Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Cacofonicul "ca si"

- - - - -
  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
SineNomine

SineNomine

    Artisan Distiller

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,444
  • Înscris: 12.02.2012
Vedeți. Auzit-ați dv. pîn-acum de o sută de mii-de-miliarde de ori, în gura a tot felul de oameni, de la cei mai simpli pîn-la cei mai cu nasul pe sus, exprimări ca: el ca și director e nuștiucum, eu ca și ministru am făcut cutare, ea ca și avocat al lui zice că etc. etc.? Ați auzit. Eh, atunci trebuie să vorbim despre cacofonie.
          De la bun început vreau să alung o confuzie cam populară. Noțiunea de cacofonie nu provine din și nu e legată de...mă rog...! Cacofonie e un neologism format din două cuvinte grecești: kakos, care-nseamnă "rău, urît, prost" și phone, care-nseamnă sunet. Componenta caco- apare și-n alte cuvinte, ce-i drept: mai savante, cum ar fi "cacofazie" = vorbire incorectă, "cacologie" = construcție gramaticală defectuoasă, sau "cacografie", pe care un dicționar (nu spun care, altminteri onorabil) îl definește ca "ortografiere greșită"; această definiție este ea însăși greșită și am să fac o paranteză ca să explic de ce. Particula, tot grecească, orto- înseamnă "drept, corect": orto-doxie = "dreapta credință", orto-pedie = "creșterea corectă a oaselor corpului", orto-gonal = "unghi drept" ș.a.m.d. Orto-grafie va să zică scriere corectă, așa că "ortografie greșită" e un nonsens: e cum am spune cerc pătrat.
          Închid paranteza și revin la componenta caco-. Există mai multe particule de acest gen care i se opun, care au un sens aflat, relativ vorbind, la antipod. Una din ele este calo-, care vine din grecescul kallos = “frumos”, și iată cîteva exemple: calofilie = "preocuparea pedantă pentru exprimarea deosebit de frumoasă" ; caligrafie = "scriere frumoasă, plăcută ochiului".
          Altă particulă inițială care se opune lui caco- este particula eu- (tot grecească), cu sensul de "cum se cuvine, bun, de bună calitate”. O întîlnim în cuvinte ca euforie, eufemism, eugenie, euharistie și, în fine, în opusul (antonimul) lui cacofonie: eufonie, adică sonoritate bună, placută, armonioasă. Și, cu asta, m-am întors la subiectul central.
          Cacofonie va să zică o asociație supărătoare, dezagreabilă, dizgrațioasă de sunete, indiferent care. Într-o propoziție cum ar fi, să zicem: "Adesea la ședință toți tații tac", finalul sacadat și țăcănitor e o cacofonie perfectă! La fel, într-o propoziție de genul "Mama mea m-a mascat", această succesiune de "ma"-uri, care seamănă cu o bîlbîială, este tot o cacofonie indiscutabilă. Asemenea cacofonii, ca și cele banale, "clasice", (le-am cules din mass-media) de tipul "o statistică care", “o politică care”, "crede dl Mateica că", "să definească calitatea", "procedează ca Călinescu", "să pornească cînd" ș.a.m.d., toate astea trebuie evitate mai ales pentru că ele alterează receptarea enunțului, prin aceea că fac lumea să zîmbească și deci deturnează atenția.
          Cea mai bună soluție e să intercalăm un cuvînt adecvat: "o statistică recentă care", "procedează ca G. Călinescu sau în maniera lui Călinescu", "să pornească atunci cînd" etc. Subterfugii aplicate "în disperare de cauză" în cursul vorbirii, dar nerecomandabile, sunt cele de genul "că virgulă cartea" sau de genul "el, ca și coleg". Mult mai deștept e să schimbăm unul din cuvinte, să găsim iute altă construcție sau o intercalare: nu vom spune: afirm că cartea, ci afirm că volumul; nu ca și coleg, ci în calitate de coleg sau: el, de coleg, e bun coleg etc. / Unde chiar NU se poate, nu schimbăm: cineva mi-a semnalat o denumire medicală: "stenoză aortică calcificată"; întrucît în limbajul științific contează preponderent precizia și nu eufonia, rămîne așa cum e, intră-n același compartiment cu Ion Luca Caragiale și biserica catolică.
          Așa că, în încheiere, protestez de la aceste două microfoane contra foarte răspînditei tendințe de a băga, hodoronc tronc, ca și acolo unde n-are niciun pic de rost, unde nici măcar n-ar exista vreo cacofonie de evitat.
          !Eu, ca și... cum aș fi terminat (și chiar am terminat!) vă spun bună seara.


