De acord cu exemplele date, dar ele nu lamuresc fondul problemei. Nu vreau acum sa ma transform in avocatul continuitatii neabatute
Cei care povestesc, e normal sa fi luat contact cu populatiile stapanitoare. Nu stiu scopul calatorie lor, dar daca aveau o misiune oficiala , sa zic asa, sigur nu s-au dus in vaile pierdute prin munti unde s-au retras eventualele populatii bastinase. Daca terituriul se numeste la un moment dat Gotia sau Gepidia nu insemna ca acolo avem de-a face cu populatii compacte ale celor care dau numele teritoriului. Chiar tu spuneai , de ex, ca "tesatura cumana era cam stravezie". Nu mai insist in sensul asta.
Consider firesc de asemena sa gasim relecve gepide pe unde va trece acum o autostrada. Soselele in general se construiesc in locurile care asigura un acces facil. Iar migratorii erau oamenii spatiilor deschise, orice posibilitate de a strabate un tinut find folosita la maxim.
Avem nenumarate exemple de supravietuire a populatiilor mai vechi doar in locurile greu accesibile.
Pe langa asta migratiile acelor vremi nu au fost de tip "slav" cu deplasari de mari mase de oameni. Toti cei care au avut un stat in coltul asta de lume au fost inghitit de istorie. Au fost atat de efemeri si pentru ca nu erau prea multi!
Cert e ca fiecare popor migrator, numeric era mult mai redus decat populatia bastinasa. Acum nu mai stiu in caz nostru, dupa migratii succesive cum arata "mozaicul" etnic din fosta Dacia romana, care din "straturi " a ramas cel mai gros! Sa fim intelesi, nu iau in discutie aci, Moldova si Muntenia. Ma refer ideobste la Ardeal.
Pe langa asta trebuie sa recunosc, ave prea putine consemnari a deplasarii masive de populatie din sudul Dunarii. Parca as vrea sa mai pomeneasca si altii de asta, in afara de calugarul Demetrius. Deci atat in ce priveste proportia populatiei latinizate ramase cand si a aportului elementului sudic, lipsa dovezilor clare lasa loc speculatiilor. Incepem sa "brodam". Cred ca singurul lucru care ma face sa accept migratia din sud este caracterul atat de unitar al limbii romane. E firesc a crede ca cei care au dat limba unui tinut atat de intins sa fi plecat dintr-un "punct", ca epicentrul romanismului sa fi fost acea fasie de Dacie, dintre Morava si Timoc, relativ protejata (pana la un moment dat), si tinuta vreme de sute de ani in cadrul limesului.
In sensul asta am afirmat ca limbia acestora a gasit in noile tinuri, un teren fertil pentru a incolti. In Balcani, dar poate pe alocori si la nord de Dunare unora nu le-a fost greu sa invete acea proto-romana. Si noi azi, invatam mult mai usor italiana decat daneza, sa zicem.
In concluzie eu nu incerc neaparat "să fac efortul de imaginație pentru a insera ceva sate daco-romane". Incerc doar sa ma feresc de extreme! Atat a continuarii neabatute, bla-bla, cat si a golirii integrale a Ardealului de azi, de elemtul latinizat preexistent.