furnici
26th September 2005, 19:26
FRATILOR, AM SI IO O PROBLEMA DE începător:
am 2 neoane, philips TLD 830 de 36 w, si un singur droser de 59 w zice pe el.
de făcut instalația, am făcut-o io după un frate de pe acilea. a mers cea pentru un singur neon, dar asta pt 2 în serie, iok.
se să fak? să fie oare de vină faptul că balastul ăsta e mai mic decât suma celor 2? de aia nu le aprinde? cum să procedez?
Paul_l
26th September 2005, 20:29
QUOTE(furnici @ Sep 26 2005, 19:26)
FRATILOR, AM SI IO O PROBLEMA DE începător:
am 2 neoane, philips TLD 830 de 36 w, si un singur droser de 59 w zice pe el.
de făcut instalația, am făcut-o io după un frate de pe acilea. a mers cea pentru un singur neon, dar asta pt 2 în serie, iok.
se să fak? să fie oare de vină faptul că balastul ăsta e mai mic decât suma celor 2? de aia nu le aprinde? cum să procedez?

Ai starter in paralel cu fiecare tub ? Balastul trebuie sa fie pentru doua tuburi in serie.
furnici
26th September 2005, 20:33
fiecare3 are starter
dar balastul are numai 58 w
dan_electronica
26th September 2005, 21:24
Parerea mea: starter montat la fiecare in parte si 2 balasturi paralel in loc de 1. PARALEL.
mister_rf
26th September 2005, 21:46
QUOTE(dan_electronica @ Sep 26 2005, 21:24)
Parerea mea: starter montat la fiecare in parte si 2 balasturi paralel in loc de 1. PARALEL.
Paralel?!.. si ce valoare trebuie sa aiba cele doua ''balasturi''?...
Daca tot s-ar folosi la 2 tuburi: 2 startere si 2 ''balasturi'', de ce nu utilizam o schema simpla: fiecare tub cu circuitul lui?
De obicei un balast de 58-59W se poate folosi cu succes la doua tuburi de 36W, adica in total 72W. Poate ca este o greseala in circuit, poate ai ceva probleme cu o parte din componente. Da si tu mai multe detalii: se aprind filamentele? palpie tuburile? dar starterele, dau ceva semne ca la conectarea la 220V dpdv electric montajul are continuitate ?...
Gheorghe Dracu
27th September 2005, 10:06
Nope, curentul dat de balastul de 58W nu e suficient pentru a amorsa doua tuburi de 36W. Chiar daca ar reusi sa se ajunga la amorsare, ar trebui timp mai mare de amorsare, deci curent mai mult prin filamente. Deci se ard mai repede.
Gheorghe Dracu
27th September 2005, 10:07
Nope, curentul dat de balastul de 58W nu e suficient pentru a amorsa doua tuburi de 36W. Chiar daca ar reusi sa se ajunga la amorsare, ar trebui timp mai mare de amorsare, deci curent mai mult prin filamente. Deci se ard mai repede.
furnici
27th September 2005, 22:00
GHE, TKS PT CĂ ai repetat că nu înțelesesem de prima dată
ok
cred că ai dreptate, deși tâmpi ăia de la Eurovial așa mi le-au dat că au zis că merge, pt că nu aveau de 72 în magazin. e adevărat că luat separat, balastul reușește să aprindă fiecare neon de 36w, consumă probabil mai mult, dar în serie nu le aprinde pe amândouă. deci și io cred că e vorba de balastu'. să mă duc să mi-l schimbe, nu?
dar oare există balast de 72w? sau sî cer 2 de 36 w și să mi le pun în paralel, adică fiecare cu instalația sa?
tks până acum
Gheorghe Dracu
28th September 2005, 10:53
Nu este uzual de a monta 2 tuburi de 36W in serie din cauza starterelor serie care nu se fac peste 22W. Balast de 72W nu exista. Solutia cea mai buna e sa montezi 2 balasturi, 2 tuburi si 2 startere, toate de 36W.
furnici
28th September 2005, 22:31
așa, bun: am înțeles cum stau treburile
acum alta: dacă tot am luat balastul ăla de 58 w, îl pot folosi pt un sg neon de 36w?
care este consumul într-o astfel de instalație: neon de 36w, balast de 58w?
cât va consuma deci? ca să fiu mai clar..... ca să nu mai cumpăr decât un singur balast pt celălalt neon
mister_rf
29th September 2005, 09:55
Nu. Nu se poate folosi...
