QUOTE(Boethius @ Jan 13 2006, 13:46)

Cat este oare de relevant? Britania paraseste imperiul roman tarziu si e barbarizata. Galia, desi in nord era din secolul III data prin foedus francilor, si parasind definitiv Imperiul in acelasi secolul V, va deveni ulterior o mare de latinitate. Galo-romani raspanditi prin teritoriu, insulele de romanitate din centru si nord, romanitatea sudica inca coerenta, si ce-i drept o civilizatie inca pe-alocuri urbana (dar nu stiu cat de importanta este urbanitatea lingvistic, istoricii nostri remarca evolutiile unice pamant - pavimentum sau mormant - monumentum caci se acordeaza cu teoria unei romanitati rurale; mie mi se pare ca aceste ramasitele urbane ale Romei Occidentale vor fi una din multele cauze ale desincronizarii de civilizatie dintre Occident si Orient - vorbim de Europa, fireste), toate astea vor crea o Francie si o Franta mare, care se intindea peste Belgia, Olanda si vestul Germaniei de astazi, zone care inca mai poarta amprenta unei interactiuni latinitate-germanism.
Si sa tinem cont ca cele mai multe astfel de insule de romanitate care au fost in cele din urma asimilate de germanici sunt niste insule rurale (cele din Bavaria, Austria, Elvetia). Adica exact ce ar fi fost romanitatea nord-dunareana daca ar fi existat.
Cauzul Britaniei e unul aparte. Se pare ca acolo anglii, iutii si saxonii nu prea au vrut sa se amestece cu bastinasii. Si fiind niste neamuri din Germania de nord, neluand constact cu imperiul erau mai salbatici. Si gotii initial au fost la fel, dar dupa desele contacte cu lumea romana, ajung la un moment dat sa fie un garant al pastrarii civilizatiei. Ostrogotii in Italia si vizigotii in Spania au adoptat practic structurile imperiale. Dupa sosirea longobarzilor insa (la fel niste oamenii ca n-au de-a face cu lumea romana) Peninsula e trecuta prin fic si sabie. Am subliniat locul unde practic confirmi posibila intrerupere a latinitatii pe locurile astea.
Daca in alta parte s-a putut de ce nu se putea intampla, fiind acelasi context, si aici?
Nici chiar asa. Cele mai multe triburi germanice nu trec pe aici (sciri, alemani, burgunzi, franci, saxoni, frizoni etc., in afara de goti si gepizi se pare ca am cunoscut trasee macar tangentiale ale taifalilor, vandalilor - doar una din cele doua ramuri ale lor, herulilor). Cum aratam si in vest, trecerea hoardelor de migratori nu inseamna disparitia romanitatii. Au fost orase distruse de multe ori in timp foarte scurt - arheologic exista continuitate de viata, de cultura, de crestinism, lingvistic se constata in perioade ulterioare o influenta romanica. Un val de distrugeri nu inseamna intreruperea vietii sau a culturii.
Burgunzii practic au devenit un fel de vecini ai imperiului. Nu prea aveau vocatie migraotare. Pe la noi au mai trecut si bastarnii e drept ca mai devreme. Nu stiu daca longobazii pe vremea cand stateau in Panonia nu mai dadeau o fuga si incoace.
Au mai fost invaziile carpilor (uneori cu gotii impreuna), alanii (iranieni) poate au trecut tot pe aici in drumul spre Iberia. Despre altele nu-mi mai amintesc acum.
Vestul n-a avut in schimb de-a face cu pohoiul de slavi. Care pe unde au ajuns si-au impus limba.
Spre deosebire de germanici care sunt o societate de tarani razboinici, asiaticii sunt caste aristocratico-razboinice (hunii, avari si chiar ungurii s-au folosit de populatii satelit pentru expeditii militare, necesitati economice samd) care de multe ori sunt surprinsi inca in ipostaze nomade (celebrele ringuri, de pilda) si au fost asimilati in cele din urma de populatiile locale - cu o singura exceptie notabila (ungurii, fireste).
Dar si unii germanici se foloseau de triburile aservite. Gotii puteau aduna sub arme vreo 300.000 de oameni la un mom dat (un amalgam de populatii). Doar asa se explica groaza care au produs-o, in rasarit mai ales.
Daca eu recunosc ca inca mai caut, ca ceea ce am aflat pana acum nu m-a convins pe deplin , tu ai ajuns oare la o concluzie finala?