Probabil că slavii au dispărut din nordul Dunării și au rămas în sud pentru că s-a făcut un schimb de populații. Totuși de ce s-a oprit hemoragia de slavi în România? Este puțin probabil să fi dispărut cauzele ei. Chiar și azi ar veni slavi din nord, nord-est, dacă nu ar avea tot felul de obstacole. De fapt la nord a apărut granița Bulgariei întâi-milenare. „Rămâneți pe locurile voastre, avem un țar la Preslav căruia nu-i plac migrațiile pentru pradă și cucerire”. Protobulgarii nici nu s-au preocupat prea mult de granița din Nord. Cred că aveau acolo un roi românesc care apăra granița respectivă, pentru că-și apărau în primul rând pământurile lor.
Hemoragia de slavi se opreste la un mom dat peste tot. La fel cum hemoragia celta care inunda mai toata Europa are un sfarsit, la un fel cum un sfarsit are si cea germnaica. Poate ca fiecare neam din ala migrator isi pierde din suflu la un moment dat, sau poate se imprastie in asa masura incat isi atinge limitele nemarginirii.
Pe langa asta pana la Carpati inchid drumul dinspre est turcici nou veniti. Nu cred ca mai e posibila o avalansa slava , dinspre nord, pe teritoriile pe care isi fac de cap salbaticii si cruzii pecenegi si cumani. Oricum pana sa apara acesti noi jucatori migratia slava isi pierduse din suflu. La est chiar inainte de asta bloca trecerea puternicul imperiu kazar. Am mai zis-o , poate ca tocmai acesti noi pustiitori de tinuturi au fost sansa romanismului nord-dunarean. Ii "conving" pe slavi sa plece (grosul lor cel putin), iar cei ramasi sunt o prada usor de digerat de catre romani. Teritoriul extra-carpatic, relativ depopulat de catre aceste vanzoleli repetate, e tocmai bun pentru a fi o noua casa pentru romani.
Sa nu uitam un lucru. Ceva mai tarziu, Turcii numeau Walahia, cum altfel decat "Kara-Walachia" adica Walahia Neagra.
termenul Neagra indica "periferia" in cazul unui Imperiu. Deci?
Eu cred ca la anii 1000-1100 nu prea erau romanici pe aici, doar avaro-slavi si (kara-) Kumani.
termenul Neagra indica "periferia" in cazul unui Imperiu. Deci?
Eu cred ca la anii 1000-1100 nu prea erau romanici pe aici, doar avaro-slavi si (kara-) Kumani.
Kara-Walachia putea fi noul nume al Cumaniei Negre, adaptat, cum altfel, la noii locuitori.
In acei ani 1000-1100 "pe aici" insemna teritoriul extracarpatic. In Ardeal ei sunt deja. Ii dau dreptate si lui Diogene sunt si in nordul Moldovei. Eventual unele ramasite latine si in Oltenia si Dobrogea. De fapt Dobrogea este singurul teritoriu al Romaniei de azi care a fost sute de ani in cadrul limesului roman. Si mai apoi bizantin.