Solutia cea mai buna e sa montezi 2 balasturi, 2 tuburi si 2 startere, toate de 36W.
Gheorghe Dracu
29th September 2005, 10:23
Balastul are doua roluri: unul reativ de a asigura o tensiune de cateva sute de volti necesara amorsarii tubului (prin tensiunea inalta se ionizeaza gazul din tub si se faciliteaza descarcarea intre eletrozi) si unul de a limita curentul care trece prin tub. Asadar balastul pe care scrie 36W asigura curentul necesar unui tub de 36W Daca utilizezi unul de 58W impreuna cu un tub de 36W ii dai tubului tau un curent pe care l-ar fiutilizat cel de 58W, deci mult mai mare. In acest fel obosesti filamentele si luminoforul care va ceda si el daca nu crapa filamentele inainte. Invers, daca vrei sa aprinzi un tub de 58W cu un balast de 36W nu vei avea nici tensiunea de amorsare necesara si nici curentul de intretinere normal.
Sper ca te-am lamurit. Vrei schema de conectare? Dar e google - ul plin de ele.
Gheorghe Dracu
29th September 2005, 10:24
Sau mai e o varianta un pic mai scumpa, dar merita: balastul eletronic. Acesta inlocuieste vehiul balast electromagnetic si starterul si nici de de condensator de compensare nu mai e nevoie. Exista balasturi electronice care stiu sa aprinda si 2x36W.
m-marian
2nd October 2005, 00:55
Chestia cu starterul si balastul electronic mi se pare interesanta. Ma procupa in vederea realizarii unei surse cu o baterie formata din tuburi UV de 4... 6 W.
Unde pot gasi schema unui astfel de dispozitiv?
fenobarbital
7th October 2005, 02:54
http://www.geocities.com/vsurducan/electro/BEC/Neon.htm
poate link-ul u sa-ti fie de folos; sint desenate citeva montaje folosite la "becurile economice", odata, am folosit un astfel de montaj la un tub de neon, insa normal ca n-a "luminat" la fel de "tare" ca si cind as fi folosit droser+starter
Paul_l
7th October 2005, 06:40
QUOTE(fenobarbital @ Oct 7 2005, 02:54)
http://www.geocities.com/vsurducan/electro/BEC/Neon.htmpoate link-ul u sa-ti fie de folos; sint desenate citeva montaje folosite la "becurile economice", odata, am folosit un astfel de montaj la un tub de neon, insa normal ca n-a "luminat" la fel de "tare" ca si cind as fi folosit droser+starter
Eu am o lampa cu neon cu tub de 9W in baie. In montajul cu starter si drosel tuburile aveau o viata f. scurta, ceva de ordinul a o luna jumatate. Vazind la cineva un bec economizor spart de 9w l-am luat am refacut montajul ca sa incapa in lampa si merge f.bine de citiva ani buni. Tuburile tin acum mult mai mult si cred ca lumineza la fel ca in montajul cu drosel . Se aprinde instantaneu dar nu la intensitatea completa la care ajunge dupa citeva minute.
