Intrebare

Valy6005

Am o nedumerire . Sa zicem ca am un amplificator audio de 2x40 W RMS pe 4ohmi. Merg in magazin (de electronice) si vad difuzoare de 40W la diferite preturi si dimensiuni (ex. 150W 100 ROL cu diametrul de 5cm si 150W 350 ROL cu diametrul de 15cm -- dimensiunile si preturile sunt doar pentru exemplificare) .

Ma lamureste si pe mine careva ce difuzor sa iau pentru amplificatorul meu.
costy_ytsoc
QUOTE(Valy6005 @ Oct 19 2005, 18:03) *
Am o nedumerire . Sa zicem ca am un amplificator audio de 2x40 W RMS pe 4ohmi. Merg in magazin (de electronice) si vad difuzoare de 40W la diferite preturi si dimensiuni (ex. 150W 100 ROL cu diametrul de 5cm si 150W 350 ROL cu diametrul de 15cm -- dimensiunile si preturile sunt doar pentru exemplificare) .

Ma lamureste si pe mine careva ce difuzor sa iau pentru amplificatorul meu.

Pai in primul rand nu crede tot ce scrie pe ele.
Depinde pentru ce vrei sa il folosesti:vrei bass ia unul cu diam cat mai mare.
pentru medii sunt mai mici
iar pentru inalte sunt tweterele.
Pentru fiecare ai nevoie de filtre ca altfel tw si mediile se vor arde.

Bogdan!
inainte sa cumperi uita-te si care are megnetu mai mare biggrin.gif
Gurban_Dan
Mmm, daca ar fi sa o luam asa, dB-ul se defineste ca presiunea acustica de 0,0004 (parca?) micro Bari (mm coloana de mercur), alea, alea,..

Deci, difuzor mic nu poate "baga" puternic, cu o singura exceptie, daca se afla intr-o incinta (boxa) in compresie.

Parerea mea -desi multi nu sunt de acord- e ca puterea difuzorului tine in primul rand de diametrul membranei, si in al doilea rand de cat de mare e cursa pe care o face miscandu-se fata-spate.

Ceva estimari:
Diametru membranei 5 cm - 1W
Diamreu at un CD - 10 W
Diamtru 30cm (cele mari) - 40W

O staie romaneasa, A350 scote 35W, si gandestele cum se aude.

Cand imi arata colegii boxe de calcultor de 1200W si un sunet distorsionat, daorita saturatiei, de multe ori - nu te supara pe mine - nu stiti ce inseamna sunet de calitate.
Undeva mic pe spate scria ca difuzorul are 3W

Deci, sfatul meu, ia-te dupa cum sa aude, dupa diametru, curasa mambrana, suapensie moale, marime magnet, randament, firma:

Eu prefer "pe deperte" incintele Eminence. Apoi JVC si Kenwood.

Pana la uram gusturile nu se dicuta, depinde ce-ti place tie.

A, si punele pe colturile camerei. Se va auzi mai bine.
dan_electronica
Mmm, daca ar fi sa o luam asa, dB-ul se defineste ca presiunea acustica de 0,0004 (parca?) micro Bari (mm coloana de mercur), alea, alea,..

Deci, difuzor mic nu poate "baga" puternic, cu o singura exceptie, daca se afla intr-o incinta (boxa) in compresie.

Parerea mea -desi multi nu sunt de acord- e ca puterea difuzorului tine in primul rand de diametrul membranei, si in al doilea rand de cat de mare e cursa pe care o face miscandu-se fata-spate.

Ceva estimari:
Diamreu at un CD - 10 W

Cand imi arata colegii boxe de calcultor de 1200W si un sunet distorsionat, daorita saturatiei, de multe ori - nu te supara pe mine - nu stiti ce inseamna sunet de calitate.

Deci, sfatul meu, ia-te dupa cum sa aude, dupa diametru, curasa mambrana, suapensie moale, marime magnet, randament, firma:

Delirul e la el acasa ! Nu era nevoie sa ne spui despre db, omul acela a cerut un sfat (eu il rog frumos sa imi spuna ce banda de frecventa vrea sa aiva acel difuzor, si ii voi spune cam ce sa cumpere) despre ce sa cumpere. Un difuzor mic poate baga putere extrem de mare, dar la frecventze mari (nu cred ca se folosesc tweetere de 30 cm diametru. SI mai exista subwoofere de 100 w sau si mai mult la 30 cm diametru). Nu era nevoie sa te arunci la a afirma ca nu stim ce e aia sunet de calitate: eu iti zic ca stiu, daca vrei facem testul. Boxele de calculator de 1200 W de care zici sunt PMPO, adica se imparte puterea la cat vrei<_<. Normal ca nu le potzi chinui sa scuture casa ca...vor refuza pur si simplu. rolleyes.gif
costy_ytsoc
Puterea difuzorului nu e data numai de marimea membranei ci de bobina aia ,care daca nu rezista la
xxxW degeaba ai membrana de yycm.
Boxele au difuzoare care lucreaza fiecare pe plaja ei de frecvente(pe care ar trebui sa le ai de la cei care iti vand difuzoarele(dar daca sunt chinezesti de 2 lei dageaba).
Dj Shock
Daca ai statie 2 x 40 W sunt indicate incinte acustice pe 2 cai. Adica (pentru fiecare boxa) un dif. de 12 inci si un tweeter (eu prefer cele piezo). Ce magazine ai in zona? De unde esti?

