QUOTE(Diogene @ May 21 2006, 23:35)

Am citit-o cartea respectivă. Șitiu că autoarea afirmă expres că nu vrea să se implice în polemica româno-maghară. Nu este o atitudine cinstită, a cuiva care caută numai adevărul.
Adica nu vrea sa sustina in public continuitatea. Corect. Este un gest deosebit la un istoric. Daca ar fi sustinut imigrationismul probabil i'ar fi fost mult mai usor, e la moda.
Sirius și cu mine am încercat să demonstrăm că românii sunt daci romanizați. Alții numai afirmă asta; au dificultăți cu demonstațiile.
De altii nu ma intereseaza ce spun. Dar stiu ce vrei tu sa demonstrezi:
Eu sunt mai dur și cred că leagănul românilor nu cuprinde nici un centimetru din actualul teritoriu al României.
Pentru mine este suficient.
Kekaumenos spune că vlahii ar fi fost alungați de pe Sava de greci. El știe că aromânii sunt daci și bessi, știe că au trăit pe Dunăre și Sava. Explicația lui pentru venirea vlahilor înspre sud goniți de greci, este, în schimb, "cam contemporană lui". Adică i-au adus mai aproape de casă ca să-i țină sub supraveghere, sau vlahii au fugit de greci înspre acolo unde erau mai mulți greci? Vlahii din sud au ajuns acolo din cu totul alte cauze.
Pana si istoricii bulgari si macedoneeni recunosc ca romanicii au fost alungati. Ia uite ce frumos se exprima bulgarii, scurt si fara prea multa gargara:
The native Thracians were driven into the mountains, to become known as the Vlach or Wallachians.
http://www.redkaganate.org/tribelist/bulgaria.shtml
Soluția cu statul lătinesc în sudul Dunării, a lui Vitalian, nu s-a dovedit viabilă. Așa că alții, de la Sirmium, și mai departe de Constatinopol, fini cunoscători ai situației de la nord de Dunăre (problema apărării era lăsată exclusiv pe umerii lor), au preconizat altă soluție. Problema este aceeași cu a lui Vitalian. Soluția este alta. Vremurile sunt altele.
Tu vrei sa spui ca se gandea cineva pe vremea aia sa creeze un stat romanic la nord de Dunare ? Diogene, in scurt timp avarii au dăramat la propriu romanitatea sudica, iar slavii au sters aproape orice urma de latinitate in sudul Dunarii ...
Pe de alta parte cred ca zona manoasa din sudul Dunarii a fost debuseul pe care l'a gasit puhoiul slav. Altfel, scandalul avaro-slav s'ar fi putut solda cu caderea mult mai rapida a stapanirii avare din nord, si implicit cu mutarea centrului de greutate al slavilor in nordul Dunarii.
Mai pe rumânește, o eventuala rezistenta ferma a imperiului ar fi avut poate ca efect in zilele noastre o Makedo-Vlahie in sudul Dunarii si o Slavo-Dacie pe teritoriul actualei Românii.