Mulțumesc pentru reformulări în ce privește polonezii.
Totuși în ce privește românii din nordul Ungariei, după câte îmi amintesc, nu-i vorba de Anonymus ci de un istoric maghiar din secolul al XIX-lea care, într-un mod ciudat, nu pare să își precizeze sursele. Am auzit în două locuri de el. Când am vreme caut.
QUOTE(Boethius @ Jan 9 2006, 19:55)

In mare, cred ca inteleg ce vrei sa zici, in parte, sunt de acord, dar am niste comentarii.
Aici cred ca este vorba de doua lucruri usor distincte. Intai, despre polonezi: daca este sa-i dau crezare lui Dvornik, Polonia a facut progrese culturale incepand cu secolul al XI-lea (bineinteles, o alta etapa va incepe in secolul XIV odata cu stabilirea definitiva a unui regat, sa-i spunem, national). Primul istoric polonez este un francez sau un valon, un anonim, caci scrie sub numele Gallus. Cronica sa este scrisa la inceputul secolului al XII-lea. Din cate stiu, aceasta cronica nu este relevanta pentru chestiunea bolohovenilor, o mentionez aici pentru a contura o alta idee. Probabil ca o cunoastere temeinica si centralizata a realitatilor geografice si etnice va aparea cum spui tu prin secolul al XIII-lea, daca nu chiar al XIV-lea, insa afirmatia ca n-ar fi surse poloneze (unde prin asta inteleg surse scrise in Polonia, despre Polonia) inainte de secolul al XIII-lea nu este corecta.
Cronica ungureasca are un alt regim, totusi. Prezenta romanilor la Anonymous sau Keza nu este o descriere actuala, ea este in mod explicit o expresie a traditiei istoriografice si probabil mitificatoare a cancelariei ungare, expresie in care romanii aveau un rol anume in istoria ungurilor, asa cum era ea vazuta in acele vremuri. Fara a avea prejudecata de astazi, a intaietatii teritoriale, cronicarii unguri ii asezau pe romani si pe slavi in teritoriile care vor fi cucerite de ei (este posibil sa fie o informatie transmisa corect de memoria aristocratiei arpadiene, este o alta tema de dezbatut). Anonymous noteaza despre calaretii maghiari fara pic de ezitare: quorum cura nulla fuit alia, nisi domino suo subjugare gentes, et devastare regna aliorum. Acesta imagine este intarita si de etnografia mitica oferita de cronicarii maghiari, procedeu prin care celorlate etnii li sunt subliniate niste defecte, pentru ca in opozitie maghiarii sa apara virtuosi: germanii sunt cruzi, grecii sunt fricosi, romanii si slavii sunt sarmani.