Valy6005
QUOTE(Dj Shock @ Oct 21 2005, 18:56) *
Daca ai statie 2 x 40 W sunt indicate incinte acustice pe 2 cai. Adica (pentru fiecare boxa) un dif. de 12 inci si un tweeter (eu prefer cele piezo). Ce magazine ai in zona? De unde esti?

Sunt din Suceava. Nu prea sunt magazine de specialitate pe-aici. Este un magazin care se alimenteaza de la Vitacom (www.vitacom.ro)
costy_ytsoc
QUOTE(Valy6005 @ Oct 24 2005, 15:08) *
Sunt din Suceava. Nu prea sunt magazine de specialitate pe-aici. Este un magazin care se alimenteaza de la Vitacom (www.vitacom.ro)

poti sa faci comanda pe net,si la puterea asta cred ca merge ceva chinezesc(nu chiar orice si nu cred ca vrei sa investesti mult in boxe)
Dj Shock

Da, cel mai bine e sa dai comanda. Dif-ul cel mare (12 inci ~ 30 cm ) costa cam 1 milion - 1 milion jumate lei vechi, iar tweeterul cam 200.000 . Mai trebuie sa cumperi si filtre de separare 2 cai. Frecventa de taiere sa fie de 2000 - 5000 Hz depinde de dif-uri. Un site: http://www.hi-end.ro
tupac_elite
QUOTE(Valy6005 @ Oct 24 2005, 15:08) *

e praf vitacom la fel ca si telezimex cel putin telezimex afisa un pret in cataloage si la magazin te trezeai ca e cu totul altul am lucrat cu telezimexu si cu vitacomu ma enerva ca unele piese nu le aveau,faceam rost de ele de pe la baieti,in fine poti face comanda de pe internet.
Pt dif. iti trebuiesc mai multe caracteristici ale amplificatorului pt un bas puternic nu iti trebuie un difuzor de 40cm diam da nici unul de 12 perfect cam 25cm si sunt scumpe cele care ating frecventa de 25hz cel mai usor le gasesti pe cele de 35hz 2-3mil tweterele piezo sunt cam naspa piezo sunt dif.fara bobina au un banut care piuie ca la ceasurile electronice care bipuie la ora fixa sau cand il pui sa sune acelea de mana.

conteaza si presiunea acustica pe care o doresti si bineinteles pe care amplif. tio poate da la 40w 80db daca ai boxele vor urla va dardaii si vecinu dimineata pe wc acum !!!conteaza mult amplificatorul dak este unul bun si consideri ca merita sa investesti ceva bani in dif. bune atunci iati(am mai zis ??poti da comanda pe net!!)dak nu iti poti lua macar dif la 600-800-un mil. cam asa.
daca iti iei dif. de 400.000 nu te astepta sa se auda ca un kenwood.
mai tre sa te documentezi!!!

QUOTE(costy_ytsoc @ Oct 19 2005, 20:24) *
Pai in primul rand nu crede tot ce scrie pe ele.
Depinde pentru ce vrei sa il folosesti:vrei bass ia unul cu diam cat mai mare.
pentru medii sunt mai mici
iar pentru inalte sunt tweterele.
Pentru fiecare ai nevoie de filtre ca altfel tw si mediile se vor arde.

tweeterele nu se vor arde si nici mediile daca nu ai filtre, nu si la puterea asta,numai sa nu pui dif. de 10w pe 40w

QUOTE(Bogdan! @ Oct 19 2005, 20:39) *
inainte sa cumperi uita-te si care are megnetu mai mare biggrin.gif

uitate si daca are tzatele marii ca asa e femeia femeie!!! naughty.gif biggrin.gif daca magnetu e din neodimium e pe jumatate din unul obisnuit si cum reda frecventele si ce claritate ohmy.gif
tupac_elite
QUOTE(dan_electronica @ Oct 19 2005, 21:48) *

