soka norman
4th July 2006, 19:05
Sa presupunem acum ca erau foarte multi straini pe teritoriul romanesc inainte de secolul 18?dIN CATE STIU EU ,IN AFARA DE dOBROGEA ,TOATE ERAU MAJORITAR ROMANESTI.
Putem vedea cazul Greciei.intraga parte de nord a fost colonizata cu 1,5 milioane greci din turcia,dupa ce au pierdut razboiul greco-turc.
Ramunc
5th July 2006, 00:36
[quote]Doar pentru zona Moesia inferior (sau Ripa Thraciae) / Câmpia Munteniei izvoarele consemnează în sec. I (înainte de cucerirea Daciei!), trecerea în sud a nu mai puțin de 150.000 de familii! (între 500.000 și 800.000 de oameni, o cifră uriașă pentru acea vreme).
De altfel, trecerea acestora în sudul Dunării nu doar că aduce pacificarea zonei - ceea ce arată dorința acestora de a se așeza în Imperiul roman) ci și o semnificativă scădere a populației din Câmpia Munteniei, ceea ce va avea un rol determinant în succesele ulterioare ale Imperiului roman în Dacia nord-dunăreană.[/quote]
Din câte stiu, e vorba de doua translari, una de 100.000 de daci din Câmpia Munteniei si alta de 50.000 de daci din Dobrogea.
Dv ati aplicat principiul identificarii numarului unei mase de populatie dupa numarul de razboinici, dar cred ca cifrele respective nu se referau doar la razboinici ci la întreaga populatie, cu femei, copii, batrâni.
Slabirea puterii de lupta a dacilor munteni si dobrogeni a fost reala, dar acestia au continuat sa existe, asa cum atesta cultura lor arheologica din secolele 2-3, Militari-Chilia, care arata procesul de romanizare voluntara a acestor daci liberi.
[quote]Amestecuri similare deja avuseseră loc, prin extinderea către nord - până în Basarabia de astăzi - a tribului foarte puternic al bessilor, atestați în Macedonia - unde aveau drept capitală orașul biblic Filipi, colonie romană - dar și în Dardania și Moesia centrală, în Dobrogea și chiar în Asia Mică. [/quote]
Sigur nu e vorba de o dominatie nominala? Numele de bessi se poate sa fi fost aplicat de autorii antici unor grupuri de traci altele decât besii, datorita faptului ca bessii erau un trib reprezentativ si astfel denumirea lor a fost extinsa si asupra altor traci. Stiti ca besii sunt mentionati si în timpul lui Justinian, când nu mai e mentionat nici un alt trib tracic.
[quote]Ca urmare, numeroși istorici și lingviști (de la Iorga la Philippide), apelând la o abordare realistă a situației din secolele I-III ale erei creștine, refuză delimitarea devenită foarte la modă după războaiele balcanice între tracii sudici (care "revin" Bulgariei și Serbiei), daci (care "revin" României) și iliri ("păstrați" pentru Albania, mai ales).[/quote]
Totusi stim ca delimitarea respectiva exista, fiind facutta atât de autorii antici contemporani cât si de popoarele respective: dacii se considerau daci, nu traci, la fel ilirii sau tracii.
[quote]
Ca urmare, se desemnează pentru formarea poporului român, în cel mai firesc mod, un areal mult, mult mai larg decât hotarele României de astăzi.[/quote]
Aceasta teza e contrazisa de diferentele de cultura ale celor trei popoare, ca si de diferentele genetice. Aromânii sunt un grup special, distinct de celelalte neamuri balcanice.
[quote]Singura dispută între savanții care argumentează această teorie este legată de situarea liniei Jirecek, menită a face delimitarea între regiunile latinofone și respectiv elinofone în Peninsula Balcanică. Această linie este, cu toată opoziția ferventă a Greciei, mutată tot mai la sud de descoperirile arheologice.[/quote]
Treaba cu linia Jirecek mi se pare o pista falsa. Folosirea limbii grecesti în inscriptii nu înseamna ca populatia era elenofona. În Dobrogea predomina inscriptiile în limb greaca dar populatia era latinofona, o dovedesc Parintii bisericesti din sec. 4-6, Sf. Ioan Casian, Sf. Dionisie cel Mic.
[quote]
Românii s-au format ca popor între Marea Adriatică și Marea Neagră, din Carpații Nordici în Pelopones, peste tot unde amestecului traco-iliro-roman i s-a suprapus și adoptarea creștinismului (factorul catalizator pentru geneza neamului românesc).[/quote]
A româniza pe toti latinofonii balcanici mi se pare artificial. Ei însisi se considera distincti de români. Personal, nu cred ca a mai existat o unitate lingvistica dupa sec. 4. Cred ca nici vlahii din Haemus nu vorbeau o limba asemanatoare cu cei din Câmpia Româna, Dunarea fiind un obstacol.
Diogene
5th July 2006, 10:40
Fizica, științele exacte interacționează între obiect și subiect datorită confecționării obiectelor artificiale.Trecem cu vederea chestiuni precum subiectivitatea în fizica cuantică sau deducerea subiectului, a omului din existența unui sistem de legi fizice și nu a altuia. Obiectul biologiei țintește spre viața artificială. De-aici zgomotul de fond pe forumuri între evoluționism și creaționism. Unii zic că nu e voie să recreezi viața. Sociologii și cei din jurul lor sesizeză tendința de interacțiune subiect-obiect în etnologie. Etnologii își regăsesc concepția în obiectul lor. Se tinde spre ingineria etnologică? Nu știu încă. Românii au, și mai ales vor avea, într-adevăr probleme datorită emigrației. Dacă vrei să emigrezi înveți istoria, dacă vrei să rămâi înveți geografia.
Se implică și alții, și beneficiarii, în problemele etnologiei, nu numai organismele ad-hoc de reglementare deontologică, care strălucesc prin absență (pentru că nu e vorba de profesii liberale) sau prin marginalizarea mitocănească a unor spirite academice precum Alexandru Philippide și alții.. Se poate știi dacă ouăle sunt bune sau nu și fără să fii producător de ouă.