George PRUTEANU
(http://www.pruteanu....cacof-ca-si.htm)

Aud din ce in ce mai des aceasta expresie de la tot felul de persoane. Persoane care mutileaza limba romana aproape la fiecare fraza pe care o spun dar sunt foarte atenti sa evite o cacofonie. Cacofonie care nici nu exista, dar pentru ei conteaza faptul ca au evitat-o. Pentru mine astfel de persoane sunt un fel Gulita al lui Alecsandri, niste oameni pentru care nu conteaza ce sunt ci ce pare ca sunt.
Oare se va ajunge sa se predea in scoli ca si cum ar fi o formulare corecta?

#2
tom_1133

tom_1133

    utilizator Linux Mint

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,716
  • Înscris: 10.02.2011
Trebuie sa fi super inteligent ca sa intelegi greseala gramaticala a expresiilor "ca si medic, ca si avocat, ca si etc." !
Mie mi-a luat aproape 10 sec. sa inteleg greseala  :peacefingers:
Ai dreptate, SineNomine.

#3
SineNomine

SineNomine

    Artisan Distiller

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,444
  • Înscris: 12.02.2012
"Ca si" se foloseste, de regula, in comparatii. Poate fi inlocuit cu "precum".

#4
Rabbit

Rabbit

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,085
  • Înscris: 28.11.2001

View Posttom_1133, on 18th February 2012, 22:04, said:

Trebuie sa fi...
Ca o paranteză, conjunctivul verbului „a fi” la persoana a II-a sg. capătă doi de „i”: să fii, să nu fii. În schimb, imperativul are doi de „i” numai la afirmativ: Fii atent!, respectiv Nu fi atent!.


Când am învățat să vorbesc nici nu se punea problema de acel „și”, iar atenția acordată cacofoniilor era mult mai redusă decât în prezent. În scris nu îl folosesc și sper să nu-l fi folosit niciodată, dar în vorbirea orală îmi mai scapă.

Introducerea lui „și” pentru a împiedica cacofoniile nu are nicio logică, în primul rând pentru că acel „și” nu are niciun rol sintatic, iar în al doilea rând este firesc ca vorbitorii să nu analizeze de fiecare dată așa-zisa necesitate a lui „și”, adică dacă cuvântul anterior se termină cu ca (sau variante), iar cuvântul următor începe cu ca. Drept rezultat, „și”-ul parazit e folosit universal de către unii vorbitori.

#5
evon

evon

    ~Learning Forex~

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,098
  • Înscris: 27.11.2010
am sa mor prost :(

#6
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,071
  • Înscris: 07.07.2006
Acest "ca și" e posibil să fie și un regionalism. Am remarcat, în anul 2000, cînd am locuit cîteva luni la Cluj, că e foarte folosit în acea zonă, aproape toată lumea îl folosește în aproape toate ocaziile în locul unui simplu "ca". În general, am remarcat că e folosit în descrieri de genul "s-a stricat piesa aia care e ca și o pîlnie". E posibil ca sursa acestei exprimări regionale să fie tot o încecare de hipercorectitudine. (Tot pe scară largă e folosit, inclusiv în mediul universitar, "la" în loc de "lui": "i-am zis la George ce am discutat și e de acord").

#7
blackcat

blackcat

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,217
  • Înscris: 29.11.2001
'Ca si' nu e regionalism. La in loc de lui e folosit in Ardeal, ce-i drept, dar asta nu inseamna ca nu e gresit. Nu auzi oameni cu scoala din Ardeal vorbind asa, insa restul ciumpalacilor chiar asa spun.