Ceva estimari:
Diamreu at un CD - 10 W

Delirul e la el acasa ! Nu era nevoie sa ne spui despre db, omul acela a cerut un sfat (eu il rog frumos sa imi spuna ce banda de frecventa vrea sa aiva acel difuzor, si ii voi spune cam ce sa cumpere) despre ce sa cumpere. Un difuzor mic poate baga putere extrem de mare, dar la frecventze mari (nu cred ca se folosesc tweetere de 30 cm diametru. SI mai exista subwoofere de 100 w sau si mai mult la 30 cm diametru). Nu era nevoie sa te arunci la a afirma ca nu stim ce e aia sunet de calitate: eu iti zic ca stiu, daca vrei facem testul. Boxele de calculator de 1200 W de care zici sunt PMPO, adica se imparte puterea la cat vrei<_<. Normal ca nu le potzi chinui sa scuture casa ca...vor refuza pur si simplu. rolleyes.gif

numai spune ca nu stim ce inseamna sunet de calitate caci la marriot au adus mission pilastro in val de 16000euro si la banii astia imi dadeau si orgasm si nu cantau banii ci boxele !!!!sper ca vor aduce si melcii de la b&w daca nu iau adus si eu am pierdut evenimentul.

mai era o vb cica nu vorbii fara sa stii nu mai halii tu de la altii ca db e submultiplul al lui bell un B=10db iar val puterii la un db e 1.26 f.f.f.f. imp. si pt amplif. si pt. boxe ca de altfel omul asurzeste la o presiune de 150 de db max 210

a construi o boxa e mult mai complicat decat a pune doua dif. untro cutie cu niste iarba a pardon mat. fonoab.
Dj Shock
tweterele piezo sunt cam naspa piezo sunt dif.fara bobina au un banut care piuie ca la ceasurile electronice care bipuie la ora fixa sau cand il pui sa sune acelea de mana.

conteaza si presiunea acustica pe care o doresti si bineinteles pe care amplif. tio poate da la 40w 80db daca ai boxele vor urla va dardaii si vecinu dimineata pe wc acum

Esti convins ? Ai vazut cum arata un tweeter piezo la 40 W smile.gif Ai auzit vreunu? Nu confunda kktul ala de la ceas cu tweeter piezo. nono.gif

Cat despre sensibilitate...se gasesc difuzoare care au 96 dB, chiar mai mult, si cu 40 W te simti ca si cand ai avea 100 W band.gif whistling.gif
costy_ytsoc
QUOTE(tupac_elite @ Oct 28 2005, 21:00) *
tweeterele nu se vor arde si nici mediile daca nu ai filtre, nu si la puterea asta,numai sa nu pui dif. de 10w pe 40w

No f#cking shit.Ia sa dai tu intr-un tw cu 10 W fara filtru.Eu era sa ard unul cand a venit un pic de bass pe canal;asa ca nu mai vorbi prostii.
tupac_elite
QUOTE(costy_ytsoc @ Oct 28 2005, 23:38) *
No f#cking shit.Ia sa dai tu intr-un tw cu 10 W fara filtru.Eu era sa ard unul cand a venit un pic de bass pe canal;asa ca nu mai vorbi prostii.

maui citeste odata ce am zis haiosule

se aude sec . f.f.f. bune poate pt. 5.1 pe filme dar nu pe muzica !!!

ma refeream la tw piezo
Dj Shock

ma refeream la tw piezo

tweeterele nu se vor arde si nici mediile daca nu ai filtre, nu si la puterea asta,numai sa nu pui dif. de 10w pe 40w.

Arata-mi tu cum chinui un tweeter de 40 W cu bass sa zicem de 10 W fara sa aiva filtru si fara sa se arda! laugh.gif Poate nu se arde in primele secunde, dar gandeste-te ca are si el o bobina care se incalzeste, si la un moment dat, fasssssssss...la rebobinat cu el, sau la gunoi. Dif-urile de medii sunt un pic mai rezistente, dar si ele se pot arde.
costy_ytsoc
QUOTE(tupac_elite @ Oct 29 2005, 09:25) *
maui citeste odata ce am zis haiosule

ma refeream la tw piezo

daca nu poate tw sa redea frecventa aia de 60Hz ce crezi ca se intampla cu ea?Se transforma in caldura,de aici cred ca stii ce urmeaza.Sa stii ca e mare diferenta intre 10 W de bass si 10W inalte.
tupac_elite
e mare diferenta intre tw si subwoof oricum treaba e ca nu se aude bine piezo dar deloc

cele care sunt potrivite amplificatorului pe care il ai si bugetului tau. degeaba iti iei dif. de mil. de lei care se aud super daca amplif. e praf daca esti multumit de el si anume claritate sunet cald redarea corecta a frecventelor,mai faci si tu comparatii cu alte amplif cam la aceleasi carac. daca poti, poti sa iti iei dif bune mai scumpe f.f.f.imp. sa stii carac. amplific. si anume cati db are cati ohmi iti da la dif. si banda de frecvente si anume ce vedem prin magazinele de specialitate de aplif. de ex 30hz-20khz si ca sa iti mearga belea iti iei 3 dif pe incinta si anume inalte, medii si bass
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.