Basarab
21st June 2006, 20:10
Orice ar zice altii,cu interese obscure, unitatea noastra nationala provine de la daci.
Romania de azi seamana perfect cu Dacia de Ieri.
Din cauza ca dacii erau uniti de aceea daco-romanii s-au pastrat uniti.
Ce altceva putea sa-i tina uniti decat ideile vechi?
ACUM CE NE TINE UNITI? DE CE NU NE RUPEM CA YUGOSLAVIA FRATILOR?
Aceleasi idei sfinte.
Diogene
22nd June 2006, 08:42
1. În final Paul Damian demonstrează că Dacia a fost mai degrabă colonizată de romani din afară decăt dacii dinăuntru romanizați (revine la tezele Școlii Ardelene). Nu este corect să-i răstămăcim ideile.
2. Istoricul antic spune despre "poporul" trac că era dezbinat, își vindea copiii etc. Nu este corect să trunchiem citatele. Chiar George Pruteanu spune asta.
3. Nu știu ce căuta Burebista pe valea Savei, pe valea Moravei cehe, pe valea Nistrului și pe litoralul Mării Negre, nu știu ce planuri avea și dacă i le-a inspirat cineva. Pe valea Savei și mai spre Est i-a atacat din spate pe scordisci care aveau probleme cu romanii. Pare să fi fost în slujba romanilor, cel puțin la început! Este clar însă că a eșuat în proiectul său de-a improviza un imperiu, a fost învins și ucis de separatiști. Un imperiu se cristalizează în timp, când există condiții obiective, în primul rând economice, pentru așa ceva.
În toate acestea găsim cazuri tipice de minciuni naționaliste despre propriul tău popor, sunt cazuri în care naționalismul subjugă și distorsionează etnicismul, cazuri în care clasa politică încalecă societatea civilă. Încă nu am întâlnit un istoric cinstit, neînregimentat politic, care să susțină convins teoria autohtonismului dac (eventul cosmetizat cu limba latină). Nu avea cum. Pentru că adevărul este în acest caz o variabilă aleatoare: varianta x1 cu probabilitatea p1, varianta x2 cu probabilitate p2 etc - ceea ce pe politicienii moderniști de doi bani îi enervează la culme. Ei vor un "popor unit și unic", propagandă și gata.
Diogene
22nd June 2006, 22:01
K33, ce face un oltean când cineva îi vinde niște pantofi de pe care plecă vopseaua la prima ploaie?