#8
SineNomine

SineNomine

    Artisan Distiller

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,444
  • Înscris: 12.02.2012

View PostRabbit, on 18th February 2012, 22:21, said:

Ca o paranteză, conjunctivul verbului ?a fi? la persoana a II-a sg. capătă doi de ?i?: să fii, să nu fii. În schimb, imperativul are doi de ?i? numai la afirmativ: Fii atent!, respectiv Nu fi atent!.

Asta este alta greseala foarte intalnita.

View PostRabbit, on 18th February 2012, 22:21, said:

Introducerea lui ?și? pentru a împiedica cacofoniile nu are nicio logică, în primul rând pentru că acel ?și? nu are niciun rol sintatic, iar în al doilea rând este firesc ca vorbitorii să nu analizeze de fiecare dată așa-zisa necesitate a lui ?și?, adică dacă cuvântul anterior se termină cu ca (sau variante), iar cuvântul următor începe cu ca. Drept rezultat, ?și?-ul parazit e folosit universal de către unii vorbitori.

In "disperarea" de a nu vorbi cacofonic se fac cacofonii mult mai mari si mai grave decat o cacofonie "normala".  :lol:  Na, ca am inceput sa clasific cacofoniile.  :lol:

Edited by SineNomine, 19 February 2012 - 10:10.


#9
Ulpiatraiana

Ulpiatraiana

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,780
  • Înscris: 06.09.2007
Bun,sa incerc cu cea mai simpla cacofonie: Ca calul.
Ca si calul=incorect
Precum calul=corect?

#10
SineNomine

SineNomine

    Artisan Distiller

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,444
  • Înscris: 12.02.2012

View PostUlpiatraiana, on 22nd February 2012, 11:40, said:

Bun,sa incerc cu cea mai simpla cacofonie: Ca calul.
Ca si calul=incorect
Precum calul=corect?

Magarul, ca si calul, este idiot. = corect
Magarul merge ca calul. = incorect
Magarul merge precum calul. = corect

Edited by SineNomine, 22 February 2012 - 12:28.


#11
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View PostUlpiatraiana, on 22nd February 2012, 18:40, said:

Bun,sa incerc cu cea mai simpla cacofonie: Ca calul.
Ca si calul=incorect
Precum calul=corect?
În comparații e corect ca și. Discuția e despre alt ca, și anume cel care înseamnă „în calitate de”.

La urma urmei ca calul nu are nici o problemă. Secole de-a rîndul chiar așa s-a zis. Obsesia cacofoniilor a început abia acum vreo 100 de ani.

Dar reacția dumneavoastră îi dă indirect un răspuns lui Rabbit: acest și are totuși o logică. Mulți vorbitori nu fac deosebire între ca-ul de comparație și ca-ul „în calitate de”, deci li se pare că cele două și-uri sînt la fel de justificate. De fapt în comparații și-ul este doar marginal justificat, pentru că întărește ideea de asemănare --- ca noi / ca și noi ---, dar atunci e pleonastic.

View PostSineNomine, on 22nd February 2012, 19:27, said:

Magarul merge ca calul. = incorect
În afară de lipsa semnului diacritic, de ce ar fi incorect?

#12
SineNomine

SineNomine

    Artisan Distiller

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,444
  • Înscris: 12.02.2012

View PostAdiJapan, on 22nd February 2012, 12:36, said:

În afară de lipsa semnului diacritic, de ce ar fi incorect?

Incorect doar in ce priveste tema acestui subiect.

#13
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View PostSineNomine, on 22nd February 2012, 19:54, said:

Incorect doar in ce priveste tema acestui subiect.
Nu înțeleg. Măgarul merge ca calul e o formulare cît se poate de corectă. Singura problemă e că nu-mi dau seama ce informație se transmite (măgarul și calul au aceeași viteză? același legănat?), dar asta se poate să fie din cauză că lipsește contextul.

