Vad ca-ti place sa arunci cu mocirla, vii cu argumente de genul "daca eu strig mai tare, eu o sa am dreptate". Mie imi repugna asemnea indivizi! In fine....
Nu prea am acum timp sa dau raspunsuri detaliate. Mi-a sarit in ochi insa tampenia asta a ta: "Cred ca Moldova meridionala se romanizeaza in secolele I-VI." Chiar mare tampenie! In perioada aia goti (si carpi le dateau o mana de ajutor) isi faceau urat de cap in rasarit. Romanii abandoneaza chiar teritoriile cucerite la nord de Dunare, ce sa le mai arda de alte latinizari in alte zone nord-dunarene! Teritoriul la care te referi a fost in componenta imperiului fix 15 ani! Un interval de timp suficient pt.. latinizare, nu?
Si cum oare poti compara un teritoriu aflat sute de ani in componenta imperiului cu viata urmbana activa, cu un teritoriu pe unde salasuiau migratorii, si unde in anumite contexte isi face simtita prezenata influenta romana, lasandu-ne anumite "resturi" materiale?! Crezi ca romanizarea se "intampla" asa batanad din palme?!
Si nu ne mai amesteca pe noi colegii de topic intr-un talmes-balmes. Eu nu contest latinitatea ce supravietuieste in Ardeal. In acea zona care a fost centru Daciei Romane. Nu-mi veni cu frazeologii de genul "voi aveti o idee fixa, si nu stiti altceva".
Am afirmat mereu ca accept mai degraba ipoteaza cu proto-romanii din Moesia pentru ca acolo avem o romanitate inchegata. Romanitatea ardeleana impinsa inevitabil de migratori in locuri izolate, si care e oricum o romanitate care traieste sute de ani printre alte neamuri fara structuri proprii, in viziunea mea e mai putn capabila sa dea nastere unui mandru neam latin. Pana acum nu am gasit argumente suficiente pentru a fi convins de contrariu.
Nu, dar pe aceasta linie argumentativa locuitorii n-au fost romanizati nici in Balcani, nici in Moesia. Singura dovada a romanizarii sunt realitatile mult ulterioare. Singurul context al romanizarii sunt vestigile arheologice. Este vorba de necesitate, nu de suficienta. Nu este vorba "musai" de o romanizare a locuitorilor, dar in acelasi context (si ignorat, bineinteles de partenerii mei deschisi la discutie) vorbeam de necesitatea unui caracter romanic preexistent pentru a justifica succesul românizarii ulterioare.
Cred ca Moldova meridionala se romanizeaza in secolele I-VI. Cred de asemenea ca sufera schimbari in mozaicul etnic in secolele urmatoare si are loc o românizare ulterioara in mileniul urmator.
Ipoteza mea se sprijina pe demonstrata capacitate de romanizare a romanilor. Ipoteza ta se sprijina pe nedemonstrata capacitate de românizare a românilor. Pana cand nu o sa vad cum are loc acest ultim fenomen, voi respinge orice teorie imigrationista care pretinde ca spatiul nord-dunarean era doar germanic, turcic sau de mai stiu eu ce alta culoare inainte de românizarea lui medievala.
Cred ca Moldova meridionala se romanizeaza in secolele I-VI. Cred de asemenea ca sufera schimbari in mozaicul etnic in secolele urmatoare si are loc o românizare ulterioara in mileniul urmator.
Ipoteza mea se sprijina pe demonstrata capacitate de romanizare a romanilor. Ipoteza ta se sprijina pe nedemonstrata capacitate de românizare a românilor. Pana cand nu o sa vad cum are loc acest ultim fenomen, voi respinge orice teorie imigrationista care pretinde ca spatiul nord-dunarean era doar germanic, turcic sau de mai stiu eu ce alta culoare inainte de românizarea lui medievala.