Avars (560s - c.800), Slavs (living there since c. 480s; independent between c.800 - 900)
Citatele tale ma confirma pe mine. Pe vremea avarilor Panonia era locuita SI DE slavi. Si cum acesti slavi sunt singurii dintre migratori ante-unguri care au lasat ceva urme serioase in Panonia e de banuit ca erau majoritari.
In cazul in care acea luare de ostatici si deportare de populatie latina a avut loc, e putin probabil ca ea sa fi avut vre-un impact asupra limbii vorbite in Panonia si cu atat mai putin in Dacia.
Cucerirea Daciei de catre bulgari in secolele 9-10 nu are nici o legatura cu subiectul adus de mine si anume migratiile sud-nord. In cel mai bun caz cineva ar putea zice ca bulgarii au migrat in Dacia si nu proto-romanii, dar acesti bulgari au venit din est si nu din sud
.
Faptul ca Asanestii erau vlahi e cat se poate de normal, ptr ca toti balcanii la nord de linia Jirecek erau vorbitori de latina. Bulgaria si Serbia de azi sunt in procent mare locuite de stramosii nostri proto-romani, din pacate asimilati.
Exista si astfel de state, cum ar fi Haiti, Republica Dominicana etc. tongue.gif
Nu fii penibil. Colonizarea americii de catre europeni nu are nici in clin nici in maneca cu Europa anilor 300-1300.
Repet: NU EXISTA NICI O DOVADA A UNEI MIGRATII DE LA SUD LA NORD A POPULATIEI LATINE DIN BALCANI!
Nu mai divagati. E mai probabil ca romanii sa fi venit de pe Marte decat din Bulgaria sau Serbia
. Am avea si un argument: martisorul 
Există mai multe documente. Constantin Porfirogenetul zicea același lucru, 300 de ani mai târziu și nu pare să se fi insprat din surse de la Salonic ci din ceva documente pierdute sau necercetate azi, de la Constantinopol. Și mai sunt și alții. De fapt toți cei care vorbesc de istoria Serbiei de la 600 spun același lucru. Eu nu știu nici o excepție.
Te referi la acei prizonieri? O fi, dar nu explica in nici un caz popularea intregii Dacii (exact teritoriul Daciei, fara exceptie) de romani.
Este adevărat că românii sunt singurii romani care au emigrat. Și singurii care și-au păstrat numele, nu au luat un nume de la teritoriul locuit. Grecii din sud au preferat să-i grecizeze pe slavii care veniseră. Erau cu totul alte condiții geografice sau nu știu din ce motive. Cert este că nici sârbii nici bulgarii nu au fost romanizați. Este o parte multiseculară a Imperului Roman care nu mai păstrează ceva roman în ea. Nu a fost atunci un imperiu sârb care să se impună, și bulgarii s-au impus mult mai târziu și în alte regiuni. Dacă romanii stăteau pe loc puneau un guvernator sârb și un general avar la Viminacium și Misia (Moesia) mergea înainte cu neolatinii ei așa cum s-a întâmplat în celelate provincii ale Imperiului. Eu nu am altă explicație decât aceea că românii au dat bir cu fugiții pe fondul unei exploatări, sau cel puțin a unei rivalități cu grecii (iarăși consemnată cu amănunte în cronici).
Unde sunt aceste dovezi despre emigrare lol...
Faptul ca nu si-au pastrat numele de daci este intradevar ciudat...
Sarbii si bulgarii sunt influentati destul de puternic de vlahi...
De ce in urma acestei rivalitati cu grecii limba sau biserica romana nu pastreaza influente grecesti ante-fanarioti?
Si daca romanii ar fi dat bir cu fugitii cum de au populat exact teritoriul Daciei si nu altceva?