Gheorghe Dracu
7th October 2005, 09:43
QUOTE(fenobarbital @ Oct 7 2005, 02:54)
http://www.geocities.com/vsurducan/electro/BEC/Neon.htmpoate link-ul u sa-ti fie de folos; sint desenate citeva montaje folosite la "becurile economice", odata, am folosit un astfel de montaj la un tub de neon, insa normal ca n-a "luminat" la fel de "tare" ca si cind as fi folosit droser+starter
Daca nu lumineaza la fel ca si cu Drosel+starter inseamna ca ai facut o greseala. Nenea Surducan a facut niste greseli acolo. Schema buna este (verificata) http://www.geocities.com/vsurducan/electro/BEC/balast.JPG.
Atentie la bobine!!!
bchendran
7th October 2005, 17:31
Faza cu o sursa de bec economic folosita pe un neon e geniala.
Un neon cu drosel si starter iti palpaie de 50 de ori pe secunda, pe cand unul cu sursa de bec palpaie cu o frecventa egala cu cea a oscilatorului sursei (zeci de kHz).Mult mai bine pentru ochi.
Gheorghe Dracu
7th October 2005, 18:41
Avantajele balastului electronic sunt in afara de startul fara palpaire si functionarea fara licarire. Pentru ca amorseaza tubul pe la 40kHz si il duce mai departe cu vreo 20kHz. Apoi prelungeste durata de viata a tubului. Dar din pacate nu rezista la comutari prea dese. Sunt recomandate de obicei 3-5 comutari pe zi. Asadar nu sunt bune in bai sau case ale scarilor.
m-marian
8th October 2005, 22:12
Multumesc celor care au avut amabilitatea sa imi raspunda!
V-am solicitat ajutorul pentru ca doresc sa-mi construiesc o statie PCB (pentru lucrul "in mobil") folosind tuburi UV de 12W, dar prezenta droselelor si a starterelor ma punea in situatia sa inlocuiesc motorul de la autoturism!
Fratello
12th November 2008, 16:55
QUOTE (Gheorghe Dracu @ Oct 7 2005, 18:41)

Avantajele balastului electronic sunt in afara de startul fara palpaire si functionarea fara licarire. Pentru ca amorseaza tubul pe la 40kHz si il duce mai departe cu vreo 20kHz. Apoi prelungeste durata de viata a tubului. Dar din pacate nu rezista la comutari prea dese. Sunt recomandate de obicei 3-5 comutari pe zi. Asadar nu sunt bune in bai sau case ale scarilor.
...din pacate am observat acest lucru
...Schimb tuburi intr-o veselie ! Ca sa nu deschid alt topic : exista vreo solutie de imbunatatire a montajului existent a.i. sa nu se mai arda asa des tuburile ? Multumesc anticipat !
Fratello
13th November 2008, 20:56
Cineva spunea in alt topic : "actualmente, cand electronica de putere ne pune la dispozitie atatea componente cu care se pot face convertoare AC performante, n-o sa ne intoarcem la montajele cu alimentare in DC." . Se referea la montajele care 're'foloseau tuburile arse ; cit despre convertoare AC performante, are cineva stiinta despre cum s-ar putea face ? Strict pentru scopul dezbatut : alimentarea tuburilor de neon. Multumesc anticipat !
mister_rf
13th November 2008, 23:58
sorinpertescu
20th October 2009, 14:51
Am si eu o lampa cumparata de la magazin fabticata de elba cu 2 tuburi de 38W care se aprind simultan cu circuite legate ca in schema de mai jos. As dori sa le aprind separat. Mentionez ca am comutatorb (intrerupator dublu) pe perete, iar la instalatia electrica 2 faze si nul. Credeti ca poate fi modificat circuitul in asa fel incat fiecare circuit sa fie alimentat pe faza diferita, dar sa folosesc acelasi condensator pentru ambele circuite, sau trebuie sa mai cumpar inca un condensator pentru cel de-al doilea circuit. Am atasat poza cu circuitul existent in lampa si o poza cu un circuit imaginat de mine cu modificari.
Multumesc si astept raspunsurile voastre.
istratei
20th October 2009, 21:08
poti aprinde separat tuburile.condensatorul nu este neaparat necesar la amandoua partile , el doar imbunatateste factorul de putere.
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.