cu sarma groasa si tensiunea. Formula fixa nu exista, ca depinde de miez si sarma.

Multumesc pt raspuns
Deja e sirma de aprox 1mm pt. 29V deci eu nu trebuie decit sa scot cita trebuie, dar asta e problema ca nu stiu cita sa scot. Daca nu exista o formula, atunci ar trebuii sa gasesc un consumator identic (24V 48W) si sa experimentez.
Idei despre un astfel de consumator? Oare un bec de 24V de camion ce putere ar avea? As putea sa le pun in paralel pina obtin 48W. Bine, asta daca nu ar costa becurile de proba mai mult decit trafu.
Dj Shock
Pai depinde. Tu cu ce sarcina o sa lucrezi? Adica o sa fie capacitiva, inductiva, rezistiva? Combinata?
Adriann
QUOTE(Dj Shock @ Nov 2 2005, 11:10) *
Pai depinde. Tu cu ce sarcina o sa lucrezi? Adica o sa fie capacitiva, inductiva, rezistiva? Combinata?

Sarcina o sa fie un letcon cu termostatare, de aia nu pot sa fac experiante pe el. Termostatarea se face printr-un triac care practic inchide si deschide circuitul la anumite intervale de timp deci tensiunea si puterea letconului ramin neschimbate.
M-am mai gindit - becurile auto sint pt DC deci nu merg. Mi-ar trebui "un ceva" de 24VAC si cu o putere de 48W sau si mai bine cu o putere reglabila.
Dj Shock
Nuu, becurile sunt bune, pentru ca sunt sarcini rezistive ca si letconul. Conditia ramane ca becul cu care facu testul sa fie tot de 2 A 48 W ca si letconul. Sau, in fine, o valoare apropiata.
Adriann
QUOTE(Dj Shock @ Nov 2 2005, 11:20) *
Nuu, becurile sunt bune, pentru ca sunt sarcini rezistive ca si letconul. Conditia ramane ca becul cu care facu testul sa fie tot de 2 A 48 W ca si letconul. Sau, in fine, o valoare apropiata.

Ce scria pe becuri, voltajul si amperajul (watajul), este pt curent continuu, deci transferat in curent alternativ se modifica. Stai c-am ametit. Da asa e. Nu stiu formulele, dar asa e nu?

Dj Shock
Pai o rezistenta se comporta la fel si in CC si in CA. Deci pune becurile alea cu incredere in CA ca nu e diferenta.
Adriann
QUOTE(Dj Shock @ Nov 2 2005, 11:30) *
Pai o rezistenta se comporta la fel si in CC si in CA. Deci pune becurile alea cu incredere in CA ca nu e diferenta.

M-apuc sa caut becuri. Poate exista si spoturi halogen de 24VAC si aprox 48W.
Dj Shock

Daca ai messenger da-mi adresa, pe PM, si vb cand ma intorc, diseara...
Adriann
QUOTE(Dj Shock @ Nov 2 2005, 11:47) *
Daca ai messenger da-mi adresa, pe PM, si vb cand ma intorc, diseara...

N-am messenger dar pot sa-l instalez. Da un semn de viata aici pe forum cind te intorci. Multumesc pt. ajutor. Vorbim.
Bujor Stefan
Sau poti sa-l lasi asa cum e transformatorul si sa folosesti un stabilizator de tensiune cu un LM7824 (vreo 2 sau chiar 3 pentru ca nu suporta maxim decat 1,5A).
Montajul e super simplu si ai si o rezerva de tensiune in spate.
Schema o gasesti in data-sheet-ul integratului.
Dj Shock
Sau poti sa-l lasi asa cum e transformatorul si sa folosesti un stabilizator de tensiune cu un LM7824 (vreo 2 sau chiar 3 pentru ca nu suporta maxim decat 1,5A).
Montajul e super simplu si ai si o rezerva de tensiune in spate.
Schema o gasesti in data-sheet-ul integratului.

Sorry, kid, acel integrat este stabilizator 3 pini de CURENT CONTINUU. Aici e vorba de o sursa de curent alternativ care trebuie sa dea 24 V la 2 A .
Adriann
Asa e. Daca era vorba de curent continuu ar fi fost foarte simplu.
Am mai cautat pe net si mi-e teama ca nu prea exista formule pentru variatia de tensiune in sarcina - in gol. Adica ar exista dar se bazeaza tot pe niste necunoscute: rezistenta primar si secundar, miez etc.
Nu stiu cum naiba sa fac. Stau cu trafu cu citeva spire scoase (cu 5 spire scoase am ajuns la 26,8V) pe masa si ma tot gindesc.
Paul_l
QUOTE(Adriann @ Nov 2 2005, 21:00) *
Asa e. Daca era vorba de curent continuu ar fi fost foarte simplu.
Am mai cautat pe net si mi-e teama ca nu prea exista formule pentru variatia de tensiune in sarcina - in gol. Adica ar exista dar se bazeaza tot pe niste necunoscute: rezistenta primar si secundar, miez etc.
Nu stiu cum naiba sa fac. Stau cu trafu cu citeva spire scoase (cu 5 spire scoase am ajuns la 26,8V) pe masa si ma tot gindesc.

Dar ce trebuie atita precizie daca letcon-ul e termostatat ? Dai direct cu 29 V ca se va incalzi ceva mai repejor si va se va stinge triacul mai repede.

Daca traful e calculat rezonabil tensiunea nu variaza mul gol sarcina. Daca e calculat cu coeficienti chinezesti la care si in gol se incalzeste miezul nu-ti mai bate capul arunca-l.
Acta non verba
QUOTE(Adriann @ Nov 2 2005, 21:00) *
.. Stau cu trafu cu citeva spire scoase (cu 5 spire scoase am ajuns la 26,8V) pe masa si ma tot gindesc.

