QUOTE (mirelamuresan @ Jul 16 2007, 14:19)

Buna
Am fost in Malta in perioada 22-28.06 si pot spune ca a fost o vacanta reusita.
Am fost tot cu Malta travel, dar in afara faptului ca am luat de la ei sejurul si am avut asigurat transportul de la aeroport la hotel nu am avut alte contacte cu personalul lor.
Am stat la Bella Vista, care desi are 4 stele la ei, la noi nu prea iti vine sa ii dai 3. Cel mai rau a fost ca am prins o perioada de canicula, zilnic peste 40 de grade, cu umiditate de 100% :( In primele 3 zile a fost stricata instalatia de aer conditionat in intreaga aripa a hotelului in care am stat noi, iar in rest era plin hotelul si nu au putut sa ne mute in alta camera, asa ca ne-am copt. Noroc cat de cat cu ventilatorul din tavan...
Mancare HB, dimineata si seara bufet cu mai multe feluri de mancare, bune dar nu fenomenale. Prin comparatie, dupa Malta am fost in Bulgaria la 3 stele, cu mancare mult mai variata si mai buna. Oricum ne-am distrat de "full english breakfast", din care nu lipsea fasolea
Am fost zilnic in excursii cu agentii locale, mult mai ieftine si cu mai putine persoane, max 12. Am vizitat cam tot ce ne-am propus. Au fost zile in care am fost in 2 excursii, una dimineata si una seara dupa cina. Merita sa mergeti sa vedeti cat mai multe, e cu totul diferita ca tara decat pe unde am mai umblat noi. Stiu sa faca bani din orice coltisor al insulei, din stanca goala...
Obiective vizitate de noi: Grand harbour - croaziera inclusa in sejur, Grota albastra - grote sapate de mare in stancile de pe malul insulei, in care apa este foarte curata si albastra, Sate de pescari, Gradinile Barraka, Mdina - Silent City - o cetate medievala inca locuita, cu stradute inguste si imprejmuita de ziduri inalte, superb, Festa - "hramul bisericii" - mergeti neaparat pentru artificiile terestre, sigur nu ati vazut asa ceva pe la noi, templele megalitice de la Hagar Qim, Mnajdra, Tarxien - foarte interesant mai ales daca va lipiti de un ghid avizat, pestera Ghar Dalam - un fel de Pestera Ursilor de la noi, dar in miniatura ;) , Domul din Mosta - al treilea dom ca marime din lume.
Am fost si pe insula Gozo, mai linistita si mai pitoresca, la 30 de minute de plimbare cu ferry-boat-ul: Muzeul Heritage Gozo - o prezentare audio-vizuala a istoriei insulei, Sanctuarul Ta'Pintu, Fereastra albastra - un arc de calcar prin care se vede frumos marea, un alt sat de pescari stransformat in sat turistic, Victoria - capitala insulei Gozo si Citadela - fortareata din timpul cavalerilor cu muzeele ei, Pestera nimfei Calypso - cea din legenda lui Ulise - peisajul superb de acolo.
Valetta, capitala Maltei, am vizitat-o o zi intreaga, pe jos, doar noi doi, cu ghidul LonelyPlanet in mana :D Ne-a lasat o impresie puternica tot orasul, toata atmosfera de acolo mustea a istorie. Cateva obiective vizitate acolo: piata, stradutele, Muzeul celui de-al II-lea razboi mondial, Sacra Infirmeria, Catedrala St. Paul - superba, cu picturi de Caravagio, foarte impodobita, in stil baroc, iti taie rasuflarea la intrare, Muzeul armelor, State rooms - palatul prezidential, candva al cavalerilor...
O singura zi am fost la plaja acolo, pe Golden Beach, plaja cu nisip importat din Sahara. Mediterana a fost calda si foarte curata.
Autobuzele lor vechi, desi pitoresti, nu au aer conditionat. Biletul se plateste direct la sofer, au controale si supracontroale foarte dese.
Cumparaturi nu prea am facut, doar cateva amintiri de pe acolo. Merita sa luati argint, au niste lucraturi in filigran cum nu am mai vazut. Dantela au multa si frumoasa, dar pe mine nu m-a impresionat in mod deosebit nicio peisa.
In fiecare zi la pranz am mancat in alt loc, am comandat altceva. Bucataria lor are influente mediteraneene si arabe, am savurat pesti si crustacee de mai multe feluri, tocana de caracatita ^_^ , iepure in mai multe feluri, branza de capra si alte bunatati. Nu ratati in Bugibba terasa La Krepree - fac niste clatite uriase cu umpluturi cum nu am mai vazut, ti se face foame numai cand vezi bucatarul cum le face (unele sunt chiar flambate!)
Daca vreti sa vedeti insa peisaje superbe cu palmieri, oaze de verdeata si conceptul acela de insula exotica, Malta nu e pentru voi. Clima aproape desertica, nu rezista nimic fara irigatii, nu vezi decat cactusi si niste tufe de hibiscus cu flori superb colorate. Toate constructiile sunt din placi de calcar :)
Alt punct in minus sunt preturile - mari spre foarte mari, noroc ca stiam si am mers pregatiti sufleteste ;) Dar a meritat !
Pentru alte info astept intrebari
hehe nuj de unde conceptia ca " desi are 4 stele la ei, la noi nu prea iti vine sa ii dai 3" :huh: .Io am stat la 3*(cik 2* la noi ) si aveam aer conditionat,tv,o baie foarte curata ,mancarea bunicik.Te serveau foarte frumos.Ma rog asa erau toti maltezii.
Hotelul Relax Inn mai putin cunoscut era in Bugibba,o zona mai linistita dar cu foarte foarte multe puburi si restaurante. E o zona relativ apropiata de Valletta(super frumos oras,cred k locul cel mai interesant din Malta :Dnuj sigur) si St Julians(un fel de Unirii al Buc. ,cu o plaja aproape,peste tot numai cluburi ,foarte marfa iar).Am mai fost in Mdina si Mosta (interesante),Qawra (desi nu intelegeam und se termina Bugibba si incepe Qawra),oricum in zona de centru -nord-est a insulei orasele sunt foarte foarte apropiate.Mai e Birkirkara,oras maricel(cel mai populat) cu magazine multe,Sliema care e dupa St Julians,ai magazine multe si e un loc destul de interesant).Gozo (ferryboatu e 5 euro)e foarte misto ,mai calm asa,cu capitala Victoria foarte frumoasa.Au putine supermarketuri ,unu din ele fiind in Victoria.Comino iar e super cu laguna albastra (trebuie neaparat sa mergi e in top 5 lucruri de fqt) o parte din insula pare neatinsa.In general am vazut toate orasele mai mari ,toate difera si merita vazute.
Nu stiu de unde ideea k e foarte scump in malta!? in cel mai rau caz gasesti ceva de 1,5 ori mai scump ca in romania dar nu cred k sunt foarte multe acestea(doar electronice,care oricum nu prea se gasesc).Sucuri ,pizza,astea un pic mai scump k la noi, doar bauturile alcolice erau mai scumpe, da nu toate,la haine de firma cam k la noi preturile.In supermarketuri e mult mai ieftin ca la noi. Deci nu e scump :D.... Mai vorbim>