Dacă vă referiți la cacofonie, nu, cacofonia nu este o greșeală. E doar o stîngăcie de natură estetică, de formă. În aceeași idee, un automobil care are o pată de noroi pe portieră, dar care altfel merge foarte bine, nu este defect, ci doar murdar. Așa e și cu cacofoniile. Cînd vrei să scrii o poezie te deranjează urîțeniile de formă și le eviți. Dar cînd vrei să comunici nu contează micile stîngăcii estetice.

În schimb scrisul fără diacritice chiar este o greșeală, și anume de ortografie.

#14
Mocebon

Mocebon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,625
  • Înscris: 06.10.2006

View Postabancor, on 18th February 2012, 22:59, said:

Tot pe scară largă e folosit, inclusiv în mediul universitar, "la" în loc de "lui": "i-am zis la George ce am discutat și e de acord"
Daca in mediul universitar (din acea zona) se vorbeste astfel, in curand vom afla ca respectivii au fost in concediu "la Spania".  :D
Exprimarea asta e caracteristica cocalarilor sau capsunarilor cu 4 clase, la ei fiind oarecum de inteles, dar intelectualii n-au nicio scuza.

#15
SineNomine

SineNomine

    Artisan Distiller

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,444
  • Înscris: 12.02.2012

View PostAdiJapan, on 22nd February 2012, 13:08, said:

Nu în?eleg. Măgarul merge ca calul e o formulare cît se poate de corectă. Singura problemă e că nu-mi dau seama ce informa?ie se transmite (măgarul ?i calul au aceea?i viteză? acela?i legănat?), dar asta se poate să fie din cauză că lipse?te contextul.

Dacă vă referi?i la cacofonie, nu, cacofonia nu este o gre?eală. E doar o stîngăcie de natură estetică, de formă. În aceea?i idee, un automobil care are o pată de noroi pe portieră, dar care altfel merge foarte bine, nu este defect, ci doar murdar. A?a e ?i cu cacofoniile. Cînd vrei să scrii o poezie te deranjează urî?eniile de formă ?i le evi?i. Dar cînd vrei să comunici nu contează micile stîngăcii estetice.

În schimb scrisul fără diacritice chiar este o gre?eală, ?i anume de ortografie.

Aveti dreptate, cacofonia nu este o greseala.
Aveti dreptate si in ce priveste scrisul fara diacritice.
Sa scrii stîngăcie in loc de stângăcie este tot o greseala.

Edited by SineNomine, 22 February 2012 - 13:50.


#16
StGermain

StGermain

    RL 118

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,517
  • Înscris: 04.04.2004
:)
Eu in timp ce vorbesc, cam cu 3-4 cuvinte inainte de a ajunge la "formularea critica" ma gandesc cu ce incepe cuvantul care urmeaza de dupa "ca" si folosesc "precum" sau, daca nu e cazul de cacofonie, ca direct.

Pentru cei mai mult utilizatori de "ca si" insa, aceasta a ajuns o asemenea obisnuinta, incat nici nu le trece prin cap ca e o greseala daunatoare timpanului si o repeta fara a-si pune vreo problema.

#17
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View PostSineNomine, on 22nd February 2012, 20:49, said:

Sa scrii stîngăcie in loc de stângăcie este tot o greseala.
Presupun că greseala a vrut să fie greșeală.

Grafia stîngăcie este greșită în raport cu o normă, dar corectă în raport cu alta. Există lingviști, dicționare, gramatici, autori, reviste, cărți, ziare etc. care folosesc norma cu î și sînt. Dar sîntem deja cu totul în afara subiectului, așa că nu mai intru în detalii despre ce argumente susțin o normă și ce argumente (lipsă) susțin cealaltă normă, sau cum s-a făcut reforma ortografică din 1993. Pentru asta avem deja discuții separate.

#18
Ulpiatraiana

Ulpiatraiana

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,780
  • Înscris: 06.09.2007
AdiJapan si celorlalti Useri,va multumesc pentru efort.
Da,am observat ca Domnul Rabbit este foarte exigent.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate