Nelamuriri amperaj si voltaj

Blade

Am si eu niste lamuriri (am cautat da n-am gasit ceva sa ma ajute tongue.gif)

1. Se da un PocketPc cu baterie Li-ion de 3.7V si 1800mA, un incarcator de casa (de la pocketpc) pe care scrie la output 5V 2A si un GPS receiver pe care scrie input 5V 800mA.
Intrebarea mea este: are ceva daca incarc GPS- receiverul cu incarcatorul de la pocketpc? Nu am incarcator la el si mufele se potrivesc..

2. Se dau aceleasi dispozitive (PocketPc si GPS receiver). Nu am incarcator de masina pt ele. Unul original costa ~1.5mi si parca nu as da atat pe o bucata de fir cu 2 mufe tongue.gif
Ma gandeam sa imi cumpar un incarcator de masina de la un telefon care sa aiba voltajul asemanator cu cel de la incarcatorul de casa (5V) . Problema e ca nu cred ca o sa gasesc cu amperaj asa mare (2A). Ce se intampla daca iau unul cu amperaj mai mic? Se strica bateria? (ambele sunt li-ion)

Multumesc..
Dj Shock
1. Nu ar trebui sa ai probleme, ca GPS ar trebui sa aiva stab. intern de incarcare (bateriile Li ion se incarca mai complicat ca cele Ni cd, prin 1 ciclu de incarcare cu curent constant si unu cu tensiune constanta).

2. Daca cumperi incarcator de mobil nu rezolvi nimic, nu se strica bateria, dar nu o sa se incarce cum trebuie, sau chiar deloc. Poti folosi un modul de stabilizator in comutatie de 5V 2A. exemplu : LM2576-5.

Blade
am gasit asa ceva .

Poti folosi un modul de stabilizator in comutatie de 5V 2A. exemplu : LM2576-5.

huh.gif huh.gif sunt varza in domeniu.. poti sa-mi explici ce e aia? worthy.gif
moxdey
QUOTE(Blade @ Oct 31 2005, 10:06) *
huh.gif huh.gif sunt varza in domeniu.. poti sa-mi explici ce e aia? worthy.gif

Cu ce ai gasit la Flamingo nu trebuie sa-ti bati capul Spune "max 800" deci nu faci mare branza cu ele. Gasesti adaptoare de la 12 V la mai multe tensiuni si in alte magazine mai ieftine. Eu unul am vazut in Titan la parter si avea amperajul mai mare.

MARE ATENTIE la polaritate: chiar daca mufa adaptorului arata la fel nu este neaparat obligatoriu ca + sa vina la ambele in acelasi loc (te uiti pe adaptor si la intrarea de DC de pe GPS unde ar trebui sa fie imprimata o schita ceva de genul + ---C--- - sau - ---C--- + ceea ce inseamna in primul caz ca ai + pe exterior si - pe interior iar in al doilea ca ai - pe exterior si + pe interior. Daca le conectezi invers poti arde stabilizatorul de incarcare sau adaptorul (cel mai inteligent cedeaza death.gif adica in astfel de cazuri cel mai scump cursing.gif ).

Treaba cu amperajul sta cam in felul urmator:

adaptorul da max. 2 A
GPS-ul cere 0.8 A pe care poate sa-i ia din cei 2 A si se incarca in timpul de 1 ora (spre ex)

adaptorul da max 400 mA (0.4 A)
GPS-ul cere 0.8 A deci se va incarca in dublul timpului normal (in cazul ideal deoarece adaptorul nu va da niciodata maximum de amperaj decat daca este un model prost fara limitare iar dupa ce va face asta se va transforma in sursa de caldura iar apoi in deseu naughty.gif )

Iar cu incarcarea sta cam asa:

bateria este Li-ion de 3.7V si 1800mA (1.8A)
alimentatorul 5 V 2 A

In mod standard, incarcare de lunga durata 10-18 ore pentru protejarea acumulatorului, acumulatorul se va incarca la 10% din amperajul sau => se va limita curentul de incarcare la 180mA (0,180A).
In mod rapid, pentru nevoile curente si dinamism insa prin scurtarea vietii acumulatorului, se mareste amperajul si se micsoreaza timpul de incarcare.

Mult succes
Acta non verba
QUOTE(Dj Shock @ Oct 31 2005, 10:03) *
1. Nu ar trebui sa ai probleme, ca GPS ar trebui sa aiva stab. intern de incarcare (bateriile Li ion se incarca mai complicat ca cele Ni cd, prin 1 ciclu de incarcare cu curent constant si unu cu tensiune constanta)...

Off topic:
Atentie deoarece modul de exprimare duce la confuzii...
Nu sunt cicluri de incarcare, notiunea de ciclu impune succesiunea acestora in numar nedefinit, ci sunt etape de incarcare. Incarcarea se face in curent constant iar la atingerea tensiunii de prag se mentine o tensiune constanta...

On topic:
1. Se poate folosi alimentatorul la ambele aparate, de verificat daca polaritatea este aceeasi...
2. Un charger de masina care nu suporta curentul necesar se poate defecta si prin scurcircuitarea ''elementului stabilizator serie'' poate distruge echipamentul respectiv.
Blade
@moxdey: pe gps scrie asa: + ---C--- - , dar pe incarcator nu scrie nimic. mie imi merge, de vreo 3 zile tot il incarc cu incarcatorul respectiv..

deci concluzia e sa caut un incarcator de masina care sa bage 5V, sa aiba polaritatea ca cel de casa si amperajul cat mai apropiat de 2A..?
Blade
se pare ca polaritatea e la fel si la pocketpc si la gps..

pe incarcator nu scrie nimic despre asta.. asa ca am scos bateria la pocketpc. sub baterie scrie clar, ca pe incarcator.. input 5V 2A + ---C--- -

Gurban_Dan
<< un GPS receiver pe care scrie>>

Salve, te rog mult,

unde ai gasit GPS-ul ?
Vreu si eu unul, dar unul forte ieftin. Eu vreu sa il stric, sa vad ce are in el.
Blade
de stricat nu stiu unde gasesti..

de cumparat gasesti pe net.. incearca cu google..

eu l-am luat de la cineva..
mister_rf

Un pic de OFF TOPIC...
QUOTE(Gurban_Dan @ Oct 31 2005, 15:53) *
....Eu vreu sa il stric, sa vad ce are in el...

Nu este nevoie sa-l strici... biggrin.gif
O schema bloc...

Uite ca idee cum sunt construite o serie de receptoroare GPS..

alte detalii aici: http://gpsinformation.net/
Blade
pana la urma de unde cumpar adaptor din ala?
moxdey
QUOTE(Blade @ Nov 1 2005, 23:26) *
pana la urma de unde cumpar adaptor din ala?

Eu unul am vazut in Titan la parter... a fost un raspuns
Pe Rahova la statia de tramvai 32 Sebastian (Liceu Bolintineanu) langa librarie.
...nu mai stiu ca nu prea am mai umblat in ultimul timp. smile.gif
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.