Insă dintâi izvodindu-se de rumânii carii s-au despărțit de la romani și au pribegit spre miiazănoapte. Deci trecând apa Dunării, au descălecat la Turnul Severinului; alții în Țara Ungurească, pre apa Oltului, și pre apa Morășului, și pre apa Tisei ajungând și până la Maramurăș.
Domnilor, eu nu sunt multumit cu descălecarea asta.
Poate incearcă cineva alte idei !
Domnilor, eu nu sunt multumit cu descălecarea asta.
Poate incearcă cineva alte idei !
Exista o traditie ca 'noi de la Râm ne tragem' de aceea nu prea intelegem ce a vrut sa zica cronicarul, ca au venit colonisti de la Roma sau ca românii la un moment dat au migrat la N Dunarii? Nu da date, nume de conducatori etc asa ca in mod sigur cronicarul ala a spus-o si el asa ca sa inceapa de undeva.
Ata idee ar fi ca romanii nu s-au format la S Dunarii, cititi istoria Bulgariei, nici vorba de latini in zona pana pe la 900 cand surpriza apar asa din neant, la fel si albanezii, alta surpriza, tot atunci apar, primele descrieri ii prezinta ca fiind nomazi, razboinici si traind in corturi, ceea ce inseamna ca veneau de undeva, eu cred ca de la N impinsi de aceiasi unguri din zona unde au albanezii convietuit cu aromânii. 'Blachi ac pastores romanorum', adica 'vlahi ba inca si pastorii romanilor', poate ca albanezii sunt acei pastori ai romanilor, iar vlahii erau 'pastori ai romanilor' deja romanizati.
Ma intreba cineva daca ezista dovezi despre români la N Dunarii in sec IX sau X, e drept ca nu exista descrieri contemporane pentru ca nu avea cine sa le faca sau daca au existat s-au pierdut, dar din cronicle de mai tarziu din sec XII-XIII-XIV, Nestor, Anonymous, Simon de Keza, Descriptio Europae Orientalis si cred ca inca alti cativa spun ca vlahii erau in Pannonia la venirea ungurilor ba inca dau si detalii ca ar fi fost alungati inspre sud si Cecaumenos pe la 1066 zice ca vlahii din N Greciei adica aromanii de azi ar fi fost daci si bessi care au venit de pe cursul Savei si de la N de Dunare.
Sunt convins ca nu erau latinofoni in Balcani pana la 900, nici vb de aromani, era imposibil sa nu fie mentionati nicaieri intr-o zona asa de aproape de Bizant, doar in tertoriile barbare din N Dunarii puteau românii trai in obscuritate, si din nou daca au fost românii la S de Dunare, unde sunt toponimele? Ar trebui sa fie o zona intesata de toponime romanesti la fel cum Romania e plina de toponime slave.
Cred ca aromanii si albanezii nu sunt altceva decat vlahii si pastorii romanilor impinsi de unguri din Pannonia inspre sud si mai era o alta populatie de vlahi in Transilvania, Banat dupa cum ne spune tot Anonymous (Anonymous nu spune si de celelalte teritorii de la N de Dunare dar e foarte posibil ca erau români si in Muntenia, Maramures si parti din Moldova. Aceasta populatie va forma poporul roman, astia nu mai erau pastorii romanilor se mai ocupau si cu altele si asta le-a asigurat succesul si supravietuirea in timp ce aia din Pannonia viitorii aromani nu vor reusi sa creeze niste state solide. Poate va intrebati cum au reusit albanezii? Ei s-au converit la islam ceea ce le-a asigurat o solida expansiune in perioada otomana.