Scoate-i ceva prize suplimentare transformatorului si conecteaza letconul incepand de la priza care ofera tensiunea cea mai mica... biggrin.gif
Adriann
QUOTE(Paul_l @ Nov 2 2005, 21:25) *
Dar ce trebuie atita precizie daca letcon-ul e termostatat ? Dai direct cu 29 V ca se va incalzi ceva mai repejor si va se va stinge triacul mai repede.

Daca traful e calculat rezonabil tensiunea nu variaza mul gol sarcina. Daca e calculat cu coeficienti chinezesti la care si in gol se incalzeste miezul nu-ti mai bate capul arunca-l.

Ai perfecta dreptate in principiu.
Trafu e OK. E o chestie englezeasca foarte solida (si al dracu de grea).
Termostatarea am de gind sa o fac eu asa ca am o oarecare rezerva ca va functiona din prima si deci as vrea sa nu ma bazez pe asta.
Dj Shock
E, cum mai decurg lucrurile? Ai reusit sa scoti spire cat trebuie? Daca de ex. iti da 25 V in loc de 24, poti sa compensezi cu un rezistor serie (R=U/I => R=1/2 => 0,5 Ohmi). Daca nu ai valoarea fixa, mai bine cumperi un potentiometru de 2 ohmi de cativa Wati si te joci cu el. Uite exemplu la conex electronic http://www.conexelectronic.ro/content/cate...ometre/4/W.html
Acta non verba
Potentiometru?... Dar ce, o rezistenta nu-i de ajuns?.. ca sigur e mai ieftina... cool.gif
Oricum varianta cu ''pierderi rezistive'' in exterior nu este practica, este mult mai simplu de jonglat din prize pe transformator, eventual o infasurare separata de 2-3 V care se poate pune in serie fie in faza fie in antifaza si se rezolva ''problema''... cool.gif
Dj Shock
Daps, ai dreptate! coolspeak.gif
tehnics
So : am sa imi dua si eu cu parerea si anume : In primul rand ca traful tau sa nu aiba variatii mari de tensiune la o sarina de 48W el terbuie sa suporte cel putin 50W minim. Iti dau si formula pentru aflarea puterii unui transformator : (U1*I1*85)/100 si vei obtine cu aproximatie puterea reala a transformatorului. ( Curentul din primar il vei masura cu un miliampermetru in AC.
OK daca pana acum e bine acum trebuie sa vezi daca sarma din secundar este suficient de groasa iar din care stiu eu , Cu are cu aproximatie o densitare de curent de 6A/mm2.
Rezitenta de sarcina pentru o valoare de 2 A este R=U/I -> R=12 ohm/48W, valoare la care teoretic tensiunea ar terbui sa ramana constanta ( ceea ce nu cred ) dar cum au spus si ceilalti ,,,incearca cu sarcina artificiala.
Acum din propria experienta , daca raportul U1/U2 = N1/N2 il respecti dar.... mai bagi niste spire in primar si in secundar in conditiile acelui raport, caderea de tensiune va fi cat mai mica.
Dj Shock
So : am sa imi dua si eu cu parerea si anume : In primul rand ca traful tau sa nu aiba variatii mari de tensiune la o sarina de 48W el terbuie sa suporte cel putin 50W minim

El a specificat de la inceput ca are trafo de 170 VA.
Adriann
Ideea cu prize multiple desi nu-i chiar asa usor de realizat (mi-e frica sa nu stric sirma cind o scot si apoi o pun la loc dupa ce am facut prizele) pare a fi insa foarte practica. Please lamureste-ma ce inseamna "in faza fie in antifaza".

Despre sarcina artificiala. Ascultati aici: "Sigur, avem becuri de camion la 24V 50W, sint cu xenon si costa numai 450.000 lei. Cite doriti?"
Deci mai caut.

Adrian
Dj Shock
Pai la capetele secundarului/secundarelor trafului tau se gaseste tensiune alternativa de forma sinusoidala, deci variaza in timp, si daca cuplezi in faza infasurarile, inseamna ca tensiunile la un mom. dat se insumeaza, iar daca cuplezi in antifaza infasurarile, se scad tensiunile. Sa luam un exemplu: zicem ca ai un secundar care da 2 v si unu care da 5 v. Le inseriezi, si daca le cuplezi in faza, vei avea iesire de 7 V, iar daca le cuplezi in antifaza, vei avea 3 V.
Adriann
QUOTE(Dj Shock @ Nov 3 2005, 18:42) *
Pai la capetele secundarului/secundarelor trafului tau se gaseste tensiune alternativa de forma sinusoidala, deci variaza in timp, si daca cuplezi in faza infasurarile, inseamna ca tensiunile la un mom. dat se insumeaza, iar daca cuplezi in antifaza infasurarile, se scad tensiunile. Sa luam un exemplu: zicem ca ai un secundar care da 2 v si unu care da 5 v. Le inseriezi, si daca le cuplezi in faza, vei avea iesire de 7 V, iar daca le cuplezi in antifaza, vei avea 3 V.

Am inteles. E ca un bobinaj in sens invers care se scade din cel cu care e inseriat. Faza si antifaza afecteaza in vreun fel amperajul sau o rectificare a tensiunii alternative? Si inca o intrebare: antifaza inseamna sa cuplez faza la nul? Nu ride de mine daca am spus o prostie.
Pagini: 